Wygląda to mniej więcej tak:
Bandyci - do wszystkich nastawieni wrogo, słabo wyposażeni i generalnie ich frakcja jest dosyć słaba. Praktycznie każdy jest ich wrogiem, z wyjątkiem wolności która jest neutralna. Położenie ich bazy jest beznadziejne ponieważ wysypisko znajduje się pomiędzy Agropromem i Doliną Mroku, a więc jest to teren walk pomiędzy Powinnością i Wolnością czyli dwiema najsilniejszymi frakcjami w Zonie. Jedyny plus jest taki, że możesz u nich zarobić dużo pieniędzy. Mimo wszystko nie polecam bo toczą wojny z dużo lepszymi i mocniejszymi frakcjami.
Samotnicy - moim zdaniem najlepsza frakcja w CS. Ich jedynymi wrogami są Bandyci (no i oczywiście mutanty) więc zbyt dużo ich nie mają. Są całkiem dobrze wyposażeni, więc wygranie wojny frakcji z Bandytami nie jest dużym wyzwaniem. Są neutralni w stosunku do Wolności i Powinności. Znajdują się w praktycznie wszystkich zakamarkach Zony. No i jeśli nie lubisz sztywnej dyscypliny i codziennej musztry to dołącz do Samotników
Wolność - ich baza jest całkiem dobrze usytuowana. Mają dobre kombinezony, ,,Strażnik Wolności'' to ponoć najlepszy średni kombinezon w Zonie. Podobna sytuacja co u samotników, panuje u nich miła i wyluzowana atmosfera. Minus jest taki, że nieustannie toczą wojnę z Powinnością, która jest bardzo silną frakcją. Jeśli planujesz do nich dołączyć polecam wyposażyć się w snajperkę lub inną broń która będzie skuteczna z daleka, walka z Powinnością na dużym dystansie powinna dać ci przewagę.
Powinność - dobrze wyposażona i zdyscyplinowana frakcja. Toczą wojny z Bandytami, Wolnością i Mutantami (chodzi o to, że Powinność celowo zabija mutanty, nawet na nie poluje, a z kolei mutanty dużo częściej atakują oddziały Powinności) więc mają dużo wrogów. Można nieźle się u nich wzbogacić, za samo zalanie katakumb w podziemiach Kryłow daje 10 000 rubli. Słyszałem (a raczej czytałem), że za zajęcie bazy Wolności niczego ci u nich (u Powinności) nie zabraknie do samego końca gry. Polecam wyposażyć się w jakąś broń automatyczną, najlepiej z celownikiem optycznym (do zabijania Bandytów i Wolnościowców), a także w strzelbę (do zabijania mutantów), polecam Chaser 13 lub SPSA-14.
O Czystym Niebie nie będę pisał, bo obowiązkowa dołączasz do nich na początku gry, a gdy tylko wyjdziesz z Bagien automatycznie opuścisz ich szeregi.
Trochę się rozpisałem, jutro postaram się napisać jak dołączyć do poszczególnych frakcji. Mam nadzieję, że pomogłem