Winc tak:
Wg, mnie najlepszą częścią trylogii jest Cień Czarnobyla. Była najbardziej klimatyczna, zona była mroczna, tajemnicza i w dodatku ten soundtrack (Zew już takiego nie miał
) Tak samo fabuła, najciekawsza ze wszystkich trzech części była właśnie w cieniu - odkrywanie tajemnic zony, zwiedzanie tajnych laboratoriów... w kolejnych częściach mi tego brakowało. Po za tym ShoC miał najlepszy model walki i feeling broni :v
Czyste niebo też nie było złe, fabuła była napisana na prawdę dobrze, ale tam problemem była mechanika. Strasznie denerwował mnie fakt że wrogowie byli czasem skłonni przyjąć na twarz cały magazynek z AK, a tego jak potraktowali mój ulubiony typ broni (śrutówki) wybaczyć nie mogę... Niby najlepsza broń do walki z małego dystansu, a czasami ma problem z powaleniem psa. Nie licząc co najmniej spieprzonej mechaniki walki - CS był całkiem przyjemny.
Zew Prypeci ze wszystkich części miał najgorszą główną linie fabularną, ale za to świetne misje poboczne, niektóre lepsze od głównych. Aktualnie nie umiem uruchomić tej części bez doinstalowanego Misery :v
Jak już jesteśmy przy modach - moim ulubionym jest Misery. Lubie realizm i wysoki poziom trudności, a Misery daje mi to wszystko
(No, Realizm to może pojęcie względne, ale jednak - bardziej realistycznego moda nie ma :v)
Z modów fabularnych - Najwięcej zabawy dały mi "Tajne ścieżki 2". Tak, mod jest trochę zabugowany, i czasami trzeba grzebać w plikach, bo jakiś skrypt się zepsuł i samemu trzeba naprawiać, ale historia jest bardzo przyjemna, długa i bawi. Mod polecam każdemu :v
Fajne są również mody do Zewu Prypeci, które można znaleźć na tym drugim forum o stalkerze :v
"Kroniki Zony" "Spectrum - droga we mgle" - Mody bardzo krótkie, ale dające bardzo dużo zabawy
Ulubiona broń to oczywiście Działko Gaussa. Zawsze miałem słabość do broni szynowej :v
A z tych "normalnych" to oczywiście HK G36, znany w grze jako GP37 (to może dlatego że jest to pierwsza broń z jakiej strzelałem "w realu". Taki sentyment pozostał :v)
Oczywiście warto dodać że jedyną słuszna frakcją jest Monolit. Niech twój Bóg (czy w co tam wierzysz) ma cię w opiece jeśli się nie zgadzasz
A najlepsza postać to