Splinter Cell

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Splinter Cell

Postprzez Ghost326 w 22 Sie 2012, 13:01

Miałem przyjemność grać tylko w Chaos Theory, Double Agent i Coviction.
Moja opinia o CT - Rewelacja! Dobra grafika, świetny gameplay, niezła fabuła, dobry dźwięk i płynność działania, oraz oczywiście Mirosław Baka jako Fisher, czego chcieć więcej (w multi nie grałem). Daję 10/10 - idealna skradanka.
Double Agent - Mi się osobiście podobało, co prawda zero-jedynkowy system moralności - Zabić, nie zabić. Oto jest pyanie! - był trchę kijowy, ale różne wytyczne od NSA i JBA były fajne. Do gameplaya się nie czepiam, choć mogłoby być więcej zmian, znów Baka jako Fisher, rewelacyjne udźwiękowienie, a fabuła w moim mniemaniu też fajna. Dałbym tej grze 7+/8-//10.
Conviction - To były zmiany. Filmowość - to dobre określenie tej gry. Fabuła była dla mnie bardzo fajna, co prawda brak prawdziwego skradania mnie zasmucił, ale wreszcie mogłem się odegrać na AI za te wszystkie lata upokorzeń i wciskania guzika „LOAD”. Fajny był wybór i customizacja broni, cele na ścianach i „point shooting” - każdy, kto grał wie o co chodzi, a ja nazwy zapomniałem. Instalacja pierwszych wersji gry poprzez UbiCom to istna paranoja i dobrze, że ją zniesiono. Wadami były, oprócz braku gameplayu stealth, włączająca się losowo, dynamiczna muzyka, która podczas siedzenia w cieniu sprawiała wrażenie, jakby ktoś nas zauważył. Jednak genialne przesłuchania, głos Michaela Ironside’a i filmowoś pozwalają mi dać jej subiektywną ocenę 8+ (nie 9, bo nie można chować ciał)/10 i uznać ją za udany powrót Sama na monitory i ekrany.
Cóż, przynajmniej nie mamy żadnych psychicznych dziwaków, wyganiających złe duchy z wódki. Wyobraź sobie coś takiego: „O Panie, przegnaj złe duchy! Zostaw tylko czysty spirytus sanctus!
Ghost326
Kot

Dołączenie: 19 Sie 2012, 00:56
Ostatnio był: 04 Kwi 2015, 02:44
Miejscowość: Czarnobyl
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez Kpuc w 15 Cze 2013, 21:45

Gameplay z E3 http://tvgry.pl/?ID=3403 Tutaj wygląda to o wiele lepiej, prawie jak pierwowzór. Nic tylko czekać do września.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Kozaki: 285

Splinter Cell Conviction

Postprzez Wiewi0r w 19 Lut 2014, 00:40

Hejka, szukam kogoś do pogrania w coopie, głównie fabularnie. Wersja z ostatniego CDA, uplay: wiewi0r7768
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez djcycu w 19 Lut 2014, 11:51

Dla mnie Convicion był jakiś... Dziwny. Brakowało mi skradania które potem powróciło w Blacklist. Blacklist bardzo mi się podobał mimo że Sam w tej grze to jakiś superman skaczący po murach lepiej od Spidermana. Tak czy siak polubiłem tą grę mimo łatwizny w niej panującej.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Wiewi0r w 19 Lut 2014, 12:27

Prawda, mało skradania w skradance... Z wyciętych elementów najbardziej mnie dziwił brak możliwości już nawet nie chowania, co przeciągania zwłok w jakiś cień. I fragment z Iraku.
Ale w co-opie bym z kimś zagrał.

Podsumowanie singla, idealne :DImage
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez GTR w 21 Lut 2014, 21:42

djcycu napisał(a):Dla mnie Convicion był jakiś... Dziwny. Brakowało mi skradania które potem powróciło w Blacklist. Blacklist bardzo mi się podobał mimo że Sam w tej grze to jakiś superman skaczący po murach lepiej od Spidermana. Tak czy siak polubiłem tą grę mimo łatwizny w niej panującej.

Właśnie, Blacklist już dawno wyszedł a ja w to nie grałem i nic o tej grze nie wiem, chwilę szumu o niej było i tyle. Mówisz że fajna gra? Mógłbyś trochę rozwinąć swoją wypowiedź, podkreślić wady i zalety, itd?

Conviction mi się w sumie podobał, tylko jak na grę akcji (cóż, nazywajmy rzeczy po imieniu) IMO system strzelania można było o kant dupy potłuc, strasznie niewygodny. A to pewnie dlatego że był przystosowany do skradanki, i w dużej strzelaninie się nie sprawdzał.
| Ryzen 5 5600X | 16GB DDR4 3200MHz | RTX 3080 10GB | Windows 10 Pro x64 |
nismo
Awatar użytkownika
GTR
Tropiciel

Dołączenie: 13 Kwi 2013, 14:06
Ostatnio był: Dzisiaj, 00:21
Miejscowość: Nordschleife
Kozaki: 83

Postprzez djcycu w 22 Lut 2014, 11:31

No cóż, Blacklist wygląda ładnie, jest lepiej zoptymalizowany moim zdaniem. Nasze centrum dowodzenia mieści się w samolocie transportowym tak że jest tam trochę do roboty po każdej misji. Wprowadzono system ulepszeń który bardzo mi się podobał. Ulepszać można:

