Chłodzenie CPU od Noctua

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Chłodzenie CPU od Noctua

Postprzez JONYK w 04 Sie 2013, 07:16

Wiem że nie jest to forum komputerowe, lecz może ktoś będzie mi w stanie pomóc bo obecnie jestem w kropce.
Chcę kupić chłodzenie do procesora , generalnie wybrałem już producenta - może i brzmi to dziwnie ale po prostu produkty firmy Noctua mają 6 lat gwarancji + wsparcie nowych typów mocowania procesora - platformy ( jeżeli kupił bym sobie nową płytę główną wysyłam tylko do nich skan paragonu za chłodzenie i płytę główną, a oni przysyłają za darmo zestaw do zamontowania chłodzenia na nowej platformie).
Generalnie wiem że zakup ich topowego chłodzenia jest wydatkiem prawie czterystu złotych ale ze względu na wyżej opisane fakty opłaca się .
I tu jestem w kropce - który model wybrać :
- NH-D14 - który miał premierę jakieś trzy lata temu, ale ciągle utrzymuje się w czołówce najlepszych chłodzeń na świecie - nie przeraża mnie jego wielkość - mam standardowe pamięci RAM, zaś obecną obudowę komputera i tak trzymam zawsze otwartą, dodatkowo i tak planuje i mam pieniądze na kupno nowej jak największej obudowy.
Jak dla mnie gabaryty tego chłodzenia są po prostu zaleta - za taka kasę dostaje wielki kawał radiatora + dwa świetne wentylatory
-NH-U14S - który jest następcą wyżej opisanego modelu, na niby jest od niego wydajniejszy + ma mniejsze wymiary dlatego nie generuje takich problemów z miejscem w obudowie. Ale jest to nowość dlatego jak na mój gust ma zawyżoną cenę + nie jest jeszcze tak dokładnie przetestowane jak pierwszy model.

Problem polega na tym iż nie mogę znaleźć w internecie bezpośredniego testu obu modeli, a co za tym idzie nie wiem na który się zdecydować.
Macie jakieś pomysły który wybrać - sam noszę się z tym wyborem od 2 tygodni.
Oczywiście mam pełna szafę zmrożonych kozaków dla pomocnych.
Image

Za ten post JONYK otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive dorian.
Awatar użytkownika
JONYK
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 18:28
Ostatnio był: 21 Cze 2016, 10:13
Miejscowość: OKOLICE OLSZTYNA
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 17

Reklamy Google

Re: Chłodzenie CPU od Noctua

Postprzez Voldi w 04 Sie 2013, 08:36

Nie wiem, co Ty chcesz na tym kompie robić, ale jeżeli nie zamierzasz go wykręcać do 6GHz to takie zakupy nie mają sensu. Ale do tego nie wystarczy mega-chłodzenie. Lepiej dołóż sobie do jakiejś porządnej grafiki. Ja jestem teraz na etapie upgrade komputera. Zmieniłem chłodzenie na Spire Kepler Rev 2., zaszedłem do lokalnego sklepu komputerowego i poprosiłem o chłodzenie na socket 1156 (pasuje też do 775 i 1155). Pan zaproponował mi właśnie to, koszt 65 zł, ale jest naprawdę niezłe. W największe upały w stresie osiąga góra 60*C i po kilku minutach spokoju jest między 38 a 41. Mam i3-540 po OC z 3.06GHz na 3.7GHz.

Jeżeli chcesz dobre chłodzenie, nie musisz od razu wydawać równowartości nowej, całkiem niezłej karty graficznej. Wystarczy regularne nakładanie pasty TP. No chyba, że masz "w ch*j hajsu i dobrze się ruchasz", albo chcesz faktycznie kręcić procesor do pół miliona GHz. Ale w takim wypadku celowałbym chyba w chłodzenie wodne.
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez dorian w 04 Sie 2013, 14:37

Ja osobiście mam Noctua NH-C12P SE14. Tu masz moją jak i parę innych opinii n.t. tego chłodzenia:

Noctua NH-C12P SE14

A tu szczególowy opis:

Test horyzontalnych coolerów CPU

Polecam ten sprzęt i kosztuje poniżej 300 zł.

Za ten post dorian otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive JONYK.
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Lis 2025, 14:18
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 247

Postprzez Kpuc w 04 Sie 2013, 14:57

Co ty masz za procesor że musisz go chłodzić aż taką kobylą ? Bo jeżeli nie jest to jakiś stary i5/i7 (w starej technologij) kręcony do max'a to przerost formy nad treścią. Jak już nie masz co robić z $$$ to może pomyśl nad chłodzeniem cieczą ?
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez JONYK w 04 Sie 2013, 17:15

Niby prawdę rzeczecie że przerost formy nad treściią - uparłem się na wydanie tych 3 stówek dlatego bo
- ciche max 20 decybeli ( a obecnie mieszkam z bratem w jednym pokoju , z racji tego że on ma już noctue od paru lat to wiecznie narzeka na hałas z mojego fabrycznego chłodzenia - które swoja drogą jest fatalne )
- dłuuga gwarancja - 6 lat
- miał bym pewność iż po zmianie płyty głównej dalej będę mógł używać dotychczasowego chłodzenia
A ogólnie już na IN4 própowali mnie wrobić że jeżeli mieli by tyle pieniędzy to przeszli by na i5 ( obecnie mam AMD x2 555 BE ? )
Image
Awatar użytkownika
JONYK
Stalker

Postprzez JONYK w 04 Sie 2013, 18:00

JONYK napisał(a):Niby prawdę rzeczecie że przerost formy nad treściią - uparłem się na wydanie tych 3 stówek dlatego bo
- ciche max 20 decybeli ( a obecnie mieszkam z bratem w jednym pokoju , z racji tego że on ma już noctue od paru lat to wiecznie narzeka na hałas z mojego fabrycznego chłodzenia - które swoja drogą jest fatalne )
- dłuuga gwarancja - 6 lat
- miał bym pewność iż po zmianie płyty głównej dalej będę mógł używać dotychczasowego chłodzenia
A ogólnie już na IN4 próbowali mnie wrobić że jeżeli mieli by tyle pieniędzy to przeszli by na i5 ( obecnie mam AMD x2 555 BE ? )
Image
Awatar użytkownika
JONYK
Stalker

Postprzez Per$hing16 w 04 Sie 2013, 18:23

A ja polecam Pentagram Karakorum
http://allegro.pl/cooler-karakorum-hp-1 ... 22284.html
Wydajność na poziomie SilentiumPC Fortis HE1225 , a jako że używany, cena 2x mniejsza.

Co do używek - radiator nie ma jak się zepsuć - no chyba że otworzycie rurke miedzianą i czynnik ucieknie. A tak? Nie ma co się zużyć ;)

U mnie siedział na Athlonie X4 620 @ 3,6 i tempy były max 45 * w stresie ;)
Potem z racji przesiadki na I3 2100 sprzedałem go i lece na stockowym ;)
Racing- Because football, baseball, bowling, & golf only require one ball.
Awatar użytkownika
Per$hing16
Stalker

Dołączenie: 28 Gru 2008, 16:50
Ostatnio był: 30 Lis 2024, 18:35
Miejscowość: Myślenice
Frakcja: Wolność
Kozaki: 19

Postprzez Kpuc w 04 Sie 2013, 19:02

JONYK napisał(a):( obecnie mam AMD x2 555 BE ? )
ciche max 20 decybeli ( a obecnie mieszkam z bratem w jednym pokoju , z racji tego że on ma już noctue od paru lat to wiecznie narzeka na hałas z mojego fabrycznego chłodzenia - które swoja drogą jest fatalne )

Trochę to mało powiedziane do tego CPU to i spartan czy jakikolwiek zastępcze chłodzenie będzie spoko, tylko dokup dobry wentylator.

Ja mam SilentiumPC Fortis'a + Wentylator NoiseBlocker(ory) PWN i słyszę tylko prace dysków. Fortis też jest elastyczny, montowałem go już na 3 płytach z rożnymi podstawkami.
Jak chcesz wyciszyć komputer to zacznij od wentylatorów, za 50zł masz NB PWN 2000obr, ale są bez PWN za 30zł i one dochodzą do 1000obr, ja mam do tego potencjometry i standardowo daje 30% + karta graficzna i słychać prace dysków, jak gram to daje na 60% + graf. Dzięki temu mogę zostawić komputer na noc gdy pobiera mi się gra na steam i spie spokojnie. A podczas grania daje w zależności od zapotrzebowania.
Dwa kolejne fortis'y + standardowe wentylatory mam w dwóch innych pc, jeden na I3 a drugi na IC2D E8200 i jest chłodno.

Podsumowując ja polecam Fortis + wymiana wentylatorów na NoiseBlocker'y (również w zasilaczu- w zależności od aktualnie wytwarzanego hałasu.) W 300zł wyciszysz komputer na cacy.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Kozaki: 285

Postprzez frosth w 04 Sie 2013, 19:15

Ci z IN4 mieli rację, jeśli masz za dużo hajsu lepiej zmień platformę na szybszą, chłodniejszą i bardziej energooszczędną.

Stosując metodę Kpuca dodatkowo wspierasz polską markę, otrzymując całkiem niezłą chłodnicę za niewielkie pieniądze. Ja osobiście mam FeręPro i mogę zamontować ją do każdej dostępnej na rynku platformy.
frosth
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2012, 15:35
Ostatnio był: 12 Kwi 2021, 09:16
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 60

Postprzez JONYK w 06 Sie 2013, 16:05

Dobra temat do zamknięcia jak sarkofag Czarnobyla.
Ostatecznie kupiłem Noctua NH-D14 :E
Image
Awatar użytkownika
JONYK
Stalker

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości