The Elder Scrolls

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: The Elder Scrolls

Postprzez Run4Life w 06 Sty 2012, 18:16

Zacząłem grzebać po stronach (zaczynając od http://elderscrolls.wikia.com/wiki/The_ ... rolls_Wiki ) i chyba nie da się robić mikstur z więcej niż trzech składników.

A ta strona Tomasz którą podałeś podaje tylko składniki z jakich można uzyskać daną miksturę.
"Nie sprzęt, a technika zrobi z Ciebie desantnika."
Image
Awatar użytkownika
Run4Life
Stalker

Dołączenie: 18 Gru 2011, 16:41
Ostatnio był: 24 Kwi 2014, 19:20
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 20

Reklamy Google

Postprzez tomasz4815 w 06 Sty 2012, 18:44

Tak zgadza się wszystko sprawdziłem.
Jak widać na daną miksturę w Skyrim nie ma konkretnego przepisu. Można otrzymać ten sam ekstrakt mieszając zupełnie inne ingrediencje. Przy okazji zabawiłem się w empiryka i zorientowałem się, że im wyższy lvl alchemii, tym mocniejsze efekty będzie miał nasz roztwór(wiem Ameryki to ja nie odkryłem). Powodzenia w eksperymentach! :E
BTW
@Soviet Zwracam honor. ( :facepalm: )
@Run4Life Dziękuję za naprowadzenie na właściwy tor. ( :wink: )
======================================================
Niedawno pojawił się nowy profil ustawień ENB SERIES, co o nim sądzicie?
Yep
Szczególnie zaintrygował mnie ten screen'iacz:
:

Image
Ostatnio edytowany przez tomasz4815, 08 Sty 2012, 13:24, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
tomasz4815
Łowca

Dołączenie: 17 Lut 2011, 12:46
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:56
Miejscowość: Tam, gdzie atik czołgiem jeździ.
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 96

Postprzez vandr w 08 Sty 2012, 10:07

Sprawdziłem ten mod graficzny, i choć wygląda najładniej z tych wszystkich ENB, to jednak uważam iż FXAA Post Process Injector jest najlepszy, zarówno jak chodzi o wydajność jak i wygląd. Na Nexusie pojawiają się setki nowych konfiguracji owego ENB Series i jedno wygląda gorzej od drugiego. To co ludzie robią z tymi ustawieniami to śmiech na sali.

Mam jednak inny problem. Z tym bardzo ułatwiającym życie modem:

http://www.skyrimnexus.com/downloads/file.php?id=4862

Otóż, jest on stworzony pod angielską wersję gry, co powoduje iż jego działanie na polskiej wersji zostaje zaburzone. U mnie wygląda to tak:

Image

Jak widać, wszystko jest wrzucane do Inne, zamiast do kolejnych sekcji. Autor modyfikacji napisał mi tak:

Hi vandrerer,
Thanks for taking interest in my mod. The reason that your items are not categorized correctly is that the default configuration file (favoritesmenu.cfg) is for the English version of the game. You'll need to translate the configuration file into Polish. You'll probably need to experiment with the file encodings. "UTF-16LE with BOM" seems to work best. See the mod's description page for info on how to do this.

Thanks!

Ma ktoś pomysł jak to zrobić? Deskrypcja znajduje się na głównej stronie moda, na dole.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Kwi 2026, 13:07
Kozaki: 1749

Postprzez tomasz4815 w 08 Sty 2012, 10:31

Musisz poprostu przetłumaczyć wszystkie zagadnienia w pliczku favoritesmenu.cfg od:
(wersja włoska)
:

Kod: Zaznacz wszystko
[list]
name = Rapidi
type = hotkey
enabled = true
keywords =

##################### ARMI
[list]
name = Armi/Pergamene
type = keyword
enabled = true
keywords = spada,mazza,martello,ascia,pugnale,arco,spadone,bastone,frecce,scudo,pergamena:,lama,frangialba,keening,rasoio di mehrunes,rosa di sanguine,teschio della corruzione,volendrung,wabbajack,wuuthard,aculeo di sangue,cuore di spine,eduj,piccone rovinato,okin,sventura dell'aquila rossa,sventura dei troll,windshear,rovina delle barriere,curva di firiniel,tagliateste,coraggio di herebane,zanna di kahvozein,ortican,furia dell'aquila rossa,scimitarra,coltellino,lungomartello,amica del taglialegna,squarcio gelido,flagello del drago,occhio di melka,spezzamagie,fortezza di herebane,shield,sword,greatsword,mace,hammer,warhammer,axe,battleaxe,dagger,bow,arrows,blade,staff,scroll
excludes = ascia da guerra evocata,evoca arco,evoca spada,bound sword,bound battleax,bound bow

##################### Vestiario
[list]
name = Vestiario
type = keyword
enabled = true
keywords = corazza,scarpe,sandali,stivali,pantaloni,bracciali,elmo,vesti,vestiti,anello,collana,tiara,abiti,tunica,toga,grembiule,indumenti,cappello,cappa,cappuccio,copricapo,guanti,amuleto,diadema,medaglione,maschera,volsung,krosis,vokun,otar,hevnoraak,rahgot,morokei,nahkriin,konahrik,maglia,pelle del salvatore,pegno di kyne,grazia del predatore,fasce per mani ammantate,vera nuziale,corona uncinata,il legame del matrimonio,le dita del mastro fabbro,armatura,frammento dell'amuleto,armor,cuirass,shoes,boots,bracers,gauntlets,helmet,robes,ring,necklace,circlet,clothes,tunic,apron,garment,hat,hood,cap,gloves,amulet,mask
excludes = anello di hircine,pozione

[sublist]
name = -------------------- Testa
parent_list = Vestiario
enabled = true
keywords = elmo,tiara,diadema,cappello,cappa,cappuccio,copricapo,maschera,volsung,krosis,vokun,otar,hevnoraak,rahgot,morokei,nahkriin,konahrik,corona,helmet,circlet,mask,hat,hood,cap

[sublist]
name = -------------------- Collo
parent_list = Vestiario
enabled = true
keywords = collana,amuleto,medaglione,pegno di kyne,frammento dell'amuleto,necklace,amulet

[sublist]
name = -------------------- Braccia
parent_list = Vestiario
enabled = true
keywords = bracciali,guanti,fasce per mani ammantate,le dita del mastro fabbro,bracers,gauntlets,gloves

[sublist]
name = -------------------- Mani
parent_list = Vestiario
enabled = true
keywords = anello,vera nuziale, il legame del matrimonio,ring

[sublist]
name = -------------------- Corpo
parent_list = Vestiario
enabled = true
keywords = corazza,armatura,vesti,vestiti,abiti,tunica,toga,grembiule,indumenti,maglia,pelle del salvatore,armor,robes,clothes,tunic,apron,garment,cuirass

[sublist]
name = -------------------- Gambe
parent_list = Vestiario
enabled = true
keywords = scarpe,sandali,stivali,pantaloni,grazia del predatore,shoes,boots

###################### Pozioni
[list]
name = Pozioni
type = keyword
enabled = true
keywords = pozione,nettare,veleno,elisir,filtro,soluzione,fiala,essenza,avversione,sventura dello spettro del ghiaccio, skooma

[sublist]
name = -------------------- Magicka
parent_list = Pozioni
enabled = true
keywords = magicka,potenza,filtro del mago
excludes = veleno

[sublist]
name = -------------------- Salute
parent_list = Pozioni
enabled = true
keywords = cura,rigenerazione,salute,elisir di sangue di falmer,nettare di albero dormiente
excludes = magicka,vigore,veleno,malattie

[sublist]
name = -------------------- Vigore
parent_list = Pozioni
enabled = true
keywords = vigore,ristoro,skooma
excludes = veleno

[sublist]
name = -------------------- Veleni
parent_list = Pozioni
enabled = true
keywords = avversione,veleno

###################### Urli/Poteri
[list]
name = Urli/Poteri
type = keyword
enabled = true
keywords = alleanza animale,sussurro dell'aura,forma eterea,disarma,sgomento,furia elementale,soffio di fuoco,soffio di gelo,forma ghiacciata,pace di kyne,marchio della morte,forza inesorabile,scatto turbinante,eco ingannevole,chiama drago,cieli limpidi,squarcio del drago,rallenta tempo,richiamo della tempesta,grido del valore,scatto adrenalinico,pelle di hist,discordia nightingale,sotterfugio nightingale,skeever polimorfo,manto dell'ombra di nocturnal,evoca assassino spettrale,pietra del rituale,pietra del serpente,pietra dell'ombra,seduzione del vampiro,collera dell'antenato,grido di battaglia,forma ferale,furia berserker,comanda animale,pelle di drago,mantello terrificante,abbraccio delle ombre,nobile di nascita,servitore del vampiro,voce dell'imperatore,visione notturna,vista del vampiro

###################### Magie 1
[list]
name = Magie DIS/EVO
type = keyword
enabled = true
keywords = bufera,catena di fulmini,convenzione di arniel,dardo elettrico,dardo di fuoco,fiamme,folgore,incenerimento,lancia gelida,manto elettrico,manto gelido,manto infuocato,morsa gelida,muro di fiamme,muro di fulmini,muro di ghiaccio,palla di fuoco,punta di ghiaccio,runa,scintille,tempesta elettrica,tempesta di fuoco,tempesta di ghiaccio,risucchio vampirico,ascia da guerra evocata,bandisci daedra,controlla daedra,espelli daedra,evoca,famiglio delle fiamme,freccia spettrale,revenant,rianima cadavere,servo,trappola dell'anima,zombi terrificante
excludes = evoca assassino spettrale,pergamena:,bastone

###################### Magie 2
[list]
name = Magie ALT/ILL/REC
type = keyword
enabled = true
keywords = carne d'ebano,carne di drago,carne di ferro,carne di pietra,carne di quercia,equilibrium,individua non morto,individua vita,luce magica,lume di candela,paralisi,paralisi di massa,respirare sott'acqua,telecinesi,trasmuta,adunata,armonia,attenuazione,calma,chiamata alle armi,chiaroveggenza,coraggio,frenesia,furia,invisibilità,isteria,pacificazione,paura,sbaragliare,violenza,visione del decimo occhio,cerchio guardiano,cerchio di protezione,cura,difesa,imposizione delle mani,mani curative,respingi non-morto,rimargina ferite,scaccia,sventura del non-morto
excludes = furia elementale,furia berserker,pergamena:,bastone,pozione,nettare,veleno,elisir,filtro,soluzione,fiala,essenza,avversione

#######################
[list]
name = Altro
type = other
enabled = true
keywords =

Ściągnąłem dwie wersje: italiano i english oraz zauważyłem(wiem to nawet idiota by zauważył), że w wersji italiano tłumaczenie jest dopiero od pierwszego "[list]. Prawdopodobnie wszystko co zaczyna się po# nie jest czytane przez grę.
Przykład wersja włoska:
:

Kod: Zaznacz wszystko
# There are 3 kinds of lists: hotkey, keyword, and other.
#
# The hotkey list contains favorited items that are also hotkeyed, and
# sorts them by their hotkey. If the keyword list is disabled, then its
# items will appear in their respective keyword categories. There
# should be at most one hotkey list.
#
# The game gives only the item's name, hotkey, and item index to the
# favorites menu, not anything like the item's type (if another modder
# has found a better way, do tell). So, a keyword list
# categorizes items by their name. Each keyword list below tries to match
# an item by its set of keywords (case insensitive). The mod attemps
# a kind of whole word matching: the match must be surrounded by spaces,
# or appear at the begining of the item's text and be followed by a
# space, or appear at the item's text and be preceeded by a space.
# There is also an excludes list: an item is added to that list if it
# matches a keyword, and does not match an excuded keyword.
# The keyword lists are checked in the order they appear in the config.
# If a keyword list is disabled, then its items will appear in the
# 'other' list. You can add or remove keyword lists or modify a keyword
# list's keywords to create custom lists (or add missing items, or for
# use with other mods that change the names of items).
#
# A keyword list can have sublists. A sublist further categorizes items
# in a list into different sections, eg, for potions, a Magicka section,
# a Stamina section, and a Health section. If a list has sublists,
# an "Other" list is added automatically. If a sublist is empty, its
# section divider does not appear in the parent list. Items are first
# categorized into a list, and then the list's sublists are applied.
# So, a sublist's keywords and excludes apply only to the parent list's
# matched items and not any other list.
#
# The other list contains all the items that weren't matched by any other
# list. If the other list is disabled, then items that don't match another
# category won't appear in the favorites menu. There should be at most
# one 'other' list.
#
# Tip: This file is reloaded each time the favorites menu is opened.
# So, you can set Skyrim to windowed mode, alt-tab out of the game,
# modify+save this file, go back into the game, and simply reopen the
# favorites menu to test your changes.

[config]
# x,y coordinate of the upper lefthand corner of the first item of the
# first list. lists are approx 260x330 pixels.
menu_base_x = 8
menu_base_y = -572

# number of columns of favorites lists. 4 works for 1024x768 resolution.
menu_cols = 4

# transparency of background behind lists. 0 to 255. 70% transparency
# is 255 * 0.70 ~= 178
background_alpha = 110

# RGB color for background, 0 to 255.
# all 0 is black, all 255 is white.
# 48,48,48 is a dark gray.
background_red = 0
background_green = 0
background_blue = 0

# the font size of each list's title. Default is 24. Largest without
# getting cut off is about 30.
title_font_size = 24

# Color of the hotkey numbers and the sublist dividers. HTML color
# codes. Default here is white. #FF0000 is red.
hotkey_color = #3490d7
divider_color = #3490d7

# if true, a red border is drawn around the item hit boxes. for debugging.
show_border = false

[list]
name = Rapidi
type = hotkey
enabled = true
keywords =

##################### ARMI
[list]
name = Armi/Pergamene
type = keyword
enabled = true
keywords = spada,mazza,martello,ascia,pugnale,arco,spadone,bastone,frecce,scudo,pergamena:,lama,frangialba,keening,rasoio di mehrunes,rosa di sanguine,teschio della corruzione,volendrung,wabbajack,wuuthard,aculeo di sangue,cuore di spine,eduj,piccone rovinato,okin,sventura dell'aquila rossa,sventura dei troll,windshear,rovina delle barriere,curva di firiniel,tagliateste,coraggio di herebane,zanna di kahvozein,ortican,furia dell'aquila rossa,scimitarra,coltellino,lungomartello,amica del taglialegna,squarcio gelido,flagello del drago,occhio di melka,spezzamagie,fortezza di herebane,shield,sword,greatsword,mace,hammer,warhammer,axe,battleaxe,dagger,bow,arrows,blade,staff,scroll
excludes = ascia da guerra evocata,evoca arco,evoca spada,bound sword,bound battleax,bound bow

Ja to otwierałem notatnikiem, a z tego co tutaj ci ten gostek napisał to trzeba dysponować jakimś kodowaniem UTF czy coś w tym stylu, nie znam się na tym...
Problem może być z tym drugim plikiem, mianowicie favoritesmenu.swf, gdyż notatnikiem nie idzie nic zrobić, więc i zmiany jakiekolwiek trudno zauważyć.
Mam nadzieję, że dasz radę :wódka:

P.S Udało mi się wyregulować ustawienia w tym Twoim FXAA Injector i jest wybornie :E Dzięki :D
Ostatnio edytowany przez tomasz4815, 08 Sty 2012, 12:59, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
tomasz4815
Łowca

Postprzez kis104 w 08 Sty 2012, 12:45

W sumie można spróbować otworzyć programem KED2. Jest to program do edycji i tworzenia plików html, php itp., ale ten też może się otworzyć, dodatkowo, ma on wbudowaną edycję plików pod kątem kodowania UTF (UTF-8 to najczęściej używane kodowanie do otrzymania polskich znaków na stronach internetowych), ISO, itp.

Jeśli chodzi o plik .swf (NIE .SWT!) to zapomnij o jakielkowiek edycji. Da się oczywiście w jakiś tam sposób edytować, jednak plik jest podczas edycji poważnie uszkadzany i większość tego co się tam znajduje zniknie. Dlatego tego nie zedytujesz. Sam plik da się otworzyć np. w Internet Explorerze i nie ma sensu go edytować.
Prawdziwy Stalker powinien zrobić w życiu trzy rzeczy:
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
3.Wypić 5 kozaków czasie krótszym niż 3 minuty.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Dołączenie: 31 Maj 2010, 18:56
Ostatnio był: 17 Lip 2024, 18:33
Miejscowość: Prypeć
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 43

Postprzez vandr w 10 Sty 2012, 20:43

Pierwszy profil ENB, który nie tyle co zwrócił moją uwagę, ale zasłużył sobie na to abym na nim zaczął grać. W końcu coś innego od tych oczojebnych, przekontrastowanych i nasyconych profili(na stronie głównej jest gif porównawczy, jak widać- różnica jest bardzo subtelna). Podoba mi się to, że utrzymuję wciąż chłodny klimat, a momentami jeszcze mocniej go oziębia. Zrobiłem kilka screenów, a poniżej podaję linka:

http://www.skyrimnexus.com/downloads/file.php?id=4142

ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez tomasz4815 w 19 Sty 2012, 12:11

Jakieś różnice w wydajności?

EDIT 1
Jak ktoś gra na nVidia GeForce to mógłby mi powiedzieć na jakich sterkach gra?
Wyszły jakieś bety (290.53) "specjalnie" pod Skyrima ale ja jakoś nie mam zaufania do bet, więc chciałbym się wpierw obeznać z Waszymi opiniami.
Po takim prezenciku nigdy nic nie wiadmo. Albo takim.

EDIT 2
Vandr, wiadomo coś o teksturkach, nad którymi pracowałeś?
Ostatnio edytowany przez tomasz4815 19 Sty 2012, 21:13, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
tomasz4815
Łowca

Postprzez Soviet w 19 Sty 2012, 12:56

r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image

Za ten post Soviet otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez vandr w 19 Sty 2012, 15:55

tomasz, no jakieś 8-9 fpsów mi zjadło. Ale coś za coś, dorzuć sobie SkyBoostera i będzie naprawdę ok.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez atikabubu w 20 Sty 2012, 08:50

W11 x64 25H2 / Ryzen 5950X / Gigabyte RX 9070 XT / 32 GB DDR 4 / AORUS FO27Q2
Pierwszy opek/ LA Persona (Firefox)
Awatar użytkownika
atikabubu
Very Important Stalker

Dołączenie: 23 Lut 2008, 13:10
Ostatnio był: Wczoraj, 20:04
Miejscowość: Zajebista
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 569

Postprzez vandr w 22 Sty 2012, 19:48

Zapraszam do pobierania:

HD Spiders' Nests

HD Mudcrabs

Oraz:

Image

Osobisty zbiór najlepszych tekstur w rozdzielczości HD, które zbierałem praktycznie od dnia premiery. Są tutaj więc tekstury niemal wszystkiego- począwszy od łyżeczki kuchennej, po naturę, otoczenie, kończąc na smokach/uzbrojenia/postaciach(i wiele, wiele innych...). Dodatkowo, stworzyłem niespełna 1000 nowych map wypukłości(czyli około 95% procent tekstur gry), dla tekstur które owe mapy miały bardzo słabej jakości, oraz dla wspomnianych wyżej tekstur HD(w wielu przypadkach uznałem, że można wycisnąć lepsze mapowanie...).
Zamieszczam poniżej kilka screenów porównawczych- jest ich niewiele, bowiem gdybym chciał objąć zrzutami ekranu cały zakres nowych tekstur/map wypukłości- samo robienie screenów zajęłoby mi sporo czasu. Jest tego naprawdę sporo, o czym świadczyć może waga paczki(3,5 gb po rozpakowaniu).

Ważne:Z racji, że nigdzie nie zapisywałem autorów tekstur(wszystko to robiłem głównie na własny użytek), nie chcę aby owa paczka była publikowana na jakichś większych serwisach itp...Niech to będzie raczej bardzo niszowy "produkt". Nie chciałbym, aby później powstały jakieś komplikacje.

Download:

Screeny: Lewa strona przedstawia vaniliową wersję gry, prawa zaś- tekstury z paczki + bardzo ładny profil ENB, który można pobrać z poniższego linka:

Cinematic Lighting ENB

(po otwarciu miniatury i przekierowaniu na stronę z hostingiem, kliknąć na FULL SIZE w celu powiększenia screena do maksymalnych rozmiarów, te zmniejszone są strasznie rozmazane):
ImageImageImageImageImageImage
Ostatnio edytowany przez vandr, 23 Sty 2012, 21:15, edytowano w sumie 1 raz
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive tomasz4815.
vandr
Modder

Postprzez kis104 w 22 Sty 2012, 21:22

Te twoje teksturki mocno obciążają gre i powodują spadek fps? Czy tylko tak nieznacznie, że da się normalnie dalej grać ; ) ?
Prawdziwy Stalker powinien zrobić w życiu trzy rzeczy:
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
3.Wypić 5 kozaków czasie krótszym niż 3 minuty.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Dołączenie: 31 Maj 2010, 18:56
Ostatnio był: 17 Lip 2024, 18:33
Miejscowość: Prypeć
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 43

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości