Dead Island

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Dead Island

Postprzez KoweK w 29 Gru 2011, 18:53

Czekałem na Dead Island parę lat i gdy o grze zrobiło się strasznie cicho po 2009 roku zwątpiłem, że kiedykolwiek wyjdzie. Jednak już jest, spędziłem przy niej dużo czasu i mogę opisać wrażenia.

Zacznę od największego plusa tej produkcji czyli od ogromnej grywalności. Jedyny minus tego aspektu to to, że gra rozkręca się dopiero po paru h, a przez pierwsze chwilę ciągle kląłem w jaką nudną i średnią grę gram. Na szczęście po jakimś czasie gra nabrała niezłego tempa, siekanie zombiaków dawało coraz większą przyjemność, a fabuła wciągała.

Mamy do wyboru 4 postacie, a każda z nich ma inną specjalizacje. Osobiście grałem Loganem, który preferuje broń miotaną. O ile nie lubią zbytnio rzucać nożami etc. tak jego furia jest chyba najbardziej zabójcza. Nie wiem czy można to nazwać wadą, ale wszystkie cut-scenki są zbudowane dla 4 graczy, tzn. że nawet gdy gramy w pojedynkę, to na przerywnikach widać 4 bohaterów. W sumie to rozumiem to posunięcie twórców, bo tworzenie 24 wersji cut-scenek dla wszystkich możliwych kombinacji postaci jest czasochłonne i bez sensu - wystarczająco długo czekaliśmy na tę produkcję...

Największą frajdę daje oczywiście zabijanie nieumarłych. Możemy obcinać wszystkie kończyny, a nawet je łamać. System walki jest zrobiony naprawdę świetnie - mamy też do wyboru sterowanie gałkami analogowymi, ale nie testowałem tego z racji braku pada. Dodatkowo broń się niszczy (troszkę zbyt szybko) i możemy ją ulepszać. O przeciwnikach za bardzo się nie rozpiszę, ale muszę wspomnieć o zakażonych, którzy są zbytnio irytujący. O ile ich zabicie jest dość łatwe, tak ich respawn gdzieniegdzie może być irytujący - spod ich ataków ciężko wyjść. Minusem jest brak normalnych save'ów, a gdy giniemy to się respawnujemy i tracimy 10% kasy. Podczas gry w wielu momentach jakoś specjalnie nie starałem się by ujść z życiem, skoro mogłem się zrespawnować i dobić przeciwników ze 100% HP.

Jeśli chodzi o żywotność i długość gry, to pierwsze podejście zajęło mi 30 h. Wykonałem prawie wszystkie zadanie poboczne. Gra nie jest na jeden raz, bo możemy ją przejść kolejny raz z kimś innym. Do tego dochodzi świetny dodatek "Krwawa Łaźnia" (survival na 5 dodatkowych mapach), który był dodawany za darmo do edycji GORE. Choć osobiście uważam, że 10 ojro za taki dodatek to trochę dużo.

Grafika jest w porządku, chodzi płynnie nawet na starszych komputerach, ale nie zobaczymy tutaj rewolucji. O wiele większe wrażenie zrobiła na mnie oprawa audio i odgłosy zombiaków, łamania kości i odrywania kończyń, które są rewelacyjne. Na minus zasługuje sterowanie wyborem broni - brakuje mi przypisania broni pod klawisze - oraz średni ekwipunek.

Jak ktoś kocha gry o zombie jak ja, to na pewno ta gra mu się spodoba. Jeżeli jest fanem pukawek jak BJ, to niech trzyma się od tej gry z daleka - strzelanie może i jest wykonanie świetnie, tak strzelanie do zombie innych niż zarażonych oraz do ludzi jest bezsensowne z racji małych obrażeń. Obecnie wg mnie nie ma lepszej gry o zombie. Poza tym jest to lekki powiew świeżości, takiej drugiej gry nie ma.

Plusy:
-grywalność
-długość
-system obrażeń
-dźwięk
-DLC "Krwawa łaźnia"
-multiplayer

Minusy
-pierwsze godziny gry mogą odpychać
-bezsensowna walka bronią palną
-niektóre elementy interfejsu

Ocena końcowa: 8+/10
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack

Za ten post KoweK otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive caleb59, Spadnięty.
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 20:02
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Reklamy Google

Postprzez kis104 w 29 Gru 2011, 19:19

Dzisiaj ja ukończyłem i zabrałem się na grę z kumplem. Dopełzneliśmy już do miasta, ale powiem jedno: gra samemu i z kumplem to naprawdę dwie różne rzeczy. Naprawdę jakbym grał w inną grę, ale rodzimą wersję Left 4 Dead'a, tyle że z "otwartym" światem. Gra się znakomicie i gdyby nie Wiedźmin i Bulletstorm to byłaby Polska Gra Roku (chociaż z Bulletem o drugie miejsce walczy ; )). Jeśli chodzi o samego singla, to posiada wiele rozwiązań które mi przypadły do gustu, chociaż wiadomo, że poza prowadzeniem samochodu wszystko było już w jakiejś Zombie Grze ;) Np modernizacja uzbrojenia - dead rising. Naprawdę spodobała mi się ta gra i gdybym miał oceniać samego singla wystawiłbym 8, ale za multi (CoOpa ;P) należy się conajmniej 9 ; D

Niemniej każdy kto zagrał w Borderlands, mógł mieć lekkie uczucie Deja Vu, jeśli chodzi o sposób prowadzenia misji. Sprawdziło się to jednak i w diablo i w borderze, jak i również Dead Island. Podobieństwa? Proszę bardzo:
4 bohaterów, zróżnicowane uzbrojenie, poziomy, drzewka rozwoju, ładowanie po wychodzeniu z Hubów.
Plusy:
-Grafika, Chrome Engine 5 robi swoje ; ) Po co nam jakieś Unreal Enginy ? :D
-Grywalność, poza pierwszą godziną, ew. dwoma ; )
-Zróżnicowanie lokacji, jest tu i hotel z basenami, i Dżungla, i umarłe miasto.. Naprawdę dobra robota ; )
-Walka, jak dla mnie zrealizowana wprost idealnie, podział broni na kategorie, dodatkowo broń palna, która nie jest taka bezsensu, ale po prawdzie ten element mogli dopracować, gdyż wychodzi wtedy kulawe AI. Zombiaki moga być tępe, ale nie żołnierze ...
-Dźwięk, bez zarzutów + "Who do you vodoo" Sam B : D
-Prowadzenie samochodu jak na tego typu produkcje zrobiono dobrze ; )
-4 różnych bohaterów, różne drzewka rozwoju
-COOP !!!!!!!!!!!!!!
Minusy:
-Początki nieco nudnawe
-Fabuła jest taka sobie, chociaż ma kilka momentów które "zaskakują" ; )

Ocena końcowa: 9/10

Zdecydowanie polecam ; )
Prawdziwy Stalker powinien zrobić w życiu trzy rzeczy:
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
3.Wypić 5 kozaków czasie krótszym niż 3 minuty.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Dołączenie: 31 Maj 2010, 18:56
Ostatnio był: 17 Lip 2024, 18:33
Miejscowość: Prypeć
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 43

Postprzez Stalker Rambo w 29 Gru 2011, 19:42

Lubię temat Zombie i gra mnie kusiła, chociaż cena odstraszała (prawie 100 zł). Jedno pytanie. Czy ta gra warta jest swojej ceny? Po przeczytaniu recenzji Kowka (Kowek'a :E), jestem skłonny zakupić, tylko nie wiem czy warto teraz, czy czekać, aż cena spadnie.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez KoweK w 29 Gru 2011, 19:48

Ja kupiłem pre-ordera z DLC "Krwawa Łaźnia" (teraz wart prawie 50 zł) za lekko ponad 80 zł (wliczając przesyłkę). Jak na taką kasę to jest warto. Póki co przegrałem ponad 40 h, a czekają na mnie jeszcze chyba 2 nieodwiedzone Areny.

Poszukaj edycji GORE na allegro. Może jeszcze jest.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez kis104 w 29 Gru 2011, 20:21

Jedno przejście gry, jeśli się zagłębisz i zrobisz większość pobocznych zadań zajmuje jakieś 12 h. A są tu 4 postacie i chyba każdą warto spróbować . Plus CoOp <3 :D
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Postprzez Stalker Rambo w 31 Gru 2011, 17:04

No więc namówiliście mnie na tę grę. Odpaliłem instalkę i już się mocno wkurzyłem, bo okazało się że gra jest na pieprzonego stima.

Jak uda mi się odpalić grę, to edytuję posta i napiszę o pierwszych wrażeniach z gry.

____
No więc zostałem wy****any na prawie 100 zł. Podczas instalacji wyskakuje informacja -> Duplikat kodu produktu
Jeszcze raz chciałbym podziękować twórcom Steama za opiekę nad graczami. Ech, po nowym roku wyruszam do empiku z reklamacją.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez KoweK w 31 Gru 2011, 22:48

Stalker Rambo napisał(a):okazało się że gra jest na pieprzonego stima.

Polecam czytać opakowanie pudełek dokładnie, by potem nie narzekać na takie "głupoty" jak Steam.

Jeżeli gra była zafoliowana i nowa, to wątpię, by klucz ktoś już wykorzystał...
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez FilipM3 w 31 Gru 2011, 23:35

Ja miałem tą grę, i nie była fajna. Początek git, potem zrobiło się już tak nudno że odpuściłem, za to mój brat w to noł-lajfił dzień i noc. 3 takie dobry i przeszedł grę.

FilipM3
Wygnany z Zony

Dołączenie: 30 Gru 2011, 13:03
Ostatnio był: 16 Kwi 2014, 22:18
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 4

Postprzez kis104 w 01 Sty 2012, 21:11

No bo to jednak prawda, początek jest taki nudny, że też chciałem grę wyrzucić z dysku i na metaritics wystawić ocenę 3, tylko z sentymentu dla tych polaków którzy byli w to zaangażowani, ale później się robi naprawdę dobrze i dla mine to najlepsza gra z zombiakami jako temat przewodni. W sumie na równi z L4D2 ; D

Jeśli zach chodzi o integracje ze Steamem. dla mnie to dobry myk, gdyż moje łącze internetowe jest w miare szybkie, także ze ściąganiem nie mam problemu. Poza tym : Steam Cloud - naprawdę śiwetny bajer, docenia się go zwłaszcza przy grach multiplayerowych. Już nie ma zdenerwowania, jak przy CoD4, że nie mogłem grać np u kumpla na swoim koncie. Poza tym dla wsyzstkich rada: jeśli na pudełkach z grami, konkretnie z tyłu, przy logach firmy, wydawcy, znajduje się logo STEAMWORKS, to znaczy, iż ta gra łączy się ze Steamem. Tak jakby ktoś nie wiedział ; )
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Postprzez Soviet w 16 Sty 2012, 16:40

r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez KoweK w 16 Sty 2012, 17:21

Widzę walkę bronią palną. Przecież ona przeciwko zombiakom jest bezsensowna. Chyba że... poprawili jej działanie i siłę. Szkoda, że kodu do tego DLC nie było w edycji Gore, bo szczerze mówiąc za 50 zł takiego dodatku kupować nie chcę... pewnie kampania na góra parę h. :/
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez kis104 w 16 Sty 2012, 20:03

xkowex w koncu uroki dzisiejszych DLC. Za 50 zł dostajesz max 3-4 h rozgrywki co i tak jest dużyn wyczynem (Missing Link). Sądze, że tu nawet do 3 godzin nie dobije licznik jak się już ukończy.
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość