Wiem, że takie tematy się pojawiały, ale każdy z nich ma nieco inny cel. Mój jest taki, żeby w końcu zmienić mojego starego PC na coś, co uciągnie DOOMa 4 i jednocześnie będzie platformą rozwojową na chociaż parę lat. Niestety wypadłem z obiegu dobrych kilka lat temu i o ile wtedy to mnie proszono o złożenie komputera, tak dzisiaj to ja muszę prosić innych o rady:/
Na początek parę pytań.
1. Czy różnica w wydajności między i5 a i7 jest aż tak wielka, że jest warta o 50% wyższej ceny? Mam na myśli np, te dwa modele:
- i5:
http://www.komputronik.pl/product/230145/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/Intel_Core_i5_4690.html - i7:
http://www.komputronik.pl/product/199262/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Intel_Core_i7_4771_3_50_GHz_BOX.html2. W tym przedziale cenowym (circa 1000zł) i wydajnościowym patrzeć na Intela czy AMD?
3. Co z tymi zintegrowanymi grafikami w procesorach? Są z tym jakieś konflikty czy problemy w połączeniu z zewnętrzną kartą?
Pozostaje płyta główna i grafika. Resztę sobie dobiorę już sam. Płyta ma za zadanie umożliwić mi za rok lub dwa przesiadkę na nieco mocniejszy procesor, chociaż to nie jest warunek konieczny. Ale włożenie lepszej grafiki już tak. Z grafiką skłaniam się mocno w kierunku nVidii z przyczyn zupełnie subiektywnych, ale też przestałem rozumieć opisy na stronach. Sam numerek w konfiguracji zalecanej czy minimalnej niewiele mi mówi.
No i cena. Nie chcę potwora. D4 ma odpalić i zaoferować całkiem niezłą grafikę przy niezłej płynności, ale nie oczekuję maksymalnej rozdzielczości i pierdyliarda klatek na sekundę. W moim przypadku to wyrzucenie pieniędzy, bo do niczego innego tej mocy nie wykorzystam. Obecny komputer jest sprzed 10 lat i doskonale sobie pod tym względem radzi, bo na nim głównie pracuję a nie gram.
3000zł to absolutne maksimum, nieprzekraczalne, nie do przeskoczenia i trudna do przełknięcia. 2500zł to kwota akceptowalna, a wszystko poniżej będzie szczęściem
Nie oczekuję złożenia mi komputera, tylko pomocy w konfiguracji trzech elementów - płyta, procesor i grafika.
Jakby ktoś był chętny, to mam parę kozaków do rozdania

P.S. Linki z Komputronika to tylko przykład, będę kupował gdzie indziej.