Gry Made in Poland

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Gry Made in Poland

Postprzez Bartas w 20 Cze 2008, 16:54

Tak pomyślałem żeby stworzyć temat w którym pojawiałby się komentarze na temat POLSKICH gier. Nawet jeżeli mamy na swoim koncie takie "kicze" jak Wilczy Szaniec i jego krewni od City Interactive. moim zdaniem takie produkcje w ogóle nie powinny ujrzeć światła dziennego, gry robione w przeciągu 4 - 5 miesięcy...

Ale przecież wielu nie wie/nie zna/nie chce znać gier udanych które wyszły spod polskiej ręki.
CD Projekt RED ze swą grą Wiedźmin zawojował świat, świetny debiut, świetna gra z żywym światem która klimatem wręcz miażdży. teraz pracują nad FPS-em THEY który już zapowiada się apetycznie...
Dalej co mamy... Reality Pump, twórca świetnej serii strategi Earth 21xx, oraz ostatnio twórca świetnej gry RPG: Two Worlds. Obecnie pracują nad dodatkiem do niej.
I na końcu chyba najlepiej zapowiadający się polski twórca i wydawaca gier: Techland. firma ma na koncie takie gry jak Call of Juarez (świetny FPS), Chrome, GTI Racing, Xpand Rally. Obecnie pracują nad takimi grami jak DEAD ISLAND i WARHOUND. Obie gry zapowiadają się miodnie.

Więc czy naprawdę z polskim rynkiem gier jest tak źle?
Rozreklamowane polskie gry po 20 zł/szt. psują wrażenie że Polacy też tworzą poważne, kasowe oraz przede wszystkim UDANE gry. Jeżeli jeszcze spojrzymy w przyszłe polskie premiery po prostu widać, że Polacy robią gry już nie na rynek krajowy, lecz światowy, które będą mogły walczyć z najlepszymi. I mam nadzieję, że uda się wygrać z tymi najlepszymi:).
Image
Bo inne horror-mody to chu*nia...
Wyjdzie jak go skończę
Awatar użytkownika
Bartas
Stalker

Dołączenie: 21 Paź 2007, 19:13
Ostatnio był: 24 Cze 2011, 19:07
Miejscowość: Dolina Mroku
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez popo w 20 Cze 2008, 16:58

Zapomniałeś o Painkillerze - jedyna gra w której możemy przybić z kołkownicy demona do ściany i mieć z tego taką frajdę... Małe a cieszy :D
W moich kręgach już wielu odpadło.
Awatar użytkownika
popo
Stalker

Dołączenie: 25 Lis 2007, 13:49
Ostatnio był: 29 Sie 2008, 23:21
Miejscowość: Bronx wita
Kozaki: 0

Postprzez Bartas w 20 Cze 2008, 17:01

A no fakt:) sorka za to, takiej gry nie można ominąć:) Do tego jeszcze Gears of War (konwersja na PC) made in People Can Fly
Image
Bo inne horror-mody to chu*nia...
Wyjdzie jak go skończę
Awatar użytkownika
Bartas
Stalker

Dołączenie: 21 Paź 2007, 19:13
Ostatnio był: 24 Cze 2011, 19:07
Miejscowość: Dolina Mroku
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 2

Postprzez Fury w 21 Cze 2008, 11:02

No chłopaki teraz wychodzi "9 Kompania" :
„9 kompania” nie jest rekonstrukcją historyczną. To nie „gra na podstawie filmu” w klasycznym sensie. To próba pokazania tej wojny na przykładzie jednej z jednostek ograniczonego kontyngentu wojsk radzieckich – 9 kompanii, oddzielnego 345 Pułku Spadochronowo-Desantowego – elitarnej jednostki radzieckiego desantu walczącej w Afganistanie przez cały okres konfliktu.

E tu 'mata' skriny http://www.9kompania.pl/?id=5&sub=screeny

Pozdrawiam
Image
Awatar użytkownika
Fury
Stalker

Dołączenie: 31 Lip 2007, 11:33
Ostatnio był: 17 Lip 2008, 10:35
Miejscowość: near Bydgoszcz

Postprzez Adam w 21 Cze 2008, 11:03

Podobno Polacy chcieli zrobić grę "Stalker", od razu po zrobieniu filmu. Ktoś wie o tym więcej?

Od razu po zrobieniu filmu, czyli w 1979 roku? To były już wtedy Pegazusy? - M.
/Atari było/R.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Rain w 21 Cze 2008, 11:58

Dorzucę grę POLANIE ;) pierwsza strategia polska ;)
Awatar użytkownika
Rain
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2007, 03:14
Ostatnio był: 20 Lis 2017, 22:19
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 5

Postprzez DeuS w 21 Cze 2008, 13:44

Bardzo miło wspominam "Chrome". To chyba najlepszy Polski FPS obok Painkillera. Swoją drogą ten drugi też zabrał mi kilka godzin z życiorysu. Szczególnie dodatek - Battle Out Of the Hell - miał genialne mapy, wśród których znajdowały się takie arcydzieła jak Smutne Miasteczko, Umarłe Miasto czy moja ulubiona, Stalingrad. Niestety, najnowsza część Painkillera o podtytule Overdosed to kompletna porażka.
Z przyjemnością grałem także we wspomniany przez Rain'a RTS Polanie. Naprawdę ciekawa gra, która moim zdaniem pod względem wykonania była lepsza od królującego wówczas Warcrafta III.
"There?s a feeling I get when I look to the west and my spirit is crying for leaving.
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees and the voices of those who stand looking."
Awatar użytkownika
DeuS
Stalker

Dołączenie: 17 Kwi 2008, 17:35
Ostatnio był: 26 Kwi 2009, 17:41
Miejscowość: Merkantylizm - Srerkantylizm!
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2

Postprzez xanatos21 w 21 Cze 2008, 14:13

nikt nie wspomniał o Wiedźminie ? Przecież to wspaniały RPG ze wspaniałą historią i pięknym słowniańskim klimatem. Wciągnęła mnie na dłuuuuugie godziny. Polecam dla tych co jeszcze nie grali :)

/Nie? a to w pierwszym poście?
Bartas01 napisał(a):CD Projekt RED ze swą grą Wiedźmin zawojował świat, świetny debiut, świetna gra z żywym światem która klimatem wręcz miażdży.

Czytaj kolego uważnie a nie wybiórczo./
xanatos21
Kot

Dołączenie: 20 Cze 2008, 17:08
Ostatnio był: 21 Cze 2008, 14:12

Postprzez Przemek77 w 23 Cze 2008, 07:24

Trochę (pre)historii......

"Teenagent"? Pierwsza polska przygodówka z prawdziwego zdarzenia. Były dwie wersje, dyskietkowa i CD - w wersji CD postacie gadały podłożonymi głosami.

"Polanie" - ktoś tu wymienił tą świetną gierkę, również były dwie wersje, dyskietkowa i CD - tutaj wersja CD różniła się lepszą (trochę) grafiką, muzyką, przerywnikami filmowymi no i zawartością - kampanii było chyba 5 zamiast jednej. Długo potem wyszli "Polanie 2" ale jakoś nie chciało mi się w to grać. Za dużo bajek za mało Polan.

"Target" - pierwsza polska strzelanka 3D - taki prawie Duke. Fajny klimat (rozgrywki mafijne w prowincjonalnym mieście) ale gorsze wykonanie. Można pograć.

"Pył" - nazywany przez twórców "polskim quakiem", totalna porażka, kiepska i dziwna grafika, skopane sterowanie i klatkowanie nawet na dobrych kompach. Nie polecam.

"Clash" - "polska wersja" HoMM. Gra o bardzo podobnym schemacie rozgrywki jak "hirołsi", swego czasu nawet się nieźle sprzedawała. Świetna muzyka, pisał ją zresztą weteran sceny muzycznej Scorpik (Adam Skorupa)

"Robo Rumble" / "Reflux" - fajny RTS w 3D - budowało się roboty i rzucało je do walki. Polecam.

"Earth 2130" - również dość fajny RTS, doczekał się dodatku i całej masy pochlebnych recenzji. Również polecam.

Ponadto cała masa (naprawdę masa) polskich gier wyszła na Atari 65XE i C64, ale kto jeszcze te zacne maszynki pamięta....? :)

Czego mi brakuje w polskich grach - za mało nawiązania do rodzimych klimatów - legend, zwyczajów, realiów, historii.
Brakuje mi np. gry w stylu GTA, która rozgrywałaby się w polskim mieście z typowo polskimi klimatami. Jakoś Amerykańcy potrfili wrzucić w serię GTA niemal całą swoją kulturę masową :)
Brakuje mi RPG opartych o nasze rodzime podania, legendy czy historię. No tak, jest Wiedźmin - ale on jest tylko adaptacją na komputer już istniejącego "uniwersum", które stworzył Sapkowski. Ale pomyślcie - ja by mógł wyglądać erpeg w stylu Gothica - ale w 100% słowiański. Jak dla mnie - super.
Brakuje mi gry wojennej w stylu MoH w której walczylibyśmy np. partyzantem, Ak-owcem - były "Mortyry" ale to takie bardziej SF....

Jeśli o Polskę chodzi to pomysły na fajne gry wręcz "leżą na ulicy". Tylko jakoś mału komu chce się po nie schylać, kopiuje się ograne anglosaskie klimaty.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Fred w 23 Cze 2008, 09:51

Przemek77 napisał(a):Trochę (pre)historii......

"Teenagent"? Pierwsza polska przygodówka z prawdziwego zdarzenia. Były dwie wersje, dyskietkowa i CD - w wersji CD postacie gadały podłożonymi głosami.

"Polanie" - ktoś tu wymienił tą świetną gierkę, również były dwie wersje, dyskietkowa i CD - tutaj wersja CD różniła się lepszą (trochę) grafiką, muzyką, przerywnikami filmowymi no i zawartością - kampanii było chyba 5 zamiast jednej. Długo potem wyszli "Polanie 2" ale jakoś nie chciało mi się w to grać. Za dużo bajek za mało Polan.

Miałem gdzieś obie gry w wersji CD ale nie wiem co się z nimi stało. Powiem krótko, nawet dziś warto w nie zagrać mimo iż grafika jest pixel pixeloza.
There is no such thing as innocence, only degrees of guilt.
| Core i5 8600K + SPC Grandis XE1236 | G.SKILL 16GB DDR4 3200MHz CL15 | GTX 1070Ti JetStream 8GB | GoodRam Iridium Pro 240GB | Toshiba P300 1TB | PNY XLR8 CS3030 1TB | Corsair RM550x | BQ Silent Base 600 |
Awatar użytkownika
Fred
Weteran

Dołączenie: 25 Lip 2007, 12:07
Ostatnio był: 24 Sie 2021, 12:16
Miejscowość: Oahu
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 25

Postprzez Przemek77 w 23 Cze 2008, 10:03

Zapomniałem dodać jeszcze o "Rezerwowych Psach" - grze która narobiła małego szumu (ale małego). Była to kiepska strategia turowa (coś jak "UFO"), ale nastawiona głównie na szkowanie i wywoływanie kontrowersji - nawet to jej średnio wyszło. Wspominam o niej dlatego, że kilka ówczesnych magazynów komputerowych dość entuzjastycznie ją zapowiadały, były wywiady, relacje z produkcji a potem mocno średnie oceny jak już się ukazała...

Fajna seria "Gorky" - ewolucja od stratego-erpega ("Gorky 17") do skradanki ("Gorky 02"). Bardzo dobra gra.

No i kilka projektów, które nie ujrzały światła dziennego:

Tower Of Worlds - ambitny projekt RPG, miał mieć wszystko to co już dziś jest standardem w tych grach a wówczas szokowało - cykl dnia i nocy, pory roku, nieliniową grę, żyjący dynamiczny świat. Niestety gra została niedokończona.

Insanity - miała to być polska odpowiedź na Quake, w paru magazynach growych ukazały się zapowiedzi ze screenami. Nic z tego nie wyszło, potem wykorzystano elementy jej engine'u w innych grach.

Tajemnica starego liceum - miała to być odjechana przygodówka, potem platformówka, potem projekt upadł.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość