Wrogo nastawiony stalker w bazie Powinności?

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Wrogo nastawiony stalker w bazie Powinności?

Postprzez Spoonman w 22 Gru 2012, 15:52

Witajcie. Jestem na początku gry - w bazie Powinności, zaraz po dostarczeniu dokumentów Barmanowi. Stoczyłem właśnie kilka walk na arenie. Wychodzę z niej, a tu atakuje mnie nagle jakiś koleś. Zabiłem go i przeszukałem ciało - frakcja "Samotnik". Niestety, chwilę potem pojawił się komunikat o mordercy i zostałem przywitany serią z kałacha jednego z żołnierzy w bazie. Wczytałem grę i zacząłem od niego uciekać - on strzelał do mnie, a wszystkie postacie wokół zachowywały się dziwnie - krążyły wokół niego, ale nikt nie strzelał. Mógłbym szybko zwiać z bazy, ale ten bug jest cholernie dziwny i boję się, że w niedługim czasie może się powtórzyć. Mógłby ktoś wyjaśnić, czym jest to spowodowane i co najlepiej w takiej sytuacji zrobić?
Spoonman
Kot

Dołączenie: 13 Gru 2012, 00:32
Ostatnio był: 22 Kwi 2017, 00:41
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Wrogo nastawiony stalker w bazie Powinności?

Postprzez Wunderwaffe w 22 Gru 2012, 16:01

Spróbuj wczytać save'a sprzed tych walk na Arenie, przejść ponownie ten fragment gry i sprawdzić, czy problem jest dalej. Powinno go już nie być, bo zdarzają się takie rzeczy.
Image
Awatar użytkownika
Wunderwaffe
Łowca

Dołączenie: 06 Mar 2012, 20:43
Ostatnio był: 04 Lis 2018, 20:43
Miejscowość: Siedlce
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 187

Postprzez Gizbarus w 22 Gru 2012, 16:19

Jeśli wszystko inne zawiedzie (cóż za patos...:E), to zawsze możesz pozbyć się typa, strzelając do niego, kiedy znajdzie się w pobliżu czerwonych beczek - w ten sposób gra nie zalicza tego zabójstwa na twoje konto. A z czego to wynika? Pojęcia nie mam - nie postrzeliłeś czasem wcześniej jakiegoś stalkera? Może to jego kolega szuka zemsty :P
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Wunderwaffe w 22 Gru 2012, 16:22

Niestety, z propozycją przedmówcy będzie problem, bo w Barze (w niezmodowanej grze) nie ma czerwonych beczek.
Image
Awatar użytkownika
Wunderwaffe
Łowca

Dołączenie: 06 Mar 2012, 20:43
Ostatnio był: 04 Lis 2018, 20:43
Miejscowość: Siedlce
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 187

Postprzez Gro3a w 22 Gru 2012, 16:49

To załóż tłumik na broń i spróbuj zabić go z miejsca, z którego zobaczą Cię inni stalkerzy (mnie to kiedyś pomogło), A jeśli nie pomoże to zmień konfigi w gamedata\config\weapons\weapons.ltx i szukaj sekcji z barrel. Zmień linijkę:
Kod: Zaznacz wszystko
can_take         = false
na
Kod: Zaznacz wszystko
can_take         = true
i w tedy będziesz mógł przenieść beczki, lub kanistry z innych lokacji :E No i w tedy pozbędziesz się typa (chyba,że chcesz przejść soch bez jakichkolwiek "poprawek").
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 10 Mar 2026, 20:52
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez djcycu w 22 Gru 2012, 17:02

za*eb mu burkolem w pałę bo się chłopina schlał i narobił syfu w barze. No a tak na poważnie to nic mu nie rób. Najlepiej to jak Groza pisze weź przytargaj karnister i go wysadź w powietrze. Możesz też poobserwować jegomościa jak wyjdzie z terenu baru w stronę wysypiska. Wtedy albo się nim pieski pożywią albo w bezpiecznej odległości mu ciukniesz nożem między żebra. Jak zrobisz to z daleka od terytorium baru to nie powinni cię winić za morderstwo. Ja robiłem tak zawsze kiedy chciałem się kogoś pozbyć albo zebrać skradziony bądź też pożądany przedmiot.

PS: Nie zabiłeś przypadkiem kolegi owego stalkera? W grze istnieje kilka grupek w których zabijając jednego w odwecie atakuje kilku innych. Nie atakują co prawda wszyscy bo samotnicy to nie frakcja lecz nazwa dla nie związanych z nikim stalkerów.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez nelson82 w 22 Gru 2012, 17:10

Ewentualnie wypróbuj tę http://pliczek.net/index.php?p=39757 łatkę przygotowaną na nie modowanego stalkera (nowa gra nie wymagana). Zainstaluj ją i spróbuj pogadać z barmanem.
łatwiej już nie będzie
Awatar użytkownika
nelson82
Łowca

Dołączenie: 16 Paź 2011, 00:09
Ostatnio był: 13 Paź 2019, 11:44
Ulubiona broń: --
Kozaki: 130

Postprzez Spoonman w 22 Gru 2012, 17:50

Zabijałem stalkerów, wykonując zlecenia dla Sidirowicza. Możliwe, że jest to spowodowane właśnie tym. W każdym razie - dzięki za odpowiedzi, panowie. Wczytałem grę i ponownie wygrałem parę walk na arenie. Teraz jestem na terenie Magazynów Wojskowych, a jeśli koleś znajdzie mnie i tam, to powinienem móc załatwić go bez problemu. Problem rozwiązany - temat do zamknięcia.
Spoonman
Kot

Dołączenie: 13 Gru 2012, 00:32
Ostatnio był: 22 Kwi 2017, 00:41

Postprzez Remik96 w 09 Sty 2013, 17:06

Mam ten sam problem :/ tylko że mnie atakuje dwóch stalkeruw.
Zabić ich nie można bo zaraz wszyscy cie atakują można jedynie uciekać ale jak wrócisz bedzie dalej tak samo.
Chyba trzeba zacząć grać od początku :/
Remik96
Kot

Dołączenie: 09 Sty 2013, 16:47
Ostatnio był: 05 Mar 2013, 23:23
Ulubiona broń: Balance IL 86

Postprzez Valdemor w 09 Sty 2013, 20:09

1. Odkop
2. Błędy ort.
3. Podaj jak to wygląda szczegółowo, bo to wygląda tak "ej mam problem, nic nie pomaga help!1". Nie wiadomo ocb
Co to jest: małe, niebieskie i pożera kamienie?
Mały niebieski pożeracz kamieni!
Awatar użytkownika
Valdemor
Kot

Dołączenie: 27 Gru 2012, 12:31
Ostatnio był: 09 Sty 2013, 21:47
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 1

Postprzez Tajemniczy w 09 Sty 2013, 20:16

Remik96 napisał(a):Mam ten sam problem :/ tylko że mnie atakuje dwóch stalkeruw.
Zabić ich nie można bo zaraz wszyscy cie atakują można jedynie uciekać ale jak wrócisz bedzie dalej tak samo.
Chyba trzeba zacząć grać od początku :/

Może kiedyś przypadkiem zabiłeś jakiegoś stalkera? Z tego co wiem stalkerzy są w takich "grupach"- jeśli zabijesz jednego z grupy reszta będzie dla ciebie wroga i wcale nie muszą być blisko- grupa może być w Magazynach a ty zabiłeś ich gościa na Wysypisku czy w Kordonie. Taki smaczek niezbyt przyjemny.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości