TDU vs. NFS: Most Wanted czy może GRID?

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

TDU vs. NFS: Most Wanted czy może GRID?

Postprzez kolokolo98 w 05 Lut 2012, 20:28

Chcę se kupić jakąś z tych gier. Zależy mi na:
-grywalności
-cenie
-modelu jazdy
-fizyce
-wielu fajnych licencjonowanych wozach
-a i lubię klimaty z "Szybkich i Wściekłych". Czyli Most Wanted...
-...ale tropikalna wyspa też jest fajna choć...
-...myślę że na torze wyścigowym jak w GRID się dobrze ściga :P
-emocje w wyścigu

I czy w Most Wanted można sobie swobodnie jeździć po mieście?
Image
"Today I didn't even have to use my AK
I gotta say it was a good day"
Awatar użytkownika
kolokolo98
Tropiciel

Dołączenie: 08 Mar 2011, 18:34
Ostatnio był: 22 Kwi 2018, 18:14
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 22

Reklamy Google

Re: TDU vs. NFS: Most Wanted czy może GRID?

Postprzez djcycu w 05 Lut 2012, 20:31

Jak dla mnie to najlepszym wyborem jest Most Wanted. Świetna fabuła, masa wozów, garść tuningu do tego - co prawda nie taki rozbudowany jak w Underground ale powinno spokojnie wystarczyć. Dodatkowo wrażenia z gry które są niezapomniane.

GRID jest raczej trudny... Pożyczyłem od kuzyna lecz bez kierownicy grało mi się kiepsko i zbyt się denerwowałem. Skoro mam grać w symulatory to wolę lotnicze bo samolotem prawdziwym nie latałem i nie razi mnie masa błędów w naciąganej fizyce prowadzenia :D
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez scigacz1975 w 05 Lut 2012, 20:34

NFS MW śmigasz po mieście w dzień (prawie bez ograniczeń jeżeli nie liczyć policji :wink: ) - fajna fizyka jazdy, wsparcie dla kierownicy, chociaż ja wolę grać na klawiaturze i tu też się sprawdza. Natomiast jak chcesz jeszcze lepsze wózki to NFS Carbon - dodane wyścigi typu drift + to co w MW

Ogólnie grywalność na PC bardzo dobra - w kolejnych trzeba już używać kierownicy - w MW i Carbon swobodnie da się grać klawiaturą
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Gizbarus w 05 Lut 2012, 20:42

Cóż, osobiście TDU nie polecam, jeśli szukasz czegoś z "pazurem" - jest nudny jak flaki z olejem i nijaki. Pościgi z policją są żenujące, większość wyścigów strasznie się dłuży, model jazdy niby nie jest realistyczny, ale każda - nawet najmniejsza - hopa to twój największy wróg, bardzo słabe odgłosy sporej części samochodów i jeszcze parę innych mankamentów. Wprawdzie oferuje całe zatrzęsienie aut, jednak ilość to nie wszystko - liczy się także jakość :P

Ze swojej strony także jestem za MW - jedna z ostatnich dobrych części NFS. Do tego na dalszych poziomach potrafi być niezłym wyzwaniem. I te emocje, kiedy uciekasz przed policją już 45 minut i właśnie widzisz, że pasek ucieczki znów zmienia się w hud pościgu... :D
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Kozaki: 854

Postprzez kolokolo98 w 05 Lut 2012, 22:03

No to kupie Grida lub MW. Grid tańszy i ma fajną fizykę i model uszkodzeń. Podobno też bardziej realistyczny model jazdy (na kierownicy). Co polecacie?
Image
"Today I didn't even have to use my AK
I gotta say it was a good day"
Awatar użytkownika
kolokolo98
Tropiciel

Dołączenie: 08 Mar 2011, 18:34
Ostatnio był: 22 Kwi 2018, 18:14
Miejscowość: Warszawa
Kozaki: 22

Postprzez fliso888 w 05 Lut 2012, 22:19

Wg mnie to obie gry są świetne. Przy NFS MW najwięcej się bawiłem, a przy GRID podziwiałem grafikę i fizykę. Jednak jeżeli wybierasz grę w takiej, w której wolisz wolny świat i tuning to polecam NFS'a, a jeżeli lubisz tor i realistyczną jazdę to GRID.
Awatar użytkownika
fliso888
Stalker

Dołączenie: 30 Gru 2010, 22:55
Ostatnio był: 24 Maj 2014, 09:30
Miejscowość: OKOŃ
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 5

Postprzez Borgan w 05 Lut 2012, 22:23

TDU to takie samochodowe simsy trochę, wiem bo mam choć pojeździć po hawajach też spoko, GRID to niemalże pełnoprawny symulator którego nie kupowałem a gra która spełnia twoje wymagania to MW. ostatnio nabyłem takową w jednym z dyskontów spożywczych za 20zł.
Awatar użytkownika
Borgan
Stalker

Dołączenie: 06 Mar 2011, 01:37
Ostatnio był: 26 Kwi 2016, 14:19
Miejscowość: Hajnówka
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 12

Postprzez Gizbarus w 05 Lut 2012, 22:37

Cóż, MW jest nastawiony na akcję i spełnia wymagania w świetnym stylu. Grid natomiast sprawia się jako symulator z dobrze dopracowaną fizyką i realizmem - miałem przyjemność pojeździć z godzinę, ale mnie nie przypadł do gustu. Wolę właśnie zręcznościowy model jazdy z MW. To po prostu dwie strony medalu, każda niezła w swojej klasie.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Kozaki: 854

Postprzez Darth ReX w 06 Lut 2012, 00:14

GRID to symulator? Żartujesz chyba?
GRID i Most Wanted to czyste zręcznościówki. MW nastawiony jest na pościgi i nielegalne wyścigi, czysta esencja Need for Speed. W Carbonie już to nie wyszło, jest w stosunku do poprzednika beznadziejny.
GRID z kolei to umiarkowanie zręcznościowe wyścigi po torze. W Most Wanted i GRID jest podobna liczba aut - około 30. GRID ma fajny model uszkodzeń, fajne jest też prowadzenie własnego teamu.
Z kolei TDU najbliżej do symulatora. Model jazdy jest bardzo realistyczny i ogólnie najlepsze wrażenie posiadasz, gdy masz kierownicę. Oczywiście najlepiej dostać jeszcze Megapacka - dodatek, dodający kilkadziesiąt aut. Ostatecznie jest ich ok 130-140. Sama gra jest nastawiona nie tylko na samotne wyścigi, a także na multiplayer - by ukończyć grę w 100%, trzeba zaliczyć wyzwania dla wielu graczy. Gra ogólnie kiedy tylko może, łaczy sie z serwerami Atari i pozwala na tworzenie przez graczy własnych, prostych wyzwań, a także wspólną, swobodną jazdę - grze blisko do MMO. Prócz tego wprowadzono wiele smaczków charakterystycznych dla serii - można oglądać auto przed zakupem, zachwycać się wnętrzem, zmieniać tryb komputerowej asysty kierownicy i tym podobne smaczki. Gdybym miał TDU i Megapacka, sikałbym ze szczęścia.
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 18:07
Kozaki: 224

Postprzez Soviet w 06 Lut 2012, 00:18

Moim zdaniem GRID to jedna z lepszych ścigałek ostatnich lat i zdecydowanie najlepsza z tych trzech propozycji.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Method w 06 Lut 2012, 00:55

Praktycznie każda z tych gier to zręcznościówka, a jedyną wspólną ich cechą są... samochody.
Jak już pisano wyżej- NFS to 100% zręcznościówki, pościgi z rozwalaniem połowy miasta, wyścigi gdzie zawsze awaryjnie można przydusić nitro na prostych i wygrać. Jedyna gra gdzie można tuningować auta, i chyba jedyna gdzie z 200 do zera można wyhamować w jakieś 20 metrów.
Test Drive to dla mnie taka możliwość zobaczenia aut których w tym życiu nigdy nie zobaczę :P . Cała masa super-samochodów, wiernie odwzorowane zarówno zewnątrz jak i wewnątrz, więc miło jest wsiąść do takiego Ferrari czy Lambo i pooglądać go sobie wewnątrz ;) . A co do samej rozgrywki- tu niestety często będzie nudno, wyścigi w późniejszych etapach mierzą po 10-20km (i dłużej), więc każdy "w miarę" rozgarnięty gracz już na początku zostawia w tyle swoich rywali i przez jakieś 3/4 wyścigu jedzie samotnie wyznaczoną trasą, z jedyną trudnością polegającą na omijaniu ruchu ulicznego. Fajne, ale przez jakąś godzinę dziennie. Następnie polecam pograć w jakąś "żywszą" grę i wrócić ponownie do TDU, inaczej szybko się nudzi.
And last but not least, Grid. Dla mnie najlepsza z porównywanych gier. Prowadzisz własny team wyścigowy, bierzesz udział w całej masie mistrzostw, wszystko żeby zostać "tym najlepszym". Chyba najlepszy model jazdy i osobiście dający mi najwięcej frajdy. Ścigając się ciągle czuć "oddech" rywali, dzięki systemowi uszkodzeń jeden błąd może Cię kosztować restart wyścigu, jeździmy oprócz wymyślonych przez twórców tras po prawdziwych torach (np Silverstone czy Nurburgring). Jeżeli grałeś w Toca: race driver to i ta produkcja przypadnie Ci do gustu, a dla mnie jest to najlepsza gra tego porównania, a może inaczej- gra na którą wydałbym kasę w pierwszej kolejności ;)
Image
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Dołączenie: 16 Cze 2009, 21:32
Ostatnio był: 29 Mar 2022, 17:55
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 174

Postprzez BJ Blazkowicz w 06 Lut 2012, 01:28

tl;dr :arrowu: :P MW jest do bani bo: a) jeździmy w dzień b) brak klasycznych amerykańskich muscle carów.
Osobiście polecam Carbona, tudzież w ostateczności Prostreeta który mimo że nie posiada otwartego świata też jest wart uwagi.
Image
Voiton laulut soi ainiaan!
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: 10 Sty 2026, 18:52
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 526

Następna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość