Kiedy mam się udać w lokacji Radar do "Pustelnika", to w misjach w PDA mowa o "Pustelniku", ale na mapie w PDA punkt, w którym się on znajduje, opisany jest "Koczownik".
lehoslav napisał(a):Trikster napisał(a):Nie "może", tylko "ma" - forma mianownikowa jest napisana umyślnie.
Trikster napisał(a):Nie "może", tylko "ma" - forma mianownikowa jest napisana umyślnie.
lehoslav napisał(a):Potem pomyślałem, że to może celowy rusycyzm. Ale i tak nie brzmi to wg mnie dobrze.
Trikster napisał(a):Nie chodzi tylko o to, że brzmi to z "ruska", ale przede wszystkim jest to nawiązanie do powszechnej praktyki: w języku potocznym bardzo często używamy formy mianownika w sytuacjach, kiedy poprawna jest forma wołacza. I właśnie, żeby zachować wiarygodność, mamy czasem (nie zawsze) "stalker" zamiast "stalkerze", a również "tą" zamiast "tę" i inne potocyzmy, które są rzeczą jak najbardziej naturalną w języku mówionym, a których nawet większość z nas nie zauważa. A więc powtarzam: to nie jest błąd, tylko świadoma zagrywka.
Proszę o zgłaszanie innych wątpliwości.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości