Mount & Blade - rpg w klimatach średniowiecznych

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Mount & Blade - rpg w klimatach średniowiecznych

Postprzez Papa Mobile w 08 Lut 2011, 23:26

To nie gra jest nudna moim zdaniem, tylko "filozofia kurnika", po jakimś czasie gracz ogarnia co się stanie z naszym morale, kiedy zabraknie wrogów do ubicia. Czy nasze morale zależy od naszych wrogów? Czy zależy od naszego systemu wartości? Oby ten system nie bazował na poszerzaniu terytorium i nie tym co mam, to nie jest ważne co mam, tylko kim jestem. Zycie to maraton, każdy dobiegnie na metę, nie ma co się śpieszyć, ale to już inna historia podwodna. Gry jednak uczą, czasem mogą się przyczynić do rewolucji duchowej, a czasem to trwa dłużej. Tak czy siak grywalne to to jest.Moim zdaniem.
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 31 Maj 2025, 18:25
Miejscowość: Campus Pagani
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 133

Reklamy Google

Postprzez Argemen w 09 Lut 2011, 20:33

Ta gra jest okropnie grywalna, niestety jak każdy sandbox po pewnym czasie się nudzi. JA w m&b gram od wersji 0.808. Pograłem w to i starsznie mi się podobało. Po 1,5 miesiąca usunąłem grę z dysku. Po paru miesiąchach wchodzę do Media MArktu i widzę Mount and Blade'a na półce. BEz zastanowienia to kupiłem. Gra miała wiele naprawionych bugów i o wiele ładniejszą grafikę. Brakowało mi tylko starej ścieżki dźwiękowej. Ale to mogłem przeboleć. POtem wyszedł Ogniem i Mieczem, którego nie kupiłem, był słaby nawet z zapowiedzi. Teraz na święta sprawiłem sobie Złotą Kolekcję M&B. Zainstalowałem tego Warbanda. Nawet mi się podobało, że jest na steam. Single bardzo fajne, mody do singla fajne. Ale teraz czas przetestować multi. TO najgorsze multi jakie widziałem. Grałem na 5 serwerach i wszędie piechota stosuje tą samą taktykę: spam ciosów. i dodatkowo automatyczne blokowanie mieczami dwuręcznymi/włóczniami. KAwaleria też nie wymaga żadnego skilla, chyba, że trafi się na bardziej ogarniętego chłopaka z włócznią. Zdaje mi sie, że tylko gra łucznikiem/kusznikiem wymaga jakiś umiejętnośći. A więc oceny takie:

M&B 0,808: 7/10
M&B 1.011: 8/10
M&B Warband: 6/10
I had wan teh interwebs!
Awatar użytkownika
Argemen
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 16:40
Ostatnio był: 02 Gru 2018, 13:05
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 4

Postprzez specPL w 11 Lut 2011, 22:31

Ja gram w M&B od początku. Ostatnio gram w OiM Dzikie Pola - strasznie grywalne, masa nowych opcji no i są Polacy! Jak wjeżdża husaria to każdy Rus się chowa :E
specPL
Stalker

Dołączenie: 06 Cze 2010, 20:14
Ostatnio był: 26 Sie 2011, 22:16
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 7

Postprzez Domianos w 11 Lut 2011, 22:52

Mount & Blade to jedna z moich ulubionych gier. Jak widzę już wypowiedzieliscie sie o rozgrywce, więc nie będę powtarzał tego samego tematu. Ale chcaiłbym was zapoznać z tytułem Mount & Blade Ogniem i Mieczem Dzikie Pola. Gra wymiata. Można pozuć sarmandzki klimat, a do tego dochodzie jeszcze multi :) dzisiaj właśnie zacząłem ferie (zachodniopomorskie - pozdrawiam :D ), więc trochę pogram sobie w dzikie pola.
Awatar użytkownika
Domianos
Łowca

Dołączenie: 23 Lis 2009, 22:32
Ostatnio był: 25 Wrz 2024, 18:16
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 28

Postprzez MalinaOSG w 14 Lut 2011, 00:34

Grałem swego czasu trochę w M&B, zawsze wybierając przestępczy początek. Większą część gry spędziłem jednak na modach niż na podstawce, takich jak: Star Wars i Krucjata. Mod Star Wars został zrobiony perfekcyjnie z pomyślunkiem. Oczywiście po stronie Imperium a drugi raz po stronie Huty. Tak czy tak polecam grę wszystkim miłośnikom Średniowiecza i jak widać Star Wars a także Władcy pierścieni choć w tego moda nie grałem.
Zona jest darem tego świata, a my wolność jesteśmy jej obrońcami, będziemy ją chronić bezapelacyjnie do samego końca a wrogowie zony będą skończeni gdy my z nimi skończymy.

Cytat. Życie jest jak bycie stalkerem zawsze trzeba walczyć oto by móc żyć oto by móc stać się kimś lepszym.

Cytat. Negatywne skutki picia radioaktywnej wódki.
Awatar użytkownika
MalinaOSG
Stalker

Dołączenie: 28 Kwi 2010, 17:04
Ostatnio był: 20 Kwi 2012, 08:40
Miejscowość: Magazyny Wojskowe
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: -1

Postprzez Wojas21 w 14 Lut 2012, 21:59

Nie sądzę, aby zakładanie nowego tematu do "nowej części" Mount&Blade Ogniem i Mieczem było słuszne, więc piszę tutaj. Ostatnio kupiłem sobie bez większego namysłu tą właśnie grę i muszę powiedzieć że jestem pod wielkim wrażeniem. Wcześniej nie specjalnie śledziłem serię, ale po zagraniu w OiM... Mnóstwo opcji, które zmieniają przychylność wobec naszej osoby. Kompletowanie uzbrojenia, armii, sojuszników ;). Sandbox pełną gębą. Gdy tylko nacieszę się Ogniem i Mieczem ruszam do sklepu po kolejną porcję zabawy.
Awatar użytkownika
Wojas21
Tropiciel

Dołączenie: 25 Cze 2010, 22:54
Ostatnio był: 01 Sty 2018, 22:59
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 64

Postprzez Normandia w 22 Lut 2012, 18:23

W M&B grałem chyba we wszystkie dostępne części i pewnie nie będzie to zbyt odkrywcze jeśli powiem że gra jest świetna, niestety mnie dość szybko znudziła, brakuje jej tego czegoś co przykuło by uwagę gracza na dłużej. Mi zawsze brakowało większych możliwości wpływania na rozwój osad czy sytuację polityczną. Spełnieniem marzeń było by połączenie m&b z total war. Dużym atutem gry jest ogromna liczba modyfikacji dodających nie tylko nową broń czy poprawiających grafikę, ale także możliwość swoistego podróżowania w czasie zaczynając w starożytnym Rzymie, poprzez celtycką brytanię, czasy wielkich średniowiecznych wojen, krucjaty w ziemi świętej (szarża ciężkiej kawalerii joannitów miażdży:P) renesans, dziki zachód aż po battlestar galactica i gwiezdne wojny...
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Normandia
Stalker

Dołączenie: 25 Maj 2009, 21:16
Ostatnio był: 09 Cze 2013, 20:10
Kozaki: 2

Postprzez Oliver w 22 Lut 2012, 21:37

Gra jest pro ale lubię bardziej ogniem i mieczem są tam pistolety na proch i prawdziwe miasta np. Kijów, Warszawa, Moskwa, i parę Szweckich miast
Awatar użytkownika
Oliver
Kot

Dołączenie: 13 Lut 2012, 12:57
Ostatnio był: 08 Lut 2013, 16:25
Miejscowość: Sosnowiec
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 1

Postprzez fatymid w 23 Lut 2012, 19:36

Grałem. Najlepszy Warband, ale i tak wszystkie części stają się nudne po krótkim czasie.
sku*wiele odpowiedzialni za zabicie wielu naszych chłopców nie żyją. Wolność po raz kolejny pokazała, że kto zadrze z elitą, nakryje się pytą!
Awatar użytkownika
fatymid
Kot

Dołączenie: 25 Lis 2011, 08:09
Ostatnio był: 24 Lut 2012, 15:23
Miejscowość: Kraków
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 0

Postprzez LordIlidan w 26 Mar 2013, 16:34

Pytanie do Ogniem i Mieczem - Jak rozpocząć fabułę Tatarów i Szwedów? :wódka: Poleci
Awatar użytkownika
LordIlidan
Kot

Dołączenie: 08 Lis 2012, 12:29
Ostatnio był: 16 Kwi 2014, 19:11
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Postprzez Wojas21 w 26 Mar 2013, 16:46

Żeby rozpocząć jakąkolwiek fabułę, musisz wykonywać zadania dla frakcji, czyli takie, które będą zwiększały reputacje, oraz zadania dla Lordów i Króla.
Awatar użytkownika
Wojas21
Tropiciel

Dołączenie: 25 Cze 2010, 22:54
Ostatnio był: 01 Sty 2018, 22:59
Kozaki: 64

Postprzez lukebuka w 26 Mar 2013, 22:02

Gram od dość dawna w OiM(podstawka, nie "dzikie pola") i muszę powiedzieć, że realizm polityki tej gry jest ogromny: wiadomo, że kto ma kasę armię i znajomości, ten ma ogromne szanse na zwycięstwo. Szczególnie mi się podoba system handlu, który zapewnia wprawnym kupcom wielkie bogactwa. :E
Zastanawiam się na Warbandem, ale brakuje mi tam właśnie tego handlu towarami na szeroką skalę.

Co do pytania o przyłączenie się do Szwedów, czy Kozaków: najlepiej jest zaczekać, aż władca sam ci wyśle gońca z propozycją przyłączenia się, wtedy będziesz miał o wiele korzystniejsze warunki. ;)
Awatar użytkownika
lukebuka
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2011, 17:21
Ostatnio był: 23 Gru 2017, 20:18
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 44

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości