II Wojna Światowa - gry

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: II Wojna Światowa - gry

Postprzez Przemek77 w 09 Lut 2011, 13:06

"Szczelanki":
- Call of Duty koniecznie z dodatkiem United Offensive
- Call of Duty 2 - obydwie CoD za świetną grywalność, widowiskowość i zgodnośc z realiami historycznymi
- Medal of Honor (głównie za misję na plazy Omaha)

Symulatory
- Ił2 Sturmovik - najlepszy symulator lotniczy z Ii w.św. EVER
- Silent Hunter 3 - tak samo, ale pod względem podwodnym

Skradanki
- Sniper Elite - świetna skradanka w oblęzonym Berlinie połączona z zaawansowana symulacją snajpera
- Death to Spies - "Hitman" w realiach II w.św.
- Pilot Down (...no niech będzie...) - pilot po katastrofie bombowca przedziera się przez okupowane tereny
- The Great Escape - na podstawie filmu, uciekamy z obozów, więzień, trochę skradania się, trochę strzelania...
- Prisoner of War - jesteśmy jeńcem w obozie jenieckim i oprócz przygotowania ucieczki musimytrzymac się rozkłądu zajęć, apeli etc tak aby Szwaby nie nabrały podejrzeń.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Reklamy Google

Postprzez jalkavaki w 09 Lut 2011, 13:13

Czytając o "skradankach" Przemka jeszcze jedna gra przyszła do głowy. Hidden & Dangerous. Czyli kierujemy ekipą komandosów, wypełniając różnorakie misje na terytorium okupowanej Europy. No i pojawia się tam bohater - komandos rodem z kraju znad Wisły. W tamtych czasach był to szok :E
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Przemek77 w 09 Lut 2011, 13:22

jalkavaki napisał(a):Czytając o "skradankach" Przemka jeszcze jedna gra przyszła do głowy. Hidden & Dangerous. Czyli kierujemy ekipą komandosów, wypełniając różnorakie misje na terytorium okupowanej Europy. No i pojawia się tam bohater - komandos rodem z kraju znad Wisły. W tamtych czasach był to szok :E

A dokładnie tak! Badzo dobra choć trudna gra, podobnie jak jej druga część. W 1 częsci faktycznie był do wyboru Polak, była to jedna z pierwszych gier zagranicznych w których były polskie akcenty (inna wydaną mniej więcej w tym samym okresie była "Rainbow Six" gdzie jako jeden z komandosów do wyboru była Polka). Mój Polak w H&D poległ przy odbijaniu stacji kolejowej w Turynie.
"H&D Deluxe" jest od kilku lat za darmo do ściągnięcia (w pełni legalnie) więc jesli kogoś nie odstraszy archaiczna grafika to bardzo polecam - poszukajcie na jakichś downolad-site'ach. Klimat bardzo mocno inspirowany filmami "Parszywa Dwunastka", "Tylko dla orłów" czy "Działa Nawarony".
To jeszcze dorzuce serię "Commandos" - zagrywałem się w to do nieprzytomności, szczególnie w "jedynkę" i dodatek do niej.
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez jalkavaki w 09 Lut 2011, 13:35

Do "Komandosów"nie miałem przekonania. Po części przez to, że tam misje przechodziło się po linii, tak jak autorzy wymyślili. Jakiekolwiek odstępstwa kończyły się wszczęciem alarmu. Coś w stylu Lemingów. Chociaż przyznam szczerze, że zagrałem tylko kilka pierwszych misji z "jedynki". Na wgłębianie się nie miałem okazji, bo właśnie H&D męczyłem :E
PS. Polka z R6 nazywała się Kazimiera Rakuzanka.
PS2. Polski akcent w tamtych czasach w grach pojawił się jeszcze we wspomnianej przeze mnie grze Close Combat. A konkretniej w drugiej części traktującej o operacji Market Garden, gdzie jest możliwość kierowania naszymi dzielnymi zuchami z 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej pod dowództwem gen. Sosabowskiego ;)
Ostatnio edytowany przez jalkavaki, 09 Lut 2011, 13:55, edytowano w sumie 1 raz
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Przemek77 w 09 Lut 2011, 13:47

jalkavaki napisał(a):Do "Komandosów"nie miałem przekonania. Po części przez to, że tam misje przechodziło się, po lini, tak jak autorzy wymyślili. Jakiekolwiek odstępstwa kończyły się wszczęciem alarmu. Coś w stylu Lemingów.

No trochę racja, niektóre misje tak "wymasterowałem", że mogłem je przechodzić w sumie z zasłoniętym ekranem.
PS. Polka z R6 nazywała się Kazimiera Rakuzanka.

Tak, dodatkowo jej życiorys (dostępny w grze, a jak) mówił o tym, że była aktywną działaczką "Solidarności".

PS2. Polski akcent w tamtych czasach w grach pojawił się jeszcze we wspomnianej przeze mnie grze Close Combat. A konkretniej w drugiej części traktującej o operacji Market Garden, gdzie jest możliwość kierowania naszymi dzielnymi zuchami z 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej pod dowództwem gen. Sosabowskiego ;)

W jednym z wielu nieoficjalnych dodatków do Call of Duty (nie pamiętam nazwy) bierzemy udział w Operacji Market-Garden - i tam chłopaki od Sosabowksiego są, a jakże. Tyle, że.... modderzy "z braku laku" podpięli im rosyjskie głosy :)
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez Papa Mobile w 09 Lut 2011, 14:38

Na początku muszę zaznaczyć, że nie grałem we wszystkie produkcje o które pyta autor tematu, aczkolwiek pogrywałem mocno i polecam Blitzkrieg (strategia?) wszystkie części oraz Ił2 Strumovik symulator walk powietrznych. W ubiegłym roku zakupiłem Wings of Prey (to jest podrasowany Sturmovik). Strzelanki typu Call of Duty, bądź Brothers in Arms to gry na jeden raz, potem wieje nudą. BTW bardziej wciągało mnie czytanie tzw. "tygrysków".
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image

Za ten post Papa Mobile otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Greyeeh.
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 31 Maj 2025, 18:25
Miejscowość: Campus Pagani
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 133

Postprzez Terminus w 09 Lut 2011, 14:52

Jak szukacie polskich akcentów to zawsze mi się podobały końcowe bitwy w niemieckiej kampanii w Panzer General II: Ostatnie punkty oporu w Anglii bronione przez kogo? Nasi. Ostatni bastion w USA? Nasi :E
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez von Carstein w 09 Lut 2011, 16:09

Brothers in Arms

ORK!

BiA to jak dla mnie najgenialniejszy FPS, jeżeli chodzi o II wojnę. Tu się nie tylko gra dla strzelania, dowodzenia ludźmi. FABUŁA. Najmocniejsza rzecz w tej grze.

Warta grać od części pierwszej do ostatniej. Ta ostatnia... dochodzi świetny wątek "paranormalny". Z postaciami da się zżyć, chce się słuchać wypowiedzi itd. Grałem wielokrotnie. Ta gra jest jak dobra książka - chce się wracać.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez Darkon w 13 Lut 2011, 01:53

Z FPSów mogę polecić serię Call of Duty 1+ UO, 2 i World at War oraz Medal of Honor, a ze strategii Company of Heroes za rewelacyjne kampanię oraz niepowtarzalne bitwy poprzez internet
Uśmiechnij się! Jesteś w ukrytej snajperce!
"Bycie w Wolności to twoja Powinność" - Grave

Image
Awatar użytkownika
Darkon
Stalker

Dołączenie: 25 Mar 2010, 22:45
Ostatnio był: 03 Mar 2015, 12:45
Miejscowość: To tu, to tam...
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Piłat w 15 Lut 2011, 00:09

A co sądzicie od tytule "Red Orchestra - Heroes of Stalingrad"? Podobno gra super realistyczna, ale niestety stworzona do rozgrywek sieciowych, czyli single-player podejrzewam będzie dosyć ubogi...

Ktoś miał styczność z tym tytułem?
Awatar użytkownika
Piłat
Redaktor

Dołączenie: 02 Sty 2011, 14:06
Ostatnio był: 06 Cze 2021, 12:31
Miejscowość: Rostok
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 163

Postprzez Przemek77 w 16 Lut 2011, 07:52

Ściągnąłem wczoraj opisywane już "Hidden and dangerous" (dostępne jest oficjalnie za darmo), zagrałem - i powiem, że gdyby dostosować grafikę do standardów obecnych, usprawnić nieco AI - byłby to hit. Posiadam część drugą z jakiegoś pisma, ale jeszcze jej nie próbowałem.
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez Negel w 14 Sty 2012, 10:42

Piłat napisał(a):Chciałbym się spytać, jakie według was są najlepsze gry poświęcone II Wojnie Światowej.

A może... II Wojna Światowa? Takie tłumaczenie nam zafundowała Cenega (oryginał: Hearts of Iron). Gra z serii Europa Universalis, czyli mocno rozbudowana gra planszowa. Maniaków przyciągnie na długie godziny, resztę odrzuci bardzo szybko.
Negel
Kot

Dołączenie: 09 Sty 2012, 23:08
Ostatnio był: 19 Sty 2012, 00:08
Kozaki: 1

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości