Najstraszniejsze gry w jakie graliście

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Najstraszniejsze gry w jakie graliście

Postprzez Kudkudak w 08 Lut 2013, 09:54

Tak jak w temacie, jak nazywają się gry które Was wystraszyły? Czy jakaś produkcja sprawiła, że na moment lub dwa niepewnie zatrzymaliście się w jakimś miejscu z powodu strachu?

Jeśli temat już był to poproszę o usunięcie - szukałem i nie znalazłem.

Gry, które mnie wystraszyły w pewnych lub stałych momentach to:
Silent Hill 2 - a dokładnie pewna postać, znak rozpoznawczy serii. Ten kto grał pewnie wie o kogo mi chodzi ;)
Cry of Fear(mod) - mocna atmosfera i okropne szkarady. Tytuł sam mówi za siebie.
Dead Space - tylko pierwsza część, Izaac był zdecydowanie mniej Rambo, a bardziej inżynierem.
Slender - Sanatorium - wiem, wiem ;) To tylko głupi patyczak, ale w zamkniętym pomieszczeniu i podrasowaną muzyką nie raz mnie wystraszył ;)
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Reklamy Google

Re: Najstraszniejsze gry w jakie graliście

Postprzez Gizbarus w 08 Lut 2013, 10:02

Penumbra - pierwsze dwie części potrafiły przestraszyć.

SCP - może 'strach' to za dużo powiedziane w grze o schodzeniu po schodach, ale lekki niepokój jednak był.

W zasadzie to wszystko. Dead Space też był niezły, acz raczej nie straszył, co tworzył pewną gęstą atmosferę niepewności. Co do Slendera - to jakiś żart? Bardziej straszne jest codzienne mycie zębów...:E
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir

Za ten post Gizbarus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kudkudak.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez KoweK w 08 Lut 2013, 10:11

Blair Witch, volume one: Rustin Parr. Najlepszy horror jaki kiedykolwiek został stworzony wg mnie na PC. Pamiętam jak 10 lat temu grając w to srałem w majty po nocach i nie mogłem zasnąć. Klimat w tej grze jest naprawdę rewelacyjny, a historia wciąga. Jak ktoś nigdy nie spróbował tego tytułu to polecam... może sterowanie i kontrola postacią nie na te czasy - coś a'la stare Resident Evil - ale gra nadrabia klimatem, który wylewa się z monitora. :D Do tego to była chyba pierwsza gra, która miała dynamiczne światło-cienie - bynajmniej w żadnej grze przed 2001 rokiem tego nie widziałem. Niestety gra ma beznadziejne zakończenie... Istnieje też druga i trzecia część gry, w które nie grałem, ale podobno nie dorównuję oryginałowi, a samego horroru jest już o wiele mniej.

Teraz gram w Cryostasis, który w recenzjach był opisywany jako horror, ale jakoś nie czuję tam jakiejś mega-grozy. Ogólnie ten Blair Witch i efekty po jego graniu skutecznie odstraszyły mnie od jakichkolwiek horrorów na dobre parę lat. :E
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack

Za ten post KoweK otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Snajper666, kajzerPL.
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:14
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez Kudkudak w 08 Lut 2013, 10:25

Gizbarus napisał(a):Co do Slendera - to jakiś żart? Bardziej straszne jest codzienne mycie zębów...:E

Każdy boi się czego innego :D Widzisz, mnie wystraszył jakiś patyczak z lampą zamiast twarzy i zdeformowanymi mackami, natomiast w SCP skakałem by jak najszybciej spotkać ową twarz ;)
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez wargathrond w 08 Lut 2013, 10:33

Jeszcze dwa lata temu twierdziłbym że miano najstraszniejszej gry w jaką Ja grałem przypadało "Aliens vs. Predator Gold Edition" z 2000 roku. No ale w końcu trafiłem na grę "Amnesia: Mroczny obłęd" i to miano spadło na drugie miejsce. Później próbowałem jeszcze pograć w Obie części Penumbry, które są moim zdaniem równie straszne co Amnesia ( w końcu te same studio robiło te gry, chodzi tu o Frictional Games), lecz nie udało mi się ich ukończyć. A więc "Amnesia: Mroczny obłęd" na pierwszym miejscu, na drugim zaś "Aliens vs. Predator" wersja Gold.
Awatar użytkownika
wargathrond
Kot

Dołączenie: 25 Sie 2012, 15:15
Ostatnio był: 24 Sie 2024, 09:57
Miejscowość: Mrągowo
Frakcja: Wolność
Kozaki: 9

Postprzez Terminus w 08 Lut 2013, 10:34

To ja z pewną nutką nostalgii dorzucę:
Alone in the dark 1 - kto ryglował klapy i okna przed nadciągającymi koszmarkami ten wie..
Elvira I i II - taka przygodówka z przymróżeniem oka i trochę rysowanego gore.
Shadow of the Comet - bazujące na twórczości Lovecrafta
The Legacy: Realm of Terror - i kolejna przygodówka od Microprose.
System Shock - może nie do końca horror, ale gra z fantastycznym, ciężkim klimatem
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez atikabubu w 08 Lut 2013, 12:03

Tam pitolenie...

Z komercyjnych gier to tylko Amnesia mnie doprowadziła do stanu przedzawałowego.

Za to są dwa fajne mody do pierwszego Half-Life o których warto wspomnieć:

Afraid of Monsters: Director's Cut

i

Cry of Fear - wymaga HL1 na Steamie :realcaleb:

W obu generalnie chodzi o to samo: samotny główny bohater nagle zaczyna mieć do czynienia z paranormalnymi wynalazkami. Mamy ograniczony ekwipunek, medykamentów i amunicji jak na lekartswo, i ciągle jakieś zwidy. Szczególnie w CoF panuje taki klimat zaszczucia, że chciałoby się powiesić. :F

(jeszcze :caleb: dla malkontentów)
W11 x64 25H2 / Ryzen 5950X / Gigabyte RX 9070 XT / 32 GB DDR 4 / AORUS FO27Q2
Pierwszy opek/ LA Persona (Firefox)

Za ten post atikabubu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gizbarus.
Awatar użytkownika
atikabubu
Very Important Stalker

Dołączenie: 23 Lut 2008, 13:10
Ostatnio był: Dzisiaj, 10:43
Miejscowość: Zajebista
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 569

Postprzez Realkriss w 08 Lut 2013, 12:07

Jak grałam pierwszy raz w pierwszą część FEARa, to za każdym razem jak mi Alma wyłaziła w kadr, to podskakiwałam na metr do góry. Pierwsza część trzyma klimat.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 882

Postprzez vandr w 08 Lut 2013, 12:08

atikabubu napisał(a):Tam pitolenie...

Z komercyjnych gier to tylko Amnesia mnie doprowadziła do stanu przedzawałowego.

Dokładnie. Nic jej nie dorówna pod tym względem.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Postprzez Papa Mobile w 11 Lut 2013, 21:47

incoming
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 31 Maj 2025, 18:25
Miejscowość: Campus Pagani
Kozaki: 133

Postprzez Szpagin w 11 Lut 2013, 22:18

Realkriss napisał(a):Jak grałam pierwszy raz w pierwszą część FEARa, to za każdym razem jak mi Alma wyłaziła w kadr, to podskakiwałam na metr do góry. Pierwsza część trzyma klimat.

Racja, a najlepsza była scena z drabiną. Akurat grałem w to, jak znajomy był u mnie w domu. Jak zobaczyliśmy Almę, to ja podskoczyłem, a kumpel uciekł do z mojego mieszkania :D

Aktualnie gram w pierwszą część Dead Space'a. Twórcy odwalili kawał dobrej roboty przy klimacie. Masakra, choć momentami gra jest nie tyle straszna, co obrzydliwa. Oglądając jedną ze scen śmierci bohatera, mało co się nie porzygałem.

Swoją drogą, nie wiem do końca, co ludzie widzą w Slenderze. Oglądałem już kilkadziesiąt filmików, na których niektórzy mało co zawału nie dostają (a co najmniej robią w gacie). Może jak grasz pierwszy raz i nagle wyskakuje ci Slender, to rzeczywiście idzie się przestraszyć, ale potem robi się to już nudne. Jest nawet teoria, że niektórzy vlogerzy specjalnie udają przerażenie, by zwiększyć oglądalność na kanale. Ogólnie, nie nazwałbym tej gry (jak twierdzą niektórzy) "najstraszniejszą grą wszech czasów. Już laboratoria w Stalkerze są straszniejsze, mimo, iż znam każdy ich kąt na pamięć.

Cryostasis? Gra to jeden wielki mindfuck, ma fajny klimat, ale poza paroma momentami, gdy coś wyskakuje na gracza, to raczej nie jest straszna. Mimo wszystko i tak warto zagrać.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez Gizbarus w 11 Lut 2013, 22:37

W sumie FEAR (tylko pierwszy niestety) miał niezły klimat, choć nie aż tak, żeby poważnie przestraszyć. Co do DS, to zgodzę się z tobą, Szpagin - momentami jest obrzydliwy :| Ale potrafi przestraszyć, nawet dość dobrze.

Papa - co do Undying. Grałem i jakoś strasznie - nomen omen - przerażony się nie czułem ;) Fakt, miała gra klimat, ale nie aż tak gęsty, żebym bał się ruszyć z pomieszczenie ;)

Na razie o pierwsze miejsce na mojej osobistej liście gier, które mnie przestraszyły, walczą dwa tytuły - Penumbra i Amnesia. Slender bardziej mnie śmieszy, niż przeraża, ale za to każdą grę w SCP przyprawiam sporym podniesieniem pulsu :E
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Kozaki: 854

Następna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości