Gra o tron: początek

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Gra o tron: początek

Postprzez Woland w 15 Maj 2013, 20:50

Tytuł gry : Gra o tron: początek (ang. A Game of Thrones: Genesis)
Producent : CYANIDE (strona twórców: http://www.cyanide-studio.com/)
Dystrybutor : Ubisoft
Oparte o : Wiadomy serial i wiadoma seria książek
Data premiery : 29 września 2011 (I w Polsce i na świecie)
Gatunek : RTS
Wymagania : Core 2 Duo 2.2 GHz, 1 GB RAM (2 GB RAM - Vista/7), karta grafiki 256 MB (GeForce 6600 lub lepsza), 10 GB HDD, Windows XP/Vista/7, łącze internetowe (gra wymaga steama).
Uwaga! Gra jest bardzo zasobożerna i wbrew podanym wymaganiom mi np. z prockiem dwurdzeniowym 2.8 i 2GB ramu nieraz wywala z gry mnie. Zasadniczo to do grania tak z 3gb lepiej mieć.
Oceny :
Metacritic: 53 na 100
CD-Action: 6 na 10
Gry-online: 6.5 na 10
Sztab: 55%
Oficjalny trailer :

Gameplay :

Artykuł o grze : http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=15367

Moja ocena : Nie najgorsza gra to być mogła. Niezły pomysł, nieźle wiele elementów wykonane. Ale niestety wiele rzeczy mających w sobie potencjał kuleje bądź nie został rozwinięte. Ale to jeszcze przejdzie, nie jest źle. Nie jest dobrze ale nie jest źle. Ujdzie.
Ale na domiar złego- słaba optymalizacja, jak już mówiłem spełniając wymagania gry pomimo to z gry wylatuję czasami (nie w trakcie na szczęście a w czasie ładowania ten problem jest). Nie wiem skąd tak wysoko te wymagania gdyż grafika wręcz niedzisiejsza. Co tak ciągnie więc moc komputera?? Poza tym... brak zapisów!!!
Ale pomimo to raczej pozytywnie oceniam.
Ocena? Trudno powiedzieć, myślę że 7.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Reklamy Google

Re: Gra o tron: początek

Postprzez Prohibition w 15 Maj 2013, 21:00

Widziałem dziś w sklepie CD Action w którym była właśnie ta gra. Niestety wydanie było przecenione na 9 zł więc pewnie z zeszłego miesiąca było. Ale jeśli ktoś chce to może jeszcze teraz na dniach dorwie w jakiś kioskach na skraju drogi ;p
Awatar użytkownika
Prohibition
Stalker

Dołączenie: 04 Mar 2010, 22:44
Ostatnio był: 01 Lis 2021, 21:49
Miejscowość: Prypeć
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 5

Re: Gra o tron: początek

Postprzez Jachu w 15 Maj 2013, 21:33

Gra była dołączona do CD Action, nr 05.2013.

Moja opinia:

Plusy
*Świat Westeros
*System szpiegostwa, skrytobójstwa i tajnych umów
*Tryb "Ród kontra ród"
*Całkiem znośna grafika
*Kampania, która jest nieźle wymyślona (kierujemy losami niektórych bohaterów z książek)

Minusy
*Średnia długość kampanii
*Wspomniane już - gra czasami wylatuje do pulpitu
*Liczne inne pomniejsze błędy (m.in. zacinanie się jednostek w kampanii, przez co trzeba wczytać punkt kontroly)
*Brak możliwości zapisu stanu gry
*Na dłuższą metę - potrafi być monotonna

Nie jest to zła gra, jednak to hitu również jej daleko. Największym plusem jest sam świat - w trybie "Ród kontra ród", można wybrać jeden z ważniejszych rodów ( Starkowie, Lannisterowie, Tully'owie, Arrynowie itd.), a następnie spróbować zająć całe Westeros. Perełką jest także system szpiegostwa, skrytobójstwa i tajnych umów - można powiedzieć, że nigdy nie wiadomo, czy dana jednostka, czy miasto dalej należy do nas, zaś wysyłanie jednostek samotnie (oprócz jednostek zbiorowych, takich jak np. armie), daje nam niemal 90% pewności, że jednostka zginie z ręki skrytobójcy.
Niestety, gra potrafi się wyłączyć. Na szczęście dzieje się to tylko podczas ładowania. Największym jednak utrapieniem, jest brak możliwości zapisu stanu gry - nie można więc zapisać gry "Ród kontra ród", żeby ją dokończyć później, co potrafi wkurzyć. Trzeba także dodać, że gra na dłuższą metę, jest monotonna - wykonujemy tylko te same czynności i w zasadzie, te same ruchy.

Moim zdaniem, gra jest godna polecenia, szczególnie, że jest w CD Action za 9 zł.

Ocena końcowa : 7.0/10.0
«Врагов надо истреблять!»
Awatar użytkownika
Jachu
Stalker

Dołączenie: 26 Lut 2012, 22:32
Ostatnio był: 03 Mar 2016, 00:43
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 4

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości