Grałem swego czasu w poprzednie wersje gry.
Zanim wydano pudełkową grę.
To co mnie urzekło w nowej wersji to wyeliminowanie w zasadzie wszystkich rzeczy, które mnie denerwowały w poprzednich wersjach.
Mocno rozbudowany świat i mapa gry naprawdę pokaźna. Walka z konia to majstersztyk, nie widziałem jeszcze gry z tak genialnie odwzorowanym jeżdzeniem i walką konną (np: Pikinier wbijając w konia pikę od frontu zatrzymuje go).
Fajnie odwzorowana walka dystansowa. No i walka wręcz też całkiem niezła.
Najfajniejsze jest jednak to, że powstają do niej setki modów. Polecę wam kilka z nich. (wszystkie do ściągnięcia ze stronki podanej przez Przemka77)
Last days Mod przenosi nas do Śródziemia czyli klimaty z Władcy pierścieni
Spory mod daje możliwość grania jedną z 4 głównych frakcji (mordor, isengard, gondor, rohan) oprócz tego 9 frakcji do których przyłączyć się nie możemy. Orki, uruk-hai itp kreatury. Wszyskie bronie/zbroje wzorowane na Władcy.
The Hundred YearsWojna stuletnia i nic nie trzeba mówić. Plusem moda jest przerobienie gry na średniowieczną europę.
Minus to tylko dwie frakcje Anglia i Francja. Dość szybko nudzi ale dje też sporo frajdy. Można przykładowo przetestować siłę angielskich łuczników (jak pod Agincourt

)
The Eagle and The Radiant CrossThe last but not least. Najwajnieszy z całej trójki. Przenosi nas w XVI wiek i czas broni palnej.
Wszystkie frakcje ulegają zmianom (przypominają nazwą i wyglądem) te z renesansowej europy.
Kompletnie nowy system rozwoju wojska. Specjalne jednostki dostępne w wybranych miastach itp.
Jest to mod naprawdę udany i godny polecenia.