Na początku chciałbym wspomnieć że przeszukałem całe forum i nie znalazłem takiego tematu.
I jest też jedna prośba, mianowicie o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. (z początku zastanawiałem się czy nie umieścić tego w "Twórczość własna" ale jednak zdecydowałem się na "Pytania i odpowiedzi".)
W tym o to spisie znajdziecie listę sekretów Zony, służy ona tylko do Shadow of Chernobyl, choć może w Clear Sky niektóre z tych miejsc nie będzie zagrodzone.
_____
Miejsce: Kordon
Opis i dojście: Wychodząc od handlarza obracamy się w lewo i biegniemy przed siebie, znajdziemy legowisko dzików a w nim skrzynie z przedmiotami.
Opis i dojście: Wychodząc od handlarza wchodzimy do wioski, obok Wilka, wchodzimy na drabinę i idziemy po odstających elementach budynku (nie wiem jak to nazwać -.-), następnie wchodzimy na połowę dachu i rozpędzamy się, przed przerwą między dwoma budynkami skaczemy na ten drugi. teraz kucamy i idziemy wzdłuż dachu (uwaga aby nie spaść!) potem skręcamy w prawy i jest "dziura" w nim, a w niej jest skrzynia, rozwalamy ją pistoletem i czekamy aż wyleci pancerz. Kucamy jeszcze niżej i zbieramy pancerz stalkera (lepszy)
/pancerz najemnika (słabszy).
Opis i dojście: Wychodząc z wioski wskakujemy na przyczepę pojazdu z prawej następnie rozpędzamy się i przy tym wskakujemy na dach samochodu a z niego dalej biegnąc skaczemy na dach (przez płot na drugą stronę), idziemy wzdłuż niego lewą stroną i wchodzimy przez dziurę. Rozwalamy skrzynie i bierzemy naboje oraz artefakt/y.
Opis i dojście: Wychodząc od handlarza obracamy się w lewo i biegniemy, nie wchodzimy na ulice tylko biegniemy rowem wzdłuż ulicy. W krzakach są skrzynie które rozwalamy i bierzemy naboje standardowe (chyba 6x18mm, ale wiem że do pistoletu Fort
).
Opis i dojście: Wychodząc od handlarza skręcamy w prawo i biegniemy przed siebie, dochodzimy do "tajemniczego miejsca". Nie ma w nim nic prócz anomalii ale mało kto je zna
(!)Uwaga(!) Miejsce rzadko spotykane, nie pamiętam dokładnie drogi i wiem że kilka razy nie było go w tym miejscu (fatamorgana?).Miejsce: Wysypisko
Opis i dojście: Idziemy na "Cmentarzysko maszyn", na nim znajdujemy wieżyczkę, oczywiście drabina jest urwana ale to nie przeszkadza nam w odkryciu jej tajemnicy. Wchodzimy pod nią i patrzymy do góry (do oporu!), widzimy jakby drewno, to drewno to skrzynia, a nawet dwie. Strzelamy do nich i nagle spada na nas mnóstwo naboi, oczywiście to ich zawartość...
Miejsce: Wysypisko
Opis i dojście: Wchodzimy na dach hangaru, idziemy po odstających elementach (sami może poszukać sobie drogi), dochodzimy do "balkonu", wskakujemy na barierkę a z niej na dach. Na dachu jest pistolet (nie wiem czy to nie wina jakiegoś moda, jak do tego momentu miałem tylko ABC Inferno...).
Miejsce: Dolina Mroku
Opis i dojście: W Dolinie Mroku (kiedy po raz pierwszy tam wchodzimy) spotykamy stalkera imieniem Nabój, idziemy za nim, ale kiedy dochodzimy do rzeki wchodzimy w nią (radzę zabrać jakąś wódkę lub leki przeciwpromienne), chodzimy po niej i staramy się wyłowić artefakty, one dadzą nam niemal nieskończoną wytrzymałość do końca gry.
Miejsce: Dolina Mroku
Opis i dojście: Na prawo od siedziby bandytów (fabryka niedokończona
) jest "wieża" z rupieci, wchodzimy na nią na własny sposób, ja radzę po rurze wentylacyjnej. Znajdujemy na niej lutnię, wódkę, naboje i kilka innych śmieci (lutnia akurat nim nie jest bo ciężko ją zdobyć).
Miejsce: Bar (tak nazwany jest obszar na mapie zony)
Opis i dojście: Idąc z placówki na wysypisku jest zgraja psów przy rowie, zabijamy je i idziemy wzdłuż rowu od strony budynków, idziemy pod sam płot, i właśnie w tym miejscu jest on obniżony rozpędzamy się i skacząc nad rowem skręcamy w prawo i wyskakujemy po za obszar mapy!
_____
Aktualizacja (02.01.09r):
Miejsce: Magazyny wojskowe
Opisz i dojście: Wchodząc do obozu Wolności zaraz za mostem skręcamy w lewo i w chodzimy do pierwszej chatki, na jej podłodze leży VintarBC.
Opis i dojście: Wychodząc z Parkingu (prawą ścieżką, patrząc od od strony wioski) idziemy pod most, gdy trochę poszukamy znajdziemy kurtkę kolczą.
_____
No i na tym chyba skończę
Zapewniam że jeśli znajdę jakiś sekret za aktualizuje ten spis