Tytuł grafy lepszej od Crysisa - proszę bardzo: STALKER i pewnie Clear Sky, ale to dopiero będzie i to jeszcze do tego na bardziej podrasowanym silniku, heh.
Dlaczego? Wcale nie dlatego, że jestem fanem Stalka.
W/g mnie najlepszym silnikiem jaki widziałem jest właśnie XRay-Engine, na którym robiony był Stalker - może słabo jest zoptymalizowany i trzeba mieć naprawdę mocny sprzęt, ale tu dopiero wszystko, nawet najdrobniejszy szczegół (choćby zwykłe ptaki daleko w górze na niebie, u których widać nawet pojedyncze pióra-lotki na skrzydłach, przyjrzyjcie się!), czy plenery z bliska, czy oddali wygląda naturalnie, grafa ma swoją głębię, szczegóły są bardzo wyraźne i przede wszystkim naturalne, no po prostu real.
A taki Crisis, owszem, ma swój silnik własny (nie pamiętam jaki) i grafa jest b. dobra, ale jak się przyjrzeć szczegółom, czy to w pomieszczeniach (talerze + inne drobiazgi, nie mówiąc o owocach, które są po prostu płaskie, bo twórcom zależało przede wszystkim na oddaniu plenerów, he,he), czy np. zwłaszcza gęsta trawa lub krzaki, wszystko to jest mało naturalnie "namalowane" w gęstą i jakby jednak jednolitą i cukierkową teksturę, zwłaszcza gęste krzaki i nie to żebym grał na niskich rozdziałkach, bo gram na high w 1050 x 1680, no ale na directX 9.0 niestety. A skały wystające z wody, jak się przyjrzeć, to niektóre mają równe jak pod linijkę i ostre krawędzie tu i tam, gdzie widać, że jest to po prostu narysowana bryła = minimum realu...
W Stalkerze takich rzeczy nie znajdziesz.
Dlatego owszem, może w very high, czy ultra high jest z deka lepiej, ale jak do tej pory, to grafa w Crysis aż tak mnie nie powala
I również żaden tam Unreal 3, którym się tak wszyscy zachwycają (Bioshock, CoD4) też XRayowi nie dorówna, bo z kolei grafa na nim wygląda nienaturalnie sztucznie i do przesady ostro, wszystko jest takie jakieś "sterylne" i do tego jakoś się tak świeci. Idąc po asfalcie, czy chodniku to on też się świeci, w ogóle wszystko ma jakiś taki dziwny blask.
I tyle