1. Samolot, czyli rozbudowa naszego HUDu, lepsze kwatery dla naszego zespołu który z kolei udostępnia nam lepszą broń, ubranie i gadżety.
2. Broń, tyczy się to zakupu oraz montażu części do ulepszeń. Dbając o nasz zespół ulepszając samolot możemy otrzymać broń prototypową.
3. Kombinezonu oraz gogli co bardzo mnie zakręciło. Kombinezon można ubierać jak się chce czyli osobno buty, rękawice, spodnie, napierśnik. Co to daje? Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy dostosowywać kombinezon w statystykach ukrycia, walki i pancerza.
4. Gadżety czyli różne granaty, wabiki, paralizatory a także trirotor czyli zdalnie sterowany kieszonkowy dron latający do obezwładniania czy infiltrowania. Może zostać wykryty, zniszczony i działa na pewną odległość.
5. Gogle, można tu wybierać od wyglądu po funkcje czyli termowizje, sonary i co kto chce.

Oczywiście każda misja jest taka jak zwykle, idziesz, wykonujesz i wracasz na pokład. Co do Stealth to gra jest bardzo prosta. Mało myślenia wymaga mimo tego grywalność jest wysoka. Po wykonaniu zadania wracamy na pokład samolotu a za zarobione punkty z misji możemy ulepszać. Możemy porozmawiać z członkami zespołu, zadzwonić do Sary (naszej córki) po każdej misji (zalecał bym to by poznać fabułę bardziej). Misję bierze się z mapy bądź od poszczególnych członków zespołu.

Prócz misji głównych są misje poboczne (CooP lub tylko sieciowe). Misje CooP można wykonać samemu. Głownie polega to na cichej infiltracji i montowaniu pluskw, obrona punktu przez ustaloną liczbę fal ataków (można zrobić tą rzeźnię z ukrycia) oraz wyczyszczeniu wszystkich wrogów z terenu najlepiej bez wszczęcia alarmu (wszystkie te misje nie mają punktów kontrolnych). Grając z kimś do pomocy możemy skorzystać z zaprojektowanych do tego celu ścieżek czyli wyważanie drzwi, wspinanie się po murach itd. Samemu także można dać rady.

I to chyba tyle... Gra naprawdę dobra tylko jak wspomniałem, za łatwa w porównaniu do tych typowych skradankowych SC.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Kondiash w 27 Lut 2014, 20:08

Tak naprawdę tę lukę po starych i wymagających skradankach wypełnił Hitman: Absolution. Gra dawała swobodę w działaniu, jeśli ktoś wychował się na SC mógł śmiało grać tak jak go ta seria nauczyła.

Blacklista nie ogrywałem, słyszałem że podobno trochę lepszy i można się bardziej skradać.

Conviction - dla mnie jakaś porażka, praktycznie cały czas zapieprzamy jak po sznurku. Też głos Sama kompletnie się nie zgrał z jego wyglądem w tej części (oczywiście winę zwalam na wygląd). Po kilkudziesięciu minutach wywaliłem grę z dysku...

Double Agent - liznąłem tylko temat, próbowałem przeboleć techniczne babole, ale nie dałem rady... (a to szmat czasu temu się działo, może potem było lepiej)

Wszystkie poprzednie części - lodzio miodzio, tych zielonych światełek nigdy nie zapomnę. Jeszcze ten kapitalny OST do Chaos Theory - miazga!

Przez pryzmat czasu patrząc można dojść do wniosku, że Sam powinien odejść na emeryturę (mimo iż w BL odmłodniał) i jego miejsce mogłaby zająć inna seria, albo po prostu inna postać :)
Zręczne ręczne kwające plusem
Awatar użytkownika
Kondiash
Kot

Dołączenie: 13 Gru 2011, 20:01
Ostatnio był: 05 Mar 2015, 16:13
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 8

Postprzez Kalashnikov w 25 Mar 2014, 19:53

Jest to moja ulubiona część SC, zaraz po Chaos Theory. Zainspirowała mnie jak na tamte czasy swoją:
- grafiką,
- rozwiązaniami technicznymi
- i różnymi sposobami przejścia danego etapu.
Image Image Image
Awatar użytkownika
Kalashnikov
Stalker

Dołączenie: 15 Maj 2013, 19:59
Ostatnio był: 25 Sty 2019, 19:42
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 14

Postprzez Stalker Rambo w 08 Kwi 2014, 10:43

Mam problem z Splinter Cell Blacklist. Grę mam oryginalną, zaktualizowaną do wersji 1.03, a mimo wszystko mam problem z zapisem gry. Gra się nie zapisuje. Za każdym włączeniem gry muszę zaczynać od nowa. Podobno jest to częsty problem w wersjach pirackich jak i oryginalnych, a aktualizacja gry miała pomóc. Czy ktoś z was spotkał się z tym problemem?
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez Soviet w 08 Kwi 2014, 10:57

Wersja Steam czy tylko Uplay?
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Stalker Rambo w 08 Kwi 2014, 23:02

Na Uplayu.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości