Poziomy trudności

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Poziomy trudności

Postprzez GoliBroda w 14 Kwi 2012, 11:15

No więc mam kolejny problem z moim oryginalnym stalkerem... wersja z extra klasyki 1.0006.
Postanowiłem za chyba 6 czy 7 razem przejść stalkera na poziomie trudności mistrz, darowałem sobie weterana po pierwszym zadaniu zmieniłem sobie na mistrza jednak ten tryb chyba nie działa bo nie zauważam żadnych różnic i gra się tak samo łatwo. jak to mam naprawić.
GoliBroda
Kot

Dołączenie: 12 Kwi 2012, 20:24
Ostatnio był: 31 Sie 2012, 16:40
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Poziomy trudności

Postprzez Tormentor w 14 Kwi 2012, 11:30

Poziomy trudności w STALKER to kpina. Wybierasz sobie takiego Weterana ok, myślisz sobie będzie ciężej a tu lipa. Jest irytująco a nie ciężko. Wróg jest silniejszy i wytrzymalszy co jest całkowicie bez sensu. W takiego żołnierza to ładować czasem można cały magazynek(już o zombie nie wspomnę)... Strasznie denerwujące. Poza tym ekwipunek wroga jest uboższy, ammo np do AK to zaledwie 7 naboi. To jest akurat dobre, wymusza na nas oszczędzanie amunicji i omijanie szerokim łukiem większych grupek wroga ale KU*VA się nie da oszczędzać bo na jednego dupka musisz ładować 30 kulek.
Najlepiej się gra na początkującym, przyjemnie się strzela no i to chodzi w grze :kotek:

A "naprawić" to możesz sobie za pomocą moda. Bo dam łapę, że takowy istnieje :)
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 01 Kwi 2026, 20:08
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 291

Postprzez GoliBroda w 14 Kwi 2012, 11:51

aha dzięki za wyjaśnienie... myślałem, że tu też jest coś typu call of prypat 3 kilki w ciebie i giniesz... szkoda, że czegoś takiego nie zrobili :( wrócę na poziom trudności stalker,,,

@edit usune se celownik... wszystko by utrudnić sobie gre no a jak wiadomo to celownik z biodra jest celniejszy od tego na ppm.
GoliBroda
Kot

Dołączenie: 12 Kwi 2012, 20:24
Ostatnio był: 31 Sie 2012, 16:40
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez vandr w 15 Kwi 2012, 07:46

GoliBroda napisał(a): a jak wiadomo to celownik z biodra jest celniejszy od tego na ppm.

ImageImageImage

Od kiedy celowanie z biodra jest dokładniejsze od tego z PPM?
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Postprzez djcycu w 15 Kwi 2012, 12:02

W SoC celowanie z biodra chyba okazuje się czasem celniejsze bo kulka jakoś lepiej wskakuje w wycelowany cel (szczególnie przy strzelaniu z bliska kiedy optyka gorzej się sprawdza od biodra :facepalm: ).

Mamy dwa typy celności i ich suma dopiero daje prawdziwy efekt. Jednym z nich jest celność pocisku a drugim celność broni. Jeżeli więc natowska broń będzie w statystykach gorsza w celności od rosyjskiej to nie zdziwcie się jeśli natowska broń będzie mini snajperką :) Wiele zależy od typów pocisków dlatego też celowanie z PPM owszem maksymalizuje celność broni lecz pocisk dalej leci wg swojego dispersion_base. Analogicznie jest ze wszystkimi innymi statystykami oprócz obsługi.

Co do stopnia trudności to można sobie ustawić statystyki naszej postaci na pliku. Robiąc niewielkiego moda można połączyć realizm z dość dobrą dawką trudności. Bierzemy sobie plik actor.ltx z folderu config/creatures no i w sekcji nowicjusza wklejamy sekcje z mistrza. Obrażenia zadawane wrogom będą takie jak na nowicjuszu zaś nasze zdrowie i wytrzymałość na poszczególne zagrożenia będzie taka jak na mistrzu.

Po co mamy się katować nierealistycznymi wytrzymałościami wrogów niczym z NS skoro można ciężko dychać a przy okazji miło postrzelać?

BONUS TRACK: Tak wgl to po co utrudniać sobie na siłę grę? Qsave + Qload co 5 metrów to nie zabawa. W prawdziwe życie się też w tej grze nie ma co bawić... Nie wierzył bym nikomu gdyby mi powiedziano że jeden człowiek wyrżnął w kilka dni około 500 wrogów i przeżył używając jedynie broni palnej.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Venom32 w 16 Kwi 2012, 09:05

Na Zombi najlepiej celować w nogi ręce i czasem szybko w głowę na innych
np. żołnierzy to głowa i klata bo czasem się skulą i łatwiej w łeb strzelać
pijawki i snorki to tylko głowa (pijawka tym bardziej bo oczy widać ale jest szybka)
najlepiej sprawdzić swoje umiejętności na arenie i w x12
lub w wiosce pijawek na środku wioski.!!
Awatar użytkownika
Venom32
Kot

Dołączenie: 01 Lut 2010, 15:10
Ostatnio był: 18 Paź 2013, 14:06
Miejscowość: Bar
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: -3

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość