Gram teraz pierwszy raz w cień czarnobyla, w weekend majowy grałem w czyste niebo ( szkoda że nie na odwrót bo grałbym w czasie rzeczywistym

)
Mam mały problem, bo w czystym niebie artefakt grawi miał wartość jakiś 23500 RU i mógł zwiększać przenoszony ekwipunek o 20 Kg. Tutaj wyceniany jest na 2,5 bańki i nie zwiększa masy ekwipunku. Czy mylę artefakty czy w tej grze tak jest? Jest jakis sposób na zwiększenie limitu przenoszonych rzeczy?
Obecnie jestem z teką dokumentów w drodze do agropomu. Koło bazy bandytów w tunelu kolejowym złapałem wysyp meduz. Cały problem polega na tym że mam jakiś gen menelstwa i pamiętając z CS że całkiem cenne jest jedzenie oraz medykameny, zaperniczam przez pustkowie z 20 chlebami, skrzynią konserw i 50 bandażami na jednym magazynku i wiaderm meduz. Co mnie dziwi nie spotkałem na razie żadnej bazy ani sklepikarzy. Gdzie najszybciej i najbliżej zbyć dobra po korzystnych cenach ( i naprawić pancerz )?
Czy nektóre bronie odblokowują się w sklepikarzy dobiero jak się ma trochę więcej kasy? W CS nie mogłem zdobyć ani rpg7 ani karabinu taśmowego.
Czy tu bug czy ta gra nie obsługuje headshootów? Wpakowałem( z pistoletu z zintegrowanym tłumikiem) 5 kul po glacy żołnierza z 1 m w bazie wojskowej żeby go ubić. Ja rozumiem że ruscy mają twarde łby ale chyba nie o to tu chodzi
Ostatnie pytanko laickie czy da się z trupów odzyskiwać kasę?