Carrier Command: Gaea Mission

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Carrier Command: Gaea Mission

Postprzez Markus Grizzly w 26 Maj 2012, 02:04

Strategia z elementami zręcznościowymi czeskiego Bohemia Interactive Studio(Operation Flashpoint, Arma, Take On Helicopters). Następca oryginalnego Carrier Command z roku 88'. Gra przypomina także inne świetne, aczkolwiek niedocenione brytyjskie dzieło - Hostile Waters: Anteus Rising. Od jakiegoś roku śledzę na bieżąco informacje odnośnie tej produkcji i wszystko wzkazuje na to, że wersją PC będziemy mogli się cieszyć we wrześniu tego roku.
Premiera wersji Beta miała miejsce 6 kwietnia.
Historia dzieje się w dalekiej przyszłości na kolonizowanej planetoidzie Taurus, gdzie Zjednoczona Ziemska Koalicja toczy wojnę z Sojuszem Azja - Pacyfik o dostęp do kluczowych surowców, które zdecydują o dominacji na Ziemii.
Dowodzimy okrętem - bazą dla mniejszych jednostek, którym możemy wydawać polecenia, jak również zasiąść za sterami każdej z nich. Wykonujemy zadania polegające głównie na zdobywaniu wysp i budowaniu kopalni surowców. Planowane jest także dodanie elementów FPS - misje, w których jesteśmy piechurem.

http://www.carriercommand.com/

Awatar użytkownika
Markus Grizzly
Stalker

Dołączenie: 04 Lut 2008, 13:01
Ostatnio był: 27 Kwi 2019, 14:14
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 15

Reklamy Google

Re: Carrier Command: Gaea Mission

Postprzez paintball_0 w 26 Maj 2012, 17:20

Nie oglądajcie tego wynędzniałego trailera, pokazuje gierkę od jak najgorszej strony! Po obejrzeniu go byłem rozczarowany i zniechęcony. Ale jako wieloletni fan Hostile Waters postanowiłem jednak poszukać jakiegoś gameplaya. I proszę bardzo, znalazłem.

Tutaj macie coś, co da wam ogólne wyobrażenie o Carrier Command:

Gierka wygląda jak budżetówka, ale mnie się podoba. Nie jestem wielkim fanem strategii, ale miksu z grą akcji mógłbym skosztować. Szkoda tylko, że chcą za nią blisko 20 euro, a za wersję działającą również pod Steam prawie 40...
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Markus Grizzly w 26 Maj 2012, 18:40

Na początku tez chciałem wstawić tego gameplay'a, bo dobrze obrazuje samą rozgrywkę, ale doszedłem do wniosku, że skoro w innych tematach o nowych grach prezentowane są trailery, to tu też powinien. :)
PS: Gra - budżetówka? A są jakieś inne, nie wliczając "małolitrażowych" typu Minecraft?
PPS: Hostile Waters - moja "gra życia", spędziłem w niej dziesiątki tysięcy godzin, poczynając od 2002 roku. Mam do niej wielki sentyment i od czasu do czasu wracam na Antaeus'a. ;)
Awatar użytkownika
Markus Grizzly
Stalker

Postprzez Scorn w 10 Lip 2012, 20:50

Markus Grizzly napisał(a):PPS: Hostile Waters - moja "gra życia", spędziłem w niej dziesiątki tysięcy godzin, poczynając od 2002 roku. Mam do niej wielki sentyment i od czasu do czasu wracam na Antaeus'a. ;)

Nie tylko ty, nie tylko ty... Szkoda, że HW:AR nie będzie miało kolejnej części...
Aczkolwiek CC prezentuje się podobnie do HW, to jestem ciekaw, czy poziomem dogoni taką świetną grę...
"Yea this is Ranson..." :)
Image

Scorn
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Kwi 2012, 18:20
Ostatnio był: 25 Lip 2012, 16:40
Miejscowość: Czeluście Mroku
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 16

Postprzez Markus Grizzly w 10 Lip 2012, 22:39

"I'm taking enemy movement!"

Szkoda, że HW:AR nie będzie miało kolejnej części...

Szkoda, że rozpadło się studio Rage, które stworzyło tę grę. Bo jej zakończenie dawało wiele świetnych możliwości na kontynuację historii mutantów Cabal'a i naszej interwencji w ich sprawie.
CC:GM moim zdaniem jest bliższe HW:AR niż oryginalnemu CC z '88. Łudząco podobny system wydawania rozkazów, nawet rozmieszczenie okien, np. do podglądu pojazdów na polu walki, projektowanie wyposażenia jednostek - z kilku podwozi możemy stworzyć samodzielną drużynę, dodając odpowiednie dodatki i uzbrojenie. Na pewno CC:GM ma lepszą kampanię promocyjną, ale jednak nie wróżę mu sukcesu - czas gier strategiczno-strzelankowych w tym wydaniu chyba już minął. :( Swoją drogą to świat gry wygląda trochę plastikowo, przypomina mi Enemy territory: Quake Wars albo Mass Effect. Mimo wszystko, już sublimuję fundusze na zakup. :)

Za ten post Markus Grizzly otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Scorn.
Awatar użytkownika
Markus Grizzly
Stalker

Postprzez paintball_0 w 11 Lip 2012, 18:44

Tylko że drogo. Ta gra się nie sprzeda, bo kto zainwestuje tyle kasy w budżetówkę? Trochę fanów HW: AR i parę osób, które nie mają na co kasy wydać. Po pół roku gierka wyląduje na Steamowej obniżce 75% i dopiero wtedy odnotuje dobrą sprzedaż. Tyle że po pół roku firma odpowiedzialna za produkcję już dawno pójdzie z torbami...
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Postprzez Szpagin w 11 Lip 2012, 19:33

:arrowu: Grę robią twórcy Army, a nie jakieś małe, ruskie studio, a twórcy Army. O kasę raczej nie powinni się martwić, to wygląda bardziej na robotę na boku.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez paintball_0 w 31 Sie 2012, 08:03

Ukazał się nowy trailer gierki. Całkiem ładny, z cutscenami i w ogóle. ;)

Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Postprzez Ilja w 03 Paź 2012, 16:41

Premierowy trailer
IT'S OVER
Awatar użytkownika
Ilja
Survarium.pl

Dołączenie: 02 Kwi 2011, 00:52
Ostatnio był: 16 Lis 2014, 21:25
Miejscowość: Deska zabita dziurami
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 25

Postprzez Markus Grizzly w 12 Paź 2012, 23:59

Próbuję właśnie pograć w demo. Pierwsze wrażenie jest tragiczne. Gra ma tak fatalną optymalizację, że przy moim średnio mocnym laptopie (Toshiba Satellite A550-1H1, 2.13 GHz Duo, 4 GB RAM-u, GeForce 310M 512 MB, Windows 7 64 bity) menu główne tnie się nawet na najniższych ustawieniach grafiki. :/ Gra co chwilę się zacina - wyskakuje powiadomienie o jakimś bugu. Czekałem na tę grę 4 lata, żeby przeżyć takie rozczarowanie. :(

Macie lepsze komputery, spróbujcie:
http://www.carriercommand.com/demo/#dnl
Awatar użytkownika
Markus Grizzly
Stalker

Postprzez MatrixSTR w 13 Paź 2012, 00:38

Że co? O.o Przecież na 310M to nawet w Stalkera się nie zagra na wyższych ustawieniach...
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 16 Mar 2026, 23:44
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 277

Postprzez Markus Grizzly w 13 Paź 2012, 18:57

Racja :) Miałem jednak nadzieję, że przy najsłabszych ustawieniach grafiki da się jako tako pograć. Co dziwne, otoczenie nadal wygląda zadziwiająco dobrze, bo nie da się wyłączyć cieniowania i efektów pogodowych.
Co do samej gry, to jest wiele mankamentów i braków. Na przykład system sterowania i wydawania rozkazów jest jakiś upośledzony. Nie ma znaku, który pokazywałby stopień przeładowania broni, jedynie przy maszynowej jest pokazany stopień nagrzania. Menu lotniskowca jest jakieś puste i nieintuicyjne i uruchamiane jest prawym przyciskiem myszy. :facepalm: Po opuszczeniu pojazdu i kierowaniu żołnierzem (co nawiasem mówiąc można zrobić tylko w ściśle określonych momentach kampanii) czułość myszki wzrasta chyba tysiąckrotnie. Z karabinka można strzelać tylko z biodra, brak dokładniego celowania i możliwości przeładowania broni. Wiem, że ta gra to nie FPS, ale nie rozumiem dlaczego nie dodali tak oczywistych elementów jak czołganie, kucanie czy podskok. Co prawda jest to demo, ale chyba nie wycięliby z tego powodu podstawowych możliwości ruchu. Wiele do życzenia pozostawia inteligencja zarówno przeciwników, jak i własnych jednostek. Po wydaniu rozkazu przejechania w jakieś miejsce, pojazd kręci się, co chwilę zatrzymuje i omija jakieś niewidzialne obiekty. Naprawdę dziwnie się w to gra. Chyba zbyt mocno inspirowali się Carrier Command'em z lat 80-tych. :P Skopali fajny pomysł na grę i dlatego nie zapłacę im 100 złotych.
Wracam na Anteus'a z Hostile Waters. ;)
Awatar użytkownika
Markus Grizzly
Stalker

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość