Ostrzeżenia

Wasze uwagi dotyczące strony i forum Stalker.pl

Postprzez Nieznany w 01 Mar 2008, 22:55

Jest regulamin który mówi:
Przed założeniem tematu sprawdzamy czy ktoś przypadkiem nie udzielił już odpowiedzi na nurtujące nas pytanie. Do tego celu służy opcja SZUKAJ. Dublowane tematy będą kasowane. Aczkolwiek, jeśli widzimy temat, który był już poruszany, samo 'było', nie wystarczy, warto zwrócić autorowi tematu uwagę, jednocześnie podając link do odpowiedniego tematu.

Szukajka nie działa? A przejrzałeś chociaż jakie tematy Ci wyskoczyły? W każdym choć raz padła fraza która wpisałeś i jakby się przyjrzeć to by się znalazło ( sprawdzone na przykładzie feralnego ogona nibypsa, zakładając, że zaznaczyłeś do przeszukania sub-fora o STALKERZE to ów FAQ wyskoczyłoby Ci i to jeszcze wyżej, więc nie ma możliwości by się nie pojawiło, jeśli wszystko było dobrze zaznaczone i wpisane). Jeśli dla zapytania "ogon nibypsa" pojawia się temat "FAQ- najczęściej zadawane pytania" to bardzo łatwo domyślić się, że chodzi o FAQ dotyczące gry. Poza tym jest temat "Zanim zadasz pytanie", w którym na czerwono, czcionką osiemnastką widnieje napis "Czytaj FAQ". Możesz wynajdować różne wady w układzie strony, ale nic nie usprawiedliwi Cię od nieprzeczytania tego tematu. Zajrzałbyś= dowiedziałbyś się, że trza do FAQ spoglądnąć= przejrzałbyś = brak tematu= brak warna. No i jeszcze sugestia, która pojawia się w trakcie pisania posta:
Zanim opublikujesz nowy post/temat, sprawdz czy podobny watek nie zostal juz poruszony. Przeszukaj recznie dzial "Pytania i odpowiedzi" lub skorzystaj z wyszukiwarki forum.

Próbowałeś przeszukać coś samemu? Uważam, że jest dość wskazówek, co robić, by osta nie zarobić, więc nie ma co tu płakać, że się ów dostało.
Nieznany

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Reklamy Google

Postprzez Fett w 03 Mar 2008, 15:53

Przepraszam, że tak długo zwlekałem z odpowiedzią, ale tak wciągnął mnie S.T.A.L.K.E.R., iż poświęcałem mu w zasadzie każdą wolną chwilę spędzoną na komputerze. ;)

Nie zważając na post Nieznanego powiem, że dalszy spór na ten temat nie ma już sensu, a że niekoniecznie mocno obchodzi mnie to ostrzeżenie, nie zamierzam tracić swojego czasu na przekomarzanie się, kto ma rację, a kto jej nie ma. W takim układzie w tej kwestii dam Wam spokój, a przejdę do kolejnej, która nazbyt mocno mnie frasuje. Jestem tutaj zwykłym użytkownikiem i sądzę, że mam prawo się wypowiedzieć oraz że moje słowa zostaną wysłuchane. Chciałbym konkretniej poruszyć sprawę nadgorliwości moderatorów (i nie tylko), którzy wprowadzają tu istny rygor, taki że przy pisaniu tematu/posta myśli się tylko o tym, czy aby nie zostanę nagrodzony warnem. I powiem szczerze, że jest to dla mnie śmieszne, a zarazem chce mi się płakać. Proszę mi powiedzieć, czy jeśli ktoś po raz drugi lub trzeci założy taki sam temat, to czy zmniejszy się ilość tlenu w atmosferze, czy też kolejny hektar lasu amazońskiego zostanie wycięty? Co Wam szkodzi, że topic się powtórzy? Muszę Was zaskoczyć, ale Stalker to nie jest gra, w oparciu o którą można tworzyć nowe i nowe tematy (a szczególnie w związku z kłopotami w rozgrywce, gdyż te będą się już tylko powtarzać) - ten zasób się wreszcie wyczerpie, a wtedy co? Pozostanie Wam zamknąć cały dział poświęcony problemom i powiedzieć: ,,Szukajcie odpowiedzi na swój problem w ,,tym" dziale, gdyż już na 100% takowy gdzieś wystąpił"? Dla mnie jest to paranoja, jeśli ktoś zostanie ukarany za to, że szuka pomocy. A co, jeśli ktoś jest tzw. newbie i nie zna się na obsłudze forum? Nie potrafi użyć opcji ,,Szukaj", jak spojrzy w FAQ na stronie głównej, ujrzy tylko porady do gry, a tam, zdarzyć się może, nie znajdzie odpowiedzi na swoje pytanie, a i za cho*erę - ani nie rozwiąże problemu, ani nie nauczy się jako tako poruszać się na forum (pozostaje metoda prób i błędów, co jest ryzykowne z łatwym podłapaniem ostrzeżenia). Ale do rzeczy, czy aż tak Wam wadzi powtórzony temat? Powiem Wam tak od serca, że dla forum jest to nawet na korzyść, jeśli ludzie tworzą coraz to nowe tematy (nawet jeśli są one powtarzane). Czy administracja słyszała o czymś takim jak statystyki?

I tu pojawia się bardzo trudne pytanie:
Czy wiecie do czego służy forum dyskusyjne?
Tak, macie całkowitą rację - do rozmów, dyskusji, wymieniania zdań, dialogów, pisania swoich opinii, polemiki oraz do ewentualnej pomocy, gdy takowej ktoś potrzebuje. Za to u Was najwyraźniej jest inaczej postrzegane forum. Tematy nie mogą być poruszane dwa razy (no ja rozumiem, że jeśli ktoś w dyskusji napisze podobny temat, jaki już kiedyś powstał, ale w problemach? Heh...), topic nie może zawierać pytania, na które odpowiedź można znaleźć w FAQ (choć to dla niektórych problem, znaleźć je tam - sami musicie to przyznać. Ale to nie powód do karania od ręki), itd. Co Wam szkodzi, że ktoś założy taki temat? Nawet jeśli tak to Wam wadzi, to chociaż moderatorzy winni przystopować z tymi warnami. Zamiast od razu karać, powinni pomagać (to również leży w zakresie obowiązków moderatora, jakby ktoś nie wiedział). A tutaj da Ci taki osta, skieruje Cię do FAQ lub do ,,Szukajki", zamknie temat i na tym skończy się jego praca. Na tym forum dyskusyjnym dyskusja (przynajmniej taka normalna i przyjemna) staje się niemożliwa - czemu? Pisałem już wcześniej.

A teraz pojawia się drugie bardzo trudne pytanie:
Forum dyskusyjne jest dla Was (tj. dla zarządu), czy też dla użytkowników?
Jeżeli powiecie, że dla Was, to z ręką na sercu obiecuję, ze zaniecham dyskusji na temat tej jednej kwestii i zwrócę Wam honor. Jeśli jednak oświadczycie, że jest ono dla użytkowników, to spodziewajcie się długiej wymiany zdań. :)

Na zakończenie objawię Wam jeszcze jedną prawdę oczywistą: to w zasadzie userzy tworzą forum, a nie Wy, bowiem bez nich ono by padło i tyle byście mieli z forum dyskusyjnego. Traktując ich tak i wprowadzając na forum atmosferę rygoru, wręcz zniechęcacie ludzi do pisania tutaj (czyli działacie na własną niekorzyść), niżby do ,,ściągania" ich. Zamiast wprowadzić przyjazny klimat (szczególnie dla nowych), Wy wolicie wstawiać ostrzeżenia za byle odprysk gówienka.

Jeszcze raz proszę, by administracja (moderatorzy to w ogóle inny temat, który z przyjemnością też z Wami omówię :) ) wzięła sobie do serca moje słowa, gdyż w tej chwili piszę to jako zwykły user - a sądzę, że liczycie się z opiniami swoich użytkowników? Jeśli wprowadzacie tyle wygód na forum (rzekomo dla dobra ludzi), to wprowadźcie też przyjazną atmosferę. To Was chyba dużo nie będzie kosztować, prawda?
Image
Awatar użytkownika
Fett
Kot

Dołączenie: 29 Lut 2008, 22:15
Ostatnio był: 21 Gru 2010, 23:42
Miejscowość: Żagań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Postprzez MCaleb w 03 Mar 2008, 16:07

Statystyki to kłamstwa, a my nie mamy zamiaru zawalać bazy danych forum tylko dlatego, że komuś nie chce się szukać.
Dyskusje są możliwe, o ile nie obracają się tylko i wyłącznie wokół pytania, na które odpowiedź już dawno temu została podana. Zapobiega to bałaganowi i stu tematom o dokładnie tej samej tematyce.
Forum jest dla wszystkich. Wystarczy tylko, że użytkownicy zachowają się do pewnych zasad na nim panujących i nie ma mowy o choćby połowie warna.

Poza tym Twoje wypowiedzi przypominają mi Bill from Bala Franticów. Nie mam nic przeciwko długim postom, ale to już jest lanie wody. :P
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 18:04
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Postprzez Marked One w 05 Mar 2008, 09:54

MCaleb masz całkowitą rację, która opiera się już w pierwszym zdaniu, dlatego więc warnów powinno być więcej i jest na to rada. A rada brzmi ,,Szukajcie, a znajdziecie.
Przeglądajcie forum i stare tematy, a warna nie dostaniecie. Dużo w googlach się dowiecie. Tysiące informacji jest na świecie. Dlatego szukajcie i warnów nie dostawajcie'' :D Szczęście macie, wiecie że cierpliwość MCaleba słynna w świecie, dlatego nie wkurzajcie go, bo warna dostaniecie :!:
Awatar użytkownika
Marked One
Kot

Dołączenie: 04 Paź 2007, 15:04
Ostatnio był: 21 Mar 2010, 03:26
Miejscowość: Skąś

Postprzez Fett w 05 Mar 2008, 19:47

Widzę, że jednak nie warto czekać na większą ilość wypowiedzi (bo co najwyżej ujrzę odpowiedź podobną do tej, która pokazał Marked One -_-') zarządu i jestem zmuszony odpowiadać każdemu po kolei. Ok, nie ma sprawy. :)

Poza tym Twoje wypowiedzi przypominają mi Bill from Bala Franticów. Nie mam nic przeciwko długim postom, ale to już jest lanie wody. :P

Nie, to się nazywa dobra retoryka. Jeśli chciałbym lać wodę (co robię dosyć rzadko), tekst ten byłby dwa razy dłuższy, a ja nie miałem na celu zamęczenie Was swoimi ,,wywodami", ba, nawet ukróciłem ten tekst o jeden akapit. Mój post jest napisany w poprawny i kulturalny sposób, by były w nim zawarte najważniejsze argumentacje oraz to, co osobiście chciałem Wam powiedzieć (w większej części to, co mi się nie podoba...). Powiem Ci, że swego czasu pisałem bardzo długie wiadomości (czasami wręcz niczego sobie wypracowania ;) ), więc nie miej mi za złe, że chcę się tutaj wypowiedzieć i podzielić się moim zdaniem. :)

Statystyki to kłamstwa, a my nie mamy zamiaru zawalać bazy danych forum tylko dlatego, że komuś nie chce się szukać.

Ja tu czegoś nie rozumiem. Macie żal do użytkowników, jeśli powtórzą jakiś temat i zamykacie ów topic, ok. Jednak nie kapuję, jak to ma pomóc w ,,nie zawalaniu Waszej bazy danych", jeśli nawet nie raczycie usunąć takiego tematu lub chociaż go przenieść do kosza? Może jednak tak po cichu wierzycie w te statystyki i tylko próbujecie upozorować, że jest inaczej? ;)

Dyskusje są możliwe, o ile nie obracają się tylko i wyłącznie wokół pytania, na które odpowiedź już dawno temu została podana. Zapobiega to bałaganowi i stu tematom o dokładnie tej samej tematyce.

Właśnie, dawno temu. Myślę, że nikomu by nie zaszkodziło, jeśli po xxx dłuższym czasie zarząd pozwoliłby sobie na jakieś powtórzenie tematu. Ja rozumiem (jako moderator), że nie chcecie po prostu nawałnicy takich samych topiców co ileś tam dni. Popieram to, gdyż mnie również by zalała krew, jeśli ktoś już podał odpowiedź całkiem niedawno (lub jeśli kilka razy ktoś poruszył tai temat). Wtedy by się zrobił porządny burdel, a tego żadne forum nie chce. Jednakże nie widzę przeszkody, by pozwolić ludziom co ileś tam czasu powtórzyć ten czy inny temat, w którym jest zawarta prośba o pomoc.
Forum jest dla wszystkich. Wystarczy tylko, że użytkownicy zachowają się do pewnych zasad na nim panujących i nie ma mowy o choćby połowie warna.

Wiem - aczkolwiek to nie oznacza, że moderatorzy (admini?) muszą być tacy nadgorliwi. Przecież na pewno sami wiecie, że forum zdobędzie lepszą opinię wtedy, jeśli zarząd pomoże użytkownikowi (przy tym zamykając ten nieszczęsny temat), niż tylko walnie ostrzeżenie i powie, by zajrzał do FAQ lub użył opcji ,,Szukaj.
Każde forum dyskusyjne ma swój regulamin (jeśli o tym mowa, Wasze raczej nie jest zbyt okazałe i ciekawe, brakuje również kilku ważnych punktów - dodatkowo radziłbym przeprowadzić jego korektę tekstu...), do którego muszą się wszyscy stosować. Tak jest i tak było zawsze - jednak to nie nakazuje moderatorom być ,,złymi" (że tak powiem :D) i żeby wstawiali od razu warny. Trochę pracy, koledzy, angażujcie się w swoją pracę. Przypominam - praca moderatora nie polega tylko na usuwaniu/zamykaniu tematów i karaniu ostami.

MCaleb masz całkowitą rację, która opiera się już w pierwszym zdaniu, dlatego więc warnów powinno być więcej i jest na to rada. A rada brzmi ,,Szukajcie, a znajdziecie.

I mówi to osoba, która ma dwa ostrzeżenia i niezbyt długi staż na tym forum. Myślę, że zarząd, tak samo jak ja, nie przepada za podlizywaniem się...
Image
Awatar użytkownika
Fett
Kot

Postprzez Soviet w 05 Mar 2008, 21:09

Boba Fett napisał(a):Macie żal do użytkowników, jeśli powtórzą jakiś temat i zamykacie ów topic, ok. Jednak nie kapuję, jak to ma pomóc w ,,nie zawalaniu Waszej bazy danych", jeśli nawet nie raczycie usunąć takiego tematu lub chociaż go przenieść do kosza? Może jednak tak po cichu wierzycie w te statystyki i tylko próbujecie upozorować, że jest inaczej? ;)

Bardziej mylić się nie możesz. Nie raczymy usunąć? Przepraszam za marną retorykę mojej odpowiedzi, ale ROTFL. Może poprzyglądaj się czy przypadkiem jakieś tematy nie znikają.

Boba Fett napisał(a):Myślę, że nikomu by nie zaszkodziło, jeśli po xxx dłuższym czasie zarząd pozwoliłby sobie na jakieś powtórzenie tematu. Ja rozumiem (jako moderator), że nie chcecie po prostu nawałnicy takich samych topiców co ileś tam dni. Popieram to, gdyż mnie również by zalała krew, jeśli ktoś już podał odpowiedź całkiem niedawno (lub jeśli kilka razy ktoś poruszył tai temat). Wtedy by się zrobił porządny burdel, a tego żadne forum nie chce. Jednakże nie widzę przeszkody, by pozwolić ludziom co ileś tam czasu powtórzyć ten czy inny temat, w którym jest zawarta prośba o pomoc.

Nasze forum nie jest jakieś ogromne, żeby jakiś kluczowy topic znajdował się na tysięcznej stronie działu, nawet ręczne przeglądanie strona po stronie szybko pozwala znaleźć to czego się szuka. Czy nie zdenerwowałoby cię gdyby co miesiąc ktoś pytał jak ściągnąć skórę z ścierwojada?

