djcycu napisał(a):A ja se tu odkopię by potwierdzić że frakcja "Poszukiwacze" mogła by istnieć... Jest pewna rozmówka w SoC jakoby koleś widział piękną kobietę w niebieskim kombinezonie dla której obiecał przynieść artefakt... Po jego powrocie kobiety ani jajogłowych którzy z nią byli już nie było. To naprawdę ma jakiś sens. Szkoda że Stalker wykruszył się tak strasznie... Mogło być naprawdę nieźle.
Czekaj!
Twoją tezę podpiera kwestia że:
-była to kobieta
-niebieski kombinezon
-naukowiec
Ale mylisz się. Przypomnij sobie co ten stalker opowiadał. Po pierwsze stwierdził że ta kobieta wydawała mu się jakaś dziwna. Był nią zachwycony, lecz jasno stwierdził że było w niej coś dziwnego. Widział ją tylko raz, zleciła mu zdobycie jakichś rzeczy. Poszedł na poszukiwanie, nieraz ryzykując życie zdobył różne trudno dostępne przedmioty. Miał się z nią spotkać po raz drugi- to jest przekazać jej to. Nie było jej (to jeśli to było potrzebne dla frakcji bądź dla niej- czemu się nie pojawiła?). Dobra, to strefa. A w strefie dużo się dzieje, i mogły ją w między czasie mutanty zjeść na kolację sobie...
Ale... zgodnie z tym co opowiada stalker zniknął też budynek przy którym się oni spotkali!!!
Czy to nie mógł być po prostu kontroler? Nie zabawił się jego kosztem? Jak dobrze wiadomo mutanty są o wiele mądrzejsze niż je poznajemy w grze. A w szczególności kontroler. Zapewne jest to istota nawet inteligentniejsza od człowieka! A więc mógł się nim zabawić tak. Stworzyć przed nim iluzję.
Ewentualnie iluzja jeszcze innego mutanta- wiele wycięto. Przecież ILUZJONISTA na przykład.
Nie o wszystkich wyciętych mutantach wiadomo zresztą. Na stalker.pl jest kilka, na stalker.wikia kolejnych parę (plus do czystego nieba, chciałem przetłumaczyć i żeby dodać to na główną ale jak się pytałem na shout boxie nie jest to potrzebne) a i tak to tylko część tego co mogło być w grze. Kolejna rzecz- mózgozwęglacz. O ile w samej grze tylko tworzy iluzje potworów o tyle też faktem jest że potrafi on wiele wiele więcej. Co takiego? Choćby historia o spaniu w wiadrze i wojskowych hełmach.
PS: Fajne opisy frakcji, dzięki za tłumaczenie. W szczególności spodobały mi się frakcja "Kruki" i "Nieumarli".