Halo

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Halo

Postprzez Argemen w 31 Paź 2010, 21:15

HALO: REACH

Image

Fabuła

Fabuła Halo: Reach opiera się na książce pt. "Halo: The Fall of Reach" i opowiada o historii oddziału Noble Team, składającego się z 6 osób. Wszyscy są członkami programu Spartan-III program, oprócz Jorge'a, najstarszego z oddziału, który jest Spartaninem-II. Wcielamy się w jednego członka oddziału, Noble Six, który zastępuje Thoma. Nie jest on mile widziany, nawet dowódca oddziału mu mówi, że wchodzi w buty, które większość oddziału zostawiłaby puste.

Zostajemy wysłani do bazy, z którą stracono łączność. Niestety odkryto, że Reach atakowane jest przez Covenant (ang. przymierze) - największych wrogów ludzi. Tu zaczyna się heroiczna walka o przetrwanie.

Po drodze spotykamy wiele postaci znanych z poprzednich gier, m.in: Dr. Catherine Halsey czy Capt. Keyes.

Członkowie oddziału

- Dowódca odddziału Carter-A259, Noble One
- Zastępca Catherine-B320, Noble Two
- Snajper Jun-A266, Noble Three
- Szturmowiec Emile-A239, Noble Four
- Spec od broni ciężkiej Jorge-052, Noble Five.

[IMG=http://img708.imageshack.us/img708/4263/nobleteama.th.jpg][/IMG]

Bohater

Po raz pierwszy w historii Halo mamy możliwość wyboru postaci. Swego bohatera tworzymy sami. Co prawda nie wybieramy twarzy, nie jest ona pokazana. Jednak możemy ustalić, czy nasz bohater to kobieta czy mężczyzna i ustalić jego pancerz. Nie jest to dużo, ale jednak jest.

Moja ocena

Ta gra mile mnie zaskoczyła. Jest to pożegnanie studia Bungie z tą serią i chcieli, żeby to pożegnanie było spektakularne. Udało im się w każdym calu. Z postaciami można się zżyć, śmierć każdej z nich była dla mnie bólem. Wiem, że to tylko gra, ale szkoda ludzi. Wszystko dopełnia świetna muzyka i grafika, która jest przeccudna Wg. mnie jest to najlepsza częśc z tej serii. I choć AI wrogów nieco zawodzi, a i czasem są "zwiechy". Czasem widziałem, że wrogowie pojawiali się z nikąd dopiero wtedy, kiedy wszedłem do danej lokacji. LAe da się to przeżyć.

Plusy:

-Grafika
-Fabuła
-Muzyka
-Bohaterowie
-Kolejna cześć Halo <3

Minusy:
-AI wrogów
-Cena (choć jak na konsole to normalna)

Ocena:

8,5/10

Mój egzemplarz:

[IMG=http://img443.imageshack.us/img443/6938/zdjcia0123q.th.jpg][/IMG]
I had wan teh interwebs!

Za ten post Argemen otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Najemnik.
Awatar użytkownika
Argemen
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 16:40
Ostatnio był: 02 Gru 2018, 13:05
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 4

Reklamy Google

Re: Halo: Reach

Postprzez Najemnik w 20 Lis 2010, 02:10

A więc zakupiłem jakiś czas temu grę, ale przyszła mi dopiero dzisiaj. Nie mogąc doczekać się aż zacznę grać przygotowałem sobie "gniazdko" w którym się zaszyłem i uruchomiłem grę. Co pierwsze zauważyłem? Świetny soundtrack, oglądając, jak gra się włącza, czułem się, jakbym oglądał wysokobudżetową produkcję filmową. Chwilę bawiłem się w przeglądanie elementów pancerza, których jest na prawdę dużo, a każda zmiana w menu zmienia wygląd naszej postaci podczas kampanii. Za każdy element trzeba zapłacić, robi to się za pomocą kredytów zdobywanych w grze. Gdy mój Noble Six był już gotowy ruszyłem na planetę Reach. Grafika kompletnie się zmieniła w porównaniu do Halo 3, czy Halo 3 ODST. Zmieniła się na lepsze. Mimo, iż jest bardziej cukierkowa, nie jest to aż tak zauważalne. Zmienił się też interfejs i bronie...ogółem wszystko się zmieniło po za kilkoma elementami. Każda broń przeszła lifting, przez co wyglądają nowocześniej, bardziej zaawansowanie. Zasiadając do gry spojrzałem na zegarek. Była godzina 15:43. Usiadłem na chwilę, a za oknem zrobiło się ciemno, a zegarek pokazywał godzinę 17:40 cuś. Zrobiłem sobie krótką przerwę na załatwienie potrzeb i spożycie jakiegoś posiłku a następnie znów zasiadłem przed Xboxa. Oglądając pokazówkę
SPOILER:

gdzie to Noble Five wywala naszego bohatera ze statku kosmicznego, który następnie eksploduje
uświadomiłem sobie, że minęło dobrych parę godzin i wybiła prawie 12 w nocy. Czas przy tej grze leci jak szalony. Dla mnie jest to świetna gra, ponieważ jestem wielkim fanem Halo. Mogę nawet powiedzieć, że chyba jest to najlepsze dziecko Bungiee, szkoda tylko, że ostatnie. Jednak zamierzam wrócić do gry i ją ukończyć, bo przez cały poświęcony czas ukończyłem tylko 6 misji, które są strasznie długie.
Co do wypowiedzi Argemena:
Nie dostrzegłem niskiego AI wrogów, ani raz mi się nie zablokowali i nie respili na moich oczach. Inaczej jednak było z AI towarzyszy. Gdzie to jeden miał poprowadzić pojazd, jednak stał w miejscu jak wryty, aby zrespić się na mojej drodze pareset metrów dalej.
Moją opinię na temat gry wyraziłem wyżej, co do plusów. Dosłownie to samo co u Argemena.
Minusy:
Niskie AI towarzyszy.
I tyle. Oceniać nie będę, bo za mało grałem w gry konsolowe, więc nie mam zbyt dużego doświadczenia.
16:19 Edka: Strach się odezwać, wszystko chu*owe i wszyscy brzydcy.
Awatar użytkownika
Najemnik
Tropiciel

Dołączenie: 28 Lut 2009, 02:41
Ostatnio był: 21 Wrz 2025, 13:23
Miejscowość: Gopnikowo
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: 261

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości