Po pierwsze czytając cały temat zauważyłem, że się straszny śmietnik zrobił.
Po drugie właściwie niewiele jest tu napisane o Clear Sky, więc postanowiłem się wziąć do roboty, i oto wynik mojej pracy:
S.T.A.L.K.E.R.: Czyste Niebo przenosi gracza na rok przed wydarzeniami oryginału S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, do roku 2011…
Grupa Stalkerów pierwszy raz dotarła całkiem blisko serca Zony – Czarnobylskiej Elektrowni Jądrowej - i spowodowała wielki kataklizm. Ogromne wyładowanie nieznanej energii zmieniło Strefę. Nie ma tu już bezpiecznych dróg. Całe równiny giną w wybuchach anomalii. Samotni stalkerzy, a nawet całe wyprawy umierają na straconych terenach. Nowe obszary, które pozostawały nieznane od czasu powstania Zony, pojawiły się na mapie. Zona ciągle trzęsie się od wybuchów. Jest niestała. Anomalie są w pełni aktywne.
Zmiany obszaru Zony znanej dotąd stalkerom burzą kruchy balans sił między ugrupowaniami. Wszystkie frakcję podjęły kroki do wojny o nowe tereny, pola artefaktów i pieniądze. Nie ma tu starych wrogów i przyjaciół – teraz każdy dba o siebie. Wojna rozpoczęła się między wszystkimi ugrupowaniami w Zonie.
Główny bohater będzie pełnić rolę klucza, który rzucony w wir walki między frakcjami ostatecznie doprowadzi do stworzenia Zony, którą znamy ze S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl.
Co czeka stalkerów w otwartych terenach Zony? Jakie nowe wyzwania czekają na stalkerów w nowych terenach? Dlaczego wybuchy nadal występują w Zonie? Dlaczego Zona się zmieniła? Jak usunąć jej niestałość? Która frakcja przejmie władzę na pozostałymi ugrupowaniami? Dlaczego Strielok znalazł się w trupiarce? Co działo się ze Strielokiem wcześniej? Czy był jakiś inny wybór? Te i wiele innych zagadek przyjdzie nam rozwiązać w oficjalnym prequelu S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky.
Doświadczeni stalkerzy i żółtodzioby! Bądźcie przygotowani do nowych wyzwań w Zonie już w pierwszym kwartale 2008 roku...
Cechy gry:
-Atmosfera odkrywania Zony
-Nowe tereny w Zonie – Czerwony Las, Limansk, podziemia Prypeci i więcej.
-System A-Life prowadzący wojnę pomiędzy frakcjami
-Możliwości przyłączenia się do jakiejkolwiek z frakcji i poprowadzenia jej do przejęcia władzy nad innymi ugrupowaniami
-Udoskonalony system A-Life
-Udoskonalone Al
-Spektakularna fabuła
-Używanie granatów przez NPCs
-Szybka Podróż (prawdopodobnie pojazdy

)
-Nowy system ulepszania broni i pancerzy
-Naprawa pancerzy i broni
-Przerobione PDA
-Nowa wersja silnika graficznego - X-Ray 1.5.
-DirectX 10
-Ulepszony DirectX 9 render - parallax bump, soft particles, głębia, rozmazanie otoczenia podczas ruchu, efekt adaptacji oka.
-Nowy silnik animacji
Za wszelkie błedy ortograficzne, logiczne, stylistyczne i inne przepraszam, ale tłumaczyłem na żywca

. Pozdrawiam,
Mathus92