Katawa Shoujo

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Katawa Shoujo

Postprzez BartusiekS w 21 Paź 2013, 19:12

Niesamowita, a zarazem dość nietypowa gra z gatunku Visual Novel. Mianowicie, porusza ona temat niepełnosprawności, raczej nieobecny w mediach, a już zwłaszcza w grach. Temat taki oczywiście, można było bardzo łatwo zepsuć i przedstawić w sposób po prostu niesmaczny. Jednak dzięki ciężkiej pracy scenarzystów (scenarzystów-amatorów swoją drogą. Cały projekt bowiem, nie jest stworzony przez żadne profesjonalne studio, a właśnie przez grupę zapaleńców, którzy skrzyknęli się w internecie) otrzymaliśmy historię dojrzałą, zrealizowaną z niebywałym wyczuciem i dozą empatii.

Wcielamy się w postać Hisao - przeciętnego nastolatka, u którego ujawnia się wrodzona arytmia, przez co zmuszony jest do zmiany szkoły na specjalne liceum dla osób niepełnosprawnych i posiadających poważne problemy ze zdrowiem.
Jeśli chodzi o gameplay, to w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, w zasadzie nie istnieje. Cała gra to przewijanie kwestii dialogowych, z okazjonalną możliwością podjęcia jakiejś kluczowej dla fabuły decyzji. A sama fabuła... cóż, powiem tylko, że w nic tak poruszającego chyba jeszcze nie grałem i nie sądzę żebym prędko miał okazję zagrać.

Jeżeli kogoś nie odrzuca taki sposób na rozgrywkę, to moim zdaniem - zdecydowanie warto. Sam zagrałem w toto głównie z ciekawości, nie licząc żeby w jakikolwiek sposób gra mnie wciągnęła i przez pierwsze parę godzin tylko utwierdzałem się w tym przekonaniu, by jednak później zostać brutalnie wciągniętym i przyznam szczerze, że zdecydowanie nie żałuję.

Całość jest dostępna oczywiście za darmo, na oficjalnej stronce:
http://www.katawa-shoujo.com/download.php

Dla zainteresowanych, ciekawa recenzja, która chyba dużo lepiej opisuje grę niż moje wypociny:
http://tinyurl.com/oq24qf3
BartusiekS
Stalker

Dołączenie: 07 Lut 2010, 16:21
Ostatnio był: 20 Gru 2024, 13:14
Miejscowość: Oświęcim
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Reklamy Google

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości