przez Touchdown w 06 Paź 2011, 10:09
Póki co nie mogę nic skomentować osobiście, ale to są jakieś problemy z driverami, głównie ATI. Fakt, są takie krańcowe,przypadki, nawet sporo, ale z drugiej strony dużo osób nie ma na PC żadnych problemów z teksturami itp.
AMD wypuścili już podobno lepsze drivery, nVidia ma mniej problemów (lub wcale, w zależności od przypadku), ale też pracują nad nowymi driverami pod RAGE. Sam patch ma się wkrótce ukazać i ma wprowadzać jakieś dotatkowe opcje konfiguracyjne.
Mała notatka: bez technicznej paplaniny, ze względu na specyfikę id Tech 5, tekstury są streamowane w taki sposób, że przy szybkim obrocie o 180 stopni lub bardzo szybkim wejściu do nowej lokacji faktycznie można zobaczyć doczytywanie tekstur przez chwilę. Carmack mówił o tym na QuakeConie, można łatwo sprawić, żeby RAGE wyglądał paskudnie poprzez np. przejście tyłem dłuższego odcinka i szybki obrót. Taka cena unikalnie teksturowanych powierzchni. Ale to co pokazują filmiki na YouTubie to nie klapa technologiczna, tylko bug spowodowany driverami, tekstury nie powinny być wyrzucane z pamięci tuż po delikatnym obrocie.
Nie martwię się za bardzo. Jak mówiłem, są filmiki, na których gra działa bez zarzutów, płynnie i bez masakrycznego doczytywania.