Boba Fett napisał(a):Forum zdobędzie lepszą opinię wtedy, jeśli zarząd pomoże użytkownikowi (przy tym zamykając ten nieszczęsny temat), niż tylko walnie ostrzeżenie i powie, by zajrzał do FAQ lub użył opcji ,,Szukaj.

A jak może być lepsza pomoc niż skierowanie do FAQ? Nie dość, że delikwent znajdzie odpowiedź na pytanie, to jeszcze na przyszłość będzie wiedział gdzie szukać.

Boba Fett napisał(a):Każde forum dyskusyjne ma swój regulamin

Jakoś na http://gothic.gram.pl/forum/register.html także nie widzę szczególnych rewelacji i wodotrysków :). No ale nie tam paskudnych ortów jak u nas - sukces.

Boba Fett napisał(a):Przypominam - praca moderatora nie polega tylko na usuwaniu/zamykaniu tematów i karaniu ostami.

Świetnie by to forum wyglądało, gdybyśmy tylko usuwali/zamykali tematy i karali ostami.

Boba Fett napisał(a):I mówi to osoba, która ma dwa ostrzeżenia i niezbyt długi staż na tym forum. Myślę, że zarząd, tak samo jak ja, nie przepada za podlizywaniem się...

I mówi to osoba z jednym warnem i niezbyt długim stażem, która za to lubi mówić o sprawach o których nie ma pojęcia...
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez SandFighter w 05 Mar 2008, 22:41

Napisałeś, że powinno się odświeżać tematy. Jeśli uważasz, że jakiś temat tego potrzebuje, a jest zamknięty to piszesz do moderatora/administratora PW by ponownie otworzył temat i przedstawiasz swoje argumenty, a nie najeżdżasz na nie wiadomo co, przytaczał jakieś bezsensowne argumenty nie dokumentujące kompletnie pracy tego forum.

FAQ nie jest pomocą dla poszkodowanych forumowiczów nie znajdujących jakichś opcji na forum. Od tego jest oficjalna pomoc forum, PW do modów itp. FAQ dotyczy tego z czym związane jest forum, czyli gry Stalker. Jeśli Ci nie pasuje układ menu i linki, to zmień nawyki albo forum. O ile dobrze wiem, jest jeszcze kilka for o tej tematyce.

Ranga moderatora na innym forum nie czyni Cię nim tutaj. Każdy zaczynał od zwykłego usera (poza wybrańcami-założycielami), więc nie stawiaj się w lepszym świetle bo "masz doświadczenie". A broszkę nas to obchodzi. Jeśli masz coś ciekawego do powiedzenia, wartego naszego czasu i wysiłku, wartościowego na tyle byśmy odpisali i pociągnęli dyskusję dalej to się nie wahaj. Ale zastanów się, czy przypadkiem nie negujesz samego siebie jako moderatora. Jak to ktoś powiedział wcześniej - nie masz pojęcia jak to forum pracuje i czym jest napędzane. Nie uogólniaj i nie bredź głupot. Over and out.
SandFighter

Postprzez Leiga w 05 Mar 2008, 23:01

A ja trochę fermentu jednak wprowadzę. Uważam, że to forum jest uporządkowane, trzymane na krótko i dobrze. Czasami kogoś się skrzywdzi, częściej wyeliminuje (ale to brzmi) jednostki niereformowalne. Nie jestem długo na tym forum, ale pamiętam jednak czasy, gdy mod i admin team miał ociupinę więcej cierpliwości. Tłumacząc o co mi chodzi, nie uważam by naturalne pomyłki rzutowały na działanie tego forum. Wielu aktywnych tutaj userów najpierw dostało baty, by teraz normalnie i z życiem funkcjonować. Jednak zauważalne jest ostatnim miesiącem surowsze traktowanie tych co się zapędzą... I nie wiem czy to tylko moje wydawanie mi się? Po prostu nie wiem...

EDIT:

Boba Fett - nie zgadzam się z Tobą, najpierw trzeba trochę posiedzieć na forum, by wyłapać jego klimat. Najpierw trzeba zobaczyć z czym tutaj mamy do czynienia, a później wytknąć błędy. Jak zechcesz, to zobaczysz. Tutaj aktywność modów i adminów nie ogranicza się li tylko do sadoklapienia, zamykania tematów.
Myślę, że dalsza dyskusja na temat nadmiernej gorliwości sadystycznej jest niepotrzebna. Poczekaj, wyłap taką sytuację, a później zmonituj. Zobaczymy czy temat najpierw nie obrośnie kurzem.
Nothing in this world is to be feared; it is only to be understood. [MC]
Image
Awatar użytkownika
Leiga
Stalker

Dołączenie: 15 Sie 2007, 14:27
Ostatnio był: 20 Cze 2009, 02:25

Postprzez Fett w 06 Mar 2008, 10:01

Bardziej mylić się nie możesz. Nie raczymy usunąć? Przepraszam za marną retorykę mojej odpowiedzi, ale ROTFL. Może poprzyglądaj się czy przypadkiem jakieś tematy nie znikają.

Tamten akapit pisałem z dozą lekkiej ironii. Tematy zamknięte powinny być usuwane góra dwa dni po ów zamknięciu (według Waszej polityki, która opiera się na oszczędzaniu bazy). Ja jak na razie widziałem - temat sobie leży i leży...

Czy nie zdenerwowałoby cię gdyby co miesiąc ktoś pytał jak ściągnąć skórę z ścierwojada?

No ba, oczywiście by mnie to denerwowało . :) Powiem więcej - nadal mnie to denerwuje. Miałem na myśli jednak to, że jeśli ktoś by tak po, powiedzmy, czterech miesiącach znów poruszył dany problem, ta raczej by się nic nie stało, prawda?

A jak może być lepsza pomoc niż skierowanie do FAQ? Nie dość, że delikwent znajdzie odpowiedź na pytanie, to jeszcze na przyszłość będzie wiedział gdzie szukać.

Wiem, że jest to pomoc, nawet duża (podajcie od razu numer punktu, co również ułatwia szukanie w FAQ), jednakże ostrzeżenie jako tako nie jest formą pomocy (niby motywuje, ale nie każdego, co warto wziąć pod uwagę) - i to mnie właśnie najbardziej boli, iż warny są wystawiane nazbyt często.

Jakoś na http://gothic.gram.pl/forum/register.html także nie widzę szczególnych rewelacji i wodotrysków

A czy ja powiedziałem, że regulamin forum, gdzie ja sprawuję ,,tekę moderatora", jest super? Jak dla mnie tamtemu także brakuje kilku istotnych punktów.

Świetnie by to forum wyglądało, gdybyśmy tylko usuwali/zamykali tematy i karali ostami.

To była metafora. Chodzi mi o to, że praca moderatora nie polega tylko na trzech kliknięciach myszą (tj.: zaznaczenie postu; wybranie opcji, co zrobić z postem; wykonanie operacji). Myślę, że jako administrator znasz również inne obowiązki moderatora, nieprawdaż?
I mówi to osoba z jednym warnem i niezbyt długim stażem, która za to lubi mówić o sprawach o których nie ma pojęcia...

A co ma lalka Barbie do margaryny mojej babci? Niby o czym nie mam pojęcia? Nie doceniasz mnie. :P

FAQ nie jest pomocą dla poszkodowanych forumowiczów nie znajdujących jakichś opcji na forum. Od tego jest oficjalna pomoc forum, PW do modów itp. FAQ dotyczy tego z czym związane jest forum, czyli gry Stalker.

Lol, oj grzeszysz, oj grzeszysz... lub może jednak czymś nie grzeszysz. Wpierw zastanów się, czy wiesz, czym się różni FAQ forum od FAQ gry, wtedy porozmawiamy.

Jeśli Ci nie pasuje układ menu i linki, to zmień nawyki albo forum.

Zawsze istnieje 99% szansy, że padnie taki tekst - zawiódłbym się, gdyby i tutaj nikt by mnie takowym nie uraczył. :)

Ranga moderatora na innym forum nie czyni Cię nim tutaj. Każdy zaczynał od zwykłego usera (poza wybrańcami-założycielami), więc nie stawiaj się w lepszym świetle bo "masz doświadczenie".

Po pierwsze, gdzie ja niby choć raz powiedziałem, że uważam się lepszego, gdyż jestem moderatorem na innym forum? Nie obchodzi mnie w tej chwili to, że na xx forum mam tę robotę. Jak dla mnie liczy się to, co jest tutaj - a tutaj jestem użytkownikiem. Po drugie, chłopcze, napiszę jeszcze raz: zastanów się co piszesz. Nawet jakbym chciał, to aktualnie nie byłbym zainteresowany pracą tutaj. Forum to traktuję jako miejsce, gdzie mogę sobie porozmawiać z innymi na temat gry, w którą gram. Nie jest ono miejscem, gdzie na siłę chcę pozostać lub coś osiągnąć.

Nie jestem długo na tym forum, ale pamiętam jednak czasy, gdy mod i admin team miał ociupinę więcej cierpliwości.

A ja właśnie pragnę w obecnej chwili, by takie czasy wróciły (choć nawet za ich panowania nie byłem tutaj :D).

Boba Fett - nie zgadzam się z Tobą, najpierw trzeba trochę posiedzieć na forum, by wyłapać jego klimat. Najpierw trzeba zobaczyć z czym tutaj mamy do czynienia, a później wytknąć błędy. Jak zechcesz, to zobaczysz. Tutaj aktywność modów i adminów nie ogranicza się li tylko do sadoklapienia, zamykania tematów.
Myślę, że dalsza dyskusja na temat nadmiernej gorliwości sadystycznej jest niepotrzebna. Poczekaj, wyłap taką sytuację, a później zmonituj. Zobaczymy czy temat najpierw nie obrośnie kurzem.

Dziękuję, doceniam i szanuję Twoje słowa. Jak na razie zamierzam tutaj pozostać, gdyż mogę uzyskać tutaj szybką i efektowną pomoc przy Stalkerze oraz, że mogę sobie porozmawiać (jak np. w tym temacie) - być może jak trochę tutaj pobędę, to mój stosunek zmieni się. Powiem szczerze, że kiedyś sam byłem wielkim zwolennikiem dyscypliny na forum, hmm, nawet teraz jestem. Lubię wszystko uporządkowane i userów, którzy mają szacunek dla zarządu oraz którzy potrafią prosić o pomoc lub wyrazić swoje zdanie administracji. Tak samo ja czuję do Was szacunek i chcę tylko omówić kilka kwestii. Dyskusję tę traktuję jak na razie tylko jako taką rozluźniającą polemikę, przy której można się troszkę pośmiać oraz zastanowić. Mam nadzieję, że nie będziecie mi mieć za złe, jak będę chciał jeszcze tutaj z Wami pewien czas porozmawiać? ;)

Ps Chciałbym podziękować dwóm osobom, które jednak potrafią ze spokojem rozmawiać, a nawet z uśmiechem. ;)
Image
Awatar użytkownika
Fett
Kot

Postprzez SandFighter w 06 Mar 2008, 12:07

Po pierwsze, gdzie ja niby choć raz powiedziałem, że uważam się lepszego, gdyż jestem moderatorem na innym forum? Nie obchodzi mnie w tej chwili to, że na xx forum mam tę robotę. Jak dla mnie liczy się to, co jest tutaj - a tutaj jestem użytkownikiem. Po drugie, chłopcze, napiszę jeszcze raz: zastanów się co piszesz. Nawet jakbym chciał, to aktualnie nie byłbym zainteresowany pracą tutaj. Forum to traktuję jako miejsce, gdzie mogę sobie porozmawiać z innymi na temat gry, w którą gram. Nie jest ono miejscem, gdzie na siłę chcę pozostać lub coś osiągnąć.

Uważasz się za "człowieka z doświadczeniem, który wie co jak i gdzie i niejedno już przeżył", czy to nie jest forma hipokryzji z Twojej strony? Z co drugiej Twojej linijki wypływa egocentryzm i "dobra wola":
Nie, to się nazywa dobra retoryka. Jeśli chciałbym lać wodę (co robię dosyć rzadko), tekst ten byłby dwa razy dłuższy, a ja nie miałem na celu zamęczenie Was swoimi ,,wywodami", ba, nawet ukróciłem ten tekst o jeden akapit. Mój post jest napisany w poprawny i kulturalny sposób, by były w nim zawarte najważniejsze argumentacje oraz to, co osobiście chciałem Wam powiedzieć (w większej części to, co mi się nie podoba...). Powiem Ci, że swego czasu pisałem bardzo długie wiadomości (czasami wręcz niczego sobie wypracowania Wink ), więc nie miej mi za złe, że chcę się tutaj wypowiedzieć i podzielić się moim zdaniem.

Za każdym razem starasz się podkreślić, jaki to Ty jesteś wspaniałomyślny, że nie raczysz nas wielgachnymi postami, że wytykasz nam błędy, bo trzeba, że jesteś kulturalny i szanujesz nasze zdanie. Powiem Ci coś z mojej dobrej woli. Nie potrzebuję od Ciebie wiedzieć jaki to Ty jesteś dobry. Dowiem się po Twoich tekstach, wypowiedziach. Nie musisz mi przedstawiać swoich zasług i doświadczenia, bo mnie one nie obchodzą. Każdy człowiek ma prawo do wypowiedzi i udzielenia porady, nawet jeśli jest nowicjuszem, bo dajemy mu szansę na zaistnienie jeśli pisze rzeczy wartościowe. Ale jeśli jest odwrotnie, wtedy każdy traci w naszych oczach. Ty już straciłeś, nie tylko w moich, po pierwsze awanturując się o FAQ, które jest było i będzie tam gdzie jest teraz i tak jest dobrze, nikt oprócz Ciebie się nie skarży. Poza tym odmiana FAQ forum, o które tak się upominasz usilnie jest zawarta w regulaminie, z którym się (mam nadzieję) zapoznawałeś.
Lol, oj grzeszysz, oj grzeszysz... lub może jednak czymś nie grzeszysz. Wpierw zastanów się, czy wiesz, czym się różni FAQ forum od FAQ gry, wtedy porozmawiamy.

Jeśli wysyłanie PW do moderatora z prośbą o pomoc kwitujesz uśmiechem, to nie świadczy to o Tobie najlepiej jako moderatorze i użytkowniku forum. Możesz zachowywać się w ten sposób, być ignorantem i olewać wszystko, tego nikt Ci nie broni. Ale nie zdziw się, gdy pewnego dnia przestaniesz budzić zainteresowanie. Twój indywidualizm i jego manifestacja nie są określone przez Twój system wartości, ale przez wybujałe ego, które w parze z ambicją robi Ci sieczkę z rzeczywistości w jakiej przebywasz. Nie wspomnę o implikowaniu mi mojego braku inteligencji, co nie dość, że nie wypada, to jeszcze rzutuje na Twój wizerunek.

Wiem czym się różni FAQ gry od FAQ forum, jednakże w tym przypadku FAQ gry jest ważniejsze bo 95% pytań na tym forum jest związana bezpośrednio z grą i rozgrywką. FAQ dotyczące forum znajduje się także w dziale Pytania i Odpowiedzi na pierwszym miejscu, wyróżnione dużymi literkami, by nikt go nie przeoczył.
Zawsze istnieje 99% szansy, że padnie taki tekst - zawiódłbym się, gdyby i tutaj nikt by mnie takowym nie uraczył.

A wiesz dlaczego Cię nim uraczyłem? Bo niestety trudno jest Ci się pogodzić z faktem, że coś jest nie po Twojej myśli, to Ci nie daje spokoju i dręczy Cię niemiłosiernie. Taki już los człowieka, który ma znamię "reformatora". Chcesz zrobić coś pożytecznego? Udziel się w jakimś temacie i pomóż użytkownikom, na których mówisz "newbie". Bo dotychczasowe dokonania Twojej kampanii na tym forum, to m.in. temat, w którym olałeś porady innych użytkowników nie pisząc dlaczego i po kilku godzinach sam rozwiązałeś swój problem. Jaki jest sens pisania takiego tematu?

Nie jesteśmy antagonistami z natury i nie widzę żadnego problemu w Twojej obecności na forum. Niestety, zasad się uczymy przez całe życie, tak samo jak nawyków. Szczególnie trudno jest na początku. To forum ma swój klimat, choć są osoby, którym na nim nie zależy, to jednak chciałbym byś do nich nie należał. Układ forum, jego specyfika i społeczność tworzą żywy organizm. Spróbuj wniknąć głębiej i zadomowić się, bo tak jak każdy jesteś tutaj gościem.

A przecież nikt nie lubi, jak mu się brudzi dywan nie zauważając wycieraczki przed drzwiami.
SandFighter

Postprzez Fett w 06 Mar 2008, 16:19

Uważasz się za "człowieka z doświadczeniem, który wie co jak i gdzie i niejedno już przeżył", czy to nie jest forma hipokryzji z Twojej strony?

Nie. Nigdzie również nie wspomniałem, bym uważał się za człowieka z doświadczeniem. Dodatkowo nie masz prawa takich rzeczy pisać, jeśli nic o mnie nie wiesz, jak wykonuję tę pracę, gdzie ją wykonuję i wykonywałem oraz jaki mam do niej stosunek.

że wytykasz nam błędy, bo trzeba

Jakby była taka potrzeba, to wątpię, bym tutaj w ogóle o tym napisał. Administracja prędzej sama by te błędy wyeliminowała, niżby czekała na efekty i narzekania userów.
Podkreślam, iż to nie są dla mnie błędy, a tylko pewne nieudogodnienia. Jest różnica.

Nie musisz mi przedstawiać swoich zasług i doświadczenia, bo mnie one nie obchodzą.

A czy gdziekolwiek napisałem, jakie to ja mam zasługi i gdzie zdobyłem doświadczenie? Wybacz, ale akuratnie wiem, że nikogo to nie obchodzi dlatego nie widzę sensu pisania tego. Jeśli jednak Ty sobie coś ubzdurasz, to już nie moja wina. Proszę Cię jednak, byś mnie przy tym o coś bezpodstawnie nie oskarżał.
Ty już straciłeś, nie tylko w moich, po pierwsze awanturując się o FAQ, które jest było i będzie tam gdzie jest teraz i tak jest dobrze, nikt oprócz Ciebie się nie skarży. Poza tym odmiana FAQ forum, o które tak się upominasz usilnie jest zawarta w regulaminie, z którym się (mam nadzieję) zapoznawałeś.

Niekoniecznie mnie obchodzi, czy komuś się podobam, czy też nie. To, że, jak powiedziałeś, począłem się awanturować o to FAQ, to tylko moje widzimisie, to już muszę przyznać. Z początku mi przeszkadzało, teraz już jest mi to obojętne (awanturowałem się dlatego, że jako nowy na tym forum sądziłem, że jest to FAQ forum, a nie gry). Dlatego tę sprawę osobiście uznaję za zakończoną.
Jeśli wysyłanie PW do moderatora z prośbą o pomoc kwitujesz uśmiechem, to nie świadczy to o Tobie najlepiej jako moderatorze i użytkowniku forum.

Słuchaj, słuchaj, nie każdy jest tak mądry jak Ty, że od razu wyśle PW do kogoś z zarządu z prośbą o pomoc. Pomyślałeś, że niektóre osoby w ogóle nie wiedzą co to jest PW? Jeśli zapytają o to na forum, to zapewne otrzymają przy okazji warna. Mogą w sumie w shoutbox'ie zadać takie pytanie, ale na to też nie każdy wpadnie. Czyli tak czy siak, nie każdy potrafi rozwiązać pewnych problemów z forum w taki sposób, w jaki Ty to potrafisz zrobić.
No i nadal nie wiem, po dłuższym zastanowieniu, o co Ci chodzi z tym kwitowaniem uśmiechem PW do moderatora? Zacytuj mnie, jeśli gdzieś tak powiedziałem.

Możesz zachowywać się w ten sposób, być ignorantem i olewać wszystko, tego nikt Ci nie broni. Ale nie zdziw się, gdy pewnego dnia przestaniesz budzić zainteresowanie.

Nie obchodzi mnie, czy się ktoś mną interesuje, czy też nie. Nie należę do ludzi, którzy olewają sobie coś i mają wszystko w d*pie - uwierz mi, że jestem zapracowanym człowiekiem, a swoją pracą i zaangażowaniem często otrzymuję uznanie i zainteresowanie, choć na tym mi zwykle nie zależy.

Wiem czym się różni FAQ gry od FAQ forum

No to wytłumacz mi swoimi słowami, czym się różni FAQ gry od FAQ forum. :) Będę wdzięczny.

Bo niestety trudno jest Ci się pogodzić z faktem, że coś jest nie po Twojej myśli, to Ci nie daje spokoju i dręczy Cię niemiłosiernie. Taki już los człowieka, który ma znamię "reformatora".

Tutaj to się już uśmiałem (i dla takich tekstów warto ciągnąć tę rozmowę :D). W te Twoje tak zwane ,,reformy" bardzo rzadko się angażuję, a ostatnią, przy której współdziałałem, dotyczyła zaostrzenia ,,rygoru" na forum (ja bym za ;] ). A jeśli coś nie idzie mi po mojej myśli, wtedy działam (słownie można stosunkowo mało zdziałać) - w tym wypadku sprawa nie jest aż tak ważna, bym robił coś więcej, niż z Wami dyskutował. Dlatego jeśli nic nie wiesz o mnie i o moim zachowaniu, to nie udowadniaj mi, że coś mnie niby dręczy. ;]

Udziel się w jakimś temacie i pomóż użytkownikom, na których mówisz "newbie". Bo dotychczasowe dokonania Twojej kampanii na tym forum, to m.in. temat, w którym olałeś porady innych użytkowników nie pisząc dlaczego i po kilku godzinach sam rozwiązałeś swój problem.

A jednak starałem się pomóc - bodajże w dwóch tematach. A już nie wspomnę, że jednej osobie wyszukałem i podałem linki do ściągnięcia ,,Mrocznych Tajemnic", co było tylko miłym gestem z mojej strony. A i co do rad... Skąd wiesz, że z nich nie korzystałem? Kurczę, mam coraz większe wrażenie, że byłeś na kursie u jakiejś wróżki. ;)

Niestety, zasad się uczymy przez całe życie, tak samo jak nawyków. Szczególnie trudno jest na początku. To forum ma swój klimat,

Z tym muszę się zgodzić w 100%. Szczególnie co do klimatu - gdyby go nie miało, dawno bym je opuścił po otrzymaniu pomocy. Ale jednak coś mnie do niego ciągnie i każe na nie zaglądać przy każdym wejściu na komputer. :)

To forum ma swój klimat, choć są osoby, którym na nim nie zależy, to jednak chciałbym byś do nich nie należał.

Dziękuję, zrobię co w mojej mocy, byście się na mnie nie zawiedli. :)
Układ forum, jego specyfika i społeczność tworzą żywy organizm. Spróbuj wniknąć głębiej i zadomowić się, bo tak jak każdy jesteś tutaj gościem.

Muszę w sumie powiedzieć, że lubię jakieś innowacje bądź też oryginalny styl. To forum je ma, temu się nie da zaprzeczyć, za co daję mu wielki plus.
Image
Awatar użytkownika
Fett
Kot

Postprzez SandFighter w 06 Mar 2008, 17:17

Nie chciałbym rozdrabniać całego tematu, ale wystarczy powertować poprzednie Twoje wypowiedzi, żeby przekonać się jak bardzo dużo jest w nich chwalenia się, w sposób dość oryginalny - bo bezosobowy. Ale koniec sporów w tej kwestii bo do niczego nie prowadzą. Sprawę FAQ już rozstrzygnęliśmy:

FAQ - jak sama nazwa wskazuje (Frequently Asked Questions) to odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące danego zagadnienia. W przypadku tego forum, jak już wcześniej napisałem 95% pytań userów dotyczy gry Stalker, dlatego FAQ jest o grze, a nie o korzystaniu z forum. Poza tym skrypt jest spolszczony, i doprowadzony do takiego stanu, że każdy by się połapał. Jakoś nie zauważyłem na forum pytań w stylu "jak skorzystać z funkcji xyz, bo nie ma nigdzie FAQ". Jeśli czytałeś regulamin forum (a z posta na post zaczynam powątpiewać w to szczerze), to wiedziałbyś, że jest tam wzmianka o FAQ, o podstawach, netykiecie forum. Co do PW, to u góry widnieje taki fajny link pod nazwą "Prywatne wiadomości", pierwsze literki wyrazów chyba potrafimy wszyscy kojarzyć, prawda? Jak nie, to odsyłam do podstawówki.

Szczerze, to nie przypuszczałem, żeby awanturowanie się o kilka drobnostek, które i tak przeżyjesz przynosiło Ci aż tyle satysfakcji. Warna przeżyłeś, bo go olałeś, FAQ też, bo się przyzwyczaiłeś, czego jeszcze potrzebujesz? Żeby ktoś Ci przyznał rację?

Wszystkie moje wypowiedzi, którymi rzekomo biję w Ciebie są hipotetyczne i nie zawsze muszą być prawdziwe. Jednego jestem pewien: jesteś osobą, która nie lubi się przyznawać do błędów i zaniedbań. To widać po Twojej charyzmie. Nie oczekuję tego od Ciebie. Ale liczę na choć odrobinę Twojej przyzwoitości i zaprzestanie polemiki, gdy już emocje opadły i wyjaśniliśmy sobie dużo rzeczy.

Szukajkę udowodnił Ci Nieznany, warna olałeś, FAQ zaakceptowałeś, słowem otrzymałeś swoją pomoc (czyli jesteśmy w punkcie wyjścia). Moderatorzy mają własny system wartości i lepiej nie wpierniczaj się na to poletko. Rygor jest bardzo dobrym przykładem tego iż tzw. "dzieci Neostrady" omijają forum szerokim łukiem, a wartościowe osoby, którym zależy na byciu częścią forum akceptują regulamin a tym samym działalność moderatorów i żyją swoim życiem. Czy możesz spróbować i Ty? Bo poniekąd jesteś wartościową osobą, z która można sobie spokojnie polemizować i lawirować w tematach.

To mój ostatni post w tym temacie, ale czekam na odpowiedź. Życzę Ci jednej bardzo ważnej rzeczy: pokory.

PS. Wszystkie pikantne komentarze pod Twoim adresem wynikał z chęci uświadomienia Ci pewnych stałych życiowych. Po referencje odwołuj się do postów w tym temacie. Za obelgi (niezamierzone) przepraszam. Over and out.
SandFighter

PoprzedniaNastępna

Powróć do Strona i forum

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości