Zamknięte drzwi w bunkrze naukowców

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Zamknięte drzwi w bunkrze naukowców

Postprzez eMeM w 29 Cze 2012, 17:52

Witam!

Od razu uprzedzam, że korzystałem z szukajki, ale nie udało mi się znaleźć nic podobnego.
Mam STALKERa z CDA, korzystam z moda STALKER Complete 2009 i jakiegoś z broniami, nie pamiętam dokładnie, mogę poszukać jeśli to konieczne.
Misję z eskortą do Jantaru tego kolesia w zielonym kombinezonie ( Krugłowa? ) wykonałem daaawno temu, później odebrałem kombinezon i jeszcze kilka razy odwiedziłem bunkier. Potem długo tam nie zaglądałem, bo robiłem zadania dla frakcji (dołączyłem do Wolności) a następnie postanowiłem skupić się na głównym wątku. Przeszedłem X18, zostałem wysłany do naukowców żeby pomogli mi znaleźć wejście do X16.
I tu pojawia się problem, bo drzwi do bunkra nie otwierają się przede mną, jak podchodzę, to pojawia się komunikat "Drzwi zamknięte". Zdenerwowany wieloma próbami obrzuciłem je granatami.Ku mojemu zaskoczeniu jeden z nich przeniknął do środka i zabił Krugłowa... po czym dostałem komunikat przez radio od tego drugiego kolesia z bunkra (coś w stylu "on nie żyje? chodź tutaj!) i drzwi się otwarły! Naukowiec w środku był wrogo nastawiony (czerwony celownik) ale dało się z nim gadać.
Próbując rozkminić o co chodzi, po wczytaniu sejwa zauważyłem, że na minimapie nie widzę nikogo w bunkrze (powinny być żółte kropki, prawda?), co może oznaczać, że są do mnie wrogo nastawieni (jeszcze przed wrzuceniem im granatu ;) ). Może mieć to jakiś związek z moją przynależnością do Wolności i/lub wyrżnięciem Powinności w Barze? Da się jakoś naprawić reputację u naukowców, in-game albo poprzez kody/edycję jakichś plików?
A może problem leży gdzie indziej? Jakieś pomysły?
W ostateczności, czy Krugłow jest mi koniecznie potrzebny albo czy bez niego będzie jakoś trudniej? (tylko proszę bez spojlerów, bo pierwszy raz przechodzę, a historia ciekawa ;) )
eMeM
Kot

Dołączenie: 29 Cze 2012, 17:12
Ostatnio był: 07 Paź 2012, 19:31
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Reklamy Google

Re: Zamknięte drzwi w bunkrze naukowców

Postprzez Pangia w 29 Cze 2012, 18:00

Nie jestem pewien, ale chyba jest potrzebny Krugłow, bo później się dostaje od naukowców hełm przeciwpsioniczny, a aby tak się stało, chyba trzeba zrobić z Krugłowem pomiary, a tekst, o którym mówisz pojawia się właśnie wtedy, gdy jajogłowy zginie podczas tychże pomiarów
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez kondotierfred w 29 Cze 2012, 18:21

Jeśli słyszysz wyjącą syrenę, to nie wejdziesz. Ogłoszono alarm. Musisz wcześniej pozabijać zombich. Najlepiej to zrobić, wchodząc na dach bunkra, bo widzisz naokoło.
Żywy Krugłow jest niezbędny, bo doprowadzenie go do bunkra z Dziczy i żywego z pomiarów, spowoduje otrzymanie ochrony przeciwpsionicznej. A ona pomocna jest w dalszych działaniach w laboratorum, przy mózgozwęglaczu i w elektrowni.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2011, 21:31
Ostatnio był: 20 Cze 2023, 18:48
Kozaki: 25

Postprzez eMeM w 29 Cze 2012, 18:44

Jedyne co słychać z wnętrza bunkra to powtarzające się: "hmm", "zobaczmy", "cholera, to nie to" itp.
Wewnątrz ogrodzenia nie ma zombi, rozejrzałem się z dachu przez lornetkę i najbliższe zombiaki były przy wraku helikoptera. Wystrzelałem je na wszelki wypadek i przy okazji znalazłem ciało jakiegoś naukowca z PDA, w którym jest coś o X16 i Duchu, jednak drzwi wciąż są zamknięte.

EDIT: Jeszcze w kwestii martwego naukowca przy heli - moje podejrzenia się potwierdziły, w tym okienku które pokazuje czyje to ciało jest napisane: frakcja: Ekolog, przychylność: wróg. Czyli podpadłem. Któryś z handlarzy może mi pomóc?
eMeM
Kot

Postprzez Pangia w 29 Cze 2012, 19:11

Bo ten naukowiec to Wasiliew, którego miałeś znaleźć po oddaniu wyników pomiarów Sacharowowi. Znaczy się coś się spierdzieliło
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez kondotierfred w 29 Cze 2012, 19:49

eMeM Trochę namieszałeś w grze, stąd twoje problemy.
Musisz zagrać jeszcze raz, od momentu przyprowadzenia Krugłowa do bunkra ( masz chyba to zapisane?). Musisz tak poprowadzić rozmowy z Sacharowem, aby wysłał Cię na pomiary i do odnalezienia członka poprzedniej ekspedycji ( Wasiliewa ). To ten naukowiec przy śmigłowcu. Ma wiadomości, wg których Sacharow kieruje dalszymi Twoimi postępowaniami. Zaliczysz laboratorium i wrócisz do baru. Gra jest linowa i gdy zrobisz przeskok, głupieje.
Tylko to Cię uratuje. No i słuchaj poleceń Sidorowicza i Barmana.
I jeszcze jedno. Wykasuj sejwy, z zapisami wyprzedzającymi grę. Mogą dalej mieszać.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Postprzez eMeM w 29 Cze 2012, 20:23

No to teraz mnie zmartwiłeś, bo to było tak, że zaraz po pobieżnym przejściu przez Wysypisko i zorientowaniu co się dzieje w Barze, wybrałem się zwiedzać Dzicz i wtedy natknąłem się na Krugłowa i pomogłem mu dostać się nad Jantar, zaraz też pobiegłem do bunkra ciekawy nowego wdzianka. Mam save zaraz przed podjęciem się eskorty, ale od tego czasu minęło dobre kilkanaście godzin gry (może więcej, ten save ma trzy tygodnie :/ ). Szkoda, nie mam ochoty robić tego wszystkiego od nowa... :(
Pewnie wezmę się za "Czyste niebo", ponoć nic nie stracę przechodząc najpierw je, może jak przejdę to mi ochota na pierwszego STALKERa wróci. W każdym razie dzięki za pomoc.
eMeM
Kot

Postprzez kondotierfred w 30 Cze 2012, 03:51

No to sobie ładnie namieszałeś. A w Agropromie byłeś? Jeśli nie, to zacznij grę od początku, ale wykonuj te polecenia które dostaniesz od Sidorowicza, a później od barmana. Sam siebie pozbawiasz przyjemności dłuższej gry.
A co się tyczy Czystego Nieba, to dobrze zrobisz jak zaliczysz go jako pierwszą część. Bo tak się powinno grać. Dopiero po nim Cień Czarnobyla. Dowiesz się skąd się wziąłeś w SoC w trupiarce.
Ale bądź łaskaw, też tam wykonywać polecenia tych, co Ci zlecają zadania główne. I nie kombinuj, bo to nic nie da.
Jak skończysz CS, zacznij SoC od początku i krok po kroku. Powodzenia.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Postprzez eMeM w 30 Cze 2012, 10:42

Nie no, byłem w Agropromie, przed wyprawą do Baru zrobiłem wszystko, czego chciał Sidorowicz.
seniorfred napisał(a): Sam siebie pozbawiasz przyjemności dłuższej gry.
Ech, a intencja moja była całkowicie odwrotna, nie chciałem wykonywać od razu zadań głównego wątku, żeby móc sobie pohasać po Zonie, pozwiedzać, postrzelać, zarobić trochę pieniędzy, poza tym straszyli mnie tą Doliną Mroku i postanowiłem zdobyć porządny ekwipunek zanim się tam wybiorę... No nic, ta gra jest zaprojektowana trochę dziwnie, skoro pozwala wykonywać zadania, których wykonywać nie powinienem. Nikt nie wpadł na to, żeby Krugłow pojawiał się dopiero po X18? D:
W każdym razie jeszcze raz dziękuję za pomoc. Skoro to nawet lepiej, żeby najpierw przejść CS, to może dobrze się stało, tam będę wiedział, żeby nie schodzić ze ścieżki :/

Za ten post eMeM otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive marcel.
eMeM
Kot

Postprzez cybo_zeus w 30 Cze 2012, 11:17

eMeM napisał(a):Nie no, byłem w Agropromie, przed wyprawą do Baru zrobiłem wszystko, czego chciał Sidorowicz.
seniorfred napisał(a): Sam siebie pozbawiasz przyjemności dłuższej gry.
Ech, a intencja moja była całkowicie odwrotna, nie chciałem wykonywać od razu zadań głównego wątku, żeby móc sobie pohasać po Zonie, pozwiedzać, postrzelać, zarobić trochę pieniędzy, poza tym straszyli mnie tą Doliną Mroku i postanowiłem zdobyć porządny ekwipunek zanim się tam wybiorę... No nic, ta gra jest zaprojektowana trochę dziwnie, skoro pozwala wykonywać zadania, których wykonywać nie powinienem. Nikt nie wpadł na to, żeby Krugłow pojawiał się dopiero po X18? D:
W każdym razie jeszcze raz dziękuję za pomoc. Skoro to nawet lepiej, żeby najpierw przejść CS, to może dobrze się stało, tam będę wiedział, żeby nie schodzić ze ścieżki :/

No niestety, gra jest dziwnie zrobiona i łatwo o porażkę w stylu "ten mi zginął, a tamten jest wrogo nastawiony". Nie jest dopracowana i tyle. Ja także wiele razy musiałem powtarzać grę z podobnych powodów :/
Ty mi postawisz, ja Ci postawię - wszyscy będą szczęśliwi :D
Awatar użytkownika
cybo_zeus
Kot

Dołączenie: 29 Cze 2012, 10:56
Ostatnio był: 26 Gru 2015, 21:16
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 4

Postprzez kondotierfred w 30 Cze 2012, 15:02

eMeM napisał(a): żeby Krugłow pojawiał się dopiero po X18?

On jest po to w Dziczy, abyś poszedł za nim - zgodnie z fabułą - nad Jantar i tam zrobił co należy. Jak będziesz przestrzegał otrzymywanych poleceń, to i kasę zrobisz ( możesz po drodze zbierać artefakty, handlować z innymi stalkerami nadmiarem jedzenia, medykamentów, artefaktami ) i pozwiedzasz początkowe lokacje po kilka razy. A jak weźmiesz dodatkowe zlecenia, to się z czasem możesz nie wyrobić. A broń i kombinezony z nadmiaru wagi rozmieszczaj w skrytkach, bliskich teleportom. Wracając do lokacji, możesz zawsze z niej skorzystać lub zrobić kilka kursów do handlarzy i sprzedać. Fabułę zatrzymujesz odpowiadając "nie jestem gotów"( lub podobnie ) zlecającym handlarzom. Jak pohandlujesz, dasz potwierdzenie gotowości.
A skoro byłeś w Agropromie, zdobyłeś dokumenty i zwiedziłeś podziemia, to powtórz od wejścia do Rostoka i dalej powinno wszystko grać. Barman Ci wszystko wyjaśni, tylko z nim gadaj, pytaj i rozsądnie przyjmuj zlecenia.
Ale CS zrób najpierw, przestrzegając zasad jw.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Postprzez Wheeljack w 30 Cze 2012, 17:26

Opowiadacie bajki, Krugłow nie jest potrzebny, jeśli zginie w dziczy to w bunkrze pojawi się inny naukowiec do wykonania pomiarów, nawet jeśli i on zginie to nic się w fabule nie zmieni. A syreny przy bunkrze nie ma, pomyliło Ci się z CSem. Wczytaj save sprzed wejścia do jantaru i problem się rozwiąże.
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 22:09
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości