[R.M.A + Dopełnienie]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

[R.M.A + Dopełnienie]

Postprzez djcycu w 05 Lut 2012, 21:36

R.M.A + Dopełnienie

Opis:
Kolejny mało znany mod z Rosji którego celem jest zbliżenie rozgrywki do tej którą miał nam oferować Oblivion Lost. Występuje tutaj nie tylko zmieniony początek znany z wielu zaawansowanych alph (zadanie na artefakt i atak śmigłowca na stalkerów oraz Tolika) ale także zmiana w fabule (dodanie spotkania z Doktorem w Martwym Mieście oraz innych wyciętych misji).

Lista zmian: (tłumaczone przeze mnie)
GŁÓWNE - zastosowane przez Maksa (autora bazowej części moda):

1. Przywrócenie starych lokacji takich jak Generatory, Martwe miasto, Warlab, Sekretne laboratorium oraz przywrócenie misji wykonywanych na tych lokacjach.
2. Zmiana końcówki gry na stare planowane przez GSC zakończenie.
3. Przywrócenie mutantów wyciętych z gry.
4. Przywrócenie pojazdów.

DODATKOWE - zastosowane przez MgVolkolak (autora dopełnienia):

1. Rozszerzenie czasu wykonywania zadań do tygodnia.
2. Adaptacja systemu snu z moda Z.E.N.O.B.I.A.N czyli spać będzie można tylko w bezpiecznych miejscach takich jak materace w piwnicach czy też w budynkach na kanapie.
3. Przywrócenie wyciętych dialogów oraz zmiana ich dla zwiększenia realizmu np. postacie w maskach nie mówią już tak wyraźnie jak wcześniej.
4. Upływ czasu spowolniono dwukrotnie czyli godzina nie będzie trwać teraz 6 minut lecz 12.
5. Zwiększono obrażenia zadawane przez anomalie. W wielu przypadkach będzie można natychiastowo zginąć.
6. Poprawione dialogi nad Jantarem. Wszystko teraz jest logiczne i ma sens (autor Shadows).
7. Usuwanie "nadmiaru" zwłok.
8. Dla poprawienia realizmu Striełok biega wolniej niż zwykle. Ustawienia zbliżono do prędkości widocznej w grze Metro 2033.
9. Poprawione tekstury zombie (autor Domestos).
10. Usunięcie "niewidzialnych" blokad wkoło NPC. Teraz będzie można się rozminąć w ciasnych pomieszczeniach.
11. Zmieniono warunek otrzymania zakończenia "Chcę być bogaty". Teraz Striełok musi zdobyć co najmniej 1 milion.
12. Helikoptery strzelają celniej i dokładniej.
13. Główne menu - "Z każdym dniem bardziej radosne życie" (ros. "с каждым днем все радостнее жить").
14. Ekran ładowania z alphy (autor Domestos).
15. Teraz można przyczepić celownik na Grozę, SIG'a oraz Wała natomiast na Abakana oraz G36 można przyczepić granatnik podwieszany.
16. Nieco zbalansowany handel. Zwykli NPC płacą znacznie mniej za towary niż handlarze.
17. Monolitowcy nie modlą się już w śmieszny sposób do Monolitu (kolejna adaptacja do moda tym razem z Zewu Prypeci).
18. Usunięto wykrywanie postaci z lornetki.
19. R.M.A. Textural Addon.
20. Pękające żarówki (autor MacroN).
21. Poprawka do przepakowywania amunicji: dunin_ammo(IG-2007).
22. Nowa tekstura bandytów nowicjuszy (Z.E.N.O.B.I.A.N. mod).
23. Więcej grzechów autor moda nie pamięta :P Lecz jako zakładający temat postaram się za niego doszukać bądź rozjaśnić większość zmian.

Działa na wersji S.T.A.L.K.E.R.'a:
1.006

Instalacja:
Wypakuj archiwum i odszukaj folder gamedata. Wklej go do katalogu ze S.T.A.L.K.E.R.'em.
Jeśli nie instalowałeś wcześniej żadnych modów, to otwórz plik fsgame.ltx i zmień linijkę:

$game_data$ = false| true| $fs_root$|
na:
$game_data$ = true| true| $fs_root$|
(Do każdej wstawionej modyfikacji musi być dodany opis instalacji)

Download:
http://www.playground.ru/files/37953/

Plik pobieramy klikając zaznaczone miejsce:
Image

Uwaga!
Aby odpalić moda potrzebujemy wykonać mały zabieg. Mianowicie wypakowujemy sobie zawartość gry i kopiujemy wszystko z folderu:

Kod: Zaznacz wszystko
gamedata/config/text/pol

I wklejamy do moda a dokładniej:

Kod: Zaznacz wszystko
gamedata/config/text/rus

Pamiętając o tym by nie zamieniać istniejących plików! W innym wypadku gra się nie włączy z powodu braku wymaganych plików. Inne obejścia nie dają rezultatu.

MOD W JĘZYKU ROSYJSKIM lecz mimo wszystko gracze znający fabułę z podstawowej wersji Cienia Czarnobyla poradzą sobie intuicyjnie :)
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gizbarus.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Reklamy Google

Re: [R.M.A + Dopełnienie]

Postprzez utak3r w 08 Lut 2012, 00:26

djcycu napisał(a):W innym wypadku gra się nie włączy z powodu braku wymaganych plików. Inne obejścia nie dają rezultatu.

Słówko na ten temat. Pisałem już wielokrotnie: dla tych, którym nie chce się wypakowywać wszystkiego i zestawiać aktualnej wersji wszystkich plików "pol", wystarczy zrobić odwrotnie:

1. Zmienić nazwę katalogu "rus" na "pol"
2. Wyszukać wszystkie wystąpienia typu "include rus\jakiś plik.xml" na "include pol\jakiś plik.xml" w środku owych plików.
3. Oczywiście w localization.ltx ustawiamy pol.
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 02 Sie 2025, 22:51
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez smok61 w 08 Lut 2012, 08:01

Grałem w RMA z Dopełnieniami, tylko w nowszą wersję RMA 1.1.5. Do moda RMA 1.1 (starszego) jest cała masa mniejszych i większych dopełnień (modów).

Do moda RMA 1.1.5 są na razie 2 większe dopełnienia:
1. Дополнение от MgVolkolak v1.3.5 для мода Восстановление Старого Сюжета v1.1.5вр.
2. S.R.M_0.3 для Р.М.А. 1.1.5 S.T.A.L.K.E.R. Restoration Mod

Wszystko na temat moda jest tu - http://www.amk-team.ru/forum/index.php? ... 631&st=960

Sposób instalacji podany przez Djcyca jest prawidłowy, a sposób Utak3ra nie zadziała, bo tych brakujących plików po prostu nie ma w gamedata\config\text\rus
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
Stanisław Lem
Awatar użytkownika
smok61
Tropiciel

Dołączenie: 19 Wrz 2009, 12:36
Ostatnio był: 07 Lut 2018, 19:30
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 75

Postprzez Shadow2231 w 17 Lut 2012, 10:39

Ciekawie się zapowiada, już niedługo zobaczę jak to wygląda ;)
Shadow2231
Kot

Dołączenie: 17 Gru 2011, 09:59
Ostatnio był: 30 Mar 2013, 13:38
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez Gizbarus w 17 Lut 2012, 15:02

Jak zwykle problem z tymi radzieckimi modami :P Cycu, co masz na myśli pisząc "wypakowujemy sobie zawartość gry"? Bo ogólnie mod nie ma zamiaru się u mnie póki co uruchomić :-/
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Shadow2231 w 17 Lut 2012, 23:10

Musisz rozpakować oryginalnego (zainstalowanego) stalkera. Tzn. Rozpakować programem gamedataX (nie pamiętam który) i z katalogu "config/text" wycinasz zawartość "pol" i wklejasz do moda "gamedata/config/rus" bodajże 91 plików. I powinno działać ;)

Sama gra działa (na niskich detalach) bez zarzutu na moim kompie (procek 1.6 ghz :E )

Co do gry:
[+]
-Jest zaj*bista pod względem trudności (noc, nie wpuszczają w więcej miejsc, zabójcze anomalie)
-Pojazdy (niby są ale...)
-Nie muli jak modpack
-Można pospać
-Do GP37 można doczepi granatnik
-Już nie tak łatwo zabić dzika/pas/cokolwiek zmutowanego
-Śpimy tylko na łóżkach/materacach

[-]
-Na pojazd trafiłem dopiero w dolinie mroku :-/
-Trzeba czasami czekać na zadanie z wątka głównego

[?] (pytania)
-Jest w modzie karabin m249?
Shadow2231
Kot

Dołączenie: 17 Gru 2011, 09:59
Ostatnio był: 30 Mar 2013, 13:38
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez smok61 w 18 Lut 2012, 00:01

Gdyby ktoś potrzebował, a nie chciało mu się wypakowywać Stalkera, to tutaj jest folder "pol" - http://www.wrzuc.to/A2hptDTUfP.wt
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
Stanisław Lem

Za ten post smok61 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gizbarus, Mitchel.
Awatar użytkownika
smok61
Tropiciel

Postprzez Gizbarus w 22 Lut 2012, 13:59

Cóż, mod bardzo ciekawy i przyjemny, dodający parę rzeczy, których brakuje w finalnej wersji Stalkera - jak choćby rozmawianie z barmanem o interesach na zapleczu, a nie przy wszystkich, którzy mogą strzyc uszami.

Jednak z drugiej strony przeciwnicy - jak zwykle to bywa w modach - odznaczają się refleksem rewolwerowców i celnością snajperów, broń psuje się zatrważająco szybko, tak samo pancerze, a do tego sporo zadań trzeba robić "na czuja" - nie rzecz w tym, czy są po rosyjsku. Raczej problem w tym, że zamiast dialogu mamy zapis "txt_quest_barman_start_001" itp :-/ Psuje przyjemność z gry, niestety.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Postprzez djcycu w 22 Lut 2012, 16:01

No dopełnienie na tym modzie działa rewelacyjnie. Jest trudno, Striełok nie jest już bolidem F1 i biegnie wolniej tak że gra się dobrze :) Zrobiłem sobie hybrydę tego moda razem z wersją którą podał tu Smok czyli 1.15. Tam dodano dwie albo trzy nowe lokacje a w tym stare bagna, darkscape oraz sekretne laboratorium.

PS: Gdyby były problemy z zadaniem obrony Krugłowa to zaraz po wejściu na Dzicz zróbcie save w menu gry i wczytajcie go. To jest taki mały zabieg by Krugłow sam nie poszedł się strzelać no i żeby potem ruszył :) Ci którzy się nie zastosują owszem pomogą mu przeżyć ale zadanie się nie skończy bo Krugłow wrośnie w ziemię i nie ruszy z miejsca :)
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Gizbarus w 23 Lut 2012, 09:39

Cycu, mógłbyś powiedzieć mi ile nowych lokacji dodaje ta wersja moda, którą wrzuciłeś? Póki co wiem o Martwym Mieście, nic innego nie udało im się odnaleźć na chwilę obecną :)

Wracając jeszcze do moda - nadzwyczajnie stabilny. Gram w niego już ładne kilka godzin do tej pory ani jednego wywalenia gry do pulpitu, czy jakiegokolwiek innego problemu. Można tylko marzyć, żeby inne mody tak działały...:E
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Postprzez smok61 w 23 Lut 2012, 11:31

W RMA wersja 1.1 są 4 nowe lokacje - Dead City, Secret Lab, Generatory, Warlab
W RMA wersja 1.5 dołożono jeszcze 2 lokacje - Bagna, Darkscepe.

Wersja 1.5 zawiera wszystko to wersja 1.1 + te dwie lokacje i poprawiono błędy.
Stanisław Lem
Awatar użytkownika
smok61
Tropiciel

Postprzez Gizbarus w 23 Lut 2012, 11:42

Hm, doszedłem do wyłączenia Mózgozwęglacza i nie znalazłem żadnej nowej lokacji poza wspomnianym już Martwym Miastem. Może dalej się gdzieś te lokacje przewiną :wink:

Anyways, obie wersje potrzeba scalić, czy wystarczy zastąpić gamedatę wersji 1.1 gamedatą wersji 1.5?
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Następna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości