Mount & Blade - rpg w klimatach średniowiecznych

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Mount & Blade - rpg w klimatach średniowiecznych

Postprzez Przemek77 w 31 Lip 2008, 07:40

Kiedyś grałem w taką grę Mount and Blade, ostatnio znowu ją zainstalowałem i wsiąkłem na jakiś czas.
Jest to RPG z elementami strategii - czas akcji odpowiada "wiekom średnim" - świat gry wzorowany jest na Europie - chociaż zarówno mapa jak i miasta są fikcyjne to jest mnóstwo analogii do prawdziwej historii. Grafika jest dosyć dobra, porządny silnik 3D - dośc wydajny pozwalający na rozgrywanie wielkich epickich bitew - i to jest właśnie smaczek gry - w żadnym RPGU mi znanym nie ma chyba tak, że po jakimś czasie dowodzimy całkiem dużą armią składającą się z róznych formacj bitewnych (kawaleria, piechota, łucznicy itp). Dość sprawnie zrealizowano dowodzenie tym motłochem, dzięki czemu można samemu brać udział w walce i jednocześnie wydawac wojsku rozkazy. Ciekwostką jest absolutny brak magii czy elementów nadprzyrodzonych.
Niektórzy mówią, że jest to "symulator rycerza". Coś w tym jest.

O grze szerzej TUTAJ

Esencją M&B jest nieprzeliczona mnogość modów, zarówno tych małych które dodają nowe bronie, frakcje - do tych wielkich które umieszczają grę w świecie "Władcy Pierścieni", Wojny Stuletniej, w czasach Imperium Rzymskiego czy Gwiezdnych Wojen.
Niestety gra ma wiele różnych wersji i większośc modów działa tylko na konkretnym "numerku" gry.

Mody znajdziecie TUTAJ

Od dłuugiego czasu powstaje polski mod oparty na trylogii Sienkiewicza, ale..... chyba jeszcze poczekamy.

Sama zas gra jest do ściągnięcia tu:STRONA GŁÓWNA GRY
Nie jest to frewware - darmowa wersja ma ograniczenie do 6 poziomu doświadczenia. Chcąc pograć w pełną wersję mamy do wyboru 3 opcje:
- kupić licencję na stronie głównej
- poczekać aż CD Projekt wyda pełną wersję (jesień 2008)
- zrobić coś o czym ja nie napiszę a Wy wiecie ;)

Polecam.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Reklamy Google

Postprzez D4Rk w 01 Sie 2008, 11:00

Demo jest THE BEST! Najlepsze jest jak się ma własnych ziomków i walczysz z inną wielką armią.
:

Hihah.... Ale będzie Fajniee!
D4Rk
Stalker

Dołączenie: 10 Lut 2008, 17:20
Ostatnio był: 18 Wrz 2011, 19:29
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 0

Postprzez Przemek77 w 01 Sie 2008, 13:05

Ja teraz zainstalowałem moda "Hundred Years War" - dziejącego się na terenie Francji w czasach Wojny Stuletniej - jest super, mnóstwo miast i miasteczek, nowe bronie, zbroje, mozliwość plądrowania wiosek, zaciagania się na służbę do wasali itp.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez kaczkaPL w 21 Sie 2008, 22:44

Mount & Blade gra jest super :D gralem w demo i zaczolem prace nad crackiem ^^ ale mi nie wyszlo :) po pewnym czasie znalazlem na necie i prazylo. :D

Podobno w najnowszej wersi bedzie mozliwosc gryu online , ale czy to prawda? :D
kaczkaPL
Kot

Dołączenie: 21 Sie 2008, 00:49
Ostatnio był: 26 Sie 2009, 21:53
Miejscowość: Łódz
Ulubiona broń: --

Postprzez SaS TrooP w 22 Sie 2008, 16:30

TO cię chyba będzie bolało.
To się dzieje tylko w średniowieczu?

A co to ma być za post?
To, że masz rangę spamera nie znaczy, że musisz pisać bezsensowne wypowiedzi. -C17
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Postprzez Darth ReX w 22 Sie 2008, 16:36

Zajebiaszcza grafika...
Szkoda, że nie ma tego w Polsce... Ech... Zawsze 100 lat za murzynami. :mad:
Widzę, że fajne mody do tego powstają.
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Wczoraj, 18:07
Kozaki: 224

Postprzez Aichi w 28 Sie 2008, 14:55

Gdzieś widziałem modzika co zwiększał ograniczenia demka z 6 do 20 levla.Fajna gra na długie weekendy, czy wolny czas (troche go potrzebujemy :wink: ).Gra jest trochę trudna ale tylko na początku i jeśli wybierzemy skromną drogę np. Lucznika syna Myśliwego to się zaczyna od ostrego Hardcoru ale można się przyzwyczaić, tymbardziej że ja miałem trudniejszą gre w S.T.A.L.K.E.R'a na Początkującyn...
Image-- http://www.youtube.com/watch?v=_UzqrEwjnUA Polecam. :) -- --Love romet motors--
Awatar użytkownika
Aichi
Kot

Dołączenie: 10 Sie 2008, 18:58
Ostatnio był: 24 Lut 2009, 18:52
Miejscowość: Z fabryki Romet'a

Postprzez D4Rk w 28 Sie 2008, 17:28

Aichi napisał(a):Gdzieś widziałem modzika co zwiększał ograniczenia demka z 6 do 20 levla.

Gdzie widziałeś tego modzika? Mógł byś dać linka?

EDIT:

Okey, z trudem się przyznaje ale ściągnołem se crack'a do tej gry ale gre i tak kupie pudełkow'ą.Bo to moim zdaniem kradzież pieniędzy jak ostatnio sprawdzałem cd-key kosztuje aż, 110 zł.
:

Hihah.... Ale będzie Fajniee!
D4Rk
Stalker

Dołączenie: 10 Lut 2008, 17:20
Ostatnio był: 18 Wrz 2011, 19:29
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Gauss Gun

Re: Mount & Blade - rpg w klimatach średniowiecznych

Postprzez Microtus w 02 Lut 2009, 12:55

Grałem swego czasu w poprzednie wersje gry.
Zanim wydano pudełkową grę.
To co mnie urzekło w nowej wersji to wyeliminowanie w zasadzie wszystkich rzeczy, które mnie denerwowały w poprzednich wersjach.
Mocno rozbudowany świat i mapa gry naprawdę pokaźna. Walka z konia to majstersztyk, nie widziałem jeszcze gry z tak genialnie odwzorowanym jeżdzeniem i walką konną (np: Pikinier wbijając w konia pikę od frontu zatrzymuje go).
Fajnie odwzorowana walka dystansowa. No i walka wręcz też całkiem niezła.
Najfajniejsze jest jednak to, że powstają do niej setki modów. Polecę wam kilka z nich. (wszystkie do ściągnięcia ze stronki podanej przez Przemka77)
Last days Mod przenosi nas do Śródziemia czyli klimaty z Władcy pierścieni
Spory mod daje możliwość grania jedną z 4 głównych frakcji (mordor, isengard, gondor, rohan) oprócz tego 9 frakcji do których przyłączyć się nie możemy. Orki, uruk-hai itp kreatury. Wszyskie bronie/zbroje wzorowane na Władcy.

The Hundred Years
Wojna stuletnia i nic nie trzeba mówić. Plusem moda jest przerobienie gry na średniowieczną europę.
Minus to tylko dwie frakcje Anglia i Francja. Dość szybko nudzi ale dje też sporo frajdy. Można przykładowo przetestować siłę angielskich łuczników (jak pod Agincourt :) )

The Eagle and The Radiant Cross
The last but not least. Najwajnieszy z całej trójki. Przenosi nas w XVI wiek i czas broni palnej.
Wszystkie frakcje ulegają zmianom (przypominają nazwą i wyglądem) te z renesansowej europy.
Kompletnie nowy system rozwoju wojska. Specjalne jednostki dostępne w wybranych miastach itp.
Jest to mod naprawdę udany i godny polecenia.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez Papa Mobile w 08 Lut 2011, 18:58

Dwa lata temu zobaczyłem Mount&Blade u znajomego, raczej mnie nie zainteresowała, ostatnio zakupiłem Ogniem i mieczem, zrozumiałem co to znaczy gra zabugowana, mimo wszystko jest w tym jakieś szaleństwo, trudno się oderwać od komputera z tą produkcją, w linku Przemka77
Przemek77 napisał(a):O grze szerzej TUTAJ
jest zajawka o bitwie narodów właśnie z nową odsłoną tej serii. Są gry które mają wypasioną grafikę, ale... czegoś brakuje, tutaj doświadczyłem, że nie grafika jest ważna, lecz grywalność.
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 31 Maj 2025, 18:25
Miejscowość: Campus Pagani
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 133

Postprzez Adam w 08 Lut 2011, 19:24

Ja grałem w Mount&Blade: Warband, nawet dobra modyfikacja dodająca wiele smaczków. Grałem trzema postaciami, ostatnią z pomocą Królestwa Nordów podbiłem całą Calradię i mi się znudziło :P
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Iceformen w 08 Lut 2011, 21:11

Gra jest fajna nie powiem ale po 2 tyg mi się znudziła :D niby mamy wolną rękę podbijamy zamki i zameczki i wioseczki ale to potem staje się strasznie nudne . Taka gra na 2 tyg . Graficznie całkiem ładnie wygląda potyczki też nie są złe ale animacji jest mało co sprawia iż przyjemność z potyczek jest nie co ograniczona.
Depressive Black Metal
Iceformen
Stalker

Dołączenie: 27 Sty 2011, 13:48
Ostatnio był: 27 Mar 2016, 14:45
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 17

Następna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości