[Priboi Story 1.1] spolszczenie tekstowe + audio PL

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

[Priboi Story 1.1] spolszczenie tekstowe + audio PL

Postprzez xtyro w 29 Lis 2008, 13:03

Spolszczyłem mod do Cień Czarnobyla, który się nazywa Priboi Story ( http://priboi-story.extra.hu/ ).

Gdzieniegdzie w grze mogą się trafić angielskie teksty. Mimo, iż są przetłumaczone, nadal pokazują się w oryginale. Prawdopodobnie gdzieś w skryptach coś jest wpisane na stałe. Sam mod jak i tłumaczenie nie są pozbawione błędów. Włożyłem sporo wysiłku w przygotowanie polskiej wersji tego moda. Proszę zatem o wyrozumiałość. Wszelkie uwagi mile widziane.

A.. byłbym zapomniał. Nie trzeba rozpoczynać nowej gry, aczkolwiek polecam...

Działa na wersji Cień Czarnobyla PL - 1.0005 / Priboi Story 1.1 (1.0005) by dez0wave
Oczywiście bez gwarancji i bez supportu. Tłumaczenie jest wolne do korzystania i zmian.
Uznaję jednak, że legalne jest tylko korzystanie z tłumaczenia pobranego z http://gamingcrew.pl/forum/topic/2437-stalker
;]

xtyro

=====================================================================================
Jeżeli ktoś ma ochotę na skorzystanie - plik znajduje się tu:
http://gamingcrew.pl/forum/topic/2437-stalker
Ostatnio edytowany przez xtyro, 16 Mar 2011, 10:09, edytowano w sumie 1 raz
xtyro
Kot

Dołączenie: 04 Lis 2008, 14:00
Ostatnio był: 16 Mar 2011, 21:12
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 1

Reklamy Google

Re: Priboi Story 1.1 - Spolszczenie

Postprzez caleb59 w 29 Lis 2008, 13:39

No facet jestes mistrz! :D Tylko co teraz z naszym spolszczeniem?Chyba trzeba zawiesic prace bo skoro wypusciles juz gotowe to my nie mamy po co sie meczyc...Zaskoczyles mnie - kawal dobrej roboty - wielu userow bedzie Ci dziekowac!
Musze zaczerpnac rady ekipy co dalej z naszym spolszczeniem...
-----------------------------
Podjelismy decyzje z ekipa i skoro jest gotowe spolszczenie to zawieszamy nasza prace i usuwamy wszelakie dotychczas spolszczone przez nas pliki...Pozdrowienia od reszty ekipy!
Ostatnio edytowany przez caleb59, 29 Lis 2008, 15:02, edytowano w sumie 1 raz
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Wczoraj, 18:17
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 679

Postprzez fifiasek15 w 29 Lis 2008, 14:50

niestety po wciśnięciu nowej gry sztalker wychodzi do pulpitu na przerwę bez komunikatu o pułapce robaków (bugTrap)
Image
Image
Awatar użytkownika
fifiasek15
Stalker

Dołączenie: 28 Paź 2008, 19:31
Ostatnio był: 01 Kwi 2010, 14:15
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 0

Postprzez Raven422 w 29 Lis 2008, 15:08

Mi też wywala BugTrapa, podaje loga :

FATAL ERROR

[error]Expression : !(i->used_ai_locations()) || (i->m_tNodeID != u32(-1))
[error]Function : CALifeSimulatorBase::create
[error]File : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\xrGame\alife_simulator_base.cpp
[error]Line : 193
[error]Description : Invalid vertex for object
[error]Arguments :

stack trace:
Awatar użytkownika
Raven422
Tropiciel

Dołączenie: 21 Cze 2008, 19:20
Ostatnio był: 28 Wrz 2016, 13:35
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 20

Postprzez xtyro w 29 Lis 2008, 18:36

spróbujcie jeszcze raz. u mnie za każdym razem po rozpoczęciu nowej gry wywala do pulpitu. za drugim razem idzie.

nie uważałem tego za błąd spolszczenia bo w oryginale też mi się tak robiło.

potem już działa bez problemów. przynajmniej u mnie.
xtyro
Kot

Postprzez dorian w 30 Lis 2008, 02:09

Zacząłem dopiero testować, póki co idzie jak burza i nic nie kaszani, very stable .
Co prawda znalazłem parę drobnych błędów w tekście, ale to już sobie każdy może sam poprawić, ogólnie jest całkiem profesjonalnie zrobione. Gram na tym spolszczeniu od połowy gry i jest spoko, choć jak odpaliłem na próbę nową grę to faktycznie wyjazd do windy nastąpił od razu, ale za drugim razem poszło :D
Dzięki "xtyro", teraz się zupełnie inaczej gra :D
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Lis 2025, 14:18
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 247

Postprzez xtyro w 30 Lis 2008, 11:47

z pewnością są jakieś niedoróbki, albo niespójność dialogów. czasem to wynika z samego moda, a czasem z mojej winy. czasami miałem problem ze zrozumieniem kontekstu wypowiedzi. teksty dialogowe w plikach nie są ułożone w takim porządki jak dialog - pytanie/odpowiedź. zazwyczaj są pomieszane i na dodatek oznaczone w taki sposób, że nie wiadomo kto i kiedy to mówi. jedynie dokładna znajomość gry pozwala na ich umiejscowienie.
zdarzają się więc momenty, że ni cholery nie wiadomo o czym koleś mówi, a bez kontekstu nie da się właściwie przełożyć wypowiedzi. dość ględzenia...

jak coś zauważycie i by się wam chciało to napiszcie fragment i kontekst, albo tak jak to robi caleb59 dajcie skrina z oknem dialogowym. będzie można to poprawić i kolejni gracze będą mieli lepszą wersję. ;]
xtyro
Kot

Postprzez Raven422 w 30 Lis 2008, 13:44

Hm...przydałyby się spolszczone opisy pojazdów w PDA ;). Na razie większych braków nie zauważyłem.
Awatar użytkownika
Raven422
Tropiciel

Dołączenie: 21 Cze 2008, 19:20
Ostatnio był: 28 Wrz 2016, 13:35
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 20

Postprzez Zari w 30 Lis 2008, 14:28

Powiem tak:
Jest to drugie rewelacyjne spolszczenie od tego ziomka.
Wielki szacun bo spolszczenie jest naprawdę dobre.
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 02 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Chorzów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

Postprzez xtyro w 01 Gru 2008, 09:41

Dodatek do spolszczenia. przywraca polskie dialogi czytane przez lektora. autorzy moda musieli zmienić niektóre głosy w dialogach, ponieważ fabuła dotyczy Priboia, a nie Naznaczonego. edytowałem więc te dialogi czytane i usunąłem Naznaczonego. Polski lektor czyta z pewnym opóźnieniem. proszę zatem nie słuchać zbytnio co mówi głos postaci w języku rosyjskim, bo nie zawsze to ma sens. Zrobiłem to bo mnie wnerwiały te postacie w barze, które idiotycznym głosem wciąż gadały "come in, don't stand there", albo "talk to barkeep" brrrr. koszmar, w rosyjsko-polskim wydaniu brzmi to znacznie lepiej. inna sprawa, że czasem głosy te przekazują jakieś wskazówki i polecenia, niektórzy moga nie zrozumieć po angielsku co one mówią.

dodatek można instalować, ale nie trzeba -->> http://gamingcrew.pl/forum/topic/2437-stalker

@Raven422 - opisów pojazdów nie ma i nie wiem dlaczego. jest niby plik językowy 'vehicles' i jest przetłumaczony, ale jak widać opisy nadal są po angielsku. gdzieś indziej pewnie coś jest wpisane. przejrzałem skrypty, ale nie znalazłem. jak trafię to zrobię, ale obecnie nie wiem gdzie to jest.
Ostatnio edytowany przez xtyro, 16 Mar 2011, 10:09, edytowano w sumie 1 raz
xtyro
Kot

Postprzez Panczos w 01 Sty 2009, 17:44

Mi bugtrap wyskakuje jak prubóje zapisać sejwa :(
Zona is brutal and full of zasadzkas Sory za pisownie.
Core 2 DUO E8400 3.00GHz
2x2GB RAM DDR3 GoodRam 1333 MHz
Asus GeForce 9800GTX +
Windows XP Home Edition SP3
Awatar użytkownika
Panczos
Kot

Dołączenie: 27 Wrz 2008, 09:22
Ostatnio był: 28 Cze 2012, 11:53
Miejscowość: Gostyń Ślask
Frakcja: Zombie
Ulubiona broń: Sniper Obokan

Postprzez Czaro w 01 Sty 2009, 17:50

Panczos napisał(a):Mi bugtrap wyskakuje jak próbuje zapisać sejwa :(

Zainstaluj patcha 1.0004. Wiele osób ma problem z zapisywaniem/wczytywaniem gry na patchu 1.0005. W priboia najlepiej jest grać na 0.5 :wink:.
Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Czaro
Weteran

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 18:34
Ostatnio był: 15 Mar 2018, 22:14
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 24

Następna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości