King's Bounty

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

King's Bounty

Postprzez Terminus w 15 Wrz 2008, 20:02

Witam
Czy ktoś grał w demo tej gry? Ja ściągnąłem plik, ale przy instalacji wyrzuca mi "Błąd transferu składnika" gdy instaluje binkw32.dll. I to by było na tyle. Miał ktoś podobny problem?
Edit: Problem sam się rozwiązał. Ściągnąłem z innego źródła i chodzi OK.

Gierka [na ile można wnioskować z dema] trochę inna niż HOM&M [w oryginalnego KB nie grałem], ja mam lekkie skojarzenia z Etherlords. Szwędanie się po planszy w trybie rzeczywistym + turowa walka. No i w demie brak "rywalizacji" czyli jakiejś wrogiej frakcji, która ma swoich bohaterów, zamki itp. Nie wiem jak jest w pełnej wersji.
Tak czy owak z demka wyłania się takie uproszczone RPG [questy, rozwój postaci] połączone ze strategią turową.

Grafika jak dla mnie fajniejsza niż w Hirołsach V, choć nie do końca podoba mi się taki 3D komiksowy styl z Etherlords 2 -Warcraft 3 itp.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Re: King's Bounty

Postprzez Dżuz w 24 Sty 2012, 18:14

Od paru dni pocinam znowu w tę gierkę. Znowu, bo jakiś czas temu nabyłem ją z CDA, ale szybko mi się znudziła, albo raczej zniechęciła mnie gdyż za strategiami turowymi nie przepadam (nawet w sławetne Hirołsy nie grałem, a tym bardziej w pierwsze KB sprzed ponad 20 lat :P ) i z racji małego doświadczenia dostawałem nieprzyjemne cięgi na samym początku :E A i jeszcze grafika mi coś szwankowała.
Teraz z braku ciekawych gier znowu sięgnąłem po ten tytuł i muszę powiedzieć, że jest przyjemnie grywalny.

Świat zdaje się całkiem rozległy i zróżnicowany, sporo różnych ras i potworów, z którymi przyjdzie nam się zmierzyć albo które staną po naszej stronie, dużo zaklęć, artefaktów do znalezienia, jakieś białogłowy, które można poślubić (jeszcze tego nie sprawdzałem) i ciekawe misje do wykonania, szczególnie te poboczne (nie zawsze trzeba uciekać się do walki), poza tym często wiążą się z nimi zabawne historie. Ogólnie można odnieść wrażenie, że gra traktuje gatunek fantasy z dużym przymrużeniem oka.

Jeszcze kilka słów o grafice i wrażeniach wizualnych. Nie każdemu spodoba się design (trąci odrobinę mangą) postaci, budynków, potworów - taki jakiś bajkowy, ugrzeczniony, może nawet trochę cukierkowy i milusi, ale osobiście mi on nie przeszkadza, co więcej - pasuje do niezbyt poważnego klimatu gry. Ciekawie prezentują się ekrany ładowania, na których można zobaczyć szkice bohaterów albo budowli z gry. Jet dość specyficznie, ale nie kuje - przynajmniej mnie - w oczy :)

Reasumując. Może nawet przekonam się kiedyś do strategii, choć strategii w King's Bounty jest tylko odrobinę ... :idea: Na szczęście :P
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 12:05
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Gizbarus w 24 Sty 2012, 21:38

Hm, moja przygoda z King's Bounty w sumie tez zaczęła się dzięki CDA - zarówno podstawka jak i dodatek. Osobiście przyznam, że pasuje mi rozwiązanie braku zamków jako-takich, brak tur podczas podróży po mapie i parę innych zmian w odniesieniu do serii Heroes. Jedyne co totalnie zepsuto w tej grze, to nierówny poziom trudności - niektóre zadania są po prostu anormalnie trudne do wykonania na tym etapie gry, w jakim je otrzymujemy, a z kolei w dalszym etapie gry niektóre "armie" wroga zmiatamy z powierzchni ziemi, wściekając się, że tracimy czas. Jednak to w zasadzie jedyna kropla dziegciu w tej beczce miodu, miodu dość dobrej jakości dodajmy :)

Mechanika walki nie różni się wiele od "hirołsowej" - w zasadzie chyba jedyna większa różnica, to fakt, że jednostka po wykonaniu ruchu może jeszcze zaatakować, a także poza czarami od pewnego momentu możemy używać duchów ze Szkatułki Szału (lub oswojonego smoka w dodatku).

Rozwój postaci przebiega zgoła inaczej niż w "hirołsach", z racji że polega na atrybutach ataku, obrony i siły magicznej, a także umiejętnościach z trzech drzewek (po jednym na każdą klasę postaci), zwiększanych specjalnymi runami otrzymywanymi co poziom i znajdowanymi na mapie świata, czy otrzymywanymi za zadania.

Jak dla mnie osobiście - produkcja odświeżająca nieco znędzniałe moim zdaniem "hirołsy" (seria od trzeciej części zaliczyła wg mnie spadek po równi pochyłej...). Wypada mi czekać na kolejną część :E
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Terminus w 24 Sty 2012, 21:50

Gizbarus: a w Disciples I-II grałeś?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Allistdead w 24 Sty 2012, 22:24

Nie będę oryginalny jak powiem że też zacząłem przygodę z tą grą dzięki CDA. Gra mnie wciągnęła niesamowicie (co ostatnimi czasy dosyć rzadko mi się zdarza). No ale to nie był mój pierwszy kontakt z grami tego studia (polecam też ich Space Rangers 2) więc wiedziałem że gra będzie dobra. A potem musiałem kupić "dodatek", który tak naprawdę jest pełnoprawną kontynuacją ("Wojownicza księżniczka" nie wymaga "Legendy" jakby ktoś nie wiedział). Po hirołsach, gdzie strata połowy armii oznaczała zaledwie spowolnienie ofensywy miłą odmianą było dla mnie nastawienie na minimalizację strat. Do tego sporo humoru, żony, artefakty, rozwój bohatera i bajkowy świat (ja tam lubię takie klimaty). A "Wojownicza księżniczka" zmieniła na tyle dużo że z przyjemnością przeszedłem i ją, bez poczucia dejavu. Jak się dłużej pogra to widać wady. Niezrównoważenie postaci (wojownikiem gra się znacznie łatwiej niż magiem), propagowanie ludzkiej armii (nie da się pogrania innymi rasami od początku, umiejętności tylko dla ludzkich sojuszników), brak multi (a to mi akurat nie przeszkadza bo i tak grywam tylko w singla) i tak dalej. Nie zmienia to jednak faktu, że gra jest świetna. Polecam.
Awatar użytkownika
Allistdead
Stalker

Dołączenie: 05 Sty 2012, 02:05
Ostatnio był: 19 Lis 2013, 07:31
Miejscowość: Wrocław
Kozaki: 15

Postprzez Gizbarus w 24 Sty 2012, 22:44

Termi, grałem w jedynkę sporo czasu, acz dość dawno i w trójkę dałem radę przejść tylko jedną kampanię, potem umarłem z nudów. Z dwójką miałem kontakt raptem dwu-trzygodzinny... A czemu pytasz? Gry raczej znacząco się od siebie różnią - można by za podstawę podać "Hirołsy", gdzie King's Bounty byłoby grą, która poszła na północ, a Disciples na południe :P
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Postprzez Terminus w 24 Sty 2012, 22:50

Pytam z ciekawości. Disciples I-II były rewelacyjnymi gram "okołohirołsowymi".
A co do KB to grałem i w podstawkę i dodatek, Bardzo fajne gry, choć ostatnie walki z bossami w Księżniczce były irytujące.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Gizbarus w 24 Sty 2012, 22:55

Tak jak mówiłem, wszystkie te trzy gry są niby do siebie podobne, a jednak są między nimi istotne różnice. Choć dzięki temu każdy może znaleźć coś, co będzie mu odpowiadać :) Mnie osobiście Disciples I bardzo przypasowało na owe czasy, choć teraz bardziej zwracam się w stronę King's Bounty (mimo braku mistrzowskiego szlifu i pewnej ilości niedoróbek) albo modyfikacji do Heroes 3, In The Wake Of Gods.

Co do KB to fakt, te ostatnie walki potrafiły wkurzyć. Ale jak mówiłem - gra cierpi na nierówny poziom trudności i czasem dość irytujące potyczki. W sumie może zagram znów w wolnej chwili, żeby odświeżyć sobie pamięć...
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Postprzez Terminus w 24 Sty 2012, 22:59

Mnie Disciples pomijając wszystko inne urzekło specyficzną oprawą graficzną. Dlatego takim rozczarowaniem była zupełnie bezpłciowa Trójka.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Gizbarus w 24 Sty 2012, 23:02

Wiele osób narzekało na styl graficzny "trójki", z tego co widzę. Mnie osobiście też nie podszedł, podobnie jak modyfikacja sposobu walki. Hm, chyba zbyt dużo zmian "na siłę". Ciekaw jestem, czy styl graficzny KB się zmieni wraz z drugą częścią...
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość