Wiedźmin

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Jaką ścieżkę wybrałeś?

Mieczykiem!
97
55%
Znaki, pew pew pew!
13
7%
Petardy i alchemia.
5
3%
Troszkę wszystkiego.
60
34%

Razem głosów : 175

Postprzez MCaleb w 26 Lut 2008, 22:49

Uwaga! Jeżeli ktoś jeszcze nie kupił Wiedźmina, a ma zamiar, to radzę się wstrzymać.
Powodem jest postęp prac nad Edycją Rozszerzoną. Oczywiście będzie też dostepny w formie megapatcha do pobrania dla tych, co grę już kupili, ale chyba łatwiej mieć wszystko w jednym miejscu. No i jeszcze pozostają słabe łącza.

Anyway, ER ma zawierać:
- Skrócony o 80% czas ładowania.
- Większe zróżnicowanie postaci niezależnych (NPCe).
- Ulepszone animacje podczas dialogów.
- Zmieniony ekwipunek, polepszony interface.
- Narzędzia do tworzenia i edytowania questów.
- Dwie nowe przygody (ok. 10 godzin gry).
- Wiele, wiele innych.

Nic, tylko czekać i ostrzyć zęby.
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 18:04
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Reklamy Google

Postprzez Popek w 27 Lut 2008, 16:45

Nie trzeba wcale czekać na tą edycję - dla wszystkich zarejestrowanych użytkowników gry (na Gram.pl) będzie można pobrać to wszystko w formie patcha.

A co ja powiedziałem? Zresztą zapomnij, już Cię tu nie ma, dublu popka-11. - МЦ -
Intel Pentium 4 1.65 GHZ
1 GB (2 x 512 MB) DDR PC-3200
Palit GeForce 7300 GT Sonic 256 MB GDDR 3 \ 128 Bit - HDTV & DVI
ASUS P4V8X-X Series
Popek
Kot

Dołączenie: 26 Lut 2008, 16:24
Ostatnio był: 27 Lut 2008, 16:33
Miejscowość: Legionowo
Kozaki: 0

Postprzez KoweK w 27 Lut 2008, 18:35

MCaleb napisał(a):Uwaga! Jeżeli ktoś jeszcze nie kupił Wiedźmina, a ma zamiar, to radzę się wstrzymać.
Powodem jest postęp prac nad Edycją Rozszerzoną. Oczywiście będzie też dostepny w formie megapatcha do pobrania dla tych, co grę już kupili, ale chyba łatwiej mieć wszystko w jednym miejscu. No i jeszcze pozostają słabe łącza.

Anyway, ER ma zawierać:
- Skrócony o 80% czas ładowania.
- Większe zróżnicowanie postaci niezależnych (NPCe).
- Ulepszone animacje podczas dialogów.
- Zmieniony ekwipunek, polepszony interface.
- Narzędzia do tworzenia i edytowania questów.
- Dwie nowe przygody (ok. 10 godzin gry).
- Wiele, wiele innych.

Nic, tylko czekać i ostrzyć zęby.

No, no. Może w końcu się skuszę na kolejne kupno oryginalnej gry. Myślę, że lepsze to niż kupować tego S.T.A.L.K.E.R.'a...
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 15:15
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez Keldorn WistBlade w 27 Lut 2008, 19:13

Nic więcej jak tylko czekać na wersję do pobrania :) Wiedźmin to gra z niewielu jaką kupiłem czytaj posiadam oryginał :) no oprócz wyjechanego już stalkera ale szczerze to nawet nie pograłem jeszcze w nią jak na razie nagrana ale nie przetestowana mam nadzieję że ten dodatek zmieni dużo w silniku i rozgrywce samej gry jak i ją poprawi choć po pobieżnym sprawdzeniu nie zauważyłem jakiś szczególnych błędów no może poza sterowaniem postacią . Gra chyba dobra a i wydałem z czystą dumą pieniądze za tą grę no w końcu to rodzima produkcja wysokiej klasy.
Awatar użytkownika
Keldorn WistBlade
Tropiciel

Dołączenie: 28 Wrz 2007, 10:44
Ostatnio był: 14 Cze 2023, 12:36
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 9

Postprzez ciuciu w 29 Lut 2008, 00:30

Hmnm po pierwszę witam wszystkich S.T.A.L.K.E.R.O.W.C.Ó.W :P

No więc tak - od strony czysto technicznej to mamy totalną porażkę - bez 2GB RAM'u nie radzę podchodzić, bo można dostać ataku azjatyckiego pierdo... agresji znaczy No i częste wykrzaczanie się gry w najmniej odpowiednich momentach... i wspaniały patch, po instalacji którego dowiadujemy się, że "część poprawek działa dopiero po rozpoczęciu gry od nowa"... no i w śród nich poprawka naprawiająca błąd, który może uniemożliwić przejście gry w 5 akcie (podobno końcówka gry) Gestykulacja i mimika twarzy jest troszkę taka, delikatnie mówiąc, uboga (a mówiąc nie delikatnie - tandetna). Animacja biegu głównego hero też powala... śmiechem
Od strony fabularnej - ciężko się wypowiedzieć, bo jeszcze gdy nie przeszedłem. Ale zaczyna się dosyć skromnie, niby nic specjalnego, niewiele wiadomo... później się powoli rozkręca - czyli jak na RPG przystało moim zdaniem
Walka - wygląda efektownie, z jej efektywnością różnie bywa. Wszelakie kombosy sprowadzają się do klikania myszką na cel w odpowiednich odstępach czasu... ale walczy się całkiem przyjemnie W polskiej prasie też ciężko o uczciwą ocenę - bo gra jest polska, to można przymknąć oczy na wszelkie, nawet extremalne bugi X_x Inni zawsze obniżali ocenę a wulgaryzmy (dla mnie pomysł debilny, ale teraz czepię się nieprzestrzegania własnych zasad w pismach) - w Wiedźminie wszelkie "kur..." "skur...ele" i inne takie sypią się bardzo często... ale nie, polska gra, to przekleństwa są plusem, bo oddają klimat, podnosimy ocenę
No i co mnie w grze baaardzo doskwiera - te cholerne, niewidzialne ściany na środku łąki, lasu, drogi itp. Sprawia to, że gracz czuje się ograniczony, prowadzony za rączkę (choć pismaki twierdzą, że wcale nie)

Jednak jest to produkcja bardzo grywalna i zasługuję za ovenę 9+/10 mimo wszystkich mniejszych/większych błędzików :P

Czekam jeszcze na Edycję Rozszerzoną która (mam nadzieję) poprawi większość błędów.

Najbardziej nużące jest czekanie ... czekanie... aż dany poziom się załaduję
Awatar użytkownika
ciuciu
Kot

Dołączenie: 28 Lut 2008, 20:51
Ostatnio był: 07 Lis 2015, 18:11
Miejscowość: Silent Hill

Postprzez Stalk3r w 29 Lut 2008, 23:53

Dodam swoje 5 groszy.Patch 1.2 skróca długi czas ładowania ,ale spowalnia o jakieś 10-15 fps-ów !! Od strony fabularnej gra się naprawdę nieźle prezentuje , ale gothic 1 miał lepszą ;) . Ograniczenia w ruchu między innymi brak skoku itp. , mimika postaci wygląda tandetnie ! Animacja ruchu i innych czynności wyglądają dobrze ,ale z daleka wygląda to komicznie ! Gra ogólnie dobra wciąga mimo dużej ilości bugów . Dodam jeszcze , że na terenach na których sie poruszamy to żart ,gothic 1 już większe tereny miał ,ludzie ! Moja ocena 8+/10 ,w CDA ta ocena jest za wysoka 9+ , no bez jaj .Gdyby to byłaby gra zza granicy to by dostała 8 lub 8+ :wink: Może trochę grę zgnoiłem , ale gra jest na wysokim poziomie .Oby tak dalej !
Le Slavic Untermensch
Awatar użytkownika
Stalk3r
Tropiciel

Dołączenie: 18 Paź 2007, 14:00
Ostatnio był: 24 Cze 2016, 01:41
Miejscowość: Nowhere
Kozaki: 2

Postprzez Zirconium_Irish w 12 Mar 2008, 16:03

Na temat imć Geralta, zwanego Białym Wilkiem , tu i uwdzie także Rzeźnikiem z Blaviken (heh, odrobiłem pracę domową), powiedzieć iż jest do cna zły i zepsuty, nie można.
Mimo wielu niedociągnięć tak tu opisywanych w czasie rozgrywki znalazłem kilka - w tym jeden robaczek bardzo dokuczliwy - masakrycznie długie wgrywanie się gry, lokacji. To największa wada. Efekt łyżwiarza występujący gdy gram w widoku zza prawego ramienia Geralta (mój ulubiony tryb), występuje nader często, aczkolwiek jest to coś do czego przywykłem i co całkowicie mi nie przeszkadza, a do czego tak już przywykłem ze nie widzę tego gdy gram. Trzeci grzech programistów CDP-Red to dialogi, a konkretnie kamera w czasie dialogów - robi co się jej żywnie podoba. I tak , nie raz miałem okazję podczas dialogu z jakąś ponętną dziewką podziwiać jej ponętne stopy, bądź co lepsze kamera lądowała w krzaczorach i podziwiałem bujną florę świata Geralta zamiast facjaty naszego mówcy. Poza tym mam wrażenie że scenariusz nie jest do końca ze sobą spójny. Przy mojej chaotycznej grze nieraz okazywało się że dostawałem od kogoś zadanie które już dawno było zrobione i zaraz po otrzymaniu zadania okazywało się że właśnie je ukończyłem. Ale to szczegół jak myślę... Może troszkę zamieszania jest z przekuwaniem i zaklinaniem mieczy u kowala. Ten etap mógłby być bardziej przejrzysty. Pamiętam jak sam długo szukałem u kowala opcji , jak to w poradniku załączonym do oryginalnej gry piszą, "przekuj miecz". Okazało się że takowej nie ma , a w zamian kowal daje nam gotowy miecz odpowiadający właściwością tego którego chcieliśmy przekuć.
Przy moim sprzęcie ( core 2 duo 2x2GHz, GeForce 8800 GT 256MB , 1280 Mb ram) gra na średnich nastawach chodziła jak gejsza po amfetaminie, czyli nader dobrze z drobniutkimi gdzieniegdzie potknięciami ( bodajże 3-4 potknięcia w trakcie całej dotychczasowej rozgrywki. Co prawda jestem dopiero w III rozdziale, ale konsekwentnie do przodu… Gdybym nie czytał wcześniej Sapkowskiego i gdybym nie wiedział że to rodzima produkcja (Dobre, bo Polskie:) to pomyślałbym ze to jakieś nieślubne dziecko UbiSoft…
W sumie Bardzo Ciekawa Fabuła (BCF), wciągająca niczym bagna Wyzimy…
Zirconium_Irish
Kot

Dołączenie: 12 Mar 2008, 10:39
Ostatnio był: 23 Mar 2008, 17:49

Postprzez mUta_ziom w 18 Mar 2008, 21:43

Książki z cyklu Wiedźmina są genialne, lecz sama gra choć nieprzeciętna i bardzo dobra nie jest specjalną rewelacją.Częste wczytywania i żadka(lecz się zdarza) monotonia rozgrywki sprawiają że jest to gra tylko bardzo dobra.Osobiście uwielbiam Wiedźmina i grałem w niego 3 razy lecz nie był w moim przypadku jakimś specjalnym przeżyciem
Awatar użytkownika
mUta_ziom
Kot

Dołączenie: 09 Mar 2008, 16:32
Ostatnio był: 25 Mar 2008, 15:20
Miejscowość: z zony

Postprzez Lukass1613 w 01 Kwi 2008, 21:32

Wiedźmina przeczytałem 3 razy.Na grę czekałem z wypiekami na twarzy.Powiem wam,że gra jest naprawdę dobra, ale mogła by być lepsza (troszeczkę za kurczowo trzyma się fabuły,i przez to za mało jest lokacji do zwiedzenia :( ) Jestem wielkim fanem Geralta i jestem dumny z CD-Project! Udało im się oddać klimat książki a to naprawde cholernie trudne zadanie.Polecam każdemu fanowi czy to RPG czy innych gier.Trzeba w to zagrać!
Awatar użytkownika
Lukass1613
Tropiciel

Dołączenie: 08 Mar 2008, 23:34
Ostatnio był: 03 Lut 2017, 15:56
Kozaki: 4

Postprzez Nadprzewodnik w 27 Kwi 2008, 11:16

Wiedźmin jest tak zabógowany ja stalker w wersji 1.000. Generalnie temat gry jest fajny choć zabrakło niektórych postaci (Yenefer). Gra się dość przyjemnie nawet na minimalnych choć gra często się wiesza i wyrzuca bądź ni z gruchy ni z pietruchy wyłącza się monitor i nic. Może to wina mojego kompa:(
Czarny kruk...Krąży...Nad grobem
Awatar użytkownika
Nadprzewodnik
Kot

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 09:32
Ostatnio był: 28 Kwi 2008, 15:12
Miejscowość: Prypiat

Postprzez Lukass1613 w 27 Kwi 2008, 11:37

No to kwestia twojego komputera. U mnie Wiedzźmin wywalił do pulpitu może ze 4 razy podczas całego grania. Co do bugów to patch 1.3 który wyszedł jest genialny. Nie dość, że przyspiesza ładowanie poziomów (to juz w 1.2 było) to jescze dodaje całekiem nową przygodę. Dzieje się ona w Kaer Morhen i mamy za zadanie roztrzygnąć pewien spór...
"Szczęście dla wszystkich za darmo! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony"
Awatar użytkownika
Lukass1613
Tropiciel

Dołączenie: 08 Mar 2008, 23:34
Ostatnio był: 03 Lut 2017, 15:56
Kozaki: 4

Postprzez Guard w 27 Kwi 2008, 19:34

Kupiłem Wiedźmina i zmieniłem zdanie. Ta gra jest boska i jestem dumny z CDP Red! I to nie na zasadzie "matulo droga, niczego nie spierniczyli", a raczej "boże jedyny, to prawdziwy majstersztyk i erpegowy hit roku!".
Dobrze, że posiadacze oryginału będą mogli za darmo pobrać Edycję Rozszerzoną. :)
Guard
Stalker

Dołączenie: 09 Sie 2007, 16:54
Ostatnio był: 25 Gru 2009, 20:48

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości