The Elder Scrolls

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: The Elder Scrolls

Postprzez vandr w 18 Gru 2011, 13:59

Fani The Elder Scrolls V: Skyrim mogą znać nazwisko Borisa Vorontsova, który zasłynął z serii modyfikacji ENBSeries, mających na celu poprawianie grafiki, efektów wizualnych i stabilności gry. Modder postanowił pójść o krok dalej w upiększaniu świata gry i obecnie pracuje nad modyfikacją o nazwie Skyrim iCEnhancer.

Zapowiadany mod ma znacząco poprawić jakość grafiki i sprawić, że świat Skyrim stanie się efektowniejszy i tętniący żywymi kolorami. Zapraszamy do poniższych galerii, w której możecie obejrzeć pierwsze, niesamowite zdjęcia pochodzące z wersji pre-alfa.
iCEnhancer to nie jest pionierski projekt. Podobny został już opracowany dla GTA IV. Dzięki podrasowanym efektom, mimo upływu lat, gra wciąż prezentuje się znakomicie i w niczym nie ustępuje nowszym produkcjom.

Niestety data premiery modyfikacji nie jest jeszcze znana, ale na bieżąco będziemy Was informować o postępach prac.

Screeny: http://inskyrim.pl/15-newsy/skyrim/352- ... zwoju.html

Jak dla mnie kupa straszliwa- całkowicie zatracony chłód krainy Nordów, wszystko dosłownie bije po oczach i wygląda może i efektownie, ale tylko przez 5 sekund. Skoro zwykły bruk tak napier*ala, to co dopiero śnieg podczas słonecznej pogody...nie wspominając o ciemnicach panujących w podziemiach- tak drastyczne podbicie gammy oraz ekspozycji skutkuje niczym innym jak całkowitym zanikiem detali w ciemniejszych miejscach. Mimo, że lubię samo sprawdzanie takich wynalazków, to tego nawet palcem nie tknę, chociażby z samego względu, że mając 1,7gb tekstur w HD plus shadery, które sobie zmodyfikowałem- jestem całkowicie ukontentowany wyglądem gry u siebie.

Po lewej stronie całkowita vanilla.

Image
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Kwi 2026, 13:07
Kozaki: 1749

Reklamy Google

Postprzez bax20 w 18 Gru 2011, 14:22

Taa i z surowego klimatu ten mod robi kolejnego Obliviona, ja podziękuję ale już wolę grać na vanilli niż z tym "cukierkowym" modem. To jest tylko oczywiście moja opinia, na temat tego modziwa... :wink:
Intel Core i5 12450H | 32GB DDR5 4800Mhz | Nvidia GeForce RTX 4050 6GB | Windows 11
Awatar użytkownika
bax20
Stalker

Dołączenie: 30 Lis 2009, 21:07
Ostatnio był: 26 Mar 2026, 20:15
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 25

Postprzez vandr w 18 Gru 2011, 14:31

Wydaje mi się, że autor tych ustawień to jeszcze dzieciak- raz, że widziałem gdzieś jego fotkę na której wygląda jak gimnazjalista, który po raz pierwszy zapuścił włosy, to na dodatek(cytuję):

"co ciekawsze Boris uważa, że tak właśnie powinien wyglądać skyrim, że tak właśnie wygląda przecież prawdziwa tundra !
Ostatnio edytowany przez vandr, 18 Gru 2011, 19:43, edytowano w sumie 1 raz
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez Universal w 18 Gru 2011, 17:16

Ja tam lubię jak się grafika świeci jak "psu jajca". Szarość mam za oknem.

@Soviet - próbowałem właśnie z łuku będąc ukrytym (sprawdziłem kucając), a skradanie mam na 40-którymś poziomie, ale najwyraźniej za małym. Za moment spróbuję.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez vandr w 23 Gru 2011, 21:19

Słuchajta Braciszkowie, mam pewien problem którego nie potrafię rozwikłać, a mianowicie...

Szwagier ma problem z odpaleniem Skyrim'a. Czystego, beż żadnych modów. Próbujemy go odpalić zaraz po instalacji. Wchodzimy do gry, widzimy logo Bethesdy, następnie logo smoka po czym przed wyświetleniem napisów "Nowa Gra" itp, lądujemy do pulpitu. Sprawdziłem plik skyrim.ini, gdzie tkwił poniższy komunikat:

Kod: Zaznacz wszystko
"[GeneralWarnings]
SGeneralMasterMismatchWarning=One or more plugins could not find the correct versions of the master files they depend on. Errors may occur during load or game play. Check the "Warnings.txt" file for more information."

Komputer spełnia minimalne wymagania(procesor 2.13 ghz dual core, GeForce 430GT, 4GB Ram, windows 7 32bit). Poszperałem nieco po internecie, i dowiedziałem się, że niekiedy trzeba zmienić ustawienia dźwięku w panelu sterowania...lecz nic tam nie miałem do zmieniania, bowiem ustawione było 48000 khz, DVD quality, czyli tak jak powinno być. Zainstalowałem też z ciekawości 4gb enabler, lecz nic to nie pomogło. Sterowniki od karty graf. aktualne, pobierane dzisiaj. Grę przeinstalowałem ponownie. Ktoś wie co może być nie tak?
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez Soviet w 23 Gru 2011, 21:32

To jest wersja Steamowa? Paczyki i nowe stery są?
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez vandr w 23 Gru 2011, 21:38

Problem rozwiązany- kwestia audio device :)
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez caleb59 w 23 Gru 2011, 21:39

Błąd bo właśnie dźwięk powinien być ustawiony na 44100KHz i wg. parametrów karty 16bit lub 24bit...
---------------
BTW fajny modzik - lepsza wydajność: http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=64753
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Wczoraj, 23:40
Kozaki: 679

Postprzez vandr w 30 Gru 2011, 10:28

ImageImageImage

EDIT:

Znalazłem ciekawe ustawienia graficzne(tonacja i te bzdety), jednak wadą jest fakt, że(przynajmniej u mnie) fps zleciał o połowę. Tak więc mogą to wypróbować użytkownicy komputerów z żelbetonu.

http://www.skyrimnexus.com/downloads/file.php?id=4463

Ewentualnie, można skorzystać z moich ustawień, które nie powodują jakiegokolwiek FPS drop'u. Wystarczy zainstalować FXAA Post Process Injector w wersji 1.3, przy instalacji wybrać preset numer 4 i wrzucić poniższy pliczek do głównego folderu z grą.

Link:
http://www.sendspace.com/file/xpe7b1

Wygląda to w ten sposób:

ImageImageImage

I ostatnia rzecz- przez ostatnie dwa tygodnie zająłem się pewną robótką, która chodziła mi po głowie i w końcu udało mi się ją zrealizować- mianowicie, stworzyłem całkowicie nowe, lepsze(przynajmniej w moim odczuciu) normal mappy dla 95 procent tekstur w grze. Począwszy od wielkich ścian, kończąc na kubkach i talerzykach śniadaniowych. Nie robiłem wypukłości tylko do obiektów, dla których uznałem, że te vanilliowe są w porządku lub gdy tekstury są w zbyt małej rozdzielczości. Takich obiektów było może maksymalnie 30. Całość zawiera również najlepsze tekstury w HD które zbierałem przez cały miesiąc(od daty premiery), i do niektórych również stworzyłem od nowa normal mappy. Owe tekstury w HD obejmują podobny zakres co nowe normal mappy(czyli w sumie większość). Zdecydowałem się to opublikować tylko dla was(na forum), bowiem w pierwotnym zamyśle miało to być tylko dla mnie, i nie zapisywałem nigdzie autorów poszczególnych tekstur, a teraz gdybym chciał to wydać jako kompilacja/"swojoróbstwo"(ogólnie jako mod) to musiałbym przeszukać kilkaset plików na Nexusie i spisywać autorów, na co oczywiście nie mam czasu. Z racji, że mam bardzo wolny internet, prześlę całość Piterowi na dvd i on to wrzuci na jakiś hosting. Jeśli ktoś będzie chciał to skorzysta. Tutaj na szybkiego dwa screeny porównawcze:

ImageImage

I tutaj wyprzedzam myśl niektórych- nie, nie jest tak, że coś się świeci jak psu jajca :) Ustawiałem specular na granicy połysku i matowości, tak aby był on ledwo widoczny a jednocześnie nieco wzmógł efekt uwypuklenia. No, to byłoby na tyle. Jak tylko plik znajdzie się na serwerze, podam linka w tym temacie, więc jak ktoś będzie chętny to sobie pobierze.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive caleb59, KoweK, zdzicho, Crisu, tomasz4815.
vandr
Modder

Postprzez Kontroler w 30 Gru 2011, 18:49

Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Dołączenie: 11 Lis 2009, 21:29
Ostatnio był: 24 Paź 2022, 10:53
Miejscowość: Świebodzin
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 131

Postprzez caleb59 w 30 Gru 2011, 18:54

Oczywiście, że potwierdzam! @ati też potwierdzi - największy plus w wydajności czuć w większych miastach...

Wyszło coś lepszego niż plugin TESVAL.dll:
Last week I mentioned a TESV Acceleration Layer Mod for Skyrim which optimizes the game's code to run more efficiently, especially in CPU-limited areas in and around major cities. The initial bugs have been fixed and it has now been released in an improved and easy to install form as SkyBoost. Simply download the .zip file from the link above, copy the dinput8.dll and SkyBoost.asi files from it into your main Skyrim directory (typically \Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\skyrim\), and launch the game as usual.

Link: http://alexander.sannybuilder.com/?cate ... yrim_boost
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |

Za ten post caleb59 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive vandr, tomasz4815.
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Wczoraj, 23:40
Kozaki: 679

Postprzez tomasz4815 w 30 Gru 2011, 22:49

Można używać dwóch tych ulepszeń(TESVAL i SKYBOOST) naraz ?
EDIT: Nie można...
BTW Wiadomo mniej-wiecej kiedy będzie dostępna modyfikacja @Vandr'a? To co ten Pan zrobił jest EPICKIE :wink:
Awatar użytkownika
tomasz4815
Łowca

Dołączenie: 17 Lut 2011, 12:46
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:56
Miejscowość: Tam, gdzie atik czołgiem jeździ.
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 96

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości