trolololo napisał(a):@Microtus: To co że została spisana 800 lat P.N.E.? Nie widzę w tym nic dziwnego. Tora to zbiór zeznań i podań odnośnie historii Izraela, które były dużo starsze. To tak jakbyś pisał że "Oryginalna Biblia została spalona przez Turków, jak zdobyli Konstantynopol", jak Biblia to też zbiór zeznań świadków, i podań o życiu Jezusa, i jego uczniów.
Jakto co? Przetłumaczę łopatologicznie żeby uprościć przekaz: pisała to banda zacofanych w owych czasach obdartusow, którzy większość jej treści posklejała z innych wierzeń. Na kształt i wyglad tego co zapisano w Biblii (tak caly czas mowa o starym testamencie - o nim była wcześniej dyskusja) według naukowców miał okres niewoli Babilońskiej, kiedy to właśnie lud izraela zobaczył znacznie rozwinietą jak na te czasy cywilizacje i był nią prawdopodobnie dośc mocno przytłoczony. To, że lud Izraela jest starszy jest wiadome, ale mi chodziło bardziej o fakt iz to byli mało wyskztalceni ludzie. Nomadzi i pasterze, jak by nie mówić to nie ma co tu sie doszukiwać mądrości wielkich.
trolololo napisał(a):Sama Wiara nie ogranicza się tylko do tej księgi. Zaliczają się też do tego np. Cuda i objawienia, które są bardzo szczegółowo badane przed uznaniem ich za cud.
Hahahahahahahahahahahhahahaha... ale się ubawiłem. Cuda i objawienia? A przepraszam kto je tak dogłebnie studjuje przed uznaniem ich za cud? A ok, to Watykan, bardzo godna zaufania instytucja. Nie mówiąc już o tym kto w składzie badaczy zazwyczaj zasiada
Abstrahując od tego tematu, to jescze kompletnie pomijasz chyba z zasady inne religie. Tacy Prawosławni na przykład to maja cuda w każdej cerkwi. Będąc niedawno na Ukrainie byłem w miejscowości Kulevche i zwiedzałem młoda cerkiew ok 20 lat. W której, aż kipiało od cudów. Był obraz Matki Boskiej, na którym kwitna w wielkanoc kwiaty (normalnie są suche), krzyż metalowy z którego cieknie żywica, krwawiaca ikona przedstawiajaca Jezusa, lustro w którym odbił się negatyw Matki Boskiej i ŚW. Józefa. A i jeszcze krwawiaca hostia. I pewnie jakby Batiuszka poszukał jeszcze to pare cudów by znalazł.
I wszystkie były badane naukowo. Tak przynajmniej twierdzili. I do tej cerkwi pielgrzymki prosze Państwa z całej Ukrainy jeżdżą. TO jak takie cuda się preparuje wiadomo od wieków... A badania zlecić żeby wynik wyszedł jak trzeba, to wiedzą nie tylko w Watykanie ale i w każdej firmie farmaceutycznej na Świecie.