przez Mito w 18 Mar 2016, 22:09
1. Do sprawdzenia parametrów komputera polecam program HWINFO. Dość czytelny i można się o swoim komputerze sporo dowiedzieć.
2. Typowy przypadek - system prawdopodobnie zawalony po brzegi malware, trojanami, różnymi autoupdaterami, toolbarami i Bóg wie jeszcze czym. Kopia danych (jeśli potrzeba), potem pełen format i reinstalacja systemu. Ogólnie dla tego sprzętu nie będzie zbyt wielkiej różnicy, czy będzie to system 32-, czy 64-bitowy, chociaż polecam jednak zainstalować ten drugi, gdyż procesor jest 64-bitowy. Tak dla spokoju, gdybyś w przyszłości chciał używać programów korzystających z ponad 2GB pamięci RAM.
3. Po instalacji systemu natychmiast powinno się zainstalować antywirus (tuż po sterownikach), a wszelkie kopie danych nim przeskanować. Tu się nie mogę zgodzić ze zdaniem mCq, mam AVG na starym Dellu (Mobile Centrino 2 GHz, 1GB RAM) i chociaż cały lapek się odrobinę ślamazarzy, to nie widzę dużego wpływu antywirusa na wydajność. A przy używaniu AVG wirusa jeszcze nie złapałem.
4. Przy używaniu komputera nie wyłączaj ochrony antywirusa, a jeśli instalujesz jakieś nowe programy, to staraj się powyłączać opcje instalowania jakichś dodatkowych bajerów, np. toolbarów, jakichś tam security scanów (przy np. instalacji Flash Playera coś takiego jest) i innych pierdół, które nie są programem, który instalujesz. Poza tym, jeśli masz jakiegoś znajomego nieco obeznanego z pecetami, po paru miesiącach poproś go, żeby "przeczyścił" ci komputer. Z kurzu i niepotrzebnego oprogramowania.
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