Next-generation - wasze oczekiwania

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Next-generation - wasze oczekiwania

Postprzez meJKu w 22 Kwi 2014, 21:55

Glaeken napisał(a):O niektórych elementach pisałem wyżej. GTR też wspominał o niektórych.

Przeglądam te posty i nie widzę nic o co dopytuje się od dobrych trzech postów, ani od ciebie, a tym bardziej o GTR'a, który jedynie co tutaj wniósł to dwa posty flejmu.
Glaeken napisał(a):Pamiętam doskonale, ja to napisałem i się nie wycofuję ze swojego zdania. No i ?

No i nic więcej nie potrzebuje, jesteś hipokrytą w takim razie.
Glaeken napisał(a):Ja żadnej wojenki nie wywołałem bo takowej nie ogłaszałem - ponowne przypisywanie mi czegoś czego nie zrobiłem czy napisałem :D
Jeżeli liczysz na to, że deweloperzy spełnią swoje obietnice to jest to naiwność. Obietnice to zwykły PR i chwalenie własnego produktu. Poza tym każda gra wygląda inaczej w zależności od monitoru, karty graf, ustawień etc. więc nie spodziewaj się, że deweloperzy będą dogłębnie znali specyfikację i działanie całego katalogu wszystkich producentów sprzętu video w różnych wariantach. I bierz tez pod uwagę gusta i wymagania ludzi - jednego zadowoli niewiele a drugiemu gdybyś nawet dupę miodem smarował to znajdzie sposób by obsrać wygląd gry.

Wypisywanie postów mających tylko podsycić atmosferę jest pewnego rodzaju wywoływaniem wojenki ; ) "Obietnice to zwykły PR", masz rację i dlatego od jakiegoś czasu głosuję portfelem. Dlatego cieszę się, że na PC mamy szeroki wybór indie, gdzie dla większości liczy się kreatywność, a nie wtórność i gigantyczny PR.
Przykład ostatniego Dark Souls 2, naobiecywali i pokazali nie wiadomo jakie cuda, a jeśli chodzi o oprawę to wyszła wielka kupa.
Glaeken napisał(a):Co do Alana Wake'a i Postala 2 to chętnie poznam jakieś dane sprzedażowe etc.

Nie ma takich danych, nie udostępniono ich. Wiadomo tylko od Remendy, że Alan Wake po 48h na PC zaczął przynosić zyski deweloperom. Co do Portala 2 w dwa miesiące sprzedano ponad 3m kopii, z czego Gabe Newell podkreślił, że wersja PC spisała się lepiej od konsolowych.
Glaeken napisał(a):Ja nie nic nie porównuje a pokazuję skalę.

Skalę czego? Przyrównywanie miesięcznej liczby aktywnych użytkowników do liczby sprzedanych gier nic nie pokazuje.
Glaeken napisał(a):Nie wiem gdzie tak jest ale u mnie gry aktualizują się bez problemu.

Chodziło o aktualizację z dodatkową zawartością, DLC tak zwane dzisiaj. My bad.
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: 28 Wrz 2025, 21:42
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 111

Reklamy Google

Postprzez Glaeken w 22 Kwi 2014, 22:02

meJKu napisał(a): No i nic więcej nie potrzebuje, jesteś hipokrytą w takim razie.

Dlaczego?
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 24 Lis 2024, 01:49
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez meJKu w 22 Kwi 2014, 22:58

Glaeken napisał(a):Dlaczego?

Dlaczego? Bo gdy zacząłem wytykać nowym konsolom, że już teraz ledwo sobie radzą z wyświetlaniem gier w porządnej rozdzielczości/detalach, to wytknąłeś mi to słowami:
Glaeken napisał(a):To po co ci gry skoro liczy się jedynie jakość obrazu?

Chwilę później co piszesz?
Glaeken napisał(a):
meJKu napisał(a):No to może łaskawie przestaniecie używać w dyskusjach argumentu "bo dla graczy PC liczy się tylko grafika", skoro dla was ona też ma znaczenie?

Ja tego argumentu nie użyłem więc prosiłbym aby nie przeinaczać moich wypowiedzi ani nie dopisywać czegoś czego na myśli nie miałem - dla mnie a nie dla nas i w przypadku określonego tytułu a nie wszystkich gier. Wydawało mi się, że napisałem bardzo jasno i wyraźnie:
Grafika się liczy bardziej lub mniej w zależności od rodzaju gry.

I nie, nie liczy się bardziej lub mniej w zależności od tytułu. Gdyby udało im się wydać takiego Minecrafta w 4k na PS4 czy innym dziadostwie, to jestem pewien, że byłoby takie samo parcie jak na TLoU, czy "inne gry innego rodzaju".
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Postprzez Glaeken w 22 Kwi 2014, 23:45

meJKu napisał(a):Dlaczego? Bo gdy zacząłem wytykać nowym konsolom, że już teraz ledwo sobie radzą z wyświetlaniem gier w porządnej rozdzielczości/detalach, to wytknąłeś mi to słowami:
Glaeken napisał(a):To po co ci gry skoro liczy się jedynie jakość obrazu?

No tak. Ja Twoje wytknięcie skomentowałem, że skoro obraz w grach to dla Ciebie kluczowy argument to Cię zapytałem na cholerę wogóle grasz w gry i powinieneś raczej przesiąść się na filmy.
meJKu napisał(a):I nie, nie liczy się bardziej lub mniej w zależności od tytułu. Gdyby udało im się wydać takiego Minecrafta w 4k na PS4 czy innym dziadostwie, to jestem pewien, że byłoby takie samo parcie jak na TLoU, czy "inne gry innego rodzaju".

Mam odmienne zdanie. Na Crysisa wiele osób poleciało ze względu właśnie na grafikę... a gra jako całość to kupa.
Remasterów jest już kilka i na żadnego z nich parcia jakoś nie mam oprócz zapowiadanego TLoU - dla mnie to gra dekady i to w dodatku prześliczna.

Nadal nie rozumiem czemu jestem hipokrytą.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 24 Lis 2024, 01:49
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez Darth ReX w 23 Kwi 2014, 00:51

Nieśmiało zauważę, że większość postów dla przeciętnego użytkownika w tym temacie od kilku strony jest z gatunku tl;dr, poza tym flame nie ma sensu bo nie przekonacie się nawzajem do swoich racji.

A konsole i tak ssą. Może są nawet do przodu w tej chwili (o jakiś... rok) ale za chwilę będzie poważny problem z ich mocą.

I nie mówcie, że utrzymanie konsoli jest takie tanie bo się handluje używkami. Konta steam jakoś też chodzą po allegro (w śmiesznych cenach). A jak ktoś chce sobie zbudować bibliotekę gier (a ja tak lubię) to się musi mocno nawydawać, bo nawet takie tanie serie z PS3 czy X360 miały ceny takie, za jakie można już szukać tańszych nowych gier PC. Poza tym gry z konsol nie zejdą poniżej pewnego pułapu cenowego (a w kwestii PC ten pułap nie istnieje), z resztą na PC mogę sobie odpalić na jednym komputerze bibliotekę gier od zarania dziejów, a na konsolach dupa, na PS4 nie odpalę nawet starego God of War 1 z PS2. Nie, nie zamierzam płacić drugi raz za zremasterowanie mi produktu, nie zauważyłem też, by Quake 1 i DN3D miały płatne reedycje w OpenGL działające na WinXP i nowszych.
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: 28 Wrz 2025, 11:12
Kozaki: 224

Postprzez meJKu w 28 Kwi 2014, 18:55

Wyciekło demo technologiczne Unreal Engine 4 (chyba w jakieś okrojonej wersji)

Zdziwiłem się jak dobrze trzyma klatki u mnie. Przez 95% dema nie spadło poniżej 30 fpsów, tak to w okolicach 40, a nawet 55. Jedynie ostatnie 5 sekund to klatki w okolicach 21-25.

Z innych wiadomości: Globalny rynek gier PC przewyższa sektor konsolowy. To tyle jeśli chodzi o agonie PCtów.
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Postprzez paintball_0 w 28 Maj 2014, 12:18

Kto z was pamięta jeszcze ile to gier miało być wydanych na XOne i PS4 w tym roku? A ile wielkich tytułów, do których wszyscy spuszczali się na zeszłorocznym E3? Nie prowadzę statystyk ale mam wrażenie że większość naprawdę interesujących tytułów i praktycznie wszystkie "spuszczacze" zostało przełożone na rok następny. Swoją drogą ile z tych wielkich zapowiedzi i wspaniałych nowych technologii faktycznie odniosło spektakularny sukces? Przede wszystkim piję do kamerek w obu konsolach i sterowania ruchem. Bo z tego co widzę to wszystkie te bajery okazały się rzucaniem o ścianę i sprawdzaniem co się przyklei (po angielsku to powiedzonko brzmi o wiele fajniej).

Naprawdę liczyłem że z czasem PS4 okaże się coraz atrakcyjniejszą i ciekawszą opcją od PC. XOne w ogóle nie brałem pod uwagę bo nie oglądam telewizji. Ale widząc, że nawet obecne premiery, ponoć opracowywane na potrzeby super wydajnych konsol, zabójców pecetowych grafik, musiały zostać ogolone z opcji, bo zwyczajnie nowe konsole nie wyrabiały. Ostatnio nawet CD Projekt wycofuje się z opcji full HD bo w3 będzie zbyt ładne żeby te strupy go uciągnęły.

Aha, nie mówię przy tym, że liczy się tylko grafika. Ale jeśli te wszystkie next genowe gierki NICZYM nie różnią się gameplayowo od gierek na poprzednią generację to niech przynajmniej wyglądają dobrze i niech chodzą znakomicie.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez djcycu w 28 Maj 2014, 12:53

Czego ja oczekuję? Symulatorów które będą symulatorami a nie wyrobem symulacyjno podobnym. Jak mam usiąść w kabinie UAZa i śmigać zaraz po lesie to ja chcę wały błota, brudzącego się samochodu, dynamiki opon gdzie widzę że ona się ugina pod wpływem ciężaru i nierówności terenu, chcę awarii, widoku ze środka, więcej opcji sterowania jak na symulator przystało ale oczywiście są bariery... Jakie? Lenistwo i chęć zarobienia. Za niedługo bo już za niecały miesiąc wychodzi gra Spin Tires, ma ona prawie wszystko co trzeba. Powiedzmy że ta gra może być ogromną platformą dla gier typu OffRoad czy symulatory maszyn tak rolniczych jak i do wycinki lasu. To by w końcu miało jakiś sens by w to zagrać. Grałem w demo Spin Tires, wy pewnie też. Niby taka mała mapka, 3 samochody a mimo to odejść od monitora było ciężko bo jazda po błocie sprawiała niemiłosierną frajdę...

Podobnie chciałbym ze strzelankami. Dość już mam tych shooterów które uważają się za symulator albo inną pierdołę byle naciągnąć na pieniądze. Komercja owszem wszędzie jest ale tu już występuje pełną gębą. Grafika ładna owszem, fizyka też ujdzie, efekty nawet niezłe ale fabuła nie dość że krótka to jeszcze banalna. Co to ma być? I weź tu płać za to takie pieniądze. Idziesz po inną grę... Wszystko prawie to samo tylko nieco historia inna (przykład BF vs CoD ewentualnie CoD od MW1). Jedni powiedzą że tak, przecież masz multi i możesz grać... A może ja nie chcę grać na multi? Interesuje mnie tylko przygoda?

Kolejny gniotosyf to NFS... O tym mówić nic już nie trzeba. Zero innowacji, grafika skacze, wymagania też, cena adekwatnie do poprzednich punktów ale reszta kuleje i ssie pałę już przez kilka odsłon.

Gry nowej generacji? Czasem wątpię że do tego dojdzie. Co roku zakres gier naprawdę fajnych maleje w zastraszającym tempie. W tym roku jedynie co mnie nakręci to Spin Tires i The Crew o ile nie przejdzie jakiejś obsuwy. No i LA wyszło no to mamy jednego grywalnego hita na ten rok :suchar:
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Pangia, Adik, GTR.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Terminus w 28 Maj 2014, 13:24

A czego się spodziewałeś?
W mediach się podniecają teraz Watch Dogs; jaki to będzie przełom, innowacja, gra kolejnej generacji itp.
Odpalam filmik w necie i co widzę? Kolejną grę GTA-podobną. Zamiast murzyna chińczyk w czapce z daszkiem, zamiast bandyty bojownik o cośtam, cośtam. Rzeczywiście innowacje.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive djcycu.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1450

Postprzez KoweK w 28 Maj 2014, 13:26

Akurat Watch_Dogs ma mało inwazyjny multiplayer - to chyba jedyne "next" w tej grze poza grafiką.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: 21 Sie 2025, 23:58
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1489

Poprzednia

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość