Call of Duty

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Call of Duty

Postprzez Imienny w 08 Sie 2015, 00:05

Nacht Der Untonten, czyli Noc Nieumarłych (w któreś tam łatce zmienili nazwę) to mapka o której warto pamiętać, bo zrodziła ten tryb. Niemniej jest piekielnie nudna, a siedzenie w rogu przy kanapie i naparzanie z MG 42 i Browninga nie zachęcało. :P Wiele fanowskich mapek jest ciekawszych od tego tworu, a jest ich od zawalenia (głównie zombiemodding.com). Niektóre nawet pozwalają w jakimś tam stopniu zasmakować trybu Zombie z BO 2 czy DLC do BO (np. bronie).

Pytanko z serii - jaka jest wasza ulubiona "Cudowna Broń"? Dla mnie jst to Ray Gun Mark II z mapy Leviathan - lepszej giwery nie trzeba, do tego strzelanie pod nogi nie zabija. :P Są bronie o większej sile ognie, ale na nie trzeba uważać, by nie stać się ofiarą (np. DG-2 czy Ray Gun).

Jakby ktoś chciał pograć w WaW w zombie, to nick ten sam co na Steam-ie.

Tymczasem nowy Black Ops się zbliża - ciekawe, czy niektórzy ludzie w końcu się połapią, że coś jest nie tak. :P
"Każdy człowiek pozostaje człowiekiem, dopóki swoimi postępkami nie dowiedzie czegoś przeciwnego." Arkadij i Borys Strugaccy, "Niedoskonali, czyli Czterdzieści lat później"
Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Dołączenie: 28 Sty 2014, 12:37
Ostatnio był: 28 Mar 2026, 02:42
Miejscowość: Warszawa/Tarnobrzeg
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 230

Reklamy Google

Postprzez Szagart w 08 Sie 2015, 00:37

Chętnie bym zagrał, ale zachwycam się nowym komputerem, za jakiś tydzień podłączę stary można coś zagrać, wracając do serwerów, to custom maps jest oczywiście najwięcej, ale jest dalej grupa ludzi którzy grają na starych mapach, co do Twojego pytania to chyba Wunderwaffe DG-2, oraz Gersch Device.
|| i7-9700K 5.00GHz | 16GB DDR4 RAM | Asus Strix RTX 2070 Super Advanced 8GB GDDR6 | Windows 10 x64 ||
Szagart
Ekspert

Dołączenie: 30 Paź 2013, 00:54
Ostatnio był: 05 Maj 2025, 21:35
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 76

Postprzez quanticox w 08 Sie 2015, 01:17

djcycu napisał(a):Idźcie w piź*ziec z taką grą... Lubiłem CoD ale po zagraniu w Ghosts poczułem się dziwnie. Rozumiem te innowacje ale jak na poziom który reprezentowali dawniej ta gra jest poniżej przeciętnej. W dodatku łatwizna że aż nudno.

Dwa dni po przejściu tej gry zagrałem sobie w Project IGI 2... Postanowiłem grać bez zapisów i restartów czyli w razie wykrycia grać dalej. Miło było sobie przypomnieć jakie kiedyś gry były wymagające. Ciekaw jestem który z dzisiejszych nieustraszonych gimbusów przeszedł by niejedną starą grę... Toć te dzisiejsze ani grama trudności nie posiadają.

Cycu zagraj sobie w rising storm/red orchestra 2 w trybie realistycznym.
Bardziej realnego fps'a moje oczy nie widziały.
Awatar użytkownika
quanticox
Stalker

Dołączenie: 02 Lut 2014, 00:46
Ostatnio był: 06 Lut 2026, 13:04
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 30

Postprzez Imienny w 08 Sie 2015, 10:20

Co do tego urządzenia Gerscha (czy jak mu tam :P ) - faktycznie koncept ciekawy, szczególnie jego działania na Nova Zombie w mapie Leviathan. Tam za granaty specjalne mamy jeszcze dziwactwo, co raz za darmo ulepszyło mi LKM i mini-torpedy wyglądające jak rekin. ;)

A na DG-2 uważaj, bo po broni przelała się fala "hejtu" (Nie wiem jak w BO, ale w WaW może negować umiejętność Moloch).

W związku z powyższym postem (chodzi o realizm) oraz odkryciem przy tworzeniu tłumaczenia do The Armed Zone mam jedno pytanie do znających się lepiej ode mnie w aspekcie broni - jak to jest z realizmem uzbrojenia/wyposażenia/dodatków w Black Ops? Bo o ile M14 czy M16 istniało wtedy, o tyle znalazłem, że MP5K podobno powstało dopiero w połowie lat 70.
"Każdy człowiek pozostaje człowiekiem, dopóki swoimi postępkami nie dowiedzie czegoś przeciwnego." Arkadij i Borys Strugaccy, "Niedoskonali, czyli Czterdzieści lat później"
Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Postprzez Gwizdek w 08 Sie 2015, 16:05

Gdzieś po 1976 powstał MP5K :caleb: . W latach 80 powstała wersja cywilna a w 1990 wersja MP5K PDW (Personal Defense Weapon).
Błękitni Orneta, tudutudududu!
Awatar użytkownika
Gwizdek
Tropiciel

Dołączenie: 09 Sty 2012, 13:40
Ostatnio był: 14 Sie 2024, 01:26
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 88

Postprzez Szagart w 08 Sie 2015, 18:04

Imienny, wiem i znam każde Wunderwaffe, wiem, że uszkadza ''Molocha'' jak się sam trzaśniesz to masz zablokowane regenerowanie, ale oprócz Rail Guna to ikona cudownych broni w CoD Zombies. Fajny był też Scavenger ale trzeba umieć strzelać :). Przy okazji, udało wam się zrobić Wielki Plan Richtofena? Mi tylko raz z kolegami po 5 próbach w ciągu całego tygodnia.
|| i7-9700K 5.00GHz | 16GB DDR4 RAM | Asus Strix RTX 2070 Super Advanced 8GB GDDR6 | Windows 10 x64 ||
Szagart
Ekspert

Dołączenie: 30 Paź 2013, 00:54
Ostatnio był: 05 Maj 2025, 21:35
Miejscowość: Wrocław
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 76

Postprzez Darth ReX w 10 Sie 2015, 07:13

W Black Ops bronie są wysadzone na pałę. FAMAS w wersji FELIN powstał dopiero w latach 90, ale też jest w grze.
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Wczoraj, 18:07
Kozaki: 224

Postprzez Imienny w 10 Sie 2015, 11:08

Przy okazji za rok wydarzeń z trybu multiplayer postanowiłem przyjąć ostatni rok wydarzeń z trybu single player (żeby jeszcze bardziej nie pogrążać twórców :P ).

Szperając za tym pytaniem znalazłem ten oto temacik: http://www.modernwar.pl/forum/61-call-o ... 53317.html
Jakieś sugestie co do broni oznaczonych na żółto (czyli niepewnych) - szczególnie interesuję mnie przypadek Commando i kuszy (o ile sama kusza istniała, to nie wiem jak to jest z wybuchowymi bełtami)?
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Postprzez Universal w 10 Sie 2015, 13:57

Tak wytyka błędy, a sam się ich nie ustrzegł. Nie wiem skąd typ czerpie informacje.

Galil - napisał, że produkcja seryjna od 1965. Według wikipedii - od lat siedemdziesiątych.
HS-10 - produkcja od 1967, nie od 1970
Skoro główny antagonista, który ginie w 1968 ma CZ75, którego prototypy opracowano w 1975 i według tego śmieszka to jest ok, to nie mam pytań.
China Lake - Wyprodukowana w 1968 czyli wtedy, kiedy kończy się Black Ops. Tej broni też nie powinno być

To, że broń zaczęła być produkowana w 1968 nie znaczy, że nie mogła się pojawić. Szuje lubią mieć nowinki, zresztą rok jest długi - kiedy kończy się akcja gry, a kiedy to weszło do produkcji? Zbyt pochopnie odrzucone. Tym bardziej, że potem jest ta sama sytuacja, a jego opinia jest inna.
RC-XD - kolejna bzdura ze strony Treyarch. Jak dobrze wiemy, RC pasowałby idealnie do MW a nie BO, dlatego, że nikt nie będzie przewoził C4 w latach \'61-\'68 sterowanym zdalnie samochodzikiem. Takie rozwiązania zyskały sympatię wojskowych całkiem niedawno i są wykorzystywane tylko w sytuacjach kryzysowych, i nie chodzi tu tylko o samochodziki ale różnego rodzaju zdalnie sterowane roboty, które strzelają, rozpoznają itp. itd.

O Goliacie nie słyszał. O radzieckich teletankach też - chyba, że to legenda łamane przez mit. A to IIWŚ, więc cholera wie, co badano w końcówce lat 60-tych XX wieku.
Hind znany również jako Mi-24

No chyba ku*wa na odwrót :caleb:

Noż poprawcie mnie jak się mylę.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez Imienny w 10 Sie 2015, 15:35

HS-10 - Produkcja faktycznie rozpoczęła się w tym roku (przynajmniej takie dane zobaczyłem), ale koncept broni tego typu powstał już latach 50. Więc był to albo wczesny prototyp tej strzelby, albo jego protoplasta wprowadzony w 1967. Tutaj, zmieniając nazwę broni - dopisek Prototype - zostawiłbym kolor zielony.

China Lake - Prototyp już w 1967 roku, więc tu czemu nie. :P

Commando - żeby nie dobijać twórców dałbym zielony uznając go za prototyp wprowadzony w latach 50. :P

Stary post, a wciąż są tam niedomówienia. :/
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Postprzez BJ Blazkowicz w 10 Sie 2015, 19:16

Tak na marginesie to wszystkie Black Opsy traktują o oddziałach specjalnych które mają dostęp właśnie do protoypowej broni i technologii, mają być najlepszymi z najlepszych, więc muszą wyprzedzać wroga na każdym polu, często poprzez używanie prototypów. Niejednokrotnie wiedza uzyskana w tym procesie posłużyła do ulepszenia prototypów, które później były produkowane na masową skalę.
Image
Voiton laulut soi ainiaan!
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: 10 Sty 2026, 18:52
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 526

Postprzez Imienny w 16 Sie 2015, 23:46

Słuszna uwaga - dlatego jestem w stanie zrozumieć np. HS10 (z odpowiednim dopiskiem). Ale to nie tłumaczy G11 (koncept amunicji był rozwijany, a pierwsze egzemplarze miały bardzo poważne wady jak samozapłon pocisku), AK-74u, MP5K, WA2000. Do tego mamy jeszcze twory raczej nieistniejące w rzeczywistości (jak Wyrzutnia Walkyria czy Działko Strażnicze).

IMI Galil - Udało mi się wyczytać, że do powstania broni przyczyniły się przykre doświadczenia walki Izraela w Wojnie sześciodniowej w 1967 (niedostatki FN FAL i atuty AK). Czyli jeśli coś powstało do końca fabuły Black Ops, to był to wczesny prototyp. Tutaj natomiast jest broń wyglądająca jak gotowy produkt, który wszedł do służby w 1972.

Nóż balistyczny - Tu zastanawia mnie nie tylko czas powstania (wyczytałem, że były to lata 70.), ale i spostrzeżenie, że bohater się nie męczy podczas jego ładowania i robi to szybko (słyszałem, że wymaga to krzepy i wysiłku).

PSG-1 - Prace projektowe rozpoczęte w 1970, więc w 1968 nie mogło być prototypu :P

Dlatego trzeba brać pod uwagę nie to, kiedy powstał finalny produkt, a prototyp. Tak gwoli ścisłości. :P

Edit: Pytanie do Enfielda - Czy broń występująca w grze to L85 czy XL64 (pytanie wynika z podobnego wyglądu tych broni, a jest istotne, bo jeśli to XL64 zmieniłbym kolor na zielony jako broń istniejąca przed 1968)?

Edit2: Po tych badaniach wstępnie wiadomo jedno - w Black Ops nie ma co szukać realizmu, bo licząca się część rzeczy jest nierealistyczna/niedorzeczna.
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości