Crysis - Czyli dziecko Crytek rodziców FarCry'a

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Postprzez dorian w 13 Cze 2008, 21:37

Przemek77 - w/g awataru wyglądasz raczej na twardziela i zgadzam się z Twoim zdaniem względem zakończenia, a co myslisz o moich wywodach?
Myślę, że to byłby dopiero Crysis...
W ogóle w grach, im więcej realizmu połączonego z fantazją, to chyba lepiej, co?
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Lis 2025, 14:18
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 247

Reklamy Google

Postprzez popo w 13 Cze 2008, 22:38

Dorian ziomeczku to ma być przyjemne mordowanie hord wrogów, a nie symulator życia na wyspie na trójkącie bermudzkim imo. Sory :D
W moich kręgach już wielu odpadło.
Awatar użytkownika
popo
Stalker

Dołączenie: 25 Lis 2007, 13:49
Ostatnio był: 29 Sie 2008, 23:21
Miejscowość: Bronx wita
Kozaki: 0

Postprzez dorian w 13 Cze 2008, 22:49

Tyle, że odpowiednia doza życia na wyspie + odrobina realizmu i wcale nia wybujałej fantazji (w końcu ta gra to jednak czysta fantazja), połączona z UROZMAICENIEM , KLIMATEM i przyjemnym mordowaniem wrogów to chyba nie aż tak wiele,co :?:
No, ale coż, nie każdy to ma...i nie każdy sie na tym pozna. :(
Dla co poniektórych wystarczają "strzelające obrazki + wybór giwer", he,he.
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Postprzez popo w 13 Cze 2008, 23:19

Wiesz mi to nie wystarczy,ale obawiam się, że gdybyśmy dostali w tej grze to wszystko o czym pisałeś przy takiej grafice i rozbudowaniu, to nie pograłbyś w to na pełnych detalach ;) .
W moich kręgach już wielu odpadło.
Awatar użytkownika
popo
Stalker

Dołączenie: 25 Lis 2007, 13:49
Ostatnio był: 29 Sie 2008, 23:21
Miejscowość: Bronx wita
Kozaki: 0

Postprzez dorian w 13 Cze 2008, 23:22

Ano, ano - zresztą pisałem i o tym, żebym nie pograł.
No i tu się zgodzę, ale chyba przyznasz, że to raczej niezbyt wielkie wymagania z mojej strony...a dodałoby to wszystko smaczku do gry jakby, co ?. :wink:
Poza tym, co to szkodzi, żeby se gierkę urozmaicić.
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Postprzez SaS TrooP w 15 Cze 2008, 23:02

Badziewie. Grałem i poparłem ten oczywisty fakt.

Może to udowodnisz do cholery jasnej? Bo jedno zdanie nikogo nie zbawi. - Inf.

Porwónaj to sobie z np. ArmA czy OFP, tudzież STALKERem czy BFem, to zobaczysz, że grafika to jedyna mocna strona tej gry.
Ostatnio edytowany przez SaS TrooP, 16 Cze 2008, 16:23, edytowano w sumie 1 raz
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Postprzez Przemek77 w 16 Cze 2008, 08:20

dorian napisał(a):Przemek77 - w/g awataru wyglądasz raczej na twardziela

Avatar to nie mój wizerunek (aczkolwiek jestem podobny nieco) ale bohetr pewnego filmu :)

zgadzam się z Twoim zdaniem względem zakończenia, a co myslisz o moich wywodach?
Myślę, że to byłby dopiero Crysis...
W ogóle w grach, im więcej realizmu połączonego z fantazją, to chyba lepiej, co?

Czy ja wiem? Moim zdaniem dobrze jest jak jest, w sumie w serii CoD też jesteśmy prowadzeni "po szunreczku" i jakoś mało kto na to bardzo narzeka. Crysis jest nawet mniej liniowy od CoD. Mnie tam tylko brakowało tej współpracy USA-KRLD, która była szumnie zapowiadana przez Crytek no i zakończenie jest dość bezczelne, w stylu "chcesz wiedzieć co było dalej to kup dodatek/część drugą". To nie jest "Moda na sukces"....
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Infernal w 16 Cze 2008, 13:35

Usłyszałem, że są gry, które mają lepszą grafikę od Crysisa. No ludzie, poproszę tytuł, bo na ultra high to ta gra młóci chociażby CoD4 na miazgę. Jedyne czego mi brakowało to pełny cykl dnia i nocy. I nie wiem gdzie tu narzekanie na liniowość. Chociażby te opcje kombinezonu stwarzają duże pole do manewru. Stanowczo wolę Crysisa od np. CoD'a na singlu, gdzie praktycznie idzie się na pałę i strzela. W Crysisie tak się już nie bardzo da...
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

Postprzez dorian w 18 Cze 2008, 09:05

Tytuł grafy lepszej od Crysisa - proszę bardzo: STALKER i pewnie Clear Sky, ale to dopiero będzie i to jeszcze do tego na bardziej podrasowanym silniku, heh.
Dlaczego? Wcale nie dlatego, że jestem fanem Stalka.
W/g mnie najlepszym silnikiem jaki widziałem jest właśnie XRay-Engine, na którym robiony był Stalker - może słabo jest zoptymalizowany i trzeba mieć naprawdę mocny sprzęt, ale tu dopiero wszystko, nawet najdrobniejszy szczegół (choćby zwykłe ptaki daleko w górze na niebie, u których widać nawet pojedyncze pióra-lotki na skrzydłach, przyjrzyjcie się!), czy plenery z bliska, czy oddali wygląda naturalnie, grafa ma swoją głębię, szczegóły są bardzo wyraźne i przede wszystkim naturalne, no po prostu real.
A taki Crisis, owszem, ma swój silnik własny (nie pamiętam jaki) i grafa jest b. dobra, ale jak się przyjrzeć szczegółom, czy to w pomieszczeniach (talerze + inne drobiazgi, nie mówiąc o owocach, które są po prostu płaskie, bo twórcom zależało przede wszystkim na oddaniu plenerów, he,he), czy np. zwłaszcza gęsta trawa lub krzaki, wszystko to jest mało naturalnie "namalowane" w gęstą i jakby jednak jednolitą i cukierkową teksturę, zwłaszcza gęste krzaki i nie to żebym grał na niskich rozdziałkach, bo gram na high w 1050 x 1680, no ale na directX 9.0 niestety. A skały wystające z wody, jak się przyjrzeć, to niektóre mają równe jak pod linijkę i ostre krawędzie tu i tam, gdzie widać, że jest to po prostu narysowana bryła = minimum realu...
W Stalkerze takich rzeczy nie znajdziesz.
Dlatego owszem, może w very high, czy ultra high jest z deka lepiej, ale jak do tej pory, to grafa w Crysis aż tak mnie nie powala :)
I również żaden tam Unreal 3, którym się tak wszyscy zachwycają (Bioshock, CoD4) też XRayowi nie dorówna, bo z kolei grafa na nim wygląda nienaturalnie sztucznie i do przesady ostro, wszystko jest takie jakieś "sterylne" i do tego jakoś się tak świeci. Idąc po asfalcie, czy chodniku to on też się świeci, w ogóle wszystko ma jakiś taki dziwny blask.
I tyle :wink:
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Postprzez Przemek77 w 18 Cze 2008, 10:33

Ale Unreal Warfare jest jednak zoptymalizowany pierwszorzędnie. Gdy porównam sobie trzy gry - STALKER, Crysis i Gears of War - najbardziej płynnie z wszystkimi detalami na full w 1024x768 (tylko w takiej rozdziałce gram) chodzi a właściwie "biega" u mnie Gears of War. Ponadto jest chyba najbardziej wszechstronny. Jestem przekonany, że STALKER na Unreal Warfare chodziły co najmniej 50% płynniej niż na X-Ray.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez dorian w 18 Cze 2008, 10:48

Optymalizacja silnika, a wygląd grafy to 2 różne pojęcia, gdzie ideałem jest żeby oba były dopracowane na maxa.Pisałem, że XRay-Engine jest słabo zoptymalizowany, ale jednak wygląd grafy na nim jest dla mnie cacy.
Z kolei też się zgodzę, że Stalk lepiej=szybciej by chodził na Unrealu Warfare, ale też grafa by była chyba już nie ta, jakby...
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Postprzez Infernal w 19 Cze 2008, 08:41

Doprawdy śmieszne. Stalker nawet na dynamicznym oświetleniu wygląda komicznie (dlatego zainstalowałem SWO). Zero cieni od słońca, a światło faktycznie wali tylko ze sztucznych źródeł, bo słońce to jedynie rozjaśnia teksturę. Dla mnie CS jak na razie się nie liczy, gdyż nie wyszedł, ale ma możliwość pobicia Crysisa. Jednak Crysis ma już swój wiek. Po prostu w stalkerze bardziej przyłożyli się do szczegółów (i chwała Bogu, bo to jako jedno z niewielu ratuje tą grę). Co do narysowanych brył. Chyba koloryzujesz w tym momencie stalkera, bo według mnie to on jest bardziej kwadratowy. Gdyby się przyczepić SoC tak jak Ty Crysisa łatwo można wyłapać "linijeczki" i inne bzdety. I niedługo umieszczę screena. Ultra high Crysis, a obok Stalker SoC na full. Niech każdy sobie porówna.
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości