Najlepsza ścigałka XXI w. na PC

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Najlepsza ścigałka XXI w. na PC

Postprzez Bambosz107 w 27 Lis 2010, 20:25

No i właśnie dlatego sądzę, że Underground 2 był najlepszym z całej serii NFS. Tuning stał na naprawdę wysokim poziomie, była hamownia (co w arcare'ach jest rzadką rzadkością), wiele rodzajów wyścigów, brak policji (co też można zaliczyć na plus, od policji był HP2), NOC!!!. Jeśli zrobią następcę U2, to i tak nie będzie już nigdy ten sam NFS.
Go Go Power Rangers!!
Awatar użytkownika
Bambosz107
Legenda

Dołączenie: 10 Maj 2009, 21:50
Ostatnio był: 15 Lut 2026, 00:02
Miejscowość: Tarnów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 87

Reklamy Google

Postprzez utak3r w 27 Lis 2010, 20:27

W ten sposób to ja z kolei widzę 99% gier multiplayer :P są do bani, bo większość graczy jest do bani.
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 02 Sie 2025, 22:51
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez Tormentor w 27 Lis 2010, 20:48

Bambosz107 napisał(a):
Tormentor napisał(a):NFS MW > All :wink:
Nie ma się co rozpisywać, MW to świetna zręcznościówka z nierealnymi pościgami. :)

A takie pytanko ode mnie: czy grałeś we wcześniejsze części NFS, z naciskiem na Underground 2? Bo jak nie, to musisz jak najszybciej nadrobić zaległości. :)

oczywiście że grałem. Moja przygoda z tą serią zakończyła się dopiero na Carbon , który był fajny tylko ze względy na muscle cars 8)
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 01 Kwi 2026, 20:08
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 291

Postprzez Bambosz107 w 27 Lis 2010, 20:56

Dla mnie w Carbon fajna była tylko jedna rzecz, a mianowicie modyfikowalne części, co sprawiało, że moglibyśmy być pewni, że każdy samochód będzie inny. Ale to i tak nie rekompensowało braku hamowni znanej z U2.
Go Go Power Rangers!!
Awatar użytkownika
Bambosz107
Legenda

Dołączenie: 10 Maj 2009, 21:50
Ostatnio był: 15 Lut 2026, 00:02
Miejscowość: Tarnów
Kozaki: 87

Postprzez lukasz638 w 04 Gru 2010, 19:46

Moim zdaniem Grid za świetny model jazdy, nfs u2 za możliwośći tuningu. Do tego dodałbym jeszcze nfs shift, w moim odczuciu połączenie grida (model jazdy) i undergrounda 2(tuning choć trochę ubogi)
Awatar użytkownika
lukasz638
Stalker

Dołączenie: 23 Maj 2010, 12:41
Ostatnio był: 18 Lut 2025, 15:56
Miejscowość: Lublin
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 9

Postprzez Zari w 07 Gru 2010, 23:33

Cóż, z mojej strony mogę ci polecić Test Drive Unlimited. Rewelacyjna ścigałka z całym worem realistycznych pojazdów, rewelacyjnie odwzorowaną wyspą (1700km2 dróg), no i nie najbrzydszą grafiką.
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 02 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Chorzów
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

Postprzez yarpen w 08 Gru 2010, 13:25

Jeżeli ktoś ceni realizm bardziej od efektów graficznych to wybór jest tylko jeden - rFactor.
Ja w przerwach pomiędzy łażeniem po zonie śmigam w lidze F1 opartej na tej grze. Model jazdy jest realny na tyle na ile o realizmie można mówić w kontekscie gry.
Ale nie ma szans na pokonywanie zakrętów jak w NFS..
Dobre jest to, ze gra ma konstrukcję otwartą, i do niej jest ogromna masa modyfikacji dostępnych na oficjalnej stronie. Nie lubisz F1, wolisz GT albo karty - proszę bardzo - ściągasz odpowiedni modek i wioo.

Realizm można stopniować od sytuacji gdzie komp sam wybiera punkty hamowania, koryguje kąt skrętu kół, wyprowadza z poślizgu, do ustawień gdzie wszystko zależy wyłącznie od kierowcy - i wtedy okazuje się jakimi kierowcami są wymiatacze w NFS :P

To czego nie ma gdzie indziej to możliwość konfigu setupu samochodu. Pomijam tu takie bajerki w różnych grach jak suwak od twardości zawieszenia czy długości przełożeń. Tu masz możliwość ustawień twardości każdej sprężyny oddzielnie, kąta natarcia przedniego i tylnego skrzydła, ciśnienia w oponach, przełożeń, zblokowania dyfra, kąta pochylenia kół, zbieżności, i sporo innych. I co najważniejsze, każda zmiana wpływa na jazdę. Można ustawić brykę bardziej podsterownie, lub nadsterownie. Zmiany wpływają na v max, na prowadzenie się w zakrętach i .....długo by pisać. Dopiero kiedy zagrałem, zrozumiałem jakie znaczenie ma balans bolidu F1 o którym zawsze gadają podczas transmisji wyścigu :)

Jak widać jestem entuzjastą. Ale powtarzam, gra nie dla każdego. Jak szukasz lekkiej odstresowującej gry to omijaj szerokim łukiem. Jak masz zacięcie do ścigania, śrubowania wyników, urywania kolejnych setnych sekundy - polecam.
W necie jest sporo lig opartych na rFactorze. Ja śmigam w F1Liga.pl
W większości z nich nie można używać żadnych wspomagań kierowania za wyjątkiem automatycznego sprzęgła, a jedynym widokiem jest ten z kokpitu + 100% zniszczeń. Nie da się ślizgać po bandzie lub wypychać przeciwnika bez uszkodzenia własnego pojazdu.

Podczas wyścigów możesz przegrać silnik, złapać gumę itp. Gra liczy zużycie opon, i ich temperatury, czy temperatury hamulców - co również ma wpływ na prowadzenie.
Silnik gry jest bardzo zbliżony do tych jakich używają zespoły w F1 do treningów wirtualnych.
I ostatnia sprawa. Jeżdżąc w lidze nie spotykasz cziterów.
Bardzo fajnie jeździło mi się w TDU, model jazdy całkiem sensowny, ale to co jest na serwerach doprowadzało mnie do szału. Nie ma sensu podejmować wyzwań, bo każde zostało zaliczone przez kilkudziesięciu miszczóf z nierealnymi czasami rzędu kilku sekund i prędkościami ok 500km/h. Dlatego TDU to u mnie numer 2. Natomiast w rF na serwerach ligowych nie ma takiej szansy i Twoje czasy pokazują jak szybki jesteś w porównaniu do innych. A że każdy ligowy serwer ma admina nie ma chamstwa, gówniarstwa i innych nie pożądanych zachowań. Za to jest wielu chętnych do pomocy nowym.

Uf. Koniec propagandy :) Polecam rFactora zwłaszcza, że to tylko 50PLN w empiku.

ps: grałem w większość NFS i wszystkie kończyłem na klawiaturze. Jedynie Porsche było w miarę sensowne i trudne. Pozostałe to tylko bajerki graficzne i tyle. Nawet Grid, który ma jako taki profil prowadzenia pozwala na skończenie każdego wyzwania na klawiaturze, a jedynie drifty wymagają większej wprawy. W rFactorze zapomnij o graniu bez kierownicy. Nie ma szans.

ps2Ł zachwytów nad U2 powyżej nie podzielam. Mimo że zagrywałem się w oba Undergroundy godzinami, to nie kręci mnie gra, w której mogę z prędkością ok 200km/h wejść w zakręt 90' wprowadzając auto w poślizg klepnięciem w spację (ręczny) a potem jak już postawi bokiem strzałką do góry gaz do dechy i w ten sposób bez straty śmigać po mieście. Efektowne, ale szybko się z tego wyrasta... przynajmniej ja :P

Oczywiście to moje opinie, i nikt się z nimi zgadzać nie musi.
Por. Funky Koval 'AIR Star Force' piec lat czynnej sluzby, miliardy na liczniku, odznaczenia, takze srebrna gwiazda Palantiru.
Awatar użytkownika
yarpen
Stalker

Dołączenie: 20 Kwi 2006, 21:16
Ostatnio był: 19 Lip 2023, 22:29
Kozaki: 7

Postprzez utak3r w 08 Gru 2010, 21:46

Prawdą jest, że we wszystkie NFSy grałem na klawiaturze (dopiero jakieś 2 lata temu sobie sprawiłem kierownicę). I rzeczywiście, to jest tylko zajefajna gra arkadowa.
Co do rFactora - dzięki za cynk, nie słyszałem. Od siebie dorzucę tylko, że w F1 2010 również dość mocno rozwinęli temat ustawień bolidu i można się fajnie pobawić w ustawienie pod siebie, pod tor i pogodę.
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 02 Sie 2025, 22:51
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez yarpen w 09 Gru 2010, 10:00

F1 2010 od Codemasters naprawdę pięknie wygląda. Ma też kilka opcji w ustawieniach bolidów. Jednak nie jest to symulator, raczej arkadówka z elementami symulatora. Nie wiem czy już wyszły jakieś łaty, ale AI potrafi oszukiwać - komp potrafi nie zjechać do boksów albo nie robi obowiązkowych zmian opon itd. Trudno tez złapać spina. Generalnie zrobili krok w stronę realizmu ale malutki. Za to wygląda bosko :)
Por. Funky Koval 'AIR Star Force' piec lat czynnej sluzby, miliardy na liczniku, odznaczenia, takze srebrna gwiazda Palantiru.
Awatar użytkownika
yarpen
Stalker

Dołączenie: 20 Kwi 2006, 21:16
Ostatnio był: 19 Lip 2023, 22:29
Kozaki: 7

Postprzez Piterxd w 10 Gru 2010, 01:28

Popieram NFS U2. Żadna gra wyścigowa nie zrobiła na mnie takiego wrażenia i nie sprawiła tyle frajdy z gry :) Drugą gra jest GRID za wspaniałą grafikę i fizykę pojazdów.
Image

Za ten post Piterxd otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Bambosz107.
Awatar użytkownika
Piterxd
Przewodnik

Dołączenie: 20 Sty 2008, 18:15
Ostatnio był: 06 Maj 2014, 22:05
Miejscowość: Braniewo
Kozaki: 181

Postprzez El Diablo w 11 Gru 2010, 16:05

Dla mnie absolutnym "debeściakami" na PC są GRID i Burnout Paradise. No żadna ścigałka mnie tak ostatnio nie wciągnęła jak właśnie Burnout! Zabójcze tempo, fajne wózki i... motocykle, no i te kraksy! :E Miodzio! :D
Image
Awatar użytkownika
El Diablo
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2008, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2021, 14:47
Kozaki: 53

Postprzez adin w 13 Gru 2010, 05:51

yarpen, sądząc po twojej wypowiedzi to grałeś tylko i wyłącznie w rfactora a inne (dużo lepsze de facto) symulatory chyba przespałeś. Radzę ci czym prędzej przetestować chociażby dwa inne tytuły bo to co napisałeś trochę mija się z prawdą : )

Nie lubisz F1, wolisz GT albo karty - proszę bardzo - ściągasz odpowiedni modek i wioo.

Fakt faktem ale co mi po tym skoro ponad połowa modów zapewnia model jazdy kartonowego pudła?

W necie jest sporo lig opartych na rFactorze.

Poza niektórymi modami to jedyny plus tej gry : P
Image
Awatar użytkownika
adin
Ekspert

Dołączenie: 14 Sty 2007, 01:58
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 16:44
Kozaki: 32

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości