Problem ze słuchawkami (Sennheisser HD201)

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Problem ze słuchawkami (Sennheisser HD201)

Postprzez Cysiu w 29 Maj 2013, 03:25

Nie chcę zakładać tego tematu, ale już straciłem nadzieję... Jak w tytule. Miałem kiedyś takowe słuchawki i działały naprawdę wyśmienicie, kiedy to pewnego, pięknego dnia przestała zupełnie działać lewa słuchawka. Na samym początku przy kombinowaniu i machaniu (dosłownie) kablem coś tam się ustalało i niby lewa słuchawka jakieś dźwięki wydobywała, ale po pewnym czasie - kaput.

Zdarzenie miało miejsce dokładnie rok temu i słuchawki od tamtej pory nie były użytkowane, jednak w akcie desperacji postanowiłem dziś ponownie podjąć próby ich odratowania (Ponieważ jestem idiotą i w dniu wczorajszym inne słuchawki - tym razem douszne... zgubiłem. :facepalm: ) i przed chwilą je rozkręciłem (całą lewą słuchawkę, dochodząc do magnesu).

Kabel niby trzyma się ok, ale w pewnym miejscu zauważyłem klejenie taśmą (ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, bo nie pamiętam, żebym ani ja ani mój ojciec cokolwiek robił przy nich wcześniej...) i okazało się, że w miejscu tym izolacja jest przerwana. Po bliższych oględzinach stwierdziłem jednak, że obie skrętki nie są przerwane ani uszkodzone w miejscu przerwanej izolacji. Dalej zauważyłem garb, przy którym dokonałem próby rozcięcia izolacji (w celu oględzin kabla, czy wszystko z nim jest ok, poza odkształceniem) i po rozcięciu zauważyłem, że kilka nici z obu skrętek jest przerwanych.

Pytań mam natomiast kilka...

1. Co mogło spowodować uszkodzenie?
2. Co może być uszkodzone?
3. Czy słuchawki mają szansę na przywrócenie ich do użytku?

Dodam również, że muzyki miałem zwyczaj słuchać BARDZO głośno. Próbowałem pytać w Szczecinie o serwis, ale z tego, co się dowiedziałem, to serwis tej firmy w mieście nie funkcjonuje... Dodatkowym problemem jest to, że nie mam bladego pojęcia, gdzie słuchawki zostały kupione (ojciec kupił je jakieś dwa lata temu w jakimś sklepie internetowym), a poza tym nie są raczej warte jakichkolwiek większych inwestycji (nowe słuchawki tego modelu można kupić za mniej, niż sto złotych (których jednak obecnie nie posiadam...)).

W ramach zachęty do pomocy obiecuję obsypać kozakami osoby, które choćby zwrócą uwagę na mój temat...
Awatar użytkownika
Cysiu
Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2009, 19:46
Ostatnio był: 02 Lut 2026, 20:19
Miejscowość: Szczecin
Kozaki: 84

Reklamy Google

Re: Problem ze słuchawkami (Sennheisser HD201)

Postprzez Kpuc w 30 Maj 2013, 15:05

Pożycz miernik i sprawdź czy jest przejście na kablu od jacka do samej słuchawki, sprawdź również miernikiem czy jest przejście na samym głośniczku czyli czy nie jest zwój pęknięty.
Image

Za ten post Kpuc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Cysiu.
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez impulse_101 w 30 Maj 2013, 17:15

Rozkręć słuchawki, odczep kabel, skróć go, przyczep ponownie, skręć słuchawki.
Image

Za ten post impulse_101 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Cysiu.
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Omnibus w 30 Maj 2013, 19:03

Swoją drogą, ciekawe masz to uszkodzenie... wynikałoby, że nicie zostały, źle wyprodukowane (bez wnikania w szczegóły). Czy wykonywałeś jakoweś dziwne ruchy ta głową, odsuwałeś się daleko od komputra, mając te słuchawki podpięte etc. etc.?
Może jest to jeden z "ograniczników"? Cobyś za długo słuchawek nie użytkował, i szybko kupił nowe? W sumie jako tako trzymałoby się to kupy. Słabsze nici wstawione specjalne... Bo tak to ciężko jest mi wyobrazić sobie co by mogło spowodować takie uszkodzenia... i to wewnątrz skrętek :mad: ?
W każdym badź razie- szanse na przywrócenie lewej słuchawki do życia, masz marne :(
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Postprzez r_populik w 30 Maj 2013, 19:22

Uszkodzenie ciekawe i wcale nie takie rzadkie. Mam to samo w słuchawkach Soundmagic. Dosłownie na drugi dzień po kupieniu lewa słuchawka przestała grać po wetknięciu wtyczki do telefonu. Udałem się do sklepu, przed wejściem sprawdziłem, czy wciąż nie działają, po czym zareklamowałem. Facet wziął, poszedł na zaplecze, wrócił i powiedział, że sprawdził miernikiem i wszystko jest w porządku. Podłączył i rzeczywiście zadziałały. Nabrałem podejrzeń, że robi ze mnie idiotę i wymienił słuchawki na zapleczu. Ale olałem to, wziąłem niby-naprawione słuchawki i poszedłem w swoją stronę. No i teraz, po jakichś 2-3 miesiącach, znowu to samo. Ale tym razem w serwisie nie pozwolę tym słuchawkom zniknąć mi z oczu i zobaczę, co facet wymyśli.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Dołączenie: 26 Mar 2010, 12:45
Ostatnio był: 27 Mar 2025, 14:46
Miejscowość: okolice stolicy
Kozaki: 263

Postprzez Cysiu w 30 Maj 2013, 20:01

Powiem wam szczerze, że moje podejrzenie jest takie, że po prostu padł głośnik. Muszę przyznać, że mam głupi zwyczaj słuchania muzyki tak głośno, by dźwięk wręcz ROZDZIERAŁ mi uszy (a że jestem potem przygłuchy, to... :E), więc prawdopodobnie głośniczek po prostu nie wytrzymał. :/ Tym bardziej jest to możliwe, że stało się to w dzień, kiedy słuchałem w ten sposób muzyki wyjątkowo długo... (całodzienna wycieczka autobusem, więc wiecie...)
Awatar użytkownika
Cysiu
Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2009, 19:46
Ostatnio był: 02 Lut 2026, 20:19
Miejscowość: Szczecin
Kozaki: 84

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości