Hard Reset

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Hard Reset

Postprzez Szpagin w 07 Wrz 2011, 21:02

Demo jest też dostępne na Steamie.

Ok, demo długie nie jest (przejście na średnim poziomie trudności zajęło mi kwadrans), ale naprawdę przekonałem się do tej gry. Graficzne - pierwsza klasa. Cyberpunkowy klimat jest gigantycznym atutem. No i najważniejsze: walka. To nie jest kolejny klon Call of Duty, tu wrogów jest sporo, strzelanie jest emocjonujące, broń świetnie działa. Jest nieźle, chciałoby się więcej.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 08 Wrz 2011, 07:23

A ja na odwrót...
O mało nie zasnąłem. Liniowo. Świat ok. choć mógłby być bardziej "brudny". A tak w demie wszystko się świeci i szybko robi się powtarzalne.
Po mieście grasują bezpańskie roboty kuchenne a tu ani śladów zniszczeń, ani trupów ani uciekających w panice ludzi o policji czy wojsku nie wspominając...
Walka? Idziemy. Wyskakuje robot. Łup. nie ma robota. Idziemy. Wyskakują dwa roboty. Łup. Idziemy...
Zresztą te 3 typy robotów w demie mnie też rozczarowały... Bez pomysłu.
I taka estetyczna uwaga: Te wszystkie znajdki wypadając z robotów i leżące na każdym rogu obowiązkowo świecące się jak choinka na żółto lub na czerwono...

Ja po demie tego nie kupię.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive caleb59.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez KoweK w 08 Wrz 2011, 15:57

Terminus, bo ta gra taka ma być właśnie. :E Jak ktoś lubi Painkillera to i to polubi. Ja jestem po demie i jak najbardziej zadowolony. Takich gier dzisiaj brakuje, ba, takich gier nie ma już wcale! Na szczęście wychodzi Hard Reset i Serious Sam. A casuale będą hejtować...
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:45
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez Zari w 08 Wrz 2011, 18:57

Pora na relację. Ściągnąłem te nieszczęsne giga i zainstalowałem w bulu i nadzieii że demko będzie dobre.
Gdy uruchomiłem grę ujrzałem kiepskie i straaaasznie powolne menu. Instynkt doradził mi abym ustawił najwyższe detale i abym zagrał, ale już po 2 sekundach gry na x4 FSAA byłem zmuszony wywalić AA. Po tym zabiegu gierka zaczęła się dobrze zachowywać.

Pierwszy mój zawód to bronie. Nie mówię że wyglądają źle czy coś, ale ich amunicją są chyba plastikowe kulki. W życiu żadna broń w żadnej grze nie powodowała tak małych obrażeń u przeciwników. Nie chcę miniguna z pestkami zapalającymi, ale jako że jestem starym wyjadaczem Painkillera (Kołkownica RLZ! ) nieco się sfrustrowałem :( .
No dobra, idę dalej, rozwalam te cośki strzelające prądem, rozwalam ścianę i pokazuje się napis że znalazłem sekret.
- "Dobry pomysł!" - Pomyślałem i pognałem dalej. Na swojej drodze spotkałem jeszcze z 10 sekretów. Na prawdę!

Poziom z dema jest wypełniony sekretami i ścianami do rozwalenia. Przy jednej niemalże zginąłem :mad:
Zniszczyłem "pudziana" i odnalazłem sklep. Ukazał mi się świetny moim słowem interaktywny interfejs. Opcje zaznaczamy bezpośrednio w grze i działa to rewelacyjnie. Tak samo jest w przypadku każdej bramki, czy terminalu.
Po rozwaleniu tylu ścian że w BC2 budynek by się już zapadł w sobie trafiłem na otwarte pole. Pozwiedzałem i nagle za moimi plecami wyrosła grupka wesołych puszek i czajników. Pojawił się też pudzian i tu słaba broń znowu dała o sobie znać. Po balecie mongolskim między pachołkami, płotkami rozwaliłem pierwszą falę. Na polu walki ukazała się druga która wraz z wielkim, jeżdżącym czajnikiem na dwóch kończynach zakończyła mój żywot. :P

Podsumowując: Gra będzie warta uwagi jeżeli z tanieje. Demko jest dobre, i warte ściągnięcia, ale długo się instaluje. Broń jak już narzekałem jest słaba ale na szczęście wszędzie są magiczne skrzyneczki kopiące iskrą.
Gierka ma potencjał i będę ją obserwował. Każdy fan PK powinien tego (gry) spróbować.
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 02 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Chorzów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

Postprzez Terminus w 08 Wrz 2011, 19:41

Kowek: to tylko moje subiektywne odczucia. Innym może się podobać.
Najfajniejsze rzeczy są w tym demie jak się podniesie głowę: reklamy, jakieś pojazdy itp. Tylko że tam gdzie my łazimy jest zwyczajnie za pusto. Brakuje, bo ja wiem, jakichś szczurów, jakichś ludzi przebiegających w tle, ogólnie żywego tła.
Motyw z niszczeniem tych słabszych przeciwników przy pomocy uszkodzonych urządzeń elektrycznych też jest ok.
Ale ogólnie jak dla mnie brakuje klimatu...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez KoweK w 10 Mar 2012, 02:02

Kahitan napisał(a):Demko jest dobre, i warte ściągnięcia, ale długo się instaluje.

E? U mnie demko instalowało się niecałe pół minuty. Daję mojego gameplaya:

- - -

Będzie dodatek: http://www.gametrailers.com/video/gdc-2 ... set/727901
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej

Wheeljack

Za ten post KoweK otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive dorian.
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez paintball_0 w 10 Mar 2012, 10:59

Właśnie grałem w demo. Jest dupa...

Co jest złe w demie:
Silnik graficzny jest słaby, to po pierwsze. Brak porządnej optymalizacji powoduje prawdziwie oldskulowe spadki wydajności przy jakości grafiki, mimo, że akurat nic ciekawego nie dzieje się na ekranie. Walka z robotami nie daje przyjemności, bo właściwie nie wiadomo, czy się w toto trafia, czy nie. A jeśli nawet się trafia, to nie widać czy trafienia odnoszą jakiś namacalny skutek. Jest okrutnie drętwo. Mini bossowie też są drętwi i walka z nimi jest nieciekawa. Postać porusza się ZA WOLNO jak na dynamiczną w zamierzeniu grę akcji. Zamiast poruszać się po całej arenie i korzystać z dobrodziejstw wybuchających beczek i innych interaktywnych elementów otoczenia, najczęściej szedłem tyłem strzelając przed siebie na oślep, licząc na to, że przy odrobinie szczęścia załatwię wrogów zanim skończy mi się amunicja...
Mapa w demie jest klaustrofobicznie ciasna. Nie mówię o czasie potrzebnym na przejście jej od początku do końca ale o tym, że cały czas idę tunelem. Pół biedy, gdyby tunel obudowany był niewidzialnymi ścianami, przynajmniej pooglądałbym sobie jakieś ładne tło w oddali, jak to zrobiono chociażby w Mass Efekcie. Tutaj jest to ściana budynku, przez co gra konstrukcją poziomu przywodzi na myśl Deus Exa. Tego pierwszego... Sytuację dodatkowo pogarsza wspomniane wolne poruszanie się postaci i przesadnie podskakująca kamera. Całokształt gameplayu sprawia negatywne wrażenie. Gra jest nudna, niemrawa, niezoptymalizowana i naszpikowana słabymi skryptami. Zapomniałbym. Wrażenia ze strzelania z działka bąbelkowego są tak negatywne, jak się tego spodziewałem. Kto z was grał w "Breed", ten wie o co chodzi.

Co jest dobre w demie:
Styl graficzny przywodzi na myśl Łowcę Androidów, samochody przywodzą na myśl Piąty element. O to chodzi, na to liczyłem! :P Rozchodzenie się hologramów na RGB jest PRZEPIĘKNE, kocham ten efekt. :P Menu główne i menu interaktywnych urządzeń w grze jest bardzo fajnie zaprojektowane. Stylowo. Doceniam dbałość o takie detale, jak animacje interaktywnych obiektów, animacje broni i efekty specjalne podczas otrzymywania obrażeń. Wcześniej niesłusznie krytykowałem neonowy wygląd HUDa. Okazuje się, że doskonale współgra z resztą gry.

Co jest średnie w demie:
Dźwięk. Nic porywającego. Odgłosy broni OK, odgłosy świata OK, muzyka OK.

Na chwilę obecną gra nie warta kupna za więcej niż 20zł. Przede wszystkim przez wzgląd na stosunek grafiki do optymalizacji (taki na przykład Bulletstorm na Unreal Engine 3 jest ładniejszy, grywalniejszy i lepiej zoptymalizowany) i przez wzgląd na marny gameplay. Gra nie daje ani radochy z walki ani radochy z eksploracji przez ciągłe spadki wydajności, "chrupanie" obrazu i ciasnotę lokacji.

Zasadniczo zawiodłem się na tej produkcji.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez KoweK w 10 Mar 2012, 14:34

Przecież Hard Reset ma świetną wydajność przy takiej szczegółowości i mnogości detali - to nie jest pusty, małointeraktywny Bulletstorm. Trzeba było obniżyć ustawienia, a nie narzekać, że Twój komputer jest za słaby na te wszystkie obliczenia i, że to wina "optymalizacji". Gra jest stricte PC i widać to na pierwszy rzut oka nawet bez bajerów pokroju DX10/11.
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez runa w 10 Mar 2012, 15:48

Po gameplayu widzę że gra będzie mi się podobać. Nie mam się specjalnie do czego przyczepić- grafika jak i ogólnie klimat gry jest taki jak lubię. :wink:
Logic can take you from A to B, but imagination can take you anywhere.
Awatar użytkownika
runa
Stalker

Dołączenie: 12 Lut 2012, 13:21
Ostatnio była: 22 Lis 2015, 18:56
Frakcja: Monolit
Kozaki: 67

Postprzez paintball_0 w 10 Mar 2012, 23:03

Gdyby grafika faktycznie była taka jak się należy, to bym nie biadolił. Bynajmniej nie mam komputera z ery Q3 Arena i bynajmniej nie hejtuję gry "bo mi Crysis 2 śmiga na full detal, więc ta gra też powinna". Nie mam zamiaru wdawać się w dyskusje który silnik lepszy i dlaczego, bo to też nie o to chodzi. Jak na grę za 70zł gra się źle i tyle. Na filmiku kilka postów wyżej doskonale widać w czym tkwi problem. Walka dystansowa przeciwko robotom jest niesatysfakcjonująca i drętwa. Walka w zwarciu jest chaotyczna i niewdzięczna.

Bulletstorm posiada mało interaktywne lokacje, jeśli nie liczyć mrowia kolców, wentylatorów i ostrych krawędzi na które można nadziać wroga, ale walczy się tam z organicznym przeciwnikiem, po którym widać obrażenia. Walka jest soczysta i satysfakcjonująca.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez KoweK w 11 Mar 2012, 02:04

paintball_0 napisał(a): Jak na grę za 70zł gra się źle i tyle

Można kupić na allegro za 30 zł normalnie... opłaca się w szczególności, że dalsze poziomy są naprawdę miodne, tylko gra krótka. Ale jeżeli komuś choć w połowie demko się nie spodobało, to chyba jednak radzę wrócić do Bulletstorma albo innej gry, która nie jest oldschoolem i gdzie wychodzi max 10 przeciwników na raz. :E
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez Darth ReX w 11 Mar 2012, 09:29

W Media Markcie, jak ktoś ma dostęp, to leży za 40zł i sie kurzy. Przynajmniej u mnie tak jest. W sam raz jak allegro z przesyłką, tylko masz go instant.
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 18:07
Kozaki: 224

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości