Router ogranicza transfer?

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Router ogranicza transfer?

Postprzez vandr w 26 Sty 2013, 17:36

Zmuszony zostałem do zakupu nowego routera, mianowicie tego:

http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... td-w8951nd

Powoli dostaję pie*dolca, bo w kwestiach sieciowym jestem eufemistycznie mówiąc kiepski, a problem przedstawia się następująco. Transfer, który jest zawarty w umowie to 6Mb/s. W porządku, przy starym routerze D-Link'a miałem ponad 700Kb/s- na TpLinku jest różnie, bowiem potrafi skakać od 200 do 600 lub zatrzymać się na 50kbp/s i schodzić w dół. Co jakiś czas sprawdzam transfer tutaj, pobierając plik 500Mb:

http://noc.gts.pl/

Czasami nie chce mi odpalić download, co przy starym routerze się nie zdarzało. Zastanawiam się gdzie jest pies pogrzebany. Dodatkowo sprawdzałem transfer na miernikach online i wskazówka nie chciała wyjść poza 4Mb/s. W przypadku starego D-Linka- zawsze, kiedy bym nie zmierzył, przekraczała właściwe 6Mb/s. Router konfigurowałem z płyty dołączonej do zestawu. Tak w ogóle to zastanawiam się, czy dioda od kabla ethernetowego powinna się co jakąś chwilę migać, czy przeciwnie- nie migać się wcale?

Wrzucam screena ze strony w przeglądarce z konfiguracją. Nie wiem dlaczego konfiguracja z płytki nie została przeniesiona tutaj(brak nazwy użytkownika, hasła usługi, VPI pamiętam zawsze wynosiło 0, natomiast VCI- 35. Enkapsulacja się zgadza. Nic już z tego nie rozumiem. :/

Image
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Reklamy Google

Re: Router ogranicza transfer?

Postprzez Soviet w 26 Sty 2013, 17:43

Czyli zapewne nie jest to wina routera/ów.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez vandr w 26 Sty 2013, 17:50

Więc czego? Wczoraj na próbę przepiąłem stary router i momentalnie zrobiłem test. Prędkości były takie jak dotychczas(ponad 700kb/s download, i 6Mb/s na testach prędkości). Podpiąłem nowy, skonfigurowałem- to co dziś. Gdyby się dzisiaj całkowicie stary nie zje*ał, to bym z niego wciąż korzystał. Zastanawia mnie czy kontrolka od podpięcia kabla ethernet ma świecić światłem stałym, czy "przerywać" go co kilkanaście-dziesiąt sekund miganiem.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez Soviet w 26 Sty 2013, 18:18

Może przerywać, to nie problem. Lampka pod 'Internet' też może przerywać. WLAN ma się świecić, tak samo ADSL (jeśli to ADSL) no i 'power' lepiej niech się świeci :P.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez sou w 26 Sty 2013, 19:18

Odnośnie TP-linków, mam niemiłe doświadczenia z kilkona egzemplarzami, nie powód to jednak żeby o wszystkich twierdzić że są do niczego...
Odnośnie Neostrady (czy pewnie innych usłud ADSL+) to kiedyś jakiś monter który zakładał ją u mnie powiedział, że na tej akurat linii z powodu jej fizycznych parametrów, uzyskanie >500kb/s jest niemozliwe. Odpowiedziałem na to że sąsiad ma 2Mb łacze, na co on odparł że za 2Mb to on płaci, a faktycznie ile ma to...
Co do routera: sprawdź czy jest ustawiony na >>g<<, nie żadno automatic czy b+g czy coś tam, wtedy będzie przynajmniej po wi-fi działał szybciej, zobacz też czy jeśli się kablem podepniesz, nie jest szybciej...
Linia telefoniczna charakteryzuje się ilomaśtam parametrami, parametry te można zobaczyć gdzieś w statusie routera (wyglądają mniej więcej tak: SiGNAL LEVEL dBm, LINE ATTENUATION i tak dalej) jeśli spytasz jakiegoś fachmana to on będzie wiedział dokładnie czy masz dobre łącze i jaki transfer z niego pójdzie, a nawet jak zadzwonisz do obsługi technicznej i sypniesz garścią parametrów to inaczej cie potraktują :) (niekoniecznie lepiej)
A nowy router faktycznie może gorzej nasze polskie linie obsługiwać...
edit
lampla LAN czy ETHERNET zapala się po wsadzeniu kabla, bądź też mruga sobie radośnie w rytm przesyłanych pakietów, czasem to i to gdy ma dwie diody
S̨̝̰̜̜̤͍̬͔͇̘̅ͪ̅̓͟͜͞ͅǪ̨̻̲̤̟̫̣̮͉̫̗̜̞̩͎͍́̽ͤ̐ͭ̈́͒̀̆͂͂ͮ͘͟Ų̰̮̞̩̼͌̔́̔̃̂̉͆̾̀̀̚͝
Awatar użytkownika
sou
Kot

Dołączenie: 26 Sty 2012, 21:33
Ostatnio był: 07 Paź 2019, 10:18
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Postprzez vandr w 26 Sty 2013, 22:04

Internet działał u wszystkich przez całe popołudnie aż tu nagle wyje*ało go na każdym laptopie i komputerze prócz mojego. Nie mam już sił do tego...Co może być nie tak? Macie w ogóle jakieś pomysły? Sytuacja się powtarza już na trzecim ku*wa routerze. Wszystko w przeciągu trzech dni.

Wygląda to tak, że widoczność rutera nagle znika z Centrum sieci i udostępniania(oraz w ikonie na pasku zadań) na innym laptopie/komputerze. Następnie się pojawia(ale z ograniczonym dostępem), później łączy na sekundę, aby za chwilę znowu przerwać i zniknąć. Pierwszy raz jestem świadkiem takiego pizdochlewu.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez Soviet w 26 Sty 2013, 22:09

A do dostawcy dzwoniłeś?
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez vandr w 26 Sty 2013, 22:12

I co im powiem? Jeśli sku*wysyny tylko usłyszą, że używam czegoś innego niż ich "modem", to stwierdzą, że to moja wina i rzekną "proszę podpiąć nasze urządzenie w celu rozwiązania problemu". ku*wa, do nich nic nie dociera, choćbyś im wbijał wszystko bezpośrednio pieprzoną chochlą w mózg. Stwierdzam to na podstawie autopsji.

Nie chce mi się wierzyć, aby trzy routery poprawnie skonfigurowane były spie*dolone. Komputer mam czysty od wirusów i nawet nie muszę się upewniać w tej kwestii. Pozostaje więc...dostawca?
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez Soviet w 26 Sty 2013, 22:25

No to mówię przecież.
Image

Za ten post Soviet otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive vandr.
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez sou w 26 Sty 2013, 23:37

Z objawów które podałeś stawiał bym jednak na router....
Byc może któryś z komputerów jest czyms zasyfiony i generuje taki ruch w sieci, ze router nie wyrabia, miałem tak kiedyś.
Awatar użytkownika
sou
Kot

Postprzez wobes w 27 Sty 2013, 00:39

Problem może tkwić w różnych wymaganiach routera/modemu co do jakości sygnału. Jeden zadowoli się słabym sygnałem, inny uzna to za błędy i będzie np. wielokrotnie żądał przysłania tego samego pakietu, co zapcha łącze i ograniczy efektywny transfer. Podobnie jest z kartami bezprzewodowymi: jedna działa stabilnie na jednej kresce zasięgu, inna potrzebuje trzech. Wygląda na to, że router, który kupiłeś to zwykłe gówno, które o kant tyłka możesz sobie rozbić i za wiele z niego nie wyciśniesz. Mi się już wizualnie nie podoba - wygląda jak jakaś tandetna zabawka, a dokładniej futurystyczna mydelniczka, i pewnie w roli providera netu sprawdza się identycznie.

Firmware mu zaktualizuj. Przy dwóch wersjach piszą:
Improves wireless performance.

Choć trudno uwierzyć, że jego performance, nawet z bugiem, w przesyłaniu danych był na poziomie listonosza Poczty Polskiej. W ogóle błędy naprawiane przez kolejne wersje softu to żal.pl.

Wykrzyknik przy połączeniu w windowsie pojawia się, gdy router traci połączenie ze światem, czyli gdy zrywa synchronizację.

@sou: ten router sam ze sobą ma problem i sieć zapycha. Najlepsze jest to 150Mb/s z reklamy: zupełnie tak jak dawniej z transferami na 54Mb/s w standardzie g, kiedy siedząc pod access pointem z górnej półki przy bezwietrznej pogodzie udawało się wycisnąć czasem efektywne 25Mb/s!
wobes
Tropiciel

Dołączenie: 22 Sie 2010, 20:20
Ostatnio był: 31 Mar 2015, 00:50
Kozaki: 38

Postprzez sou w 27 Sty 2013, 01:51

wiem w czym może być problem: otóż windowsy niekoniecznie dobrze obsługują tryb >N< , w konfiguracji routera powinno się dać przełączyć go po prostu na >>G<< (swoją drogą to ten cały tryb N to po prostu G tylko zajmujące kilka kanałów naraz i robiące niezły śmietnik w eterze), tak że spróbuj :)
Awatar użytkownika
sou
Kot

Następna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości