S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Profesor Wołodia po 14 latach swoich badań wciąż nie dowierzał. Pod nosem cały czas powtarzał - "будет, не будет...".

Re: S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Postprzez KoweK w 13 Gru 2024, 17:52

Jak ci się nie spieszy i chcesz pograć w dopracowany produkt, to żadnej wersji nie warto. Ale jak koniecznie chcesz to na twoim miejscu wybrałbym zwykłą wersję, bo ta dodatkowa misja jest niewarta pieniędzy (zwykłe schowki z broniami, których odpowiedniki znajdziesz w świecie gry, nawet lepsze), a fabularne DLC - strzelam - że wyjdą za dwa lata i kupisz sobie season passa na przecenie.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack

Za ten post KoweK otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Plaargath.
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 20:02
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Reklamy Google

Postprzez DeadMan w 13 Gru 2024, 18:30

Nie spieszy, mam w gamepass ale coś się wykrzczyło i nic nie mogę odpalić. A aplikacja ciągle wisi "aktualizuję".
Dlatego pomyśłałem, ze zapodam na steam. Bo gra mnie wciąga jak żadna inna. I wszystko inne poszło w odstawkę.
MOBO Gigabyte Aorus Elite v2, CPU Ryzen 5600x, GPU Asus RTX 5070
RAM
Corsair VENGEANCE RGB, DDR4, 32 GB, 3600MHz
SSD
Samsung 990 Pro Heatsink 1TB, Sabrent Rocket Q 1TB
SYS
Windows 11 Pro 64-bit
Awatar użytkownika
DeadMan
Stalker

Dołączenie: 23 Wrz 2010, 15:23
Ostatnio był: 27 Sty 2026, 22:47
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 3

Postprzez Dawid0ss w 15 Gru 2024, 12:42

Czy u Was Burer również ma nieograniczoną amunicję w karabinach? Nawet tych, które przed chwilą rozładowałem? :E

i5 13600KF
RTX 4070 Ti
2x16GB DDR4 3600Mhz
Awatar użytkownika
Dawid0ss
Łowca

Dołączenie: 02 Kwi 2008, 17:32
Ostatnio był: 01 Sty 2026, 16:48
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 5

Postprzez jalkavaki w 15 Gru 2024, 13:27

Tak.
Inaczej byłoby za prosto, nie? :D
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Tormentor w 15 Gru 2024, 15:32

Jaki mutant jest dla was największym wyzwaniem? Pomijając chore resisty u chimery to chyba żaden mutant nie jest tak uciążliwy jak nibypies psioniczny gdy napadnie nas w okolicy budynku gdzie jest dużo korytarzy.

Pytanie o mutanta, nie otwieraj jeśli nie grałeś w S2:

Jak często zmutowany jeleń pojawia się w grze?Spędziłem w grze 80h, a dotychczas miałem tego dżentelmena raz podczas misji.
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 01 Kwi 2026, 20:08
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 291

Postprzez KoweK w 15 Gru 2024, 15:43

Tormentor napisał(a):
Pytanie o mutanta, nie otwieraj jeśli nie grałeś w S2:

Jak często zmutowany jeleń pojawia się w grze?Spędziłem w grze 80h, a dotychczas miałem tego dżentelmena raz podczas misji.

Jest w paru miejscach w
:

Prypeci
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 20:02
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez jalkavaki w 15 Gru 2024, 21:19

Tormentor napisał(a):Jaki mutant jest dla was największym wyzwaniem? Pomijając chore resisty u chimery to chyba żaden mutant nie jest tak uciążliwy jak nibypies psioniczny gdy napadnie nas w okolicy budynku gdzie jest dużo korytarzy.

W sumie racja.
Ja jeśli bydlaka nie ubiję na starcie to odpuszczam i uciekam. Szkoda mi pestek, apteczek, czasu.

A skoro już w temacie mutantów. Uważam, że skopali pijawki. W poprzednich częściach był to rzadki i przez to przerażający mutant. A tu już nie dość, że w prologu dostajemy macką w pysk to jeszcze potrafi spawnić się randomowo i do tego w parach. Przez co pijawka spowszedniała i gdy słyszę jej ryk to tylko myślę, "znooowu", strzelba w łapę i skok na jakieś podwyższenie. No kastracja totalna. :facepalm:
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Canarino w 16 Gru 2024, 01:48

Popow napisał(a):Po Zalesiu wszystko nabiera rozpędu. Trafiają się nowe brońki i kombinezony. Plus warto robić poboczne bo z nich też dobre itemki się trafiają. No i warto włazić w każdą dziurę bo tam też są pozostawione rzeczy. Trochę artefaktów dających boosta do ochrony fizycznej i jakoś to idzie. Nie trzeba zaczynać gry od nowa, poziom trudności w opcjach można zmienić w każdej chwili.

Pytałem się jednej osoby na wykopie grającej na poziomie weteran czy gra się przyjemnie i czy gra nagradza na naprawdę bardzo dokładną eksploracje , przeszukiwanie wszystkich znaczników na mapie m skrytek ,itp i taką odpowiedź dostałem

" nie bo ekonomia gry jest zrypana i często wypad na skrytki generuje dużo większe koszty niż loot. pod koniec randomowo respią się po 3 pijawki czy po dwa jelenie czy też psydogs "

Odpowiedź nie wygląda zbyt zachęcająco do tego ,żeby grać na weteranie i chyba wezmę ten średni poziom trudności czyli stalker bo jednak zależy mi ,żeby dokładnie całą mapę zwiedzić i nic nie omijać
Canarino
Kot

Dołączenie: 21 Lis 2024, 04:07
Ostatnio był: 02 Sty 2025, 15:24
Kozaki: 0

Postprzez Dawid0ss w 16 Gru 2024, 11:55

Dokładnie tak.
1 Nie ma sensu na siłę łazić po skrytki, zazwyczaj masz tam trochę leków, amunicji, granaty, alkohol = kompletna lipa, naprawa sprzętu kosztuje zdecydowanie więcej, dlatego skrytki tylko przy okazji, gdy masz w pobliżu
2. W ogóle nie walcz z mutantami, najlepsza taktyka to ominięcie/ucieczka, o ile nie uniemożliwia wykonanie questu, olej mutanta i biegnij dalej :E
Świetny przykład, to 4 nadajniki na Bagnach do wyłączenia. W pobliżu każdego żmudne walki z mutantami itp.
1. Bloker psioniczny
2. Wyłącz nadajnik
3. Długa
4. Nie trać czasu na walkę, bo tam niczego nie znajdziesz po ich pokonaniu :E

i5 13600KF
RTX 4070 Ti
2x16GB DDR4 3600Mhz
Awatar użytkownika
Dawid0ss
Łowca

Dołączenie: 02 Kwi 2008, 17:32
Ostatnio był: 01 Sty 2026, 16:48
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Bulldog 6

Postprzez Tormentor w 16 Gru 2024, 14:10

Dawid0ss napisał(a):Dokładnie tak.
1 Nie ma sensu na siłę łazić po skrytki, zazwyczaj masz tam trochę leków, amunicji, granaty, alkohol = kompletna lipa, naprawa sprzętu kosztuje zdecydowanie więcej, dlatego skrytki tylko przy okazji, gdy masz w pobliżu
2. W ogóle nie walcz z mutantami, najlepsza taktyka to ominięcie/ucieczka, o ile nie uniemożliwia wykonanie questu, olej mutanta i biegnij dalej :E

Z takim założeniem można spłycić rozgrywkę do samego odhaczania pomarańczowych punktów na mapie, ale chyba nie o to w tym chodzi c nie :P Oczywiście zgadzam się co do schowków, że zazwyczaj nie są współmierne do czasu/wysiłku jaki przeznaczyliśmy na ich splądrowanie/odszukanie. Dlatego zalecam zainstalować moda na lootowalne mutki + lepsze schowki + mod na więcej itemków - ten ostatni żałuję że wgrałem pod koniec gry.

Dawid0ss napisał(a):Świetny przykład, to 4 nadajniki na Bagnach do wyłączenia. W pobliżu każdego żmudne walki z mutantami itp.
1. Bloker psioniczny
2. Wyłącz nadajnik
3. Długa
4. Nie trać czasu na walkę, bo tam niczego nie znajdziesz po ich pokonaniu :E

:

O człowieku ale mnie ta misja doprowadzała do szału (szczególnie ostatni etap), ogólnie efekt psioniczny jest zbyt intensywny wg mnie w tej grze, w szczególności fantomy zombie
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Postprzez Popow w 16 Gru 2024, 14:12

Canarino napisał(a):
Popow napisał(a):Po Zalesiu wszystko nabiera rozpędu. Trafiają się nowe brońki i kombinezony. Plus warto robić poboczne bo z nich też dobre itemki się trafiają. No i warto włazić w każdą dziurę bo tam też są pozostawione rzeczy. Trochę artefaktów dających boosta do ochrony fizycznej i jakoś to idzie. Nie trzeba zaczynać gry od nowa, poziom trudności w opcjach można zmienić w każdej chwili.

Pytałem się jednej osoby na wykopie grającej na poziomie weteran czy gra się przyjemnie i czy gra nagradza na naprawdę bardzo dokładną eksploracje , przeszukiwanie wszystkich znaczników na mapie m skrytek ,itp i taką odpowiedź dostałem

" nie bo ekonomia gry jest zrypana i często wypad na skrytki generuje dużo większe koszty niż loot. pod koniec randomowo respią się po 3 pijawki czy po dwa jelenie czy też psydogs "

Odpowiedź nie wygląda zbyt zachęcająco do tego ,żeby grać na weteranie i chyba wezmę ten średni poziom trudności czyli stalker bo jednak zależy mi ,żeby dokładnie całą mapę zwiedzić i nic nie omijać

Skrytki są do dupy, pisałem o włażeniu w każdą dziurę bo czasem w jakimś nieoznaczonym budyneczku potrafi leżeć wojskowy kombinezon albo jakiś ulepszony karabin.
4070 Super - AMD 5 3600 - RAM 32 GB
Awatar użytkownika
Popow
Kot

Dołączenie: 29 Lis 2024, 13:21
Ostatnio był: 19 Gru 2024, 11:35

Postprzez Tormentor w 16 Gru 2024, 14:14

To jest ciekawe, że czasami lepszy loot leżał gdzieś nieoznaczony, a schowek na kominie do którego wejście po drabinie zajmuje minutę ma tylko kiełbasę i wódkę i 4 naboje do tej pierdziawki od skifa XD :facepalm:
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość