przez Crisu w 21 Paź 2009, 20:34
Co do systemu rozwoju postaci - podam taki przykład...
Mod będzie zawierać pojazdy, owszem. Ale aby wykorzystać w końcu potencjał chodzenia na piechotę i eksploracji poukrywaj gdzieś w schowkach lub zakamarkach różne fanty, w czasie gry daj możliwość kupienia informacji bądź wsadź gdzieś jakieś 'znajdźki' typu PDA przy zwłokach, które należałoby zdekodować bądź zwykły świstek papieru bądź inne rzeczy, które oznaczą owe fanty na mapce. I teraz do czego zmierzam - oczywiście łatwo dobrnąć do niech autem, ale fajnie by było gdyby Stalker, którym śmigamy rozwijał swoją siłę, szybkość i zmęczenie właśnie poprzez chodzenia na piechotę. W sensie siły mam na myśli wagę maksymalną, która z czasem troszeczkę i nieznacznie powiększałaby się, szybkość to oczywiście kwestia sprintu, a zmęczenie to zwyczajnie pasek staminy, który wraz z przebytymi pieszo kilometrami spadałby co raz to dłużej.
Podobna sytuacja z uzbrojeniem, upgrade broni mógłby nie być decydującą rzeczą. Wraz z ilością ubitych potworów lub stalkerów oraz wraz z każdą kolejną rangą wzrastałaby w małym stopniu celność oraz obsługa poszczególnych używanych przez gracza broni co dodawałoby realizmu. Tutaj chyba można by wykorzystać skrypt z ABC Inferno, tam z czasem zależnie od rangi broń psuła się szybciej bądź wolniej, a gdyby tak zrobić odwrotnie?
I tak dalej...
Wszystko to teoretycznie (póki co) kusiłoby do skorzystania z freeplaya bo wydaje mi się, że każdy lubi rozwijać swoją postać, a nie usuwania moda z dysku z powodu jego ukończenia. Zrobić moda łatwo, ale zrobić go z głową to już inna bajka. Tutaj - mam nadzieję, że bajeczka zakończy się happy endem.
"Дай мне мой респект, не больше не меньше."