przez lehoslav w 03 Cze 2014, 21:32
czarny stachu napisał(a):ok więc czekamy w równym napięciu
Zabaweczka dotarła
W związku z tym, że odnośnik do forum S0 nie działa, przekleję opis stamtąd (z lekką modyfikacją).
Dozymetrzątko.
Szkuszony niewysoką ceną (35 euro, przesyłka za darmo) kupiłem sobie japoński dozymetr dla dzieci
Po rozpakowaniu moim oczom ukazała się reklamóweczka hello kitty (fotka 01). Jako gratis dostałem chusteczki higieniczne w opakowaniu z pokemonami (fotka 02)!!!1
Na zdjęciu 03 dozymetr w opakowaniu. Jak widzimy bardzo ładny jest
Urządzenie zasilane jest trzema bateriami AAA. Mierzy moc dawki (do 19,99 uSv/h) i dawkę pochłoniętą (do 99,9 mSv). Obsługuje się je za pomocą jednego guzika (moc dawki>dawka>wygaszenie ekranu). Z tego co rozumiem i obserwuję (instrukcja tylko po japońsku), urządzenie mierzy cały czas, również z wygaszonym wyświetlaczem.
Jeżeli moc dawki jest mniejsza niż 0,1 uSv/h wyświetla się "lo", jak jest wyższa niż 19,99 uSv/h - "hi". Te skróty informują więc o przekroczeniu zakresu pomiarowego z obu stron.
Na fotce 04 pomiar tła: waha się od 0,10 do 0,12 uSv/h. Na źródełka reaguje (fotka 05: 8,66 uSv/h), co do adekwatności wyniku i reagowania na różne rodzaje promieniowania trudno mi na razie coś powiedzieć. Wynik jest w jakiś sposób uśredniany i aktualizowany co kilka sekund. Ale algorytm nie ma opcji zerowania przy nagłej zmianie: po odciągnięciu od źródełka powrót do tła chwilę trwa. Równie długo się "rozpędza" przy przyłożeniu źródełka.
Nie wiem, co siedzi w środku. Kusi mnie, żeby zajrzeć
*Przepraszam za słabą jakość zdjęć, baba podkradła mi kartę z aparatu i musiałem robić telefonem
Ostatnio edytowany przez
lehoslav 09 Cze 2014, 19:23, edytowano w sumie 2 razy
Dozymetry: Gamma-Scout Rechargeable, Berthold LB 133-1, SV500, FH40T, KSMG1/1M, Терра МКС-05, Graetz X50ZS, RSA 64D, DL-Messer 6150, DP66M, ДП-5В, RAM-60A, RAM-63 (miernik scyntylacyjny α, β, γ), RWA 72 M, Graetz EDW150, KOS-1, FAG FH41, EKO-D, Radiagem 2, Rados RDS-110, Thermo SVG 2, PDMR82, an/udr-13, Стора-ТУ, PM1603A, PM1621A
W Zonie: 5 razy (16 dni)