Starbound

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Starbound

Postprzez Zari w 11 Maj 2013, 14:45

Image
[...]Trwa obecnie moda na sandboxy. I to najlepiej w 2d. Po modzie jaką zapoczątkował Minecraft pojawiło się kilka tytułów unoszących się na fali popularności dzieła studia Mojang. Była Terraria która położyła nacisk na mnogość funkcji, przedmiotów, oponentów. O ile jednak zarówno Minecraft, jak I Terraria kręciły się wokół ziemi, o tyle Starbound o którym chcę wam dzisiaj powiedzieć przeniesie nas w nieskończone przestrzenie kosmosu.

Zamysł jest prosty: Przenieść gracza na losowo generowane układy z losowo generowanymi biomami, aby mógł eksplorować losowo generowane planety i korzystać z losowo generowanych przedmiotów, z których pomocą będzie eksterminować losowo generowanych przeciwników.
W zasadzie grę można podsumować mówiąc, że jest ona losowo generowana. Właśnie to sprawia, że staje się produkcją oczekiwaną. Drugą sprawą jest fakt, że tak naprawdę jest mało gier pozwalających nam dowolnie przemierzać i eksplorować kosmos.

Jak to bywa z "indykami" gra jest w wczesnej fazie alpha, a jej premiera jest raz po raz przesuwana. Warto jednak poczekać na premierę bo szykuje się kawał dobrego sandboxa.

Kilka screenów:
:

Image Image
Image
Image

Oraz kilka materiałów filmowych:
:

Jeżeli wasza ciekawość nadal czuje niedosyt to odsyłam was na:
http://playstarbound.com/ - Oficjalną stronę projektu
http://www.playstarbound.com/roadmap/ - Graficznie przedstawiony postęp prac nad grą
http://www.starboundhq.pl/ - Polski portal informacyjny poświęcony grze Starbound
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 02 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Chorzów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

Reklamy Google

Re: Starbound

Postprzez Gizbarus w 11 Maj 2013, 15:15

Losowo generowana, poprzez generowanie losowe, które jest generowane losowo, żeby nie było problemów, gdy gra nie byłaby czasem generowana losowo :facepalm: Co jak co, ale to z deka przegięcie. Zbytnia losowość tylko niepotrzebnie irytuje... Ale poza tym, nawet brzmi to w miarę ciekawie. Poczekamy, zobaczymy.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości