Runes of Magic - co to jest i czy ktoś w to to grał...

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Runes of Magic - co to jest i czy ktoś w to to grał...

Postprzez von Carstein w 15 Maj 2010, 14:46

A więc będzie krótko i treściwie: W ostatnim CD-Action pojawiła się pewna gra na DVD. Runes of Magic. Jakiś kolejny MMORPG... tlye, że darmowy (lubimy wszystko, co darmowe ;)). Zastanawiam się więc, czy warto wydawać moje ciężko zarobione złocisze na to średniej klasy pisemko. Gra/grał ktoś w to? Mógłby wyrazić swoją opinię?

No bo samemu w to to, wśród obcych mautantów to to nie to co to...

Proszę o pomoc...

Ps. Fakt, że w CDA jest jeszcze Just Cause i Gwiezdne Wilki 2... więc pewnie kupię, ale zapytać się nie zawadzi.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Reklamy Google

Re: Runes of Magic - co to jest i czy ktoś w to to grał...

Postprzez caleb59 w 15 Maj 2010, 14:52

Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Dzisiaj, 18:17
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 679

Postprzez von Carstein w 15 Maj 2010, 15:18

No wiem, darmowe to jest... ale to waży prawie 6 giga... CD-A czasami tak robi...

Mnie tam ciekawią wasze opinie i czy będę miał kogoś do wspólnej gry...

Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez bumshaker12 w 15 Maj 2010, 15:51

I jeszcze kilka aktualizacji ale gierka jest kozacka i do tego po polsku.
Grałem w WOWa ale po tym jak włączyłem ROMa już nie gram w WOWa polecam tą gierkę.
Image
Awatar użytkownika
bumshaker12
Stalker

Dołączenie: 14 Paź 2009, 09:14
Ostatnio był: 31 Sie 2023, 13:05
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 18

Postprzez bezimienny4 w 15 Maj 2010, 16:05

Gram, ale ta gra i CD-Action? ... Przecież można ją pobrać.
"Kill him"
Awatar użytkownika
bezimienny4
Stalker

Dołączenie: 04 Cze 2009, 19:31
Ostatnio był: 21 Wrz 2013, 12:49
Miejscowość: Lublin
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Postprzez von Carstein w 15 Maj 2010, 16:11

6 giga to kilka dni pobierania...

Cieszę się, że ktoś z forum gra.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez Zari w 15 Maj 2010, 20:37

bumshaker12 napisał(a):I jeszcze kilka aktualizacji ale gierka jest kozacka i do tego po polsku.
Grałem w WOWa ale po tym jak włączyłem ROMa już nie gram w WOWa polecam tą gierkę.

Popieram kolesia powyżej... Też grałem w WoW-a i jestem zachwycony zróżnicowaniem i ogromem RoM-a.

Gra posiada wspaniałe środowisko, wystarczającą i nie wymagającą grafikę, wspaniały dźwięk i cały wagon, nie cały konwój wagonów pięknych smaczków (ogród grzybów) i pomysłów.

W przeciwieństwie do wymienionego Uber fajnego i płatnego WoW-a, RoM jest całkowicie darmowy a twórcy nadal dodają nowe obszary, klasy, rasy itd.

Szczerze polecam tę zacną grę tym bardziej że została dodania do najnowszego wydania CD-Action więc nie trzeba ściągać 6GB instalki. Na razem dwóch płytach jest też Just Cause, Championship Menager 2008 i Gwiezdne Wilki 2.

Do tych co grają: Jakby co w grze nazywam się zaridianpol . Dodajcie mnie do frjendów :P
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 02 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Chorzów
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

Postprzez StalkerCiastek w 15 Maj 2010, 21:23

Wreszcie mogę dać upust mojemu recenzenckiemu zacięciu :D!

No więc w Runes of Magic grałem. I gram nadal. Konkretnie od wczoraj. Kupiłem razem z Cd-Action. Gra fajna, przyjemna. No więc zaczynamy.
Jeśli chodzi o grafikę jest cudnie. Nigdy nie pasowały mi takie fantasy-bajkowe klimaty. Może dlatego odbiłem się od Morrowinda (te "grzybowe" domki), ale RoM mi się spodobał. Sam nie wiem czemu. Może dlatego, że za bardzo nie pokazuje się ze swojej bajkowej strony. I dobrze. Wymagania są małe, a gra chodzi płynnie. Gram na chyba niskich ustawieniach (sam nie wiem czemu) i nie zamierzam ich zmieniać, bo gra wygląda przyzwoicie.
Dźwięki prezentują się podobnie jak grafika. Co ma piszczeć to piszczy. Muzyka jest świetna. Spokojna i nie nudząca po kilku minutach słuchania. Właśnie to jest w MMO najważniejsze. Żeby po 3 godzinach wbijania leveli nie wyłączać muzyki ze znudzenie.
No, a grywalność? Niesamowita! Grze udało się nawet odwrócić moją uwagę od Priboy Story 1.1. To niebywałe osiągnięcie. Dlatego, że jestem fanem Stalkerów, a Priboy dostarcza jeszcze więcej zabawy z grania. Gram dopiero drugi dzień, mam 9 level i chcę więcej! Rozwalanie potworów i zaliczanie kolejnych misji to sama przyjemność.
Przejdźmy teraz to też ważnej rzeczy w MMO: do graczy. W niektórych tego typu grach (Metin2) poziom kultury grających jest zastraszająco niski. Kto grał ten wie. W RoM jest inaczej. Gracze zawsze chętnie udzielają pomocy i rad na temat rozgrywki. Jak dotąd nie spotkałem się ze zjawiskiem powszechnie znanym jako "Neo Kid".
Podsumowując: świetna gra na długie (?) majowe wieczory (noce?). Gra jest darmowa, żadnych abonamentów. A kupując CDA dostaje się RoM + Just Cause + parę innych rzeczy. To kosztuje tylko 16 zł! Instalacja z płyty jest krótsza niż ściąganie z internetu (gra waży ponad 6GB). Do czasu instalacji dolicz czas aktualizacji. Ja mam dosyć wolny internet i ściągnięcie tego zajęło +/- godzinę. Ale i tak warto. Gorąco polecam!

I jak moja recenzja? :E
LOL
Awatar użytkownika
StalkerCiastek
Redaktor

Dołączenie: 27 Cze 2008, 21:17
Ostatnio był: 26 Cze 2014, 17:46
Miejscowość: Gdzieś
Kozaki: 58

Postprzez von Carstein w 16 Maj 2010, 15:16

Może być. :P

Cieszy mnie pozytywna opinia o środowisku graczy. To właśnie oni są najważniejsi w tego typu grach. Może się spotkamy w grze. :P

Ps. Jak dla mojego kompa to te wymagania nie są niskie.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez Brewka w 16 Maj 2010, 16:09

Fajna gierka,miły klimacik, trochę taka bajkowa oprawa ale da się znieść.Jak masz zamiar zacząć grać to zapraszam na server Cath (gram na nim) znajduje się tam min. gildiia CD-Actionu.Zapraszam :D
Już nas opuszczasz? Hura !!
Awatar użytkownika
Brewka
Kot

Dołączenie: 19 Kwi 2010, 19:17
Ostatnio był: 24 Kwi 2014, 20:40
Miejscowość: Bagna
Frakcja: Czyste Niebo
Kozaki: 0

Postprzez Zari w 16 Maj 2010, 17:35

Warto dodać też że gra mimo iż jest darmowa, cały czas się rozwija. Najnowszy chapter czyt. dodatek będzie miał swoją premierę 18 maja czyli za dwa dni. Doda on nowy kontynent, oczywiści nowe questy i wiele wiele więcej.
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 02 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Chorzów
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

Postprzez Kontroler w 05 Cze 2010, 21:04

Ja od wczoraj łupię sobie w ROM-a i muszę powiedzieć, że dawno nie grałem i nie widziałem lepszego MMORPG. Gra jest przyjemna pod względem audio/wizualnym. Na moim kompie lata na wysokich ustawieniach i gra się świetnie. Nie ma co porównywać tego do takich syfów jak metin itp. itd. jak coś to można porównać z wow-em. Gra godna uwagi, ale jedno co mnie wkurzyło to to, że trzeba ściągać 6,6 GB i później długa aktualizacja, a nie wspominam o całej instalacji tego hehe, ale czego się nie robi dla dobrej gry. Naprawdę POLECAM ROM-a dla każdego, bo gra jest świetna i teraz jest niezła mania na nią : D
Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Dołączenie: 11 Lis 2009, 21:29
Ostatnio był: 24 Paź 2022, 10:53
Miejscowość: Świebodzin
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 131

Następna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości