Przed założeniem tematu sprawdzamy czy ktoś przypadkiem nie udzielił już odpowiedzi na nurtujące nas pytanie. Do tego celu służy opcja SZUKAJ. Dublowane tematy będą kasowane. Aczkolwiek, jeśli widzimy temat, który był już poruszany, samo 'było', nie wystarczy, warto zwrócić autorowi tematu uwagę, jednocześnie podając link do odpowiedniego tematu.
Zanim opublikujesz nowy post/temat, sprawdz czy podobny watek nie zostal juz poruszony. Przeszukaj recznie dzial "Pytania i odpowiedzi" lub skorzystaj z wyszukiwarki forum.
Poza tym Twoje wypowiedzi przypominają mi Bill from Bala Franticów. Nie mam nic przeciwko długim postom, ale to już jest lanie wody.
Statystyki to kłamstwa, a my nie mamy zamiaru zawalać bazy danych forum tylko dlatego, że komuś nie chce się szukać.
Dyskusje są możliwe, o ile nie obracają się tylko i wyłącznie wokół pytania, na które odpowiedź już dawno temu została podana. Zapobiega to bałaganowi i stu tematom o dokładnie tej samej tematyce.
Forum jest dla wszystkich. Wystarczy tylko, że użytkownicy zachowają się do pewnych zasad na nim panujących i nie ma mowy o choćby połowie warna.
MCaleb masz całkowitą rację, która opiera się już w pierwszym zdaniu, dlatego więc warnów powinno być więcej i jest na to rada. A rada brzmi ,,Szukajcie, a znajdziecie.
Boba Fett napisał(a):Macie żal do użytkowników, jeśli powtórzą jakiś temat i zamykacie ów topic, ok. Jednak nie kapuję, jak to ma pomóc w ,,nie zawalaniu Waszej bazy danych", jeśli nawet nie raczycie usunąć takiego tematu lub chociaż go przenieść do kosza? Może jednak tak po cichu wierzycie w te statystyki i tylko próbujecie upozorować, że jest inaczej?
Boba Fett napisał(a):Myślę, że nikomu by nie zaszkodziło, jeśli po xxx dłuższym czasie zarząd pozwoliłby sobie na jakieś powtórzenie tematu. Ja rozumiem (jako moderator), że nie chcecie po prostu nawałnicy takich samych topiców co ileś tam dni. Popieram to, gdyż mnie również by zalała krew, jeśli ktoś już podał odpowiedź całkiem niedawno (lub jeśli kilka razy ktoś poruszył tai temat). Wtedy by się zrobił porządny burdel, a tego żadne forum nie chce. Jednakże nie widzę przeszkody, by pozwolić ludziom co ileś tam czasu powtórzyć ten czy inny temat, w którym jest zawarta prośba o pomoc.
Boba Fett napisał(a):Forum zdobędzie lepszą opinię wtedy, jeśli zarząd pomoże użytkownikowi (przy tym zamykając ten nieszczęsny temat), niż tylko walnie ostrzeżenie i powie, by zajrzał do FAQ lub użył opcji ,,Szukaj.
Boba Fett napisał(a):Każde forum dyskusyjne ma swój regulamin
Boba Fett napisał(a):Przypominam - praca moderatora nie polega tylko na usuwaniu/zamykaniu tematów i karaniu ostami.
Boba Fett napisał(a):I mówi to osoba, która ma dwa ostrzeżenia i niezbyt długi staż na tym forum. Myślę, że zarząd, tak samo jak ja, nie przepada za podlizywaniem się...
Bardziej mylić się nie możesz. Nie raczymy usunąć? Przepraszam za marną retorykę mojej odpowiedzi, ale ROTFL. Może poprzyglądaj się czy przypadkiem jakieś tematy nie znikają.
Czy nie zdenerwowałoby cię gdyby co miesiąc ktoś pytał jak ściągnąć skórę z ścierwojada?
A jak może być lepsza pomoc niż skierowanie do FAQ? Nie dość, że delikwent znajdzie odpowiedź na pytanie, to jeszcze na przyszłość będzie wiedział gdzie szukać.
Jakoś na http://gothic.gram.pl/forum/register.html także nie widzę szczególnych rewelacji i wodotrysków
Świetnie by to forum wyglądało, gdybyśmy tylko usuwali/zamykali tematy i karali ostami.
I mówi to osoba z jednym warnem i niezbyt długim stażem, która za to lubi mówić o sprawach o których nie ma pojęcia...
FAQ nie jest pomocą dla poszkodowanych forumowiczów nie znajdujących jakichś opcji na forum. Od tego jest oficjalna pomoc forum, PW do modów itp. FAQ dotyczy tego z czym związane jest forum, czyli gry Stalker.
Jeśli Ci nie pasuje układ menu i linki, to zmień nawyki albo forum.
Ranga moderatora na innym forum nie czyni Cię nim tutaj. Każdy zaczynał od zwykłego usera (poza wybrańcami-założycielami), więc nie stawiaj się w lepszym świetle bo "masz doświadczenie".
Nie jestem długo na tym forum, ale pamiętam jednak czasy, gdy mod i admin team miał ociupinę więcej cierpliwości.
Boba Fett - nie zgadzam się z Tobą, najpierw trzeba trochę posiedzieć na forum, by wyłapać jego klimat. Najpierw trzeba zobaczyć z czym tutaj mamy do czynienia, a później wytknąć błędy. Jak zechcesz, to zobaczysz. Tutaj aktywność modów i adminów nie ogranicza się li tylko do sadoklapienia, zamykania tematów.
Myślę, że dalsza dyskusja na temat nadmiernej gorliwości sadystycznej jest niepotrzebna. Poczekaj, wyłap taką sytuację, a później zmonituj. Zobaczymy czy temat najpierw nie obrośnie kurzem.
Po pierwsze, gdzie ja niby choć raz powiedziałem, że uważam się lepszego, gdyż jestem moderatorem na innym forum? Nie obchodzi mnie w tej chwili to, że na xx forum mam tę robotę. Jak dla mnie liczy się to, co jest tutaj - a tutaj jestem użytkownikiem. Po drugie, chłopcze, napiszę jeszcze raz: zastanów się co piszesz. Nawet jakbym chciał, to aktualnie nie byłbym zainteresowany pracą tutaj. Forum to traktuję jako miejsce, gdzie mogę sobie porozmawiać z innymi na temat gry, w którą gram. Nie jest ono miejscem, gdzie na siłę chcę pozostać lub coś osiągnąć.
Nie, to się nazywa dobra retoryka. Jeśli chciałbym lać wodę (co robię dosyć rzadko), tekst ten byłby dwa razy dłuższy, a ja nie miałem na celu zamęczenie Was swoimi ,,wywodami", ba, nawet ukróciłem ten tekst o jeden akapit. Mój post jest napisany w poprawny i kulturalny sposób, by były w nim zawarte najważniejsze argumentacje oraz to, co osobiście chciałem Wam powiedzieć (w większej części to, co mi się nie podoba...). Powiem Ci, że swego czasu pisałem bardzo długie wiadomości (czasami wręcz niczego sobie wypracowania Wink ), więc nie miej mi za złe, że chcę się tutaj wypowiedzieć i podzielić się moim zdaniem.
Lol, oj grzeszysz, oj grzeszysz... lub może jednak czymś nie grzeszysz. Wpierw zastanów się, czy wiesz, czym się różni FAQ forum od FAQ gry, wtedy porozmawiamy.
Zawsze istnieje 99% szansy, że padnie taki tekst - zawiódłbym się, gdyby i tutaj nikt by mnie takowym nie uraczył.
Uważasz się za "człowieka z doświadczeniem, który wie co jak i gdzie i niejedno już przeżył", czy to nie jest forma hipokryzji z Twojej strony?
że wytykasz nam błędy, bo trzeba
Nie musisz mi przedstawiać swoich zasług i doświadczenia, bo mnie one nie obchodzą.
Ty już straciłeś, nie tylko w moich, po pierwsze awanturując się o FAQ, które jest było i będzie tam gdzie jest teraz i tak jest dobrze, nikt oprócz Ciebie się nie skarży. Poza tym odmiana FAQ forum, o które tak się upominasz usilnie jest zawarta w regulaminie, z którym się (mam nadzieję) zapoznawałeś.
Jeśli wysyłanie PW do moderatora z prośbą o pomoc kwitujesz uśmiechem, to nie świadczy to o Tobie najlepiej jako moderatorze i użytkowniku forum.
Możesz zachowywać się w ten sposób, być ignorantem i olewać wszystko, tego nikt Ci nie broni. Ale nie zdziw się, gdy pewnego dnia przestaniesz budzić zainteresowanie.
Wiem czym się różni FAQ gry od FAQ forum
Bo niestety trudno jest Ci się pogodzić z faktem, że coś jest nie po Twojej myśli, to Ci nie daje spokoju i dręczy Cię niemiłosiernie. Taki już los człowieka, który ma znamię "reformatora".
Udziel się w jakimś temacie i pomóż użytkownikom, na których mówisz "newbie". Bo dotychczasowe dokonania Twojej kampanii na tym forum, to m.in. temat, w którym olałeś porady innych użytkowników nie pisząc dlaczego i po kilku godzinach sam rozwiązałeś swój problem.
Niestety, zasad się uczymy przez całe życie, tak samo jak nawyków. Szczególnie trudno jest na początku. To forum ma swój klimat,
To forum ma swój klimat, choć są osoby, którym na nim nie zależy, to jednak chciałbym byś do nich nie należał.
Układ forum, jego specyfika i społeczność tworzą żywy organizm. Spróbuj wniknąć głębiej i zadomowić się, bo tak jak każdy jesteś tutaj gościem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości