Odnośnie TP-linków, mam niemiłe doświadczenia z kilkona egzemplarzami, nie powód to jednak żeby o wszystkich twierdzić że są do niczego...
Odnośnie Neostrady (czy pewnie innych usłud ADSL+) to kiedyś jakiś monter który zakładał ją u mnie powiedział, że na tej akurat linii z powodu jej fizycznych parametrów, uzyskanie >500kb/s jest niemozliwe. Odpowiedziałem na to że sąsiad ma 2Mb łacze, na co on odparł że za 2Mb to on płaci, a faktycznie ile ma to...
Co do routera: sprawdź czy jest ustawiony na >>g<<, nie żadno automatic czy b+g czy coś tam, wtedy będzie przynajmniej po wi-fi działał szybciej, zobacz też czy jeśli się kablem podepniesz, nie jest szybciej...
Linia telefoniczna charakteryzuje się ilomaśtam parametrami, parametry te można zobaczyć gdzieś w statusie routera (wyglądają mniej więcej tak: SiGNAL LEVEL dBm, LINE ATTENUATION i tak dalej) jeśli spytasz jakiegoś fachmana to on będzie wiedział dokładnie czy masz dobre łącze i jaki transfer z niego pójdzie, a nawet jak zadzwonisz do obsługi technicznej i sypniesz garścią parametrów to inaczej cie potraktują

(niekoniecznie lepiej)
A nowy router faktycznie może gorzej nasze polskie linie obsługiwać...
edit
lampla LAN czy ETHERNET zapala się po wsadzeniu kabla, bądź też mruga sobie radośnie w rytm przesyłanych pakietów, czasem to i to gdy ma dwie diody