The Elder Scrolls

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: The Elder Scrolls

Postprzez Soviet w 02 Sty 2013, 19:51

1. Nie jest konsolowiec friendly

lol.
2. Brak niewidocznych ścian.

Tu się zgodzę, choć to problem z dupy.
3. Dobry system rozwoju postaci.

Dobry? Reotoryki praktycznie wcale nie da się rozwinąć, kowalstwo, alchemia - zwykłe grindowanie bez sensu.
4. Każda jaskinia jest inna!

A w środku jeden z dwóch rodzajów przeciwników.
5. To Fallout.

Aha.
7. Zadania.

BUAHAHAHAHAHA.
8. Brak bugów.

BUAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.
9. Bardzo dobre spolszczenie.

Who cares.
10. Bo miliony much nie mogą się mylić.

Profesjonalna opinia kominka.

Jeśli założymy, że kominek trolluje i każdą z jego opinii obrócimy o 180 stopni, to jestem w stanie się zgodzić.

:caleb: - ikonka caleba dla atika
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 02 Sty 2013, 19:57

Fantastyczna recka:
5. To Fallout.
Jestem wielkim fanem Fallouta 3 oraz Fallout: New Vegas.
Gołym okiem widać, że to jest ten sam silnik, oni zmienili tylko tekstury. Bandyci podobnie atakują, podobnie zgarnia się z nich loot, rzeczy w skrzyniach, szafkach też podobnie leżą. Otwieranie zamków jest identyczne.
Najwłaściwsze porównanie to jak porównać Gothic 3 z Risen. Kto grał w obie gry, ten wie o co chodzi. I chyba też rozumie, że nie jest to wada.

BUAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!

No dobra jakoś podniosłem się za śmiechu.
Porównanie postapokaliptycznego Fallouta do fantasypodobnego Skyrima z 2 grami rozgrywanymi w tym samym universum z założenia mającymi tę samą mechanikę...
[ociera łezkę ze śmiechu]
Pomijam już to, że gość z jednej największych wad gier Bethesdy, czyli robienia różnych gier na tym samym silniku z tymi samymi algorytmami, próbuje robić zaletę.

6. Grafika ładna jest.(...) Niestety o ile widoczki są śliczne, to wciąż nie cierpię zimy. Jest to największa wada Skyrim i prawdopodobnie jedyna, która nie pozwoli mi tej gry postawić wyżej od Gothic 3.
Jako fan Gothiców jestem szczęśliwy - gość za wszelką cenę chce udowodnić, że TESV jest lepszy od najgorszego z Gothiców Piranii.

7. Zadania.
Wbrew temu, co można przeczytać w wielu innych recenzjach, w grze jest od groma questów w rodzaju „znajdź 10 grzybów i je przynieś”. Ale te ważniejsze zadania są znakomite. Chyba jeszcze nie było momentu, w którym jakiś quest mnie znudził.
Nie zgadzam się też z autorem recenzji na gry-online (...) [który narzekał na niską jakość fabuły]

Jak to mówią "miłość jest ślepa" ;-)

8. Brak bugów.
Choć ponoć są. Nie zwracam uwagi na pierdoły. Jak mi się towarzysz zblokuje w skale od robię load game. Jak mi NPC nie przyjdzie na wyznaczone miejsce, to też robię loada. Wielki mi problem odsejwować 4 minuty gry.
Jak mi zwiesi kompa to go restartuję. Wielki problem wcisnąć reset, odpalić kompa, uruchomić grę, odsejwować sejwa z wczoraj :caleb:

Starczy tego kopania leżącego.
Miłego grania dorianatorze.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Pijawol w 02 Sty 2013, 20:40

Soviet napisał(a):Dobry? Reotoryki praktycznie wcale nie da się rozwinąć

:

15 minut i masz retorykę na 100. :D

Za ten post Pijawol otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kis104.
Awatar użytkownika
Pijawol
Legenda

Dołączenie: 15 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: Dzisiaj, 08:51
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 313

Postprzez Soviet w 02 Sty 2013, 20:42

Świetnie pasuje to do tego podpunktu, według którego nie ma bugów :E.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Universal w 03 Sty 2013, 00:27

W Szkajrima grałem na początku 2012 i o ile nadzieje miałem wielkie, o tyle na końcu byłem nieco rozczarowany, może nawet zniesmaczony zrobieniem w ciula. Kwestia gustu, ale dla mnie Oblivion był bardziej intrygujący i miał lepszą fabułę niż V, był też bardziej grywalny. Doszedłem do bodajże 40-45 poziomu, wykonałem wszystkie główniejsze misje, z paru bugów skorzystałem i nie było co robić. Łażenie po jaskiniach naprawdę nie jest interesujące. Nie mam pojęcia, czym się ludzie podniecają - jest absolutnie schematyczna już po kilku godzinach.

(Kominek taki jest - gówno wie, a zbudował sobie z tego markę, cwany :( )
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez Fred w 03 Sty 2013, 02:57

A kto to ku*wa jest Kominek ? I czy on w ogóle ma jakieś pojęcie o czym pisze? Nie chce wyjść na hejtera ale mam wrażenie, że gość pieprzy momentami jak potłuczony.

Co do samego Skajrima to mam za sobą grubo ponad 200h spędzonych na szwędaniu się to tu to tam, wypełnianiu wszelkich możliwych zadań pobocznych etc. Gra jak dla mnie jest na prawdę niezła i wciągnęła mnie na długi czas. Zadania nie robią się monotonne, zwiedza się przyjemnie, misje są ciekawe. Generalnie gra ma wiele plusów, począwszy od całkiem znośnej fabuły, w której nie dowiadujemy się na 'dzień dobry', że jesteśmy jedynym zbawcą świata (jak w Obku), a skończywszy na oprawie graficznej i dźwiękowej. Do minusów zaliczyłbym średnio-wygodny interfejs ewidentnie robiony pod konsolę i ewidentnie mający kłopoty z obsługą myszki.
W sumie jakbym miał porównać Skyrima i Obliviona to ciężko by mi było się zdecydować, którą grę uznać miałbym za lepszą. Oblivion miał dla mnie jedną sporą wadę, wrota otchłani otwierające się co parę metrów i monotonię tychże otchłani. Po pewnym czasie robiło mi się niedobrze na samą myśl, że muszę zwiedzać kolejną otchłań.

Aha, zapomniałbym o jeszcze jednym minusie Skyrim. Absurdalna cena. Gra w ciągu roku od premiery w ogóle nie potaniała. Do tego brak jakichś większych obniżek. W UK w czasie ostatnich promocji był do kupienia za 12funtów czyli ok 60zł, u nas takiej ceny można się spodziewać za jakieś 2 lata. A wszystko to zasługa CENĘdzy, która najwyraźniej prowadzi w przypadku tej gry politykę rodem z początku lat 90'. Do tego nawet nie potrafią dodatków wydać na czas. Dawnguard opóźniony o 2msc, a Hearthfire nadal nie przetłumaczone. Teraz na początku roku ma wyjść kolejne DLC i pewnie też poczekamy ze 2-3msc.
There is no such thing as innocence, only degrees of guilt.
| Core i5 8600K + SPC Grandis XE1236 | G.SKILL 16GB DDR4 3200MHz CL15 | GTX 1070Ti JetStream 8GB | GoodRam Iridium Pro 240GB | Toshiba P300 1TB | PNY XLR8 CS3030 1TB | Corsair RM550x | BQ Silent Base 600 |
Awatar użytkownika
Fred
Weteran

Dołączenie: 25 Lip 2007, 12:07
Ostatnio był: 24 Sie 2021, 12:16
Miejscowość: Oahu
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 25

Postprzez vandr w 03 Sty 2013, 09:15

Fred napisał(a):A kto to ku*wa jest Kominek ?

Jeden z 90 procent bloggerów/vlogerów, który myśli, że jest fajny.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kis104.
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Postprzez Realkriss w 21 Sty 2013, 11:20

Kominek jak sądzę jest żałosnym mundralą, który poza siedzeniem przed kompem w realnym życiu robi herbatę z wody po pierogach.

A ja mam pytanie z innej beczki, ten temat jest bardzo długi, może to już było, więc jakby co, proszę mnie odesłać.
Niedawno zaczęłam Skyrima i narazie raczkuję.

Ale: jak się zakoleguję z jakimś ugrupowaniem, to ono proponuje mi wstąpienie w swoje szeregi. Np. Gildia Złodziei, Bardowie, Gromowładni itp.
Jak to wygląda po wstąpieniu? Czy będę mieć problem z przeciwnikami danej frakcji, tak jak to było w bliźniaczych Falloutach 3 i NV? Czy można zamienić daną frakcję na inną w dowolnym momencie, czy należeć do kilku naraz?

Czy zostawać tanem? Pani Jarlowa z Morthalu mi to zaproponowała.
Czy można być tanem jednego jarla, czy kilku naraz? Czy to się opłaca?
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 882

Postprzez The Witcher w 21 Sty 2013, 11:25

Ja byłem przywódcą wszystkich gildii w grze naraz do tego tanem gdzie się da, więc to jak najbardziej możliwe. :P Oczywiście raczej nie da rady być naraz z Gromowładnymi i Cesarskimi.

Za ten post The Witcher otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 11 Gru 2025, 13:48
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez Realkriss w 21 Sty 2013, 11:53

Łiczuś, krótko, wyczerpująco i na temat, o taką odpowiedź mi chodziło, ogromne dzięki.
A, i szybko, bo teraz to już tylko rozliczam bilans roczny, o 17.00 wywiadówka, potem do Babci (tylko migiem ta kolacja, bo muszę lecieć) i wracam do Morthala zostać tanem.

Uwagi moderatora:

No ale już ten post nie był zbytnio potrzebny - prorok Kowuniowej wiary Soviet
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez vandr w 26 Sty 2013, 12:17

Jeśli ktoś szuka makijażu dla trupa, to w ramach auto-reklamy...

http://skyrim.nexusmods.com/mods/30471
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Postprzez Realkriss w 30 Sty 2013, 11:07

Jejuśku, jakie ta gra ma fajne easter-eggi!
Właśnie wczoraj wykonałam skok wiary z ruin jakiejś świątyni. Łażąc tu i ówdzie podeszłam na krawędź ruin, a tam skrzyżowane deski, od razu miałam skojarzenie z Assassin's Creed, więc nie mogłam nie skoczyć.
Widziałam też miecz w kamieniu, a gdzie indziej natknęłam się na wystającą z jeziorka szkieletową rękę z mieczem.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość