F.E.A.R.

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Seria F.E.A.R.

Postprzez Kumpel111 w 16 Lut 2011, 14:23

Co tu dużo mówić... Najlepszy FPS jaki grałem. Nie jest to taka straszna gra jak ją malują :wink:
Awatar użytkownika
Kumpel111
Tropiciel

Dołączenie: 24 Wrz 2010, 18:23
Ostatnio był: 05 Lip 2024, 08:31
Miejscowość: Paraguay
Frakcja: Zombie
Kozaki: 22

Reklamy Google

Re: Seria F.E.A.R.

Postprzez dorian w 04 Kwi 2011, 13:58

Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Lis 2025, 14:18
Miejscowość: W-wa
Kozaki: 247

Re: F.E.A.R.

Postprzez Realkriss w 13 Maj 2011, 14:01

Ja poczekam z kupnem, dwójka bardzo szybko zeszła z ceny i po niecałym roku kupiłam za 40 zeta. A wcale nie była gorsza od jedynki, jak dla mnie.
Lubię jedynkę, dwójkę także, ale też najlepiej, jak Rolexowi mi się grało w Extraction Point.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez Soviet w 18 Cze 2011, 20:17

Launch trailer. Kijowa muzyka. Śmiesznie wyglądają te magiczne moce.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez KoweK w 18 Cze 2011, 21:46

FEAR mi się zawsze kojarzył z psychodelicznym horrorem z perspektywą FPS, a tutaj... jakby gra straciła wszystko to, co było straszne. Może to przez tą beznadziejną, wg Sovieta i mnie, muzykę w trailerze? :/
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 20:02
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez Wheeljack w 18 Cze 2011, 22:41

Niekoniecznie wszystko straciła, to tylko trailer, może gra będzie straszna. Oczywiście straszniejsza niż jedynka, bo od tej części to stalker jest straszniejszy. :P
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: Wczoraj, 19:33
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Postprzez k4r00 w 19 Cze 2011, 01:05

Dla mnie klimat, skończył się na Extraction Point. Podstawka jedynki była zaje*ista. Potem to tylko nabijanie kabzy na marce. A co do trailerka. Ja uważam, że muzyka do niego pasuje. Szczególnie w scenie, gdzie koleś rzuca się po podłodze.
Suck the tears of my dick, you ugly mud-fuckers!
Awatar użytkownika
k4r00
Ekspert

Dołączenie: 30 Wrz 2010, 00:07
Ostatnio był: 02 Kwi 2015, 16:55
Miejscowość: Miasto prywatne
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 160

Postprzez Szpagin w 08 Lip 2011, 20:06

Jako miłośnik serii muszę sam napisać coś o grach.

Jedynka była objawieniem: graficznie wymiatała (nawet na moim niemłodym komputerze), walka dawała satysfakcję, a równie dobrego AI ze świecą szukać. No i horror. Panowie, pierwsza klasa. Scena z drabiną (patrz: spojler, nie grałeś - nie oglądaj) zawsze zostanie w mojej pamięci jako synonim tej gry.

:

W dodatki nie grałem, kumpel jednak twierdzi, że nic nowego nie wnoszą.

Drugą część lubię nawet bardziej niż jedynkę, głownie ze względu na fakt, że to chyba ostatni oldschoolowy FPS z apteczkami, pancerzem, bez rozwiązań znanych z Call of Duty czy Gears of War. Przeciwnicy również działają w rozumny sposób, walka również satysfakcjonuje (nie ma to jak rozerwać wroga na strzępy strzałem z bliska ze strzelby). Na zdrowie wyszły poziomy, w których wychodzimy na zewnątrz - akcja jedynki praktycznie cały czas działa się w zamkniętych pomieszczeniach, co trochę nużyło. Tu na szczęście tak nie ma. Wbrew temu, co mówią niektórzy, elementy horroru pozostały, choćby w kompleksie pod szpitalem.
Do gry wydano DLC (w które nie grałem) o nazwie Reborn, w którym sterujemy żołnierzem Repliki.

No i trzecia część. Niestety, potwierdziły się obawy @Wheeljacka - gra wcale nie jest straszna. To wynika z samych założeń gry: no bo jak można zrobić horror dla dwóch graczy? Siła pierwszej i drugiej części polegała na świetnie oskryptowanych scenach, które autnetycznie mogły przerazić. W trzeciej części wcale ich nie ma. Źle, że zmieniono mechanikę gry - mamy samoodnawiające się zdrowie i chowanie za osłonami. Do tego końcówka, całkowicie urwana. Szkoda, że za grę nie zabrał się Monolith, twórcy pierwszej i drugiej części.
Ostatnio edytowany przez Szpagin, 08 Lip 2011, 20:18, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez MacTavish w 08 Lip 2011, 20:13

Faktycznie F.3.A.R stracił ten urok. Kampania dla jednego gracza jest dość krótka. Jedyna rzecz przedłużająca grę to właśnie kooperacja.
Mimo to jest to jeden z najlepszych strzelanek w jakie udało mi się zagrać, strzela się przyjemnie. Ogólnie wspaniały system walki.
Image
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
MacTavish
Stalker

Dołączenie: 07 Lis 2010, 18:22
Ostatnio był: 24 Lis 2016, 02:25
Miejscowość: Катовице/Katowice
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 7

Postprzez Kontroler w 08 Lip 2011, 20:47

Przeszedłem niedawno FEAR'a 3, miałem nagrać nawet gameplaya, ale nagrywam filmiki tylko z dobrych gier. Fear 3 totalnie mnie zawiódł, gra jest nudna, złapałem styka tylko 2 razy w ciągu całej gry, po prostu totalna żenada. Przypomnijcie sobie starego dobrego Fear'a, tam można było niekiedy naprawdę narobić w gacie. Było pełno ciemnych mrocznych zakamarków, te pojawiające się demony, gaszące się światło, a gdy się zapaliło było nagle pełno tych potworków, bez porównania. Ostatnio zagrałem w dodatek do części 1 - "Perseus Mandate" i aż się chciało grać po tej nudnej trójce. Ogólnie przeszedłem już całą serię Fear'a, oprócz dodatku do 2 czyli "Reborn" i muszę powiedzieć że ta 3 część totalnie odstaje od serii.
Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Dołączenie: 11 Lis 2009, 21:29
Ostatnio był: 24 Paź 2022, 10:53
Miejscowość: Świebodzin
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 131

Postprzez Kumpel111 w 08 Lip 2011, 20:52

Moja przygoda z FEAR'em skończyła się na jedynce. Ale szczerze muszę przyznać, że to jeden z najlepszych FPS'ów w mojej historii. Ale tylko FPS. Dziewczynka nie przestraszyła mnie ani razu, chyba, że nie licząc żołnierza który wyskoczy zza ściany.

Wrogowie to naprawdę "mądrzy ludzie". Pamiętam małą potyczkę. Na krótko mnie zatrzymali i zapadła cisza. Myślałem, że wybiłem wszystkich więc idę prosto. Idę, idę w pewnym momencie przechodzę obok skrzyni. Nagle, niemal znikąd, wyskoczył zza niej żołnierz który bez problemu mnie zaciupał. Szczerze pochwała, bo w stalkerze wszyscy wychodzą na środek i w ciebie strzelają a tu widać jak jest :)
Efekty zniszczeń są dobre, strzelając w ścianę są niezłe dziury, a żołnierzy można wręcz rozrywać na strzępy.
Postacie są niezłe razem z fabułą która szykowała nam mnóstwo niespodzianek, np. strącenie naszego helikoptera czy nasz team zamienia się szkielety i mnóstwo krwi.

Ogólnie jedynka wypadła dobrze, ale dodatki do niej to odgrzewanie kotletów.

Ogólnie jedynka wypadła dobrze, ale dodatki do niej to odgrzewanie kotletów.
Awatar użytkownika
Kumpel111
Tropiciel

Dołączenie: 24 Wrz 2010, 18:23
Ostatnio był: 05 Lip 2024, 08:31
Miejscowość: Paraguay
Kozaki: 22

Postprzez KOSHI w 21 Sty 2012, 14:44

Grałem tylko w pierwszą część, bo przy innych mój komp rozleciałby się z przegrzania o ile gry ruszyłyby w ogóle. Jak dla mnie to b. dobra strzelanka. Fajne AI, fajny klimat i zniszczenia, nie że strzelam w ścianę z bazooki i wszystko całe, nawet rysy na tynku :E . Tego nie trawię w grach, jakieś minimum ingerencji w otoczenie powinno być w porządnych grach tego typu.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 04 Lut 2026, 18:13
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 649

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości