S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky - temat ogólny

Na trzeźwo to możemy dyskutować tylko o ogólnych sprawach, rzekł Naznaczony, wychodząc z baru.

Postprzez mathus92 w 22 Sie 2007, 20:17

Guard napisał(a):Bez obrazy, ale to, co napisałeś, już każdy wie...

Nie każdy (jak widać po powyższym poście), no i jakoś tego w tym temacie nie było, więc zamieściłem. I jeszcze jedno, napisz coś o prequelu Stalkera, o czym nie wiedziałby już każdy zagorzały fan gry, a nie czepiaj się cudzej pracy... Pozdrawiam,
Mathus92
Awatar użytkownika
mathus92
Stalker

Dołączenie: 25 Cze 2007, 23:29
Ostatnio był: 14 Sie 2010, 18:17
Miejscowość: Zakopane
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Polski zolnierz w 22 Sie 2007, 22:39

Ja tam jestem optymistycznie nastawiony. Raczej wyjdzie w I kwartale 2008 bo niema co za dużo w grafie poprawiać. A co do free play to nie jest on potrzebny. Wyobrażacie sobie ile to by trzeba włączać gre z powodu free play? Przecierz ładowanie gry byłoby ze 6 razy większe! Znaczy się np. zaczynamy w kordonie a jest free play czyli:
Ładowanie grafy, NPC, ustawień, skryptów i skryptów zmiennych z
1-Kordon
2-Wysypisko
3-Agroprom
4-Dolina Mroku
5-Bar
6-Dzicz
7Magazyny
8-Czerwony Las (Zwęglacz)
9Elektrowania
+ połowa nowych lokacji czyli nie 6 razy dłuższe lecz no z 9-12 razy większe także jak dla mnie to ładowanie jest wpożo tylko podzielić na większe tereny, wejścia mniej skomplikowane (troche przy 1 wiejściu na wysypisku na początku trzeba było szukać bo sie myślało, że do tego brama) i zoptymalizować bardziej to ładowanie. Tzn. żeby gra połowę tego ładowało przy włączaniu. To zostało zastosowane np. w C&C: Wojny o Tyberium. Ogólnie jestem całkowicie za Clear Sky i żęby też było 8 zakończeń! Troche broni jak M4 by się przydało dla najemników. A no i podobno (tyle wiem z wywiadu) mamy zacząć (ZACZĄĆ) jako najemnik i trwają dyskusje nad wstawienem wozów.
"Prawda wyłania się tak samo niespodziewanie jak deszcz popromienny Czarnobyla"
Awatar użytkownika
Polski zolnierz
Tropiciel

Dołączenie: 01 Sie 2007, 13:59
Ostatnio był: 04 Kwi 2011, 09:37
Miejscowość: Łódź
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 1

Postprzez MCaleb w 22 Sie 2007, 22:45

Polski zolnierz napisał(a):Przecież ładowanie gry byłoby ze 6 razy większe!

G**no prawda. Jeżeli zostałoby to zrobione z głową, to ładowanie wszystkiego na raz byłoby zbędne. Po prostu zależnie od położenia gracza kolejne modele byłyby rysowane/usuwane, tak samo z teksturami - te potrzebne są w pamięci, te co będą, są przygotowywane, a co są zbędne - nie ma ich. Takie ładowanie grafik wcale by nie zwalniało znacznie gry, a pozwoliłoby na otwarty świat. Tak działa nawet GTA 3 wzwyż, jeżeli mówić o starych grach, o nowych nie wspominając.
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 18:04
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Postprzez Polski zolnierz w 22 Sie 2007, 23:18

Dobra dobra, se możemy gadać, ale tacy z słabszym kompem poniżej procek 3.0GHZ to se wtedy mogą pomażyć. A wogóle to gdyby nawet było zrobione z głową to conajmniej minimum 1.5-2 minuty ładowania na początku, ale to przy procku powyżej 3.0 i pamięci min. większej od 1.5 RAM. Jednak Stalker to jest duży teren który wymaga porządniejszej pamięci. A jak mamy się bawić w to, że wogóle wczytywanie takie same i mamy free play to przez optymalizacje możemy wtedy faktycznie poczekać też do końca 2008...także jak mówiłem wole to co napisałem wcześniej. A no i co do GTA...mhh ono może miało i więcej skryptów do ładowania itp. Lecz Stalker jest bardziej dokładniejszy, skryptami, animacjami i grafą. W GTA to se możesz nawet na laptopie pograć, a w Stalkero to ciężko...Mam nadzieje, że to poprawione AI faktycznie będzie działało tak jak na trailerze.
Awatar użytkownika
Polski zolnierz
Tropiciel

Postprzez mathus92 w 22 Sie 2007, 23:19

MCaleb jak zwykle ma rację :D. To samo chciałem napisać po przeczytaniu twojego posta Polski żołnierzu :D. Wygłąda to mniej więcej tak jak Mcaleb napisał, a dokładniej ładują się tekstury obiektów znajdujących się w pewnej określonej odległości od nas, a te od których się oddalamy byłyby usuwane, z tym, że w takiej sytuacji jeśli stalibyśmy np. na szczycie wzgórza i teran w okół nas stopniowo by się obniżał tekstury dalszych obiektów nie pojawiały by się i powstawałaby tzw. mgła :D. I to mnie zawsze wnerwiało w grach, w których zastosowano obszarowe ładowanie grafiki. Nigdy nie można było sobie pooglądać pięknych widoczków :D. Ale co tam, wole wolność niż piękne widoczki :D. Pozdrawiam,
Mathus92

EDIT:
Nie potrzeba do tego aż tak wypasionego kompa jak napisałeś (lecz niewątpliwie czym lepszy komp tym lepiej, bowiem czym wyższe masz ustwienia grafiki, tym większy jest obszar ładowania tekstur, skryptów itd.), a pozatym:
1. Mod ma zawszę rację.
2. Jeżeli Mod nie ma racji, patrz punkt pierwszy ;)
Pozdrawiam,
Mathus92
Awatar użytkownika
mathus92
Stalker

Postprzez Polski zolnierz w 22 Sie 2007, 23:25

Dobra jak chcecie, ale do oceniania takiego czegoś polecam grę Armed Assault (bardzo niestabilna przez tragiczną optymalizację) w niej jest pokazane taki coś. Tak wogóle to mnie zastanawia ta trawa w Stalkerze. Ona robi tylko za atut graficzny choć tych kłębów trawy i tak mało a położyć się nie można. No i powtarzam, na takie free play trzeba by czekać troszke dłużej niż I kwartał '08
Awatar użytkownika
Polski zolnierz
Tropiciel

Postprzez mathus92 w 22 Sie 2007, 23:31

Trzeba by czekać najwyżej do Czerwca lub Lipca, a tak pozatym, to nie podawaj jako przykładu źle zoptymalizowanej gry jak Amred Assault, albo Gothic 3. To jest po prostu wina twórców, że im się nie chciało i spaprali... Pozdrawiam,
Mathus92
Awatar użytkownika
mathus92
Stalker

Postprzez MCaleb w 23 Sie 2007, 08:57

No dobra, ale Taki Morrowind, czy Oblivion też ma otwarty świat, który tylko w niektórych miejscach jest poszatkowany (miasta, interiory), a jakoś zbyt długo się nie ładuje.

Ale mieliśmy o CS rozmawiać, a nie o technikach stosowanych przez programistów.
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 18:04
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Postprzez donciu w 23 Sie 2007, 12:01

Jako przykład można podać także Dungeon Siege - obszar olbrzymi a starcza jedno , niezbyt długie ładowanie.
Awatar użytkownika
donciu
Tropiciel

Dołączenie: 22 Lip 2007, 13:21
Ostatnio był: 03 Lut 2013, 13:10
Miejscowość: Świebodzice / ?????????
Frakcja: Wolność
Kozaki: 2

Postprzez mathus92 w 23 Sie 2007, 12:08

Dungeon Siege to bardziej hack and slash. Nie mu tylu szczegółów co w grach RPG, cRPG, lub FPS, ale przykład bardzo dobry :D. Pozdrawiam,
Mathus92
Awatar użytkownika
mathus92
Stalker

Postprzez Sipso_III w 23 Sie 2007, 17:09

Ja chce otwarty świat i już! Poza tym to według mnie zwiększyło by klimat. I mogli by zrobic jakieś okręgi i jeżeli gracz się w nich znajduje to tam dzieją się te ważne rzeczy
ABC Inferno - polecam dla tych którzy przeszli podstawkę.
Awatar użytkownika
Sipso_III
Stalker

Dołączenie: 10 Cze 2007, 10:22
Ostatnio był: 09 Lip 2008, 19:42
Miejscowość: KASZANKA!!!
Kozaki: 2

Postprzez S.T.A.L.K.E.R P.L w 30 Sie 2007, 16:26

Cytat z najnowszej zapowiedzi S.T.A.L.K.E.R - Clear Sky na Gry-Online:

"...Głównym bohaterem jest najemny poszukiwacz artefaktów, który z pewnych przyczyn został zmuszony do pobytu w Zonie. Można powiedzieć, że jest on biologicznie związany z tym terenem, albowiem każde zakłócenie równowagi strefy uszkadza jego układ nerwowy. Pojawienie się bohatera z Shadow of Chernobyl w Zonie wywołuje pierwsze zachwianie balansu, doprowadzając nasze alter ego z Clear Sky do stanu niemal agonalnego. Jeżeli nie znajdzie on i nie zabije Wybrańca z poprzedniego S.T.A.L.K.E.R.-a, czeka go bolesna śmierć..."

Czy aby na pewno w tym prequelu będziemy grali Strielokiem?
Generalnie polecam przeczytać całą zapowiedź. Zapowiada się ciekawie :D

http://www.gry-online.pl/s022.asp?ID=4414
S.T.A.L.K.E.R P.L

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